Bášča
Moderator: anex
- popi
#4151 Re: Bášča
Hvala svima koji odgovorise oko krompira.
Moze li se dobiti na PM adresa prodavnice koju je Ratarka spomenula?
@Banksy, jesu li to provjerene info o povecanju prodaje sjemenskog materijala? Znam da BiH ne ulaze skoro nikako u proizvodnju istog, i da se vise toga uvozi, ali ovaj nagli nestanak mi je bas nekako ne jasan.
@Banksy, jesu li to provjerene info o povecanju prodaje sjemenskog materijala? Znam da BiH ne ulaze skoro nikako u proizvodnju istog, i da se vise toga uvozi, ali ovaj nagli nestanak mi je bas nekako ne jasan.
-
Ratarka
#4152 Re: Bášča
pisala sam ovdje kad smo kupovali sjeme o toj "novoj koti", negdje to ima ali evo ponovicu:popi wrote:Hvala svima koji odgovorise oko krompira.
kad ides od aerodroma prema igmanu (preko kotorca), kod table vojkovici skrenes desno kao da ces u hrasnicu, odmah iza mosta sa desne strane ima mala prodavnica, ne znam ime, ali imali su veliki izbor svega, od sjemena do raznih pomagala...
- popi
#4153 Re: Bášča
OK, hvala na brzom odgovoru... pretrazila sam temu prije pitanja, ali ocigledno ne dovoljno dobro,
hvala jos jednom.
Evo, prema clanaku u Avazu, bilo je sj.krompira u Skafi, zvala sam da provjerim da li jos ima, ali no reply
Evo, prema clanaku u Avazu, bilo je sj.krompira u Skafi, zvala sam da provjerim da li jos ima, ali no reply
-
Ratarka
#4154 Re: Bášča
stanje u improvizovanom plasteniku danas:
slonovo uho (uopste nemam pojma zasto je jedno veliko rest u guzvi sa po dva listica, niti kako da to prepikiram):

paprike razne:

paradajz:

slonovo uho (uopste nemam pojma zasto je jedno veliko rest u guzvi sa po dva listica, niti kako da to prepikiram):

paprike razne:

paradajz:

-
CvjetnaOaza
#4155 Re: Bášča
Ratarka trebaš biti jako zadovoljna, mašala 
-
Ratarka
#4156 Re: Bášča
cini li se tebi da je ono veliko medju paprikama paradajz?CvjetnaOaza wrote:Ratarka trebaš biti jako zadovoljna, mašala
(hvala
-
Ratarka
#4158 Re: Bášča
pa sto ne kaze niko, ja analiziram a vi se smijetehrastov žižak wrote:haha, naravno da je paradajz
-
CvjetnaOaza
#4159 Re: Bášča
Jeste paradajz, izvini samo sam preletila teks i nisam skontala da pitaš.
-
Ratarka
#4160 Re: Bášča
ma sve je to povrce, 'vake ili 'nake farbe, bitno je da je niklo i da rasteCvjetnaOaza wrote:Jeste paradajz, izvini samo sam preletila teks i nisam skontala da pitaš.
- fortaleza
#4161 Re: Bášča
Odlično izgleda, koliko sadnica imaš?
Imam oko po 20 sadnica paradajza hercegovačkog jabučara i paprika, nekako mi malo kad vidim ove slike..
- hrastov žižak
#4162 Re: Bášča
pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
-
CvjetnaOaza
#4163 Re: Bášča
Da nisu puževi ili ptice?hrastov žižak wrote:pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
- hrastov žižak
#4164 Re: Bášča
Kad dođem u baštu, nikad ne zateknem krivca na licu mjesta. Neki je đavo što djeluje noću ili rano u jutro.CvjetnaOaza wrote:Da nisu puževi ili ptice?hrastov žižak wrote:pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
- Mu'min
#4165 Paradajz
Polahko se i moja rasada opravlja od svih onih kišnih i tmurnih dana:

