Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#3801 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote: Paradajz muminović je najbolji na dunjaluku i šire....
Jel` dosta :mrgreen: ?
Za početak je tamam. :D
flag wrote: A sada sasvim ozbiljno, presretan sam radi Žutog bosanskog paradajza... Mu'min kaže da se u njegovoj porodici ta sorta sije više od 30 godina!!! To je baš onaj naš pravi domaći paradajz. Onaj što posebno miriše...
Hvala Mu'mine još jednom. Od mene ti je zahvalnost, a On nagrađuje :wink:
amin, amin i na fali dana prije noći. :)
flag wrote: Bolje pogledaj vidjet ćeš da imam dvije vrste, ovu sa rupicama i (desno) ovu k'o tepsiju. Obje su odlična stvar i koristim ih već tri ili četiri sezone. Ova prva sa rupicama je ekonomična - male su rupe i ide malo zemlje, ali sasvim dovoljno da sjeme počne klijati. Pri tom (ovo je neka vrsta mini tople lijehe) stiropor konstantno drži temperaturu u zemlji.
Za sijanje i nekako (ona sa rupicama) al za sve drugo je premalo. to jedino 1 sjemenka, 1 rupa.
flag wrote:Druga (tepsija) je dobra jer možeš šakom sijati (k`o vrtlar cvijeće) i na ovoj slici se vidi prava šuma klijanaca. Kad dođe vrijeme da se pikiraju - pikiram ih u ove jogurt čašice skroz lijevo. Vjerovatno zbog dobrog održavanja temperature sjeme bolje klija iz ovih stiropor posuda.
Toplina stiropora je sigurno plus.
Mu'min

#3802 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Pravilno je napisati Bordovska corba jer je nastala u Francuskom gradu Bordeaux i to je mjesavina modre galice i gasenog kreca ali ova smjesa se upotrebljava za vinovu lozu.I treba je znati napraviti ako se doda vise kreca moze se spaliti listovi ali negdje na internetu ces naci recept kako se pravi.I da Bordovska corba je najstariji fungicid.
Ja sam ovo koristio prošle godine ali samo 1x i to dan prije prebacivanja sadnica na njivu.
Do plodova je dosta vremena pa se time tješim.
armin_jocker

#3803 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

flag wrote:Armine, kako kod tebe idu one muminovače paprike?
Flag, ja sam od Mumina dobio sjeme paradajza, kao sto sam i trazio, onog zutog bosanskog, nisam ni trazio paprike.
Klijavost je ok, najmanje 70 %, malo kasije sam ih posadio, ali niklo je nekih 10 komada, ako svi opstanu, ja sam prezadovoljan, hvala Muminu
vrtlar

#3804 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
flag wrote:
Eto nek' se ti sjećaš mojih belaja - baš fino što si me podsjetila :) .
Nije bila plamenjača - bila je vršna trulež koja se javila zbog nedostatka vode, sjećaš se one suše! List biljaka je "potrošio" kalcij iz zemlje - biljka je spašavala sama sebe). Tako da je sam plod ostao bez kalcija. Pokušao sam spasiti paprike folijarnim prskanjem kalcijem, ali ništa spektakularno nije se desilo. Možda malo, vrlo malo je ovo dodavanje kalcija usporila širene vršne trulež.
Nekom vršna trulež... a nekome "kona". Belaj pa to ti je :lol: :lol: :lol:

Ovo na moj racun :mrgreen: :D ;-) a sta cu kad ima ludih zena nisam ja kriv.

A kod Flaga kao sto sam napisao prosle godine.Ovdje na slikama se vidi da je nedostatak kalcijuma samo u plodu odnosno ovdje je bila nemogucnost dotoka kalcijuma do ploda i onda celije na vrhu ploda odumiru.Ovu pojavu uzrokuje stres zbog nedostatka vode.A biljka je najosetljivija kad dostigne oko 70% svog rasta kao sto se da vidjeti na Flagovim slikama.Ako je biljka usla u fazu stresa a to se da vidjeti po biljci dovoljno je samo pola sata i eto posljedica.Ali covjek se uci dok je ziv i ne nauci se posijati a ni rasaditi rasad osim cvijeca kao moj prijatelj Flag
Mu'min

#3805 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar da mi u znak solidarnosti do FLAG objavimo kakvu sliku cvijeće, makar i ne bilo naše? :)
vrtlar

