Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#351 Gnojivo od žare
Vrtlar
ne bi volio da ispadne da Vas popravljam, al što se tiče gnojiva od žare, ja sam čuo (pošto nisam to nikad do sada koristio) da na 1 kg žare i 10l vode nakon 14-30 dana kada sve to bude spremno razrijedimo 1:40.
Htio bi taj info da definišemo ako je moguće.
Inače veli ona hanuma da poslije miješamo tu razrijeđenu stvar dok žara ponovno ne zamiriše.
ne bi volio da ispadne da Vas popravljam, al što se tiče gnojiva od žare, ja sam čuo (pošto nisam to nikad do sada koristio) da na 1 kg žare i 10l vode nakon 14-30 dana kada sve to bude spremno razrijedimo 1:40.
Inače veli ona hanuma da poslije miješamo tu razrijeđenu stvar dok žara ponovno ne zamiriše.
- vrtlar
#352 Re: Gnojivo od žare
Mu'min wrote:Vrtlar
Razredjivanje je licna stvar onog ko korisit djubrivo jer negdje na internetu ces naci da neki predlazu cak 1/4. Djubrivo od koprive ima puno azota i upotrebljava se za lisnato povrce i sad onaj ko zalijeva trebao bi da zna koja mu treba jacina.Ako nisi djubrio stajskim ova jacina od 1/4 je izuzetna.Sve u svemu steta se ne moze napraviti samo korist.
- Banksy
#353 Re: Bášča
Nikakav problem. Teren obavezno južne orijentacije, do 700 m visine, dobro usitniti i pripremiti zemlju, staviti doooosta đubriva, negdje u maju u kućice staviti po 4-5 sjemenki, ostaviti za svaku kućicu prostor bar metar sa dva, tri, jer vriježa ode daleko, zalijevati redovno dosta, dođubriti još malo u junu, ne dirati i ne okopavati nikad ni slučajno, tek usmjeriti lagano vriježu u željenom pravcu, i čekati septembar. Kod nas imaš sjemena Crimson Sweet i Charleston Gray, oba su ok, dobra i netretirana. Problem je samo što relativno kasno dozrijevaju i što nekako sve sazriju odjednomflag wrote: Kako Banksy nije problem u Sa uzgojiti karpuz? Ovi moji vikend komsije godinama, (pa cak i decenijama) su pokusali da uberu zreo karpuz, kada su vidjeli kod mene... Pokusao sam i kalemiti lubenicu, nisam bas imao uspjeha, evo cekam mart pa opet da pokusam. Imao sam samo dvije presade, kalemljene. Ne mogu da pronadjem slike dinje, uh kako su slatke i socne bile, ne salim se, k'o iz hercegovacke basce. I tu sam imao dvije presade, takodje kalem.
I nije ovo nikakvo čudo. Imam puno prijatelja koji ih ovdje isto ovako uspijevaju uzgojiti u svojim baštama i vikendicama bez problema.
-
mumy
- Mu'min
#355 Re: Bášča
Mumy, moželi malo veće slikice, ja izvalio oči ko vuk u Crvenkapici i jedva vidim. 
-
flag
#356 Re: Bášča
@Banksy, probat cu i na ovaj nacin, ako uspije imas lubenicu od mene! Moram ti priznati da prvi put od tebe cujem da lubenica uspijeva u Sa, pogotovo iz sjemena.
Boga mi, Mu'min je u pravu.Mu'min wrote:Mumy, moželi malo veće slikice, ja izvalio oči ko vuk u Crvenkapici i jedva vidim.
- spreca
#357 Re: Bášča
Ctrl i + i uvelicaji koliko hocesMu'min wrote:Mumy, moželi malo veće slikice, ja izvalio oči ko vuk u Crvenkapici i jedva vidim.
- Mu'min
#358 Re: Bášča
Kad bi tako išlo spreča ja bi svoju plaću na online banki uvećo za nekoliko puta. 
- spreca
#359 Re: Bášča
Pritisni CTRL i drzi i onda pritiskaj +Mu'min wrote:Kad bi tako išlo spreča ja bi svoju plaću na online banki uvećo za nekoliko puta.
- Mu'min
#360 Re: Bášča
Vratimo se temi. Ja kontam da umjesto NPK poznato kao 3x15 u Bosni prebacim na npr. Plantella Biogrena.
Valja mi malo pogledait u poljo.apotekama šta-kako-koliko...
Imali ko kakvog iskustva sa čim drugim osim sa NPK 3x15 tj. umjetnim gnojivima.
Štalskog gnojiva na žalost nemam pri ruci.
Valja mi malo pogledait u poljo.apotekama šta-kako-koliko...
Imali ko kakvog iskustva sa čim drugim osim sa NPK 3x15 tj. umjetnim gnojivima.
Štalskog gnojiva na žalost nemam pri ruci.
- Banksy
#361 Re: Bášča
Probaj, samo strpljenja, sretnoflag wrote: @Banksy, probat cu i na ovaj nacin, ako uspije imas lubenicu od mene! Moram ti priznati da prvi put od tebe cujem da lubenica uspijeva u Sa, pogotovo iz sjemena.
- Mu'min
#362 Re: Bášča
Evo moje sezone 2012.
Pritivno izgleda kad to radiš u zatvorenom prostoru al tehnika frecera zato ne diraj pobjednički tim, dok ne dođu bolji uslovi.

