U MOstaru u Sjemenarni - još u novembru - kupila 5 kg luka sjemenskog i samo bijeli patlidžan Franchi.Ratarka wrote:bilo je i vrijeme da vam neko pobrka ustaljene shemesafran wrote:Ratarko ovo je loooooodo![]()
Meni se konačno, stidljivo, stidljivo, ukazuje i Habanero.
Bijeli patlidžan, nakon skoro mjesec dana, također pokazao jednu klicu. Nadam se da ostale slijede. Ostalo raste.![]()
meni se onaj patlidzanskoro sav osusio, ubio ga radijator valjda, veceras cu ga ponovo posijat, ostavila sam ga da se okupa malo u kamilici
a dje si kupila bijeli? ja ne nadjoh
Bášča
Moderator: anex
-
safran
#3526 Re: Bášča
- vrtlar
#3527 Re: Bášča
Ratarka wrote:@mumin, hvala, mislila sam da cu sad nagrabusit radi ovoga![]()
sa strane ima legenda ali ovaj reze sliku, pa cu napisati ovako:
R - paradajz, a ljubicasto rotkvica
P - paprika
B - blitva
S - salata
M - maticnjak (mislila sam mrkvu ali mi blesavo nju u plastenik)
Z - zacinsko (tipa bosiljak)
G - krastavica
DZ- patlidzan/tikvica
N - neven
Ako ti ovo sve ide u plastenik pazi na plodored
- vrtlar
#3528 Re: Bášča
Ja nisam jos nista ni posadio a ni posijao Safran jesi ti sta uradila,flag se zadeverao oko cvijeca ali sreca ima ova irkinja cvjecarka pa ce mu pomoci.OTicon pa djesi ti bona jesi sta uradila u basti osim sto lakiras nokte.Usutio se i onaj Armin sa Nahoreva.
-
Oticon
#3529 Re: Bášča
Čuj... jesam li šta uradila. Samo čekam jedan dan kad mi bolja polovima postavi ultimatum. " Ili ja ili rasad?"vrtlar wrote:OTicon pa djesi ti bona jesi sta uradila u basti osim sto lakiras nokte
Nemamo gdje živiti koliko sam rasada posijala...da imam zemlje koliko ova sva naša FSR na ovoj temi..opet bi mi bilo malo koliko biljčica imam. Nikako da se disciplinujem kad je količina u pitanju.
-
racionalista
#3530 Re: Bášča
da li je ko probao bamiju saditi?
-
Ratarka
- Mu'min
#3533 Re: jabucar
Nikako trgati prve listove!Ratarka wrote: ovo je mumine jedan od ona tri sto si reko da razdvojim, meni fino djeluje, samo mi sega ovi listici na dnu, oni ostaju ili ih sklanjam?
Kad kupejete rasadu ako nema tih 1. listova znači da je sadnica doživjela takav šok da su joj otpali prvi listovi. Obično takve sadnice ne bi kupovo.
-
Ratarka
#3534 Re: jabucar
dobro, doooobro, ne galami, evo pitam da sta ne zabrljamMu'min wrote:Nikako trgati prve listove!Ratarka wrote: ovo je mumine jedan od ona tri sto si reko da razdvojim, meni fino djeluje, samo mi sega ovi listici na dnu, oni ostaju ili ih sklanjam?
Kad kupejete rasadu ako nema tih 1. listova znači da je sadnica doživjela takav šok da su joj otpali prvi listovi. Obično takve sadnice ne bi kupovo.
-
Oticon
#3535 Re: Bášča
Interesuje me zbog čega mora imati 4 vidljiva listića? Šta će se desiti ako se sadnica prepikira samo sa ovim prvim listovima...hoće li uginuti ili će to samo usporiti rast?Mu'min wrote:Čim se nakon prvih listova pojave dva dodatna (znači ukupni sabir je 4 vidljiva listića) možeš pikirati.Ratarka wrote:i drugo pitanje, mumin ce se ovome radovati
da li da pikiram sada ove feferoncice? fino izgledaju, ali se bojim da je bas guzva a imaju samo po dva listica
-
safran
#3536 Re: Bášča
Prva dva listića su kotiledoni listići - vode porijeklo iz sjemenke - nisu pravi listovi iako su zeleni. Služe kao prva pomoć dok biljka ne formira prve prave listove koji su fotosintetski potpuno funkcionalni. Ako biljke prepikiraš samo sa kotiledonim listovima smanjuješ im šansu za opstanak.
-
Ratarka
#3537 Re: Bášča
onda sam ja sinoc sa paprikama zabrljala, ako prezive dobro je....safran wrote:Prva dva listića su kotiledoni listići - vode porijeklo iz sjemenke - nisu pravi listovi iako su zeleni. Služe kao prva pomoć dok biljka ne formira prve prave listove koji su fotosintetski potpuno funkcionalni. Ako biljke prepikiraš samo sa kotiledonim listovima smanjuješ im šansu za opstanak.
- Mu'min
#3538 Re: Bášča
Kod mene su se sadnice zbog manjka svjetlosti toliko istegle da je žalostno pogledati.
Ove godine je zima već mjesec dana više nego inače i sve je naravno pobrkano.
Bil hajr, valja će opet sijati paradajze haman za rezervu.
Ove godine je zima već mjesec dana više nego inače i sve je naravno pobrkano.
-
Ratarka
#3539 Re: Bášča
mumine, meni je najobicnija lampa bas pomogla, maznula sam djecju stonu, pokusaj, mozda ipak spasis nesto...
- Mu'min
#3540 Re: Bášča
Ma mene više brine prognoza, opet neki snijeg spominju što znači da o suncu ni duha ni sluha. 
