Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#4126 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Senci u pravu si cicoka je korov i ne riejsi je se vise ako je uneses u vrt.
fortaleza wrote:Pozdrav svim bastovanima. :) Procackao sam temu i nisam primjetio da se vele pise o malinama pa da priupitam. Prosle godine sam usadio jednu koja naravno nije mogla dati puno plodova, jedna ko nijedna. :) Ove godine su pored prve krenule nicati jos 8-10, prosirila se bas gusto pa sam danas iscupao vecinu i presadio na novo s razmakom od pola metra, korijen je bio spojen pa sam ih razdvajao...e sad ne znam jesam li to trebao raditi, hoce li se uopce primiti, nisam prije radio s njima? S druge strane kupina se bas ne razmozava, koja je razlika izmedju njih?
Ne znam o malinama puno,nego gledala sam kako moj otac ih uzgaja.isto na pocetku mu pokoja radjala sad su mu se razrasle u grmove i ima ih i previse od smao nekoliko sadnica.(25 komada)Isto kupine ima i drzi ih na jendom mjestu ne d aim da se sire,a sire se redovno,kod tebe mozda mlada sadnica pa nisi jos primijetio.Inace su obje vrste zdrave za krv,najbolje od njih sok praviti tako sto se posecere i da prenosi tako,pa sutradan malo prokuhati i procijediti sok.znaci bez dodatka vode.
kerima1

#4127 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Oticon mozes li nam reci kako je konzumiras kuhanu ili sirovu i kako ti je bolja?
safran

#4128 Re: Bášča

Post by safran »

fortaleza wrote:Pozdrav svim bastovanima. :) Procackao sam temu i nisam primjetio da se vele pise o malinama pa da priupitam. Prosle godine sam usadio jednu koja naravno nije mogla dati puno plodova, jedna ko nijedna. :) Ove godine su pored prve krenule nicati jos 8-10, prosirila se bas gusto pa sam danas iscupao vecinu i presadio na novo s razmakom od pola metra, korijen je bio spojen pa sam ih razdvajao...e sad ne znam jesam li to trebao raditi, hoce li se uopce primiti, nisam prije radio s njima? S druge strane kupina se bas ne razmozava, koja je razlika izmedju njih?
To sa malinama si uradio kako treba. A kupina - ijaooooo, širi se, ne možeš je iskorjeniti.
Ratarka

#4129 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Oticon wrote:
Ratarka wrote:nisam imala priliku da probam cicoku, ali sam citala o mnogo pozitivnih dejstava, radi tate (inzulin) sam jako, jako zainteresovana da kupim sadnice iste, ima li neko to? nemam gdje da je "nafatam"......
Ratarka, javi se na pp, imam gromolje cicoke i za tebe.
javila se, hvala :)
zijad_e

#4130 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Image

Uploaded with ImageShack.us
Slabo iko izbaciva slike da se vidi napredak. Evo ja svoje poceo pikirati ima svega masalah ko salate :). Malo me i ledja zabolila pa ako ima iko voljan da mi pomogne pikirat nak se javi. :-)
kerima1

#4131 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Zijade izbrojala sam koliko imas casa,cisto da vidim jel kod mene vise :D salim se.
Izgledaju ti onak slabasni tanki kao i kod mene.Nadam se da ce nam biti spremni za vani iza prvog maja insallah.
Senći

#4132 Re: Bášča

Post by Senći »

zijad_e wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
Slabo iko izbaciva slike da se vidi napredak. Evo ja svoje poceo pikirati ima svega masalah ko salate :). Malo me i ledja zabolila pa ako ima iko voljan da mi pomogne pikirat nak se javi. :-)
Upravu si zijade slabo se postavljaju slike, a rasad ti je dobar jes malo potanak popravit će se. Žao mi je nemožemo ti pomoć pikirat, frezam,sadim svašta radim. Potražit ću i ove čičoke Otikon je dobro rekla imam zemlje pa ću ih negdje gdje je manje bitno šušnut par komada pa nek se šire koliko ih volja.
Oticon