#3806 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar da mi u znak solidarnosti do FLAG objavimo kakvu sliku cvijeće, makar i ne bilo naše? :)

Joj Mumine ti uvijek ubodes i sridu poslije cu naci na internetu nekih slika o cvijecu pa cu postaviti.Moramo pomoci nasem jaranu da nije sam on cvijecar ovdje :mrgreen: :D :-)
flag

#3807 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag wrote: A sada sasvim ozbiljno, presretan sam radi Žutog bosanskog paradajza... Mu'min kaže da se u njegovoj porodici ta sorta sije više od 30 godina!!! To je baš onaj naš pravi domaći paradajz. Onaj što posebno miriše...
Ne kontam... šta sam hvalio :?
Paradajz koji sam dugo tražio - poslao si. Ovaj paradajz sam nekoliko puta probao ali nisam imao sjeme.
Mu'min wrote:
flag wrote: Bolje pogledaj vidjet ćeš da imam dvije vrste, ovu sa rupicama i (desno) ovu k'o tepsiju. Obje su odlična stvar i koristim ih već tri ili četiri sezone. Ova prva sa rupicama je ekonomična - male su rupe i ide malo zemlje, ali sasvim dovoljno da sjeme počne klijati. Pri tom (ovo je neka vrsta mini tople lijehe) stiropor konstantno drži temperaturu u zemlji.
Za sijanje i nekako (ona sa rupicama) al za sve drugo je premalo. to jedino 1 sjemenka, 1 rupa.
Griješiš, bolje pogledaj i vidjet ćeš u svakoj rupici dva, tri klijanca. Sasvim dobro mogu proklijati u ovom stiroporu. Normalno, kada im postane gužva "selim" ih u jogurt čašice. To već tri ili četiri godine dosta dobro funkcioniše.
Mu'min

#3808 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:
Mu'min wrote:
Ne kontam... šta sam hvalio :?
Paradajz koji sam dugo tražio - poslao si. Ovaj paradajz sam nekoliko puta probao ali nisam imao sjeme.
Ma reko da neće šta krenuti po zlu pa opet razočarenje, čekaj da okusiš. :D
Mu'min

#3809 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:
Mu'min wrote:
Griješiš, bolje pogledaj i vidjet ćeš u svakoj rupici dva, tri klijanca. Sasvim dobro mogu proklijati u ovom stiroporu. Normalno, kada im postane gužva "selim" ih u jogurt čašice. To već tri ili četiri godine dosta dobro funkcioniše.
Ma meni nije problem za sijanje, ja to u jogurt lončiće.
flag

#3810 Re: Bášča

Post by flag »

Vrtlar... izvini :D :lol: :mrgreen:

Image
Mu'min

#3811 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Vrtlar... izvini :D :lol: :mrgreen:

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vrtlar reci šta hoš al FLAGIĆ ima unikatni smisao za humor. :D :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Idemo sa ovim na temu TEFERIČ NA BAŠČI. :)
kerima1

#3812 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Huh jeste se raspisali i razgugutali ko djecica u proljece,dok vi tako ja kntam sta cu sa hemijom,jer hmnda ce ove godine biti neizbjezno i to pored bio zastita.mozda uzmem bordovsku juhu ups corbu pa kako rekoste prvo zemlju zaliti,te onda sadnicu kad se prvi x okopa pospricati.lkse mi ovo podnijet,nego doziviti napad plemenjace. :sad:
CvjetnaOaza

#3813 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja ne špricam ničim osim otopine koprive. Paradajz koji oboli (prošle godine su na početku obolile samo 2-3 biljke) ide u smeće, koji ostane dobro i jest.
Ja sam u fazi planiranja povrtnjaka, tj. već sam skoro gotova. Pošto sijem na 4 mjesta ostalo mi je još da napravim plan za 1 dio, 3 su gotova :-D
vrtlar

#3814 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Cista desetka za ovo Flag :mrgreen: :D Kad te vidim ima da te castim ali i ja cu tebe naci da znas :mrgreen: ;-) :-)
Ratarka

#3815 Re: Bášča

Post by Ratarka »

oplakah :):):):):):):):)
flag

#3816 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Vrtlar reci šta hoš al FLAGIĆ ima unikatni smisao za humor. :D :thumbup: :thumbup: :thumbup:
E čuj FLAGIĆ na mojih skromnih i ponosnih 107 kg :thumbup: !
vrtlar wrote:
Cista desetka za ovo Flag :mrgreen: :D Kad te vidim ima da te castim ali i ja cu tebe naci da znas :mrgreen: ;-) :-)
Jok druže, ja tebe častim Boga mi. Čekam da mi vratiš, ali da znaš, meni je ovo pos'o :D
kerima1

