Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#3876 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sour cherry wrote:Ja to zovem zeljanik :)
Fin naziv,nego nicul tebi Mu"minove paprike,ko mene nema ni jedne :lol:
Ratarka

#3877 Re: Bášča

Post by Ratarka »

to i jeste zeljanik, u pravu si (napisala ranije), samo moja sveprekrasna, pubertetom opaljena djeca sve zovu kljukusa, samo ono "vlasnicko" u imenu mijenjaju po zeljama :)
sour cherry

#3878 Re: Bášča

Post by sour cherry »

kerima1 wrote:
Fin naziv,nego nicul tebi Mu"minove paprike,ko mene nema ni jedne :lol:
Ja sam tek nedavno posijala i one,a i ove slatke feferone koje sam kupila tako da još čekam.Htjela sam ja ranije,ali odvratili su me zato što je bilo hladno.Vidjeću šta će biti.
sour cherry

#3879 Re: Bášča

Post by sour cherry »

Ratarka wrote:
to i jeste zeljanik, u pravu si (napisala ranije), samo moja sveprekrasna, pubertetom opaljena djeca sve zovu kljukusa, samo ono "vlasnicko" u imenu mijenjaju po zeljama :)
haha,pa da,u pravu su,kljukuša sa zeljem :-D :-D
CvjetnaOaza

#3880 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka, jesi li zaboravila jaja ili stvarno ne idu u ovaj zeljanik?
I ja ga volim u svim kombinacijama, mislim s krompirom, tikvom, zeljem.....samo ja stavim 2-3 jaja.
Ja ne volim meso, pa mi je sve s povrćem prava poslastica.
sour cherry

#3881 Re: Bášča

Post by sour cherry »

Stavim i ja jaja.
Ratarka

#3882 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Ratarka, jesi li zaboravila jaja ili stvarno ne idu u ovaj zeljanik?
I ja ga volim u svim kombinacijama, mislim s krompirom, tikvom, zeljem.....samo ja stavim 2-3 jaja.
vid mene hajvana stvano! hvala objema!
jos sam ko fol prvo napisala 3 jaja!!!!
idu jaja, joooooj sorry!
kerimaaaaa, pisi 3 jaja, ne znam sta sam uradila da taj red obrisem, bio je prvi :(
kerima1

#3883 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
CvjetnaOaza wrote:Ratarka, jesi li zaboravila jaja ili stvarno ne idu u ovaj zeljanik?
idu jaja, joooooj sorry!
kerimaaaaa, pisi 3 jaja, ne znam sta sam uradila da taj red obrisem, bio je prvi :(
Nu sada mogla sam fulati,hajd dobro upisem i jaja. :D
vrtlar

#3884 Re: Bášča

Post by vrtlar »

daddo_ wrote:Prvi put pokusavam napraviti svoj rasad pa mi treba pomoc od iskusnijih.

Na prve dvije slike je paradajz koji sam pikirao 02.03. a druge dvije 09.03.

Nekako mi biljke djeluju da imaju malo listova i da su svijetlo zelene boje. Kako vama djeluje ovaj paradajz i da li mu nesto fali radi boje lista?
Nadam se da ce uspjet bar dio ovog rasada al radi ovako svijetle boje nisam siguran da li valja i da li uopce da ga sadim u plastenik.

Prelistah dobar dio teme jer znam da je neko spominjao krecenje plastenika, al ne nadjoh sta me interesuje. Da li se plastenik kreci iznutra ili iz vana i dal se koristi krec kao za krecenje vocaka? Da li uopce ima potrebe da krecim ako stavljam preko plastenika mrezu?