#4133 Re: Bášča

Post by Oticon »

kerima1 wrote:Oticon mozes li nam reci kako je konzumiras kuhanu ili sirovu i kako ti je bolja?
Konzumiram i jedno i drugo. Bolja mi je sirova i nemam problema sa glavoboljom kad ih jedem...kao sto ti imas. Nemam problema sa dijabetesom...ali obzirom da je moj otac imao...uz njega sam navikla jos kao dijete da ih jedem.
Oticon

#4134 Re: Bášča

Post by Oticon »

Zijade...svaka cast za rasad. Samo mi reci koliko ono imas zemlje, a koliko rasada?
kerima1

#4135 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Oticon wrote:
kerima1 wrote:Oticon mozes li nam reci kako je konzumiras kuhanu ili sirovu i kako ti je bolja?
Konzumiram i jedno i drugo. Bolja mi je sirova i nemam problema sa glavoboljom kad ih jedem...kao sto ti imas. Nemam problema sa dijabetesom...ali obzirom da je moj otac imao...uz njega sam navikla jos kao dijete da ih jedem.
Moguce da si ti naviknuta na cicoku,a ja posto nisam i jela sma je sirovu pa mi mozda malo temperatura skocila i imala sam glavobolju.Pojedem ja nju opet,sam dok stigne ehheheh.
Oticon

#4136 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ratarko...isprazni inbox..ne mogu da ti posaljem pp.
Last edited by Oticon on 21/04/2013 09:21, edited 1 time in total.
CvjetnaOaza

#4137 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mašala Zijade, sad i mene interesuje koliko zemlje imaš.
Ja ne znam šta vi očekujete od presade, ali meni ne izgleda loše. Pa mnogi će tek u maju sijati paradajz direktno u zemlju.
Drugo je kad neko sije 10 sjemenki u januaru, pa još u toplom, ali treba za ovoliku presadu naći mjesto....
Svaka čast tebi i Senćiju :)
zijad_e

#4138 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Za sadnju paradajza, paprika i krastavica imam oko 300 kvadrata. Sve sto mi bude viska iznjeti cu i prodati. Kazu da se krece pikirani paradajz 0,60 KM po kom.Što se tice napretka, soba je hladna bez grijanja tako da mi napreduje jedino kad sunce ugrije. Sad za sad sam prezadovoljan.
fortaleza

#4139 Re: Bášča

Post by fortaleza »

kerima1 wrote:Senci u pravu si cicoka je korov i ne riejsi je se vise ako je uneses u vrt.
Ne znam o malinama puno,nego gledala sam kako moj otac ih uzgaja.isto na pocetku mu pokoja radjala sad su mu se razrasle u grmove i ima ih i previse od smao nekoliko sadnica.(25 komada)Isto kupine ima i drzi ih na jendom mjestu ne d aim da se sire,a sire se redovno,kod tebe mozda mlada sadnica pa nisi jos primijetio.Inace su obje vrste zdrave za krv,najbolje od njih sok praviti tako sto se posecere i da prenosi tako,pa sutradan malo prokuhati i procijediti sok.znaci bez dodatka vode.
Uhh trebat će još dugo dok dođem do soka.. :-)
CvjetnaOaza

#4140 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

zijad_e wrote:Za sadnju paradajza, paprika i krastavica imam oko 300 kvadrata. Sve sto mi bude viska iznjeti cu i prodati. Kazu da se krece pikirani paradajz 0,60 KM po kom.Što se tice napretka, soba je hladna bez grijanja tako da mi napreduje jedino kad sunce ugrije. Sad za sad sam prezadovoljan.
Bravo i treba da budeš zadovoljan.
kerima1

#4141 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Uhh trebat će još dugo dok dođem do soka..
Jedno 3 godine i rodit ce ti pravo dobro.
Mu'min

#4142 Na Sajmu organskih proizvođača zdravi proizvodi od jedne do

Post by Mu'min »

Na Sajmu organskih proizvođača zdravi proizvodi od jedne do 20 KM

http://www.klix.ba/biznis/privreda/na-s ... 30421046#9
Ratarka

#4143 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ipak sam sklonila folije sve, ne moze to dok ne nacinis sistem navodnjavanja, ne prolazi dovoljno vode pa se salata ili susi ili truhne....
nisam bas odusevljena dosadasnjim uspjehom :(
Mu'min

