Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senći

#3401 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote:A kako bih došla do tih sjemenkica jabučara domaćeg jer sam shvatila da nisi u SA? I onda da posijem po jednu sjemenkicu u čašice od jogurta, pa na prozor, pa čekati...
Ratarka wrote: ja bih rado, iako me niko nije ni pitao, tog domaceg jabucara, par sjemenski samo, iako i ovim ulazim u rizik da me kerima zeza beskrajno, ali to je sve u roku sluzbe :D
Nije problem za sjemenke domaćeg jabučara samo javite na pp kako da vam ih dostavim i koliko
Senći

#3402 Re: Bášča

Post by Senći »

Sarajlije gdje ste evo da vam postavim slike sa današnjeg sajma u Sarajevu. Stavit ću sad 3 koliko ih nije puno.

Image

Image

Image
Ratarka

#3403 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Sarajlije gdje ste evo da vam postavim slike sa današnjeg sajma u Sarajevu. Stavit ću sad 3 koliko ih nije puno.

Image

Image

Image

cuj dje smo! pa radimo, kuhamo, sijemo, pikiramo, raaaaadimo na porodicno-opstem boljitku covjece :P
Senći

#3404 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:cuj dje smo! pa radimo, kuhamo, sijemo, pikiramo, raaaaadimo na porodicno-opstem boljitku covjece :P
Cuj radite, a upeko minus, a kuhat, sijat, i pikirat to OK. :cry:
Mu'min

#3405 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja jučer uz Božiju pomoć posija i one moje paradajz, pa Bože na hajr. :)
Zbog straha da ne bude klijavost ko u paprika udaro sam dupli ili trodupli broj sjemena od onog što stvarno trebam.
Tako za 1 sadnicu neke sorte i po 7 sjemenki. :D

A valja mi i cvijeće posijati da imam šta pričati sa flagom :D plus obećo sam curici.
Jedini problem što već nedostaje i posudica i prostora u stanu i ... :sad:
Mu'min

#3406 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći wrote:Image
Senći

ovo je ljepota samo pogledati.
De mi reci kakve su cijene?
Mu'min

#3407 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Danas ubrano.
Oko 1. novembra sijano u gredicu pod najlon.

Image
Senći

#3408 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote: Senći

ovo je ljepota samo pogledati.
De mi reci kakve su cijene?
Sve je počelo od tvog posta da je otvoren sajam u Sarajevu, pošto mi sin ide u srednju poljoprivrednu školu predložio je razrednici da organizuju jednodnevni izlet u Sarajevo i posjete sajam, tako da su sin i njegov razred bili na sajmu, i on je to slikao, nije pitao cijene, ali kaže da su bila sajamska sniženja od 20-40%.
Mu'min wrote:Danas ubrano.
Oko 1. novembra sijano u gredicu pod najlon.

Image
Svaka čast salata je za 10.
Mu'min

#3409 Najmanje se kupuju domaći negazirani sokovi, začini, pivo i

Post by Mu'min »

Vlada TK
Najmanje se kupuju domaći negazirani sokovi, začini, pivo i voda

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o kapacitetima prehrambene industrije i zastupljenosti njenih proizvoda u trgovačkim objektima na području Tuzlanskog kantona u 2012. godini. Iz analize podataka može se zaključiti da je aktivnosti kampanje “Kupujmo domaće” potrebno usmjeriti najviše na stimuliranje kupovine domaćih negaziranih sokova, začina na bazi soli, piva i negazirane vode.

Ako se podaci iz decembra uzmu kao relevantni za proteklu godinu onda se može reći da su svi ostali proizvodi relativno dobro zastupljeni u ukupnoj količini prodatih proizvoda. Na osnovu podataka može se zaključiti da nabavka i prodaja mlijeka iz domaćih proizvodnih kapaciteta čini oko 81% od ukupne nabavljene i prodate količine. Kad je riječ o brašnu, 95% nabavljenog i prodatog brašna na području TK u većim trgovačkim centrima u decembru 2012.godine potiče iz domaće proizvodnje. U decembru 2012.godine u većim trgovačkim centrima je nabavljeno i prodato 52,42% piva domaće proizvodnje što je 50,84% ukupne prodate vrijednosti. Takođe, prodato je i nabavljeno 88,66% gaziranih sokova domaće proizvodnje čije je učešće u ukupnoj vrijednosti prodatih gaziranih sokova 90,84%.

Učešće domaćih negaziranih sokova u ukupnoj prodatoj vrijednosti je 25,94% dok je učešće u nabavljenoj i prodatoj količini 21,44%, iz čega se može zaključiti da su sokovi domaće proizvodnje nešto skuplji u odnosu na uvozne. Prodaja gazirane mineralne vode domaće proizvodnje u decembru 2012.godine čini 92,38% ukupne prodate količine mineralne vode u litrima što je 86,5% učešća u ukupnoj prodatoj vrijednosti, dok flaširana negazirana voda učestvuje sa 51,04% u ukupnim prodatim količinama i sa 48,87% u ukupnoj prodatoj vrijednosti.

