Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#3851 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Sad me isprepadašte sa ovim nekakvim cvijećem zlim i bezazlenim jer i sam imam nekog cvijeća u kući (samo da za ovo ne saznaju oni cvijećari, odma će pelcere tražit)
To ja Senci plasim Ratarku,bojim se dovuci ce dzunglu u kucu cojku :lol:
Daddo kakvo je vrijeme bojim se da su tvoji paraajzi vec prerasli,izduzeni su i slab im je pigment.Ako imas gje posij drugu turu mislim da je sad tek vrijeme i se sije zbog ovog vremena.
hrastov žižak

#3852 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

dado, mislim da je to zbog manjka svjetla, moj je nešto manji ali slično se ponaša, bori se, pa je malo slabiji. Ja čekam sunce da ga iznesem vani koji dan za redom, da malo živne. Pošto ti je paradajz već velik, traži i više svjetla, a sunca baš i nema u ovom mjesecu za sada.
Ratarka

#3853 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Sad me isprepadašte sa ovim nekakvim cvijećem zlim i bezazlenim jer i sam imam nekog cvijeća u kući (samo da za ovo ne saznaju oni cvijećari, odma će pelcere tražit)
To ja Senci plasim Ratarku,bojim se dovuci ce dzunglu u kucu cojku :lol:
Daddo kakvo je vrijeme bojim se da su tvoji paraajzi vec prerasli,izduzeni su i slab im je pigment.Ako imas gje posij drugu turu mislim da je sad tek vrijeme i se sije zbog ovog vremena.
zloco jedna, sta's sad kad ti kazem da ga je coek licno donjeo :lol:
ipak nije fikus, ima skroz male listove, tacnije nemam pojma ni sta cu sa njim, ali se danas nisam time ni bavila, cupala sadila, pospremala :)
Ratarka

#3854 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote: i cekam sliku tvog plana za plastenik i izvjestaj jesi li prepakirala salatu.
izvjestaj iz plastenika:
salata pospremljena prema uputama
desno je ostao spinat, u dnu sam dodala jagode, po meni mogu biti i gusce, ove rupe su ko da sve ima sirinu po pola metra
graska sam dosijala po uputama, dodala grana jos, sav je procjeto, jos nisam vidjela nijednu mahunicu
posto mi je coek propisno pomogo, onda smo sredili i ostalo tlo, sve je ocisceno, usitnjeno i iduci vikend cemo ga pokriti folijom da ne nice ponovo suma korova
vocke su napupale, ljubicica ima ko u prici, poneka jagorcevina
zara nabrana i potopljena u kantu, ostavili smo je u plasteniku da nas komsije ne psuju :)
Last edited by Ratarka on 16/04/2013 10:42, edited 2 times in total.
Ratarka

#3855 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zaboravila sam glavni dio izvjestaja, prva berba iz plastenika :)

Image
kerima1

#3856 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka masAllah fin spinat i moja blitva je za berbe.
trebam li sta popravljat? na koji razmak se sade jagode uopste? kad se krece vocke? treba li ih sada djubriti?
Trebas jasta,kakvi su ti ono prutici na grasku :D ,z grasak trebaju grmolike grane da se ima grasak gdje pentrati.Za jagode je dovoljno razmak 20 cm ili najvise 30.Voce moj otac vec djubri pa po tome mislim da treba,kreci se kad bude sunca i suhlje vrijeme.
Ratarka

#3857 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Ratarka masAllah fin spinat i moja blitva je za berbe.
trebam li sta popravljat? na koji razmak se sade jagode uopste? kad se krece vocke? treba li ih sada djubriti?
Trebas jasta,kakvi su ti ono prutici na grasku :D ,z grasak trebaju grmolike grane da se ima grasak gdje pentrati.Za jagode je dovoljno razmak 20 cm ili najvise 30.Voce moj otac vec djubri pa po tome mislim da treba,kreci se kad bude sunca i suhlje vrijeme.
poberi, sta cekas 8-)
providuru jedan, kako si skuzila da nisu sve granave pojma nemam, dohakacu ja tome iduci vikend, sad nisam imala sve granaste pa sam ponegdje turila i prutic, protiv uroka :P
dobro, onda iduci vikend dodam jos jagoda, gusce nego sto sam salatu, nadjubrim vocke a farbanje ce cekat dok ne javis :-)
Ratarka

#3858 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Ratarka wrote:ovo sam dobila pod imenom "jasmin"
obzirom da imam u basti jasmin i da taj izgleda SAAAAASVIM drugacije, molim za pomoc. STA JE OVO???
Image
NASLA sam STA JE OVO!

https://www.google.ba/search?q=Stefanot ... B512%3B682
daddo_

#3859 Re: Bášča

Post by daddo_ »

kerima1 wrote:
Ovaj paradajz je planiran za plastenik a za vani je tek nedavno pikiran tako da ne planiram vise sijat.
Probacu i ja kao sto kaze "hrastov žižak" kad bude sunca iznijet vani da ga probam spasit. Sta mislite ima li mu spasa il je bolje da ja kupim rasad?
pozz
Ratarka