Armine hvala za informacije i za telefon od covjeka za rasad.
Pozzz

Ja sam pisao za krecenje plastenika i ima negdje na temi ne trebas kreciti ako imas mrezu.Svrha krecenja je da smanji refleksiju svjetlosti i da odbija mnoge stetocine i kad je jako sunce da ne bi biljke spljohnule od vrucine.Sa mrezom postizes da smanjis toplotu ali ne i kao preveneciju za musice i stetocine.Kreci se iznutra zbog kise da ne bi svaki put saprala a koristi se krec kao za krecenje vocaka.
vrtlar

#3885 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:zaboravila sam glavni dio izvjestaja, prva berba iz plastenika :)

Image

Nema para da se plati ovo sa slike zar ne ratarko.Ono tvoje cvijece sam znao koje je ali nedaj mi boze da kazem ;-) ;-) ja vrtlar da kazem koje je cvijece ma nikad. :mrgreen: :D I kad budes krecila vocke uzmi stajsko djubrivo stavi u vodu koliko ti treba za vocke i dobro izmuti i sacekaj koji dan i ponovo izmjesaj i procijedi i u tu vodu potopi krec.I sa dobivenom tecnoscu kreci vocke ujedno ih stitis i dajes hranu.Mozes i da u krec stavis djubrivo i sacekas i procijedi i kreci
vrtlar

#3886 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:
idu jaja, joooooj sorry!

Auuuuuuuuu ma kako jaja zaboravi staviti e ratarko :mrgreen: :D ;-)
Ratarka

#3887 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Ratarka wrote:zaboravila sam glavni dio izvjestaja, prva berba iz plastenika :)

Image

Nema para da se plati ovo sa slike zar ne ratarko.Ono tvoje cvijece sam znao koje je ali nedaj mi boze da kazem ;-) ;-) ja vrtlar da kazem koje je cvijece ma nikad. :mrgreen: :D I kad budes krecila vocke uzmi stajsko djubrivo stavi u vodu koliko ti treba za vocke i dobro izmuti i sacekaj koji dan i ponovo izmjesaj i procijedi i u tu vodu potopi krec.I sa dobivenom tecnoscu kreci vocke ujedno ih stitis i dajes hranu.Mozes i da u krec stavis djubrivo i sacekas i procijedi i kreci
nema vala, a da znas da je i ukus drugaciji, ili sam je dovoljno ufurala :-)
a za cvijece, hmmmmm, vidim ja da ovdje ima puno skrivenih talenata :mrgreen: :mrgreen: ;-)
Ratarka

#3888 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Ratarka wrote:
idu jaja, joooooj sorry!

Auuuuuuuuu ma kako jaja zaboravi staviti e ratarko :mrgreen: :D ;-)
eto materijala, vec se vidim svako malo prozvanom zbog jaja, cekaj dok kokoske uzdurisem, onda ce jaja ici i dje treba i dje ne treba :lol: :lol:
Banksy

#3889 Re: Bášča

Post by Banksy »

daddo_ wrote:
Mu'min wrote:daddo_

sve je OK sa paradajzom samo kod sađenja mora ćeš ga malo dublje zakopati u zemlju i ako ne bude drugih smetnji ima će samo jači korijen.

mahsuz selam
Mu'min
Koliko dublje smijem sadit, tj. da li smijem zatrpat zemljom prva dva lista koja su nikla(kotiledon)?
Procitao sam negdje da se prvi listovi kod paprike nikako ne smiju zatrpati jel to tacno i vazi li i za paradajz?
Dobar ti je paradajz, neće mu ništa biti, sadi se svakako polegnuto:

http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/povr ... -otvorenom
flag

#3890 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: kad budes krecila vocke uzmi stajsko djubrivo stavi u vodu koliko ti treba za vocke i dobro izmuti i sacekaj koji dan i ponovo izmjesaj i procijedi i u tu vodu potopi krec.I sa dobivenom tecnoscu kreci vocke ujedno ih stitis i dajes hranu. Mozes i da u krec stavis djubrivo i sacekas i procijedi i kreci
Druže vrtlaru što nisi ovo boldirano prošle sedmice napisao, kada sam zavario kreč... U subotu sam iskoristio onih par sati bez kiše i okrečio voćke (napokon).
Ratarka