#3817 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:Ja ne špricam ničim osim otopine koprive. Paradajz koji oboli (prošle godine su na početku obolile samo 2-3 biljke) ide u smeće, koji ostane dobro i jest.
Ja sam u fazi planiranja povrtnjaka, tj. već sam skoro gotova. Pošto sijem na 4 mjesta ostalo mi je još da napravim plan za 1 dio, 3 su gotova :-D
Ja prskam i otopinom od preslice koja je jos jaca i bolja od koprive,ali ..vrjeme je sada takvo da me strah samo sa ovim stititi.ako nbavim zagasenog kreca okrecim sadnice,jedne g.sam tako i vjeruj nista im ne bi.kazu krec pokupi vlagu i ubija bakterije.
Evo nesto za nasa dva cvjecra :P Image
Ratarka

#3818 Re: Bášča

Post by Ratarka »

plastenik na balkonu nije bio bas idealno rjesenje - pola se osusilo :(
Senći

#3819 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote:Ja ne špricam ničim osim otopine koprive. Paradajz koji oboli (prošle godine su na početku obolile samo 2-3 biljke) ide u smeće, koji ostane dobro i jest.
Ni ja ne špricam ničim, a ove godine ću mlijekom, koprivom i lukom pa šta bude. Prošle godine sam gledo neki što su prskali modrom galicom i krečom sve im sprljilo, a kod mene bilo paradajza do zime.
Ratarka wrote:plastenik na balkonu nije bio bas idealno rjesenje - pola se osusilo :(
Kako pola pa jesi li zalijevala, jeli bilo zraka ili je od hladnoće u čemu je problem?
Ratarka

#3820 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
Ratarka wrote:plastenik na balkonu nije bio bas idealno rjesenje - pola se osusilo :(
Kako pola pa jesi li zalijevala, jeli bilo zraka ili je od hladnoće u čemu je problem?
sinoc je sve bilo ok, danas pola kljoknulo :(
Mu'min

#3821 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Za FLAGa i ostale ljubitelj ljutog uzgoja: Bhut Jolokia - klik
Mu'min

#3822 Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće proizvo

Post by Mu'min »

Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće proizvodnje
http://www.klix.ba/vijesti/bih/gordana- ... /130405012
Senći

#3823 Re: Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće pro

Post by Senći »

Mu'min wrote:Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće proizvodnje
Ne vidim od ove zaštite nikakve koristi samo prazne priče. Mene više zanima može li iko zaštititi domaćeg proizvođača tako da mu garantuje otkup organskih/bio proizvoda tako bi zaštitili i potrošača i proizvođača i na taj način pomogli mnoge nezaposlene osobe u BiH.
Mu'min

#3824 Izvor problem je u našem nemaru i aljkavosti!

Post by Mu'min »

Još uvijek najveću snagu imaju obični ljudi koji mogu reći NE proizvodima koji nisu BOSANSKI kao i onim koji su prerađeni na najgore načine.

Svakako tu treba reći da finansijska situacija uveliko diktira izbor svakog pojedinca šta će kupiti i jesti no još uvijek smo mi ti koji izabjeremo pa makar između 2 "junk-food".
Ja ne kupujem srbijanske proizvode iz principa, kao ni hrvatske i druge.
To je jedan od mojih mini doprinosa akciji "Kupujmo bosansko".
CvjetnaOaza

#3825 Re: Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće pro

Post by CvjetnaOaza »

Senći wrote:
Mu'min wrote:Gordana Bulić: Zaštititi potrošače povećanjem domaće proizvodnje
Ne vidim od ove zaštite nikakve koristi samo prazne priče. Mene više zanima može li iko zaštititi domaćeg proizvođača tako da mu garantuje otkup organskih/bio proizvoda tako bi zaštitili i potrošača i proizvođača i na taj način pomogli mnoge nezaposlene osobe u BiH.
U pravu si Senći. Ja se čudim zašto se nezaposleni ljudi u Bosni ne okrenu poljoprivredi, ali kad čujem da i oni koji se tim bave godinama nemaju kome prodati onda razumijem njihovu neodlučnost.
Post Reply