Pileće meso domaće proizvodnje je u procentu od 99,43% zastupljno u ukupnoj prodatoj količini i vrijednosti mesa. Podaci ukazuju i da je iskorištenost proizvodnih kapaciteta, osim nekih izuzetaka na veoma niskom nivou. Ako uzmemo za primjer ukupne proizvodne kapacitete u industriji mlijeka, njihova prosječna iskorištenost je 38,41%. Neiskorištene proizvodne kapacitete za proizvodnju mlijeka, gazirane mineralne vode, gaziranih sokova, brašna i pilećeg mesa treba uposliti i usmjeriti na izvoz, što će svakako povoljno uticati na spoljnotrgovinski bilans.

Informacija također, sadrži i prijedlog određenih mjera i zaključaka koji se prije svega odnose na to da je domaćim proizvođačima, čiji kapaciteti nisu iskorišteni, pružanjem pravne i materijalne pomoći u usvajanju EU standarda i certificiranju kvaliteta, kao osnovnog preduslova za izvoz na tržište Europske unije neophodno omogućiti izlazak na ino-tržište. Budući da zaštita domaće proizvodnje kroz zakonske mjere nije “preporučena” od strane Unije, našoj zemlji stoji na raspolaganju preko 2000 različitih necarinskih barijera u vidu uvoznih kvota, subvencija, antidamping mjera, ograničavanje uvoza, češće kontrole kvaliteta i sl.

To su mjere koje članice EU a i susjedne zemlje uveliko koriste kad žele zaštititi domaću proizvodnju od proizvoda iz uvoza. Politiku selektivne zaštite treba provoditi planski, a prvi korak je da se u saradnji sa udruženjima proizvođača i nadležnim ministarstvima definiše koje su to strateške industrijske i poljoprivredne grane tj. proizvodi koje treba zaštiti. S druge strane, treba omogućiti i olakšati uvoz proizvoda čiji je deficit identificiran na tržištu BiH.

Na primjer besmisleno je postavljati necarinske barijere za uvoz sirove kafe kad se kod nas kafa ne proizvodi. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK cijeni da je učešće domaćih proizvoda u ukupnoj prodaji nedovoljno što je argument da se pokrene široka međuresorna akcija „Kupujmo domaće“ na području Tuzlanskog kantona, uz učešće lokalnih zajednica, škola, medija, komorskih udruženja i UG “Klub potrošača“ Tuzla. U provođenju ove kampanje treba imati na umu da sama činjenica “da je nešto domaće” nije dovoljna da potrošači i kupe taj proizvod. Treba uvjeriti potrošača da je domaće zaista dobro, kvalitetno.

Naravno, standardi kvaliteta proizvodnje i proizvoda moraju se podići na zadovoljavajući nivo, stoji u danas usvojenoj informaciji.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)
Senći

#3410 Re: Najmanje se kupuju domaći negazirani sokovi, začini, piv

Post by Senći »

Mu'min wrote: U provođenju ove kampanje treba imati na umu da sama činjenica “da je nešto domaće” nije dovoljna da potrošači i kupe taj proizvod. Treba uvjeriti potrošača da je domaće zaista dobro, kvalitetno.
Uvijek se pitam kako uvjeriti potrošača da je nešto domaće, organsko, kvalitetno i zdravo? Nekad kad na pijaci prodajem višak proizvedenog npr. paradajza sa žaljenjem gledam neke kupce kad kupuju onaj gumeni prskani svim i svačim jer poznajem ljude koji su ga proizveli i način na koji su to radili, a cijena ista vanjski izgled sličan, a kvalitet ni blizu.
Mu'min

#3411 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Moja pranena bi rekla:"Ha ne zno, ha nejmo!" :)
Narod ne zna, da ne zna. :D
CvjetnaOaza

#3412 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kad kupujem na pijaci obično gledan na izgled. Ako plod voća ili povrća izgleda perfektno ja ga ne kupijem. To mi je odmah znak da je špricano svim i svačim. Možda ni ovo nije u redu.
Ja zbilja nikad, baš nikad nisam koristila ništa za povrće. Ne mogu pregoriti ni cvijeće da špricam pesticidima, a pogotovo povrće. Prošle godine sam špricala Brugmansie, ali je i to bilo "bio", nije bilo štetno za pčele.
Ratarka

#3413 ko zna?

Post by Ratarka »

imam problem, mozda nedostatak svjetla, mozda pregusto, sta je ne znam, ali moji silni mali paradajzi (ukljucujuci i prepikirani jabucar) kao da se suse, sta li sam im ucinila?
patlidzan (druga slika, ovo sto je odrezano pa se slabo vidi) koji jos nema ni onaj jedan par listica kako treba se definitivno susi, sta da radim?
Image

Image
Mu'min

#3414 Re: ko zna?

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:imam problem, mozda nedostatak svjetla, mozda pregusto, sta je ne znam, ali moji silni