#3860 Re: Bášča

Post by Ratarka »

daddo_ wrote:
kerima1 wrote:
Ovaj paradajz je planiran za plastenik a za vani je tek nedavno pikiran tako da ne planiram vise sijat.
Probacu i ja kao sto kaze "hrastov žižak" kad bude sunca iznijet vani da ga probam spasit. Sta mislite ima li mu spasa il je bolje da ja kupim rasad?
pozz
napisala sam ti moje skromno misljenje (ne spadam u iskusne, upravo suprotno:))
kako nemas sta da izgubis iznesi ga prosto u plastenik, ako krajem aprila ne bude kako treba odes kod cika adila, kupis rasade i to je to ;)
Mu'min

#3861 Re: Bášča

Post by Mu'min »

daddo_

sve je OK sa paradajzom samo kod sađenja mora ćeš ga malo dublje zakopati u zemlju i ako ne bude drugih smetnji ima će samo jači korijen.

mahsuz selam
Mu'min
Senći

#3862 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:trebam li sta popravljat? na koji razmak se sade jagode uopste? kad se krece vocke? treba li ih sada djubriti?
Ratarka svaka čast :thumbup: Ti pravo vrijedna ovi dana, sad je već puno bolje stanje u plasteniku, a evo Kerima ti je već sve odgovorila samo jedna napomena kad budeš mutila kreč sa vodom stavi i soli jednu šaku dvi zbog težeg sapiranja kreča od kiše. Sluš'o sam neke stručnjake da treba krečit prije zime voće,da bi stablu bilo hladnije da prerano ne krene u vegetaciju (prvim suncem) da ne krenu ranije sokovi pa se zatim smrznu i puca kora itd. itd. mada i ja krečim kao i vi ko bi sve stigo na vrijeme.
Ratarka

#3863 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
Ratarka wrote:trebam li sta popravljat? na koji razmak se sade jagode uopste? kad se krece vocke? treba li ih sada djubriti?
Ratarka svaka čast :thumbup: Ti pravo vrijedna ovi dana, sad je već puno bolje stanje u plasteniku, a evo Kerima ti je već sve odgovorila samo jedna napomena kad budeš mutila kreč sa vodom stavi i soli jednu šaku dvi zbog težeg sapiranja kreča od kiše. Sluš'o sam neke stručnjake da treba krečit prije zime voće,da bi stablu bilo hladnije da prerano ne krene u vegetaciju (prvim suncem) da ne krenu ranije sokovi pa se zatim smrznu i puca kora itd. itd. mada i ja krečim kao i vi ko bi sve stigo na vrijeme.
hvala senci, evo raportirala sam coeku tvoj savjet, on kaze da ce dodati, a kerima ne bi mogla da mene malko ne zeza nikako, cudim se da nije sta za cvijece rekla :D
vidje li da sam nasla kako se ova moja novostecena cvjecka zove? nazalost sobna je, ne moze u bascu
kerima1

#3864 Re: Bášča

Post by kerima1 »

cudim se da nije sta za cvijece rekla
Ne pise moj profil bez mene :skoljka:
Sad sam vidila, naziv jasmin mu bas pristaje slican jasminu grmu sa vana.Prelijep je cvijet zadrzi ga hehe.
Oberem blitvu,cim okusim prvo mladu zaru,nju volim dok je tek mlada,poslije jedem spinat,pa tek onda blitvu koju bas i ne gotivim plaho.Nism ljubitelj ni jednog o ovoga skupa sa zelenom salatom,al jedem zbog zravlja.
Senći

#3865 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:vidje li da sam nasla kako se ova moja novostecena cvjecka zove? nazalost sobna je, ne moze u bascu
Zove se STEFANolis vidim oni daju neke plodove oprezno s tim :!:

Mjera za krečenje:5 kg gašenog kreča, 0,5 kg močivog sumpora,0,5 kg soli +voda. Kreči se u jesen ovako kaže struka, a ja u proljeće i bez sumpora.
Ratarka

#3866 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
cudim se da nije sta za cvijece rekla
Ne pise moj profil bez mene :skoljka:
Sad sam vidila, naziv jasmin mu bas pristaje slican jasminu grmu sa vana.Prelijep je cvijet zadrzi ga hehe.
Oberem blitvu,cim okusim prvo mladu zaru,nju volim dok je tek mlada,poslije jedem spinat,pa tek onda blitvu koju bas i ne gotivim plaho.Nism ljubitelj ni jednog o ovoga skupa sa zelenom salatom,al jedem zbog zravlja.
ma ti si moja lutka ;-)
a u piti? zeljaniku? neka mucka? ja sam djeci dugo tako podvaljivala sve redom, od zare to tikve, sad vole sve pa ne moram vise da izmisljam, samo naruce "kljukusu od spinata" - njima je sve kljukusa :lol:
Ratarka