#4144 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pokušaj instalacije japanske zimzelene mušmule u istočnoj Bosni.
Zimu je preživjela pod metrom snijega. :)

Image
popi

#4145 Re: Bášča

Post by popi »

Da li jos neko trazi sjemenski krompir, danima ga nema u Sa? Sta se desava, gdje ga naci?
zijad_e

#4146 Re: Bášča

Post by zijad_e »

popi wrote:Da li jos neko trazi sjemenski krompir, danima ga nema u Sa? Sta se desava, gdje ga naci?
Kupi jilski, isjeci na komadice i posij.
Moja majka je kupila obicni krompir za jelo, isjekla na komade ali sa najmanje jednom klicom i posijala.
Sto se tice sjemenskog koliko sam ja cuo da je inspekcija zapljenila veliku kolicinu posto sadrzi nakakav otrov u sebi.
Last edited by zijad_e on 22/04/2013 15:24, edited 1 time in total.
popi

#4147 Re: Bášča

Post by popi »

zijad_e wrote:
popi wrote:Da li jos neko trazi sjemenski krompir, danima ga nema u Sa? Sta se desava, gdje ga naci?
Kupi jilski, isjeci na komadice i posij.
Moze objasnjenje, jilski?
lady_di

#4148 Re: Bášča

Post by lady_di »

I mene isto interesuje, ja sam juče obišla Agricom u Hadžićima, Bingo,Interex, Škafu, ni kile sjemenskog krompira.Na Škafi piše da će im krompir kenebek doći sutra, u utorak
Banksy

#4149 Re: Bášča

Post by Banksy »

Prema mjesečevom kalendaru ove godine krompir i luk sade se 13. 14. 23. i 25. aprila i 2. i 3. maja.

Svi poljoprivredni tržni centri povećali su promet sjemenskog materijala 100% u odnosu na prošlu godinu. Samo Poljooprema je još prije 10 dana već prodala više od tone sjemenskog krompira.
To je dobar znak, dobro je da narod ne sjedi besposlen, da su se i Bosanci najzad uhvatili motike ...
armin_jocker

#4150 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

lady_di wrote:
I mene isto interesuje, ja sam juče obišla Agricom u Hadžićima, Bingo,Interex, Škafu, ni kile sjemenskog krompira.Na Škafi piše da će im krompir kenebek doći sutra, u utorak
Krompira nema vec danima u sarajevu, i vjerovatno ga nece ni biti, gledajte i sta kupujete, jer ce sada sigurno biti losije kvalitete, i bez klice, moj savjet je definitivno prije sadnje da se isti zaklije, tj pusti klice, ja sam prosle godine krompir koji je bio iz agricoma posadio, jest da je bila losa i teska godina, ali pola ga uopce nije ni niklo ...

JA sam trazio svuda, nije ga bilo, juce sam otisao do Kiseljaka, jer mi tamo sestra radi, ona mi je od jednog poznanika uspjela pronaci 45 kg sjemenskog, domaceg, po cijeni od 0.8 KM po kg, to je prejeftino za razliku od cijena kod nas u Sarajevu, koji je najmanje 1,5 KM a vjerovatno ce biti i skuplji sada, jer je potraznja veca od ponude.
Basca mi je preorana prije nekoliko dana, i isfrezana juce, mogao sam i juce posaditi krompir, jer mi je na basci, tj kod dajdje koji je plac do mene, bio covjek koji mi je odmah mogao s malom frezom uraditi vrste,ima neki nastavak koji kopa zemlju, tj izbacuje je i pravi vrste za krompir, ali nisam smio, jer krompir koji sam kupio nije jos pustio klice ...
Ratarka mi je na pm napisala da u lukavici ima u jednoj prodavnici, tj u vojkovicima, ali nisam ja isao, jer sam nabavio ovaj, pa neznam da li tamo jos uvijek ima ??
Post Reply