-
Ratarka
#4166 Re: Bášča
natjera ti mene da brojimfortaleza wrote:Odlično izgleda, koliko sadnica imaš?Imam oko po 20 sadnica paradajza hercegovačkog jabučara i paprika, nekako mi malo kad vidim ove slike..
trenutno je ovo na balkonu oko 30 sadnica paradajza, preko 70 paprike i nekih 20 feferona. patlidzan nisam pikirala, sutra cu nadam se, njega sam prebrojala preko 30. tu se ja upitah kolika li je komsijina njiva
-
Ratarka
#4167 Re: Bášča
mora biti neki zizak, po vlasnikovom nicku sudecihrastov žižak wrote:pitanje za iskusnije: koji vrag od insekta mi jede lišće graška? grašak je još uvijek mlada, ne bi trebao biti graškov žižak. ptice nisu jer su ugrizi sitni. da li da spravim insekticid od koprive, duvana i bijelog luka, pa da poprskam?
sorry nisam mogla da odolim, sad smo kvit za paradajz
(ja bih to poprskala onom muckalicom sto su meni savjetovali za musicu - kopriva 24 sata u vodu, pa procjedjeno, naskoditi ne moze)
- Senći
#4168 Re: Bášča
Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:

a ove godine ću samo ove dvije:

i onaj grah olovka koji sam kupio.

-
Ratarka
#4169 Re: Bášča
sve cekam da ko od vas pise sta oko graha/buranije i to, ja sam mislila uz ogradu da ga posijem, obzirom da je ograda kao mreza pa moze da se penje, sad ne znam koji je za nasu klimu najbolji? ovo tvoje senci meni sve ko sf djeluje u smisli da te kolicine sa slicica uberem.... mnogo lijepo bar za oko, u mom slucaju, pravo da ti kazemSenći wrote:Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:
-
lady_di
#4170 Re: Bášča
Senći jesu li ti ovo grahovi ili buranije? Ja sam kupila čak tri vrste buranije ali ja ne želim grah nego baš mahune-buraniju bez žica, grah mogu i kupiti a i ne volimo ga previše.Senći wrote:Sadi li iko grah, ja sam do ove godine sadio ove vrste:
Svaka čast baštovankama i baštovanima na ovim divnim slikama rasada - CO, Mumin, Ratarka, Zijad, respect! Sorry ako sam koga zaboravila
- Senći
#4171 Re: Bášča
Na ovoj slici gdje su dvije zdjele u bijeloj zdjeli je buranija (žuta puterica), a u crvenoj grah ćućo (kod nas ga zovu sedmak,a neko čaranin) kod nas veoma tražene vrste.lady_di wrote:Senći jesu li ti ovo grahovi ili buranije? Ja sam kupila čak tri vrste buranije ali ja ne želim grah nego baš mahune-buraniju bez žica, grah mogu i kupiti a i ne volimo ga previše.
- zijad_e
#4172 Re: Bášča
Ja sam svoju rasadu poceo iznositi napolje u hladovinu. Pitam malo iskusnije do kojeg minusa paradajz moze izdrzati da ga ne unosim i iznosim svaki dan?
- Mu'min
#4173 Zanimljivost - paprika pupa
Nije da sam baštovan sa dugogodišnjim iskustvom al ovo što imam godina nisam još doživio da mi rasada PROCVATE u lončiću.
Jutros gleda počela slatka paprika da pupa. A šta sad?
Jutros gleda počela slatka paprika da pupa. A šta sad?
-
armin_jocker
#4174 Re: Bášča
Intenzivni radovi u basci poceli, evo nekoliko slika.
Ova je sa radne akcije kod dajdje, jedan traktor freza zemlju, drugi, manji, iza njega pravi vrste za krompir, krompir se odmah sije, i rucno se zemlja vraca, proces je ubrzan pravo ovako, ako i kod sebe uspijem uganjati ciku da mi uradi vrste za krompir strasno ce mi olaksati.

Pogled na moju bascu nakon oranja i frezanja, posadio sam jednu veeeliku lijehu luka juce sa suprugom, stalo je u nju oko 3 kg luka

Ova je sa radne akcije kod dajdje, jedan traktor freza zemlju, drugi, manji, iza njega pravi vrste za krompir, krompir se odmah sije, i rucno se zemlja vraca, proces je ubrzan pravo ovako, ako i kod sebe uspijem uganjati ciku da mi uradi vrste za krompir strasno ce mi olaksati.

Pogled na moju bascu nakon oranja i frezanja, posadio sam jednu veeeliku lijehu luka juce sa suprugom, stalo je u nju oko 3 kg luka

Last edited by armin_jocker on 24/04/2013 21:07, edited 1 time in total.
-
Ratarka
#4175 Re: Bášča
ovo super izgleda, veliko ba, kod nas je sva ova prica "kroz iks"armin_jocker wrote:Intenzivni radovi u basci poceli, evo nekoliko slika.
Pogled na moju bascu nakon oranja i frezanja, posadio sam jednu veeeliku lijehu luka juce sa suprugom, stalo je u nju oko 3 kg luka![]()