- Banksy
#3541 Re: Bášča
Ne mora značiti. Bolje je čekati da razviju 2 para listića, ali kod mene je bilo gusto posijano, pa sam ih presađivala kad su imali samo tih par prvih, i eno ih svi živi i zdravi, k'o šuma ...Ratarka wrote:onda sam ja sinoc sa paprikama zabrljala, ako prezive dobro je....safran wrote:Prva dva listića su kotiledoni listići - vode porijeklo iz sjemenke - nisu pravi listovi iako su zeleni. Služe kao prva pomoć dok biljka ne formira prve prave listove koji su fotosintetski potpuno funkcionalni. Ako biljke prepikiraš samo sa kotiledonim listovima smanjuješ im šansu za opstanak.
- Banksy
#3542 Re: Bášča
U četvratk susnježica, ali neće ići ispod nule. Orezivanje već dobro kasni ...Mu'min wrote:Ma mene više brine prognoza, opet neki snijeg spominju što znači da o suncu ni duha ni sluha.
-
flag
#3543 Re: Bášča
Kod mene je slična situacija. Dinje, lubenice, patlidžan skroz su se iztegli. Baš kako kažeš žalosno pogledati... Dok paradajz i paprika odlično hvala Bogu napreduju. E sada mi ništa nije jasno... Sav rasad stoji na istom mjestu, znači svjetlost nije problem. U istu zemlju sve je posađeno i jedan dio je odličan - drugi katastrofalan! Sjemena su od istog proizvođača. Neki rasad ću morati ponovo saditi. Međutim brine me ovo vrijeme, brine me da rasad ne preraste...Mu'min wrote:Kod mene su se sadnice zbog manjka svjetlosti toliko istegle da je žalostno pogledati.
Ove godine je zima već mjesec dana više nego inače i sve je naravno pobrkano.![]()
-
bizet
#3544 Re: Bášča
@flag, zar nije rano za sijanje lubenica i dinje?....zar se ove biljke ne sade tak u maju kad i tikve/tikvice i krastavci i to princip sjeme u zemlju?
jasno mi je da moze i kao rasadu da ih posijes ranije, ali ako u maju mogu ici kao sjeme onda mi se cini da je mozda rano za sadnju sad
kako ostali na temi siju navedene biljke?
jasno mi je da moze i kao rasadu da ih posijes ranije, ali ako u maju mogu ici kao sjeme onda mi se cini da je mozda rano za sadnju sad
kako ostali na temi siju navedene biljke?
- Banksy
#3545 Re: Bášča
Ja sijem, pa presađujem, iako mi se čini da se brže i bolje prime ako ih se sije direktno u zemlju polovicom maja, tad nekako buknu.
Ove godine sam bila nestrpljiva, pa ih već posijala (tikvice i krastavce), ali to je greška. Treba čekati negdje bar polovicu aprila.
U vezi lubenice i dinje, savjet, na temelju svog iskustva: vrlo je važno pratiti plodored kod sadnje dinje i lubenice i čekati da prođe bar 4 godine, a da je ponovo sadimo na isto mjesto. I nikako je ne saditi nakon tikvenjača. Provjereno.
Ove godine sam bila nestrpljiva, pa ih već posijala (tikvice i krastavce), ali to je greška. Treba čekati negdje bar polovicu aprila.
U vezi lubenice i dinje, savjet, na temelju svog iskustva: vrlo je važno pratiti plodored kod sadnje dinje i lubenice i čekati da prođe bar 4 godine, a da je ponovo sadimo na isto mjesto. I nikako je ne saditi nakon tikvenjača. Provjereno.
- vrtlar
#3546 Re: jabucar
Ratarka wrote:
vrtlar, nista ne velis da li da smanjim dozivljaj, moze li ovo uopste ovako?
Zasto bi ti ista rekao i kvario ti dozivljaje sama ces vidjeti moze li ili ne moze. Iz godine u godinu se uci i svaka godina je razlicita.Ja sam samo rekao da pazis na plodored.I kako da kazem da ne moze kad si kao dijete vesela kad dobije igracku a mislim da citav dan samo gledas rasad
-
Ratarka
#3547 Re: jabucar
on vise nista i ne pita, na svako pitanje dobije konstataciju da mi fali mjesta, svjetla, zemlje, posudica, pa ko veli - bolje da sutimvrtlar wrote:Ratarka wrote:
vrtlar, nista ne velis da li da smanjim dozivljaj, moze li ovo uopste ovako?
Zasto bi ti ista rekao i kvario ti dozivljaje sama ces vidjeti moze li ili ne moze. Iz godine u godinu se uci i svaka godina je razlicita.Ja sam samo rekao da pazis na plodored.I kako da kazem da ne moze kad si kao dijete vesela kad dobije igracku a mislim da citav dan samo gledas rasad![]()
![]()
.Ako si udata mislim da si i muza zapostavila kao Oticon jos malo pa ce ona covjeka iz kuce i i sobe istjerati koliko ima rasada.
![]()
-
Ratarka
#3548 Re: Bášča
mogu ja onda sve ovo jos jedan krug posijati, za mjesec nema sanse da imam igdje da sklonim viseBanksy wrote:U četvratk susnježica, ali neće ići ispod nule. Orezivanje već dobro kasni ...Mu'min wrote:Ma mene više brine prognoza, opet neki snijeg spominju što znači da o suncu ni duha ni sluha.
-
Ratarka
#3549 Re: jabucar
hm, pregledala sam sada sve rasade, jedan po jedan. na puno njih se jedan ili oba prva lista - osusio. da te pobacam i pravim nove ili sta?Mu'min wrote:Nikako trgati prve listove!Ratarka wrote: ovo je mumine jedan od ona tri sto si reko da razdvojim, meni fino djeluje, samo mi sega ovi listici na dnu, oni ostaju ili ih sklanjam?