#3867 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
Ratarka wrote:vidje li da sam nasla kako se ova moja novostecena cvjecka zove? nazalost sobna je, ne moze u bascu
Zove se STEFANolis vidim oni daju neke plodove oprezno s tim :!:

Mjera za krečenje:5 kg gašenog kreča, 0,5 kg močivog sumpora,0,5 kg soli +voda. Kreči se u jesen ovako kaže struka, a ja u proljeće i bez sumpora.
ma nece taj kod mene dugo prezivjet, mi imamo mnogoljudnu porodicu i neljudne dodatne stanovnike, tako da u stanu opstaje samo jedna saksija sa cvjecem, leti ovo na balkon cim sunce grane, nek' tamo mirise i radja :lol:
kopirala sam omjer, ali znajuci mog coeka bice: eh ovoga sam ovoliko smucko, dvi' sake soli i dobro, opleti :dance:
CvjetnaOaza

#3868 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka, pa to kod tebe penjačica. Svi gledali u listove, a niko na lozu :sad:
daddo_

#3869 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Mu'min wrote:daddo_

sve je OK sa paradajzom samo kod sađenja mora ćeš ga malo dublje zakopati u zemlju i ako ne bude drugih smetnji ima će samo jači korijen.

mahsuz selam
Mu'min
Koliko dublje smijem sadit, tj. da li smijem zatrpat zemljom prva dva lista koja su nikla(kotiledon)?
Procitao sam negdje da se prvi listovi kod paprike nikako ne smiju zatrpati jel to tacno i vazi li i za paradajz?
kerima1

#3870 Re: Bášča

Post by kerima1 »

a u piti?
Samo mi kcerka voli zeljanicu,pravim njoj.Kako pravis tu kljukusu od spinata?
kerima1

#3871 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Koliko dublje smijem sadit, tj. da li smijem zatrpat zemljom prva dva lista koja su nikla(kotiledon)?
Procitao sam negdje da se prvi listovi kod paprike nikako ne smiju zatrpati jel to tacno i vazi li i za paradajz?
Da odgovorim ja dok ne doje upitani.Mozes u zemlju slobodno staviti vise o pola biljke i to a polegne korijen pa ostatk koji ce biti vani ostavi uspravno a stoji i zagrni ga dobro zemljom.Mi tako sadimo najbolje se tako prime sadnice.
Ratarka

#3872 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
a u piti?
Samo mi kcerka voli zeljanicu,pravim njoj.Kako pravis tu kljukusu od spinata?
recept, mjera za pleh veliki, onaj kolka je rerna:
3 soljice (male) kukuruznog brasna
3 soljice obicnog brasna
malo praska za pecivo
1 soljica ulja
2 soljice mlijeka
4 soljice jogurta
1 mala pavlaka
mladog sira kolko imas
ako vidis da je zitko pojacaj kukuruzno brasno, ako ti se ucini gusto dodaj jogurta
u ovo dodas po onome sta imas nasjeckano (nista se ne bari) spinat, blitvu, zaru - bilo sta sto imas pri ruci
rernu ugrijes na max, tepsiju nauljis i ubacis u rernu par minuta
istreses da cvrkne na ovome i vrtis. kad je peceno zalijes pavlakom (ja u nju urezem bijelog luka, smrdi al je ukusno stvarno, djeca mlate ko da je kolac)

ovoga imam u iks opcija ako ti se ova ne svidja javi, dam drugu ;)
Ratarka

#3873 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Ratarka, pa to kod tebe penjačica. Svi gledali u listove, a niko na lozu :sad:
ali je misterija rijesena :)
kerima1

#3874 Re: Bášča

Post by kerima1 »

recept, mjera za pleh veliki, onaj kolka je rerna:
3 soljice (male) kukuruznog brasna
3 soljice obicnog brasna
malo praska za pecivo
1 soljica ulja
2 soljice mlijeka
4 soljice jogurta
1 mala pavlaka
mladog sira kolko imas
ako vidis da je zitko pojacaj kukuruzno brasno, ako ti se ucini gusto dodaj jogurta
u ovo dodas po onome sta imas nasjeckano (nista se ne bari) spinat, blitvu, zaru - bilo sta sto imas pri ruci
rernu ugrijes na max, tepsiju nauljis i ubacis u rernu par minuta
istreses da cvrkne na ovome i vrtis. kad je peceno zalijes pavlakom (ja u nju urezem bijelog luka, smrdi al je ukusno stvarno, djeca mlate ko da je kolac)

ovoga imam u iks opcija ako ti se ova ne svidja javi, dam drugu
Hvala o neba,nema mi nista lakse nego nesto dobro na brzake :wink: Javim kako mi se svidja p trazim jos recepata.Mozda i zavolim zelenis :P
sour cherry

#3875 Re: Bášča

Post by sour cherry »

Ja to zovem zeljanik :)
Post Reply