Pritivno izgleda kad to radiš u zatvorenom prostoru al tehnika frecera zato ne diraj pobjednički tim, dok ne dođu bolji uslovi.

-
mumy
#364 Re: Bášča
Nadam se da su sad malo bolje
Kod nas je basta na planini tako da dosta toga ne moze da uspije.Cak nam ni voce ne uspjeva(sem jagoda)
Kod nas je basta na planini tako da dosta toga ne moze da uspije.Cak nam ni voce ne uspjeva(sem jagoda)
- vrtlar
#365 Re: Bášča
mumy wrote:Nadam se da su sad malo bolje![]()
Bogami ovdje sve sami profesionalci sto se tice baste.Super basta mumy.Nisam nesto specijalno upucen ali mislim da sad imas voce koje je prilagodjeno i za planinu i na minuse temperature.Kod mene jedan nabavio masline koje mogu opstati do minus 30.Koliko cesto ides i zalijevas ili zivis na planini.
-
mumy
#366 Re: Bášča
Znam da postoje,ali ne znam da li se moze nabaviti u Sarajevu.Imamo par jabucica,visnju,sljivu i to je u sustini to.Dok ono malo poraste i ojaca il ga snijeg slomi,il glodari pojedu korijen,il mraz ubije cvijet,nesto pticice porucke i na kraju nama ne ostade nistavrtlar wrote:mumy wrote:Nadam se da su sad malo bolje![]()
Bogami ovdje sve sami profesionalci sto se tice baste.Super basta mumy.Nisam nesto specijalno upucen ali mislim da sad imas voce koje je prilagodjeno i za planinu i na minuse temperature.Kod mene jedan nabavio masline koje mogu opstati do minus 30.Koliko cesto ides i zalijevas ili zivis na planini.
Tata je tamo od marta/aprila pa sve do prvog snijega,a mama i ja dolazimo cesto,onoliko koliko nam obaveze dozvoljavaju.Sto se tice zalijevanja i cupkanja tu smo bas aktivni.Od povrca sve sto smo posijali je fino rodilo.Jedino smo paradajz prosle godine zeznuli,dva reda ipak ne mogu stati u nas mali plastenik,ali na greskama se uci
- Mu'min
#367 Re: Bášča
Pošto je zima i sezona je tek počela, još uvijek ima posla i gledanja oko sadnica iz 2011.
Ovo su 4 sadnice čilija (feferona), koje sam ostavio kod roditelja. Pokušavam ih prezimiti.
Znam da može i da čili nije jednogodišnja sadnica al treba vidjeti da li ću imati uslove za to.
Za sada ide.
Evo slike:

(na žalost forum malo odreže slike, zato evo i direkt link.
Mala napomena.
One 3 male sadnice su oštribane makazama kako bi lakše prezimile dok je onaj najveća ostala kakva jeste.
Sadnice sam na kraju sezone prenio iz njive u posude.
Bi će ako Bog da zanimljivo vidjeti u proljeće kako će krenuti i kako će se ponašati po pitanju plodova.
ms
Mu'min
Ovo su 4 sadnice čilija (feferona), koje sam ostavio kod roditelja. Pokušavam ih prezimiti.
Znam da može i da čili nije jednogodišnja sadnica al treba vidjeti da li ću imati uslove za to.
Za sada ide.
Evo slike:

(na žalost forum malo odreže slike, zato evo i direkt link.
Mala napomena.
One 3 male sadnice su oštribane makazama kako bi lakše prezimile dok je onaj najveća ostala kakva jeste.
Sadnice sam na kraju sezone prenio iz njive u posude.
Bi će ako Bog da zanimljivo vidjeti u proljeće kako će krenuti i kako će se ponašati po pitanju plodova.
ms
Mu'min
Last edited by Mu'min on 14/02/2012 21:25, edited 1 time in total.
-
drekalica28
#368 Re: Bášča
Ja sam počela skupljat one male plastične čašice od kefira.
To sam vidjela od vas iskusnijih baštovana.
Mislim da će svima za koji dan kefir više na nos krenuti.