#3891 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:
vrtlar wrote: kad budes krecila vocke uzmi stajsko djubrivo stavi u vodu koliko ti treba za vocke i dobro izmuti i sacekaj koji dan i ponovo izmjesaj i procijedi i u tu vodu potopi krec.I sa dobivenom tecnoscu kreci vocke ujedno ih stitis i dajes hranu. Mozes i da u krec stavis djubrivo i sacekas i procijedi i kreci
Druže vrtlaru što nisi ovo boldirano prošle sedmice napisao, kada sam zavario kreč... U subotu sam iskoristio onih par sati bez kiše i okrečio voćke (napokon).
haman iz istog razloga zbog kojeg meni nije htio reci kakav cvijet sam dobila :mrgreen: :mrgreen: ;-)
kerima1

#3892 Re: Bášča

Post by kerima1 »

flag wrote:
Nece tebi reci boji se moze kod tebe bit bolje vocke :lol: Njemu bitno samo da si sa cvijecem ispre njega :D
vrtlar

#3893 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:

Prijatelju moj cvjecarski pa nisi me ni pitao sta ja znam da ti trebas kreciti.Ja mislio ti imas samo cvijece a kad ono imas i vocke.Gori si nego od Oticon muz za snijeg od prosle godine poletio covjek da ga skida sa vocaka i morao ga vracati.I ako mislis da si zakasnio cetku u ruke i operi vocke i uradi ponovo :mrgreen: ;-) :D :-) :-) Kad je mogao od Oti muz vracati snijeg mozes i ti prati vocke.
Last edited by vrtlar on 08/04/2013 15:16, edited 1 time in total.
vrtlar

#3894 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:

eto materijala, vec se vidim svako malo prozvanom zbog jaja, cekaj dok kokoske uzdurisem, onda ce jaja ici i dje treba i dje ne treba :lol: :lol:

Ma sigurno kad smo prozivali Oticon zbog lakiranja noktiju i tebe cemo zbog jaja. :mrgreen: :D :-)
Last edited by vrtlar on 08/04/2013 15:58, edited 1 time in total.
vrtlar

#3895 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:
flag wrote:
Nece tebi reci boji se moze kod tebe bit bolje vocke :lol: Njemu bitno samo da si sa cvijecem ispre njega :D
Ko pita ne skita da je pitao rekao bih mu ali dobro nek ovo zapise za iduci godinu.
flag

#3896 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:
Ko pita ne skita da je pitao rekao bih mu ali dobro nek ovo zapise za iduci godinu.
Dobro je Kerima rekla... da je cvijeće u pitanju - znao bih ja odgovor :lol: .
Ma šta ću te pitati, kontam kreč ko kreč i onda vidi dobre ideje... Evo i ovo sam prebacio u svoj podsjetnik (matori se, da ne zaboravim :D ) . Bez zezanja, ovo mi dobro zvuči, pomiješati stajnjak i kreč. Svašta će ćoek od tebe naučiti :mrgreen: . Hajd` dobro si rek`o, tamam za iduću godinu ako Bog da.
kerima1

#3897 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Zasto cekati iducu godinu?zasto ne prekrecis jos jednom,ovaj put na vrtlarov nacin,jer poznato je da krec upija i moguce je da to đubre dopre do kore opet.
flag

#3898 Re: Bášča

Post by flag »

Ma jok, previse bi bilo dva puta kreciti.
Iduce godine ce meni vrtlar pomoci :D :wink:
Ratarka

#3899 Re: Bášča

Post by Ratarka »

prica o krecenju pokrenula lavinu, u nedostatku sunca za krecenje vocki odlucila sam da krecim stan! lujka, definitivno :lol:
kerima1

#3900 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Raratko vjeruj mi ja ne bih krecila na ovoj dozi vlage u zraku vani.Ima li jos ko glavobolje,snizen pritisak kao ja? :sad:
Post Reply