Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4051 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:
Ratarka wrote:mumin ce me sada "prebit"... sve sam izbacila na balkon, ukljucuci feferone, sunce je danas ipak bilo prejako, pa su vrhovi listica malo zaplatili :(
hoce li to prezivjeti?
Ratarka moj mali plastenik je samo pola dana na suncu, ali sam ga već prekrila zaštitnom folijom, upravo da ne sprži sadnice. Vrata su cijeli dan otvorena i obavezno po betonu (u mene su 2/3 betonske loče) prospem vode radi vlažnosti. Bez obzira kakav je plastenik on se brzo zagrije i mlade biljke se ispod najlona jednostavno sprže.
ma ovo moje je na balkonu, mezu sam stavula neku zbog vrabaca, ali ocito cu za vikend sve moratpenijet u plastenik, ovdj ce mi se sve spaliti :(
Ratarka

#4052 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:
kerima1 wrote:Vjeruj u ovoj temi basca se najvise naklapa o paradajzima pa nema potrebe zasebnoj temi.
Znam, zimus sam čitala temu od prve stranice, ali kasno sam se usudila da posijem paradjz, da sam makar sredinom marta, ne bih rasad ni morala kupovati :lol:
kerima1 wrote:a kada jednom probas car ukusnog domaceg paradajza
Probala,i propustila priliku da naučim nešto o uzgoju,bilo mi mnogo važnije koji lak za nokte je u modi,ali to je za mene jako teška i tužna tema, ne bih sad o tome, uglavnom THE BAŠTA će se sijati, saditi, pa šta Bog da
a "jaja" nista, ha? :))
izvini, nemam naviku jer sam i ja nova - dobrodosla :)
Ratarka

#4053 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Probala,i propustila priliku da naučim nešto o uzgoju,bilo mi mnogo važnije koji lak za nokte je u modi,ali to je za mene jako teška i tužna tema, ne bih sad o tome, uglavnom THE BAŠTA će se sijati, saditi, pa šta Bog da
Nikad nije kasno,vidim shvacas vaznost domace hrane. :thumbup: Samo pomno prati,jer mi ovi zarazeniji samo ponavljamo isto papagaji te posijano sjeme,pikirano,eno ga zazbijalo se,te cime stitimo koprivom,preslicom zalili "tolko,"volko kanti tako da ces ti sve moci kopirati sta mi radimo,vidjet ces uspjeh nece izostati.
Danas sam bila na babinom imanju moja rodbina uzorali i isfrezali,ljudi place mi se kakve su te zemlje u prirodi,ja usla propale mi noge u zemlju!! To rukama mozes iskopavati redove za krompire.Da mi je onu zemlju blize ono nema cijene!
bila sam seko i ja "kod sebe", pa se sledila, ko nista me vjetar odnese, plastenik buja, paradajz mi je sad dupli (malo je cudne boje) ali vani..ne mozes zamisliti...a zemlja mokra ko cep, mozda da do vikenda isfrezaju :(
lady_di

#4054 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote: a "jaja" nista, ha? :))
Ako misliš na "jaja" u tvom receptu, primila k znanju :-D
Inače onaj tvoj recept za lazanje na isti fol pravim, tako djeci "uvalim" tikvice (to je sastojak umjesto blitve-špinata) i ne znaju šta jedu :lol:
Dobila sam jednu tikvu,po izgledu liči na stambolku ima svijetlozelenu koru, zdrava je još stoji na balkonu ko da je sad ubrana, ne znam šta ću od nje, imaš neki recept?
CvjetnaOaza

#4055 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ovo je jedan mali dio moje presade paradajza. Iznijela sam ga vani (u hlad) da se malo privikava na svjež zrak.

Image
hrastov žižak

#4056 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

ja magarac svoj iznesem drito na sunce :lol: zapravo, samo jedan dio. Jel' najbolje da paradajz bude na jutarnjem suncu na prozoru? Posijao sam upravo krastavice i tikvice, ovaj rasadnik se grije ko lud, još sam stavio dosta stajskog đubriva, pa i ono diže temperaturu.
CvjetnaOaza

#4057 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:ja magarac svoj iznesem drito na sunce :lol: zapravo, samo jedan dio. Jel' najbolje da paradajz bude na jutarnjem suncu na prozoru? Posijao sam upravo krastavice i tikvice, ovaj rasadnik se grije ko lud, još sam stavio dosta stajskog đubriva, pa i ono diže temperaturu.
Za početak je najbolje u hlad, a onda postepeno na sunce (za početak jutarnje ili poslijepodnevno).
Te tikve i krastavci će ti nići jako brzo i za kratko vrijeme će to klijalište/plastenik biti pun. Onda trebaš misliti kud ćeš s tim do polovine maja.
hrastov žižak

#4058 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

dobro je pa mi ih nije spalilo, samo par listića. od sad tako radim. a za tikvice i krastivice ću se pobrinut na vrijeme :thumbup:
CvjetnaOaza

#4059 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kod mene ima vjetra, pa je i kod mene nekoliko listića stradalo (vidi se na slici), ali nije strašno.
Ratarka

#4060 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Kod mene ima vjetra, pa je i kod mene nekoliko listića stradalo (vidi se na slici), ali nije strašno.
kod mene je havarija, ako sta spasim javicu...
hrastov žižak

#4061 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ratarka wrote:
CvjetnaOaza wrote:Kod mene ima vjetra, pa je i kod mene nekoliko listića stradalo (vidi se na slici), ali nije strašno.
kod mene je havarija, ako sta spasim javicu...
ma spasićeš, bitno je da ima po koji zeleni listić. Potcjenjujemo moć regeneracije kod biljaka :D
Senći

#4062 Re: Bášča

Post by Senći »

Narode radim punom parom, luk crveni (kapula) posadio i bijeli isto, krompir pola u zemlji, a pola sutra ako Bog da. Evo izgleda biće i trešanja lijepo su izbeharale evo slike moje trešnje (ošlame/ašlame):

Image

Image
CvjetnaOaza

#4063 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bosnom behar probeharao :-D kod nas je hašlama, ali važno je da znamo šta je.
Ti si bio vrijedan. Ja sijem u manjim količinama i ne mogu se porediti s tobom. Do sad je direktno u baštu posađen bijeli i crveni luk, posijan jedan dio mrkve i zelje. Ostalo čeka....
kerima1

#4064 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Isto mi takva izbeharana oslama u dvoristu,super Senci imat cemo slatkih oslama :) Kod nas obeharali,kruske,visnje,oslame,rezdelije ma bijeli se dunja masAllah. :bih:
CvjetnaOaza

#4065 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:Isto mi takva izbeharana oslama u dvoristu,super Senci imat cemo slatkih oslama :) Kod nas obeharali,kruske,visnje,oslame,rezdelije ma bijeli se dunja masAllah. :bih:
Šta je rezdelija, to nisam nikad čula :?
Senći

#4066 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote:
kerima1 wrote:Isto mi takva izbeharana oslama u dvoristu,super Senci imat cemo slatkih oslama :) Kod nas obeharali,kruske,visnje,oslame,rezdelije ma bijeli se dunja masAllah. :bih:
Kod nas se kaže Zerdalija evo ti slike sa google:
Image
kerima1

#4067 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:
Eto senci je stavio sliku rezdelije,ja ne znam drugi naziv.Jako je kisela i djeca je jedu dok je jos zelena,to jedva uzrije koja boba od njih. :lol: Ja od njih pravim ljeti sok,jako je osvjezavajuci,kisi i ima fin ukus mmmm :-D Probala sam od njih i dzem kako je isto dobar malo kisi.Moji su se zabezeknuli kad su culi da i od tog sok pravim.Image
CvjetnaOaza

#4068 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Hvala Senći. To su kod nas dženarke/džanarke :-D
Bosna dođe veća od Amerike.....toliko naziva za jednu vrstu voća.
CvjetnaOaza

#4069 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

U kako bi ih sad pojela. Zašto ne praviti sok, pa voće je, a od svakog voća se može praviti sok.
Kod nas polako nestaju te stare sorte voća: dženarke, bjelice (bjela šljiva), dud, šeftelije....., a ja sebi naručila te vrste, pa kad ako Bog da dođem, fino ih sve ponesem u Švabiju :D
kerima1

#4070 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:U kako bi ih sad pojela. Zašto ne praviti sok, pa voće je, a od svakog voća se može praviti sok.
Kod nas polako nestaju te stare sorte voća: dženarke, bjelice (bjela šljiva), dud, šeftelije....., a ja sebi naručila te vrste, pa kad ako Bog da dođem, fino ih sve ponesem u Švabiju :D
Ma mojima sve cudno,ne daj Boze da jos od duda sok napravim ima da me ispale :lol: Ne volim dud srecom :-D isto mi crvi i ima mi neki cudan miris.Kod nas sam jedino za dud primijetila d aizumire,valjda sto se vecini ne svidja pa ga ne zazmnozavaju,a rezdelija je kao epidemija sama se zarmnozava ima je svugdje cak i po putevima raste i radja ko luda.Sad sta su seftelije ?Kod nas se za bjelice kaze bjelosljiva.
CvjetnaOaza

#4071 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Šeftelije su slične kajsiji, samo su zeleno/žute i imaju sasvim drugi okus.
Puno svijeta ne zna šta je šeftelija, tj. nisu je nikad ni probali, a ni vidjeli...
kerima1

#4072 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Nikad nisam vidila to voce,odog googlati mozda nadjem sliku.
Nasla i kako vidim to mi zovemo breskve :lol: Moji imaju jedno odraslo stablo i jednu mladicu koja je isto obeharala.
Ne znam jel kod svih tako,al ova nasa je ured svaka crvava sto meni ne smeta biram zdrav nedirnut dio i slican okus je breskvi samo malo vise kisi.
cranberries

#4073 Re: Bášča

Post by cranberries »

Pratim pratim 8-)

Image

Image

Image

Image

Image
safran

#4074 Re: Bášča

Post by safran »

CvjetnaOaza wrote:Hvala Senći. To su kod nas dženarke/džanarke :-D
Bosna dođe veća od Amerike.....toliko naziva za jednu vrstu voća.
i kod mene su džanarike
nego kerima daj recept za dzem od džanarika/rezdelija - sok sam pravila, samo ga ja pijem ali meni je super. Čula sam da se od njih pravi čak i rakija.
kerima1

#4075 Re: Bášča

Post by kerima1 »

cranberries MasAllah rasade,da li je to mrkva u rasadi?
Safran operes rezdelije i svaku u posudu istisnes od kospa to frca sok iz nje.nekako odvojis te kospe i kao svaki drugi dzem ukusas sa secerom.Bude rjedji kao onaj sa tucenim jabukama,al je fin kiselast.I meni ej sok od rezdelija medju favoritima uz sok od visnje i zove ljeti jer gase najbrze zedj.
Post Reply