To sam vidjela od vas iskusnijih baštovana.
Mislim da će svima za koji dan kefir više na nos krenuti.
- vrtlar
#369 Re: Bášča
drekalica28 wrote:Ja sam počela skupljat one male plastične čašice od kefira.![]()
To sam vidjela od vas iskusnijih baštovana.![]()
Mislim da će svima za koji dan kefir više na nos krenuti.![]()
![]()
Pa to se skuplja cijele godine ne pred samo sijanje
- vrtlar
#370 Re: Bášča
[quote="Mu'min"]

Posto se razumijes u ljute papricice znas li koja je ovo sorta.Drugo po savjetu jednog prijatelja izvadio sam je i odsjekao gornji dio i odrezao korijen i stavio sam je u zemlju i u podrum.Pa cemo vidjeti sta ce biti ali sam ostavio sjeme od ove ljute paprike samo da kazem da je izuzetno ljuta.

Posto se razumijes u ljute papricice znas li koja je ovo sorta.Drugo po savjetu jednog prijatelja izvadio sam je i odsjekao gornji dio i odrezao korijen i stavio sam je u zemlju i u podrum.Pa cemo vidjeti sta ce biti ali sam ostavio sjeme od ove ljute paprike samo da kazem da je izuzetno ljuta.
-
drekalica28
#371 Re: Bášča
A što misliš zašto sam napisala da će svima kefir na nos počet izlazir.vrtlar wrote:drekalica28 wrote:Ja sam počela skupljat one male plastične čašice od kefira.![]()
To sam vidjela od vas iskusnijih baštovana.![]()
Mislim da će svima za koji dan kefir više na nos krenuti.![]()
![]()
Pa to se skuplja cijele godine ne pred samo sijanje
Šalim se.
Imamo i malih ovih saksija.
A meni svakako neće puno trebat kao što vama treba.
- vrtlar
#372 Re: Bášča
drekalica28 wrote:vrtlar wrote:drekalica28 wrote:
Imamo i malih ovih saksija.
A meni svakako neće puno trebat kao što vama treba.
Meni ne treba ja sijem direktno u zemlju
- Mu'min
#373 Re: Bášča
Vrtlarvrtlar wrote:Posto se razumijes u ljute papricice znas li koja je ovo sorta.Drugo po savjetu jednog prijatelja izvadio sam je i odsjekao gornji dio i odrezao korijen i stavio sam je u zemlju i u podrum.Pa cemo vidjeti sta ce biti ali sam ostavio sjeme od ove ljute paprike samo da kazem da je izuzetno ljuta.
nisam toliko hrabar da bi uz 1001 postojeću sortu smijo tako lahko uprijeti prst.
Ova sorta sa slike je slična mojim koje jednostavno zovem "Šri Lanka" jer su navodno od tamo donešene sa godišnjeg.
Sliči mi i Bolivian rainbow u zreloj fazi mada nije.
Tako da slobodno nađite neko lokalno ime (npr. Ljute male) jer bolje i to nego tvrditi neko poznato ime onako "od oka".
Na isti način sam i ja one moje 3 sadnice u posudama sa slike uradio kao i Vi.
Samo stavljajte slike od tog testiranja da vidimo kako će kome uspjeti.
Last edited by Mu'min on 14/02/2012 21:49, edited 2 times in total.
- Mu'min
#374 Re: Bášča
Zamislite da sad posadite 500 sadnica paprika kao Vrtlar.drekalica28 wrote:A što misliš zašto sam napisala da će svima kefir na nos počet izlazir.![]()
![]()
![]()
Valja prositi ispred dućana ili restorana za lončiće
Ja to skupljam tokom čitave godine a pošto smo ljubitelji jogurta mi to brzo sakupimo.
-
drekalica28
#375 Re: Bášča
Ma kakvih 500 sadnica.Mu'min wrote:Zamislite da sad posadite 500 sadnica paprika kao Vrtlar.drekalica28 wrote:A što misliš zašto sam napisala da će svima kefir na nos počet izlazir.![]()
![]()
![]()
![]()
Valja prositi ispred dućana ili restorana za lončiće
Ja to skupljam tokom čitave godine a pošto smo ljubitelji jogurta mi to brzo sakupimo.
Prošle godine sa mama jedva izborila sa onih 20 što je kupila.
Ove godine ja preuzimam komandu i brigu nad vrtom, pa ćemo vidjet kako će biti.