Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
popi

#4151 Re: Bášča

Post by popi »

Hvala svima koji odgovorise oko krompira.

Moze li se dobiti na PM adresa prodavnice koju je Ratarka spomenula?

@Banksy, jesu li to provjerene info o povecanju prodaje sjemenskog materijala? Znam da BiH ne ulaze skoro nikako u proizvodnju istog, i da se vise toga uvozi, ali ovaj nagli nestanak mi je bas nekako ne jasan.
Ratarka

#4152 Re: Bášča

Post by Ratarka »

popi wrote:Hvala svima koji odgovorise oko krompira.

Moze li se dobiti na PM adresa prodavnice koju je Ratarka spomenula?
pisala sam ovdje kad smo kupovali sjeme o toj "novoj koti", negdje to ima ali evo ponovicu:
kad ides od aerodroma prema igmanu (preko kotorca), kod table vojkovici skrenes desno kao da ces u hrasnicu, odmah iza mosta sa desne strane ima mala prodavnica, ne znam ime, ali imali su veliki izbor svega, od sjemena do raznih pomagala...
popi

#4153 Re: Bášča

Post by popi »

OK, hvala na brzom odgovoru... pretrazila sam temu prije pitanja, ali ocigledno ne dovoljno dobro, :D hvala jos jednom.

Evo, prema clanaku u Avazu, bilo je sj.krompira u Skafi, zvala sam da provjerim da li jos ima, ali no reply :-)
Ratarka

#4154 Re: Bášča

Post by Ratarka »

stanje u improvizovanom plasteniku danas:
slonovo uho (uopste nemam pojma zasto je jedno veliko rest u guzvi sa po dva listica, niti kako da to prepikiram):
Image

paprike razne:
Image

paradajz:
Image
CvjetnaOaza

#4155 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka trebaš biti jako zadovoljna, mašala :-D
Ratarka

#4156 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Ratarka trebaš biti jako zadovoljna, mašala :-D
cini li se tebi da je ono veliko medju paprikama paradajz?
(hvala :))
hrastov žižak

#4157 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

haha, naravno da je paradajz :-D
Ratarka

#4158 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:haha, naravno da je paradajz :-D
pa sto ne kaze niko, ja analiziram a vi se smijete :lol:
CvjetnaOaza

#4159 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Jeste paradajz, izvini samo sam preletila teks i nisam skontala da pitaš.
Ratarka

#4160 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Jeste paradajz, izvini samo sam preletila teks i nisam skontala da pitaš.
ma sve je to povrce, 'vake ili 'nake farbe, bitno je da je niklo i da raste :wink:
fortaleza

#4161 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Odlično izgleda, koliko sadnica imaš? :) Imam oko po 20 sadnica paradajza hercegovačkog jabučara i paprika, nekako mi malo kad vidim ove slike..
hrastov žižak

#4162 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
CvjetnaOaza

#4163 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
Da nisu puževi ili ptice?
hrastov žižak

#4164 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:
hrastov žižak wrote:pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
Da nisu puževi ili ptice?
Kad dođem u baštu, nikad ne zateknem krivca na licu mjesta. Neki je đavo što djeluje noću ili rano u jutro.
Mu'min

#4165 Paradajz

Post by Mu'min »

Polahko se i moja rasada opravlja od svih onih kišnih i tmurnih dana:
Image
Ratarka

#4166 Re: Bášča

Post by Ratarka »

fortaleza wrote:Odlično izgleda, koliko sadnica imaš? :) Imam oko po 20 sadnica paradajza hercegovačkog jabučara i paprika, nekako mi malo kad vidim ove slike..
natjera ti mene da brojim :)
trenutno je ovo na balkonu oko 30 sadnica paradajza, preko 70 paprike i nekih 20 feferona. patlidzan nisam pikirala, sutra cu nadam se, njega sam prebrojala preko 30. tu se ja upitah kolika li je komsijina njiva :lol:
Ratarka

#4167 Re: Bášča

Post by Ratarka »

mora biti neki zizak, po vlasnikovom nicku sudeci :lol:
sorry nisam mogla da odolim, sad smo kvit za paradajz :P
(ja bih to poprskala onom muckalicom sto su meni savjetovali za musicu - kopriva 24 sata u vodu, pa procjedjeno, naskoditi ne moze)
Senći

#4168 Re: Bášča

Post by Senći »

Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:

Image

a ove godine ću samo ove dvije:

Image
i onaj grah olovka koji sam kupio.
Ratarka

#4169 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:

Image

a ove godine ću samo ove dvije:

Image
i onaj grah olovka koji sam kupio.
sve cekam da ko od vas pise sta oko graha/buranije i to, ja sam mislila uz ogradu da ga posijem, obzirom da je ograda kao mreza pa moze da se penje, sad ne znam koji je za nasu klimu najbolji? ovo tvoje senci meni sve ko sf djeluje u smisli da te kolicine sa slicica uberem.... mnogo lijepo bar za oko, u mom slucaju, pravo da ti kazem :)
lady_di

#4170 Re: Bášča

Post by lady_di »

Senći wrote:Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:
Senći jesu li ti ovo grahovi ili buranije? Ja sam kupila čak tri vrste buranije ali ja ne želim grah nego baš mahune-buraniju bez žica, grah mogu i kupiti a i ne volimo ga previše.

Svaka čast baštovankama i baštovanima na ovim divnim slikama rasada - CO, Mumin, Ratarka, Zijad, respect! Sorry ako sam koga zaboravila
Senći

#4171 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote:Senći jesu li ti ovo grahovi ili buranije? Ja sam kupila čak tri vrste buranije ali ja ne želim grah nego baš mahune-buraniju bez žica, grah mogu i kupiti a i ne volimo ga previše.
Na ovoj slici gdje su dvije zdjele u bijeloj zdjeli je buranija (žuta puterica), a u crvenoj grah ćućo (kod nas ga zovu sedmak,a neko čaranin) kod nas veoma tražene vrste.
zijad_e

#4172 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Ja sam svoju rasadu poceo iznositi napolje u hladovinu. Pitam malo iskusnije do kojeg minusa paradajz moze izdrzati da ga ne unosim i iznosim svaki dan?
Mu'min

#4173 Zanimljivost - paprika pupa

Post by Mu'min »

Nije da sam baštovan sa dugogodišnjim iskustvom al ovo što imam godina nisam još doživio da mi rasada PROCVATE u lončiću.
Jutros gleda počela slatka paprika da pupa. A šta sad? :D
armin_jocker

#4174 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Intenzivni radovi u basci poceli, evo nekoliko slika.

Ova je sa radne akcije kod dajdje, jedan traktor freza zemlju, drugi, manji, iza njega pravi vrste za krompir, krompir se odmah sije, i rucno se zemlja vraca, proces je ubrzan pravo ovako, ako i kod sebe uspijem uganjati ciku da mi uradi vrste za krompir strasno ce mi olaksati.

Image

Pogled na moju bascu nakon oranja i frezanja, posadio sam jednu veeeliku lijehu luka juce sa suprugom, stalo je u nju oko 3 kg luka :D

Image

Image
Last edited by armin_jocker on 24/04/2013 21:07, edited 1 time in total.
Ratarka

#4175 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Intenzivni radovi u basci poceli, evo nekoliko slika.

Ova je sa radne akcije kod dajdje, jedan traktor freza zemlju, drugi, manji, iza njega pravi vrste za krompir, krompir se odmah sije, i rucno se zemlja vraca, proces je ubrzan pravo ovako, ako i kod sebe uspijem uganjati ciku da mi uradi vrste za krompir strasno ce mi olaksati.

Image

Pogled na moju bascu nakon oranja i frezanja, posadio sam jednu veeeliku lijehu luka juce sa suprugom, stalo je u nju oko 3 kg luka :D

Image
ovo super izgleda, veliko ba, kod nas je sva ova prica "kroz iks" :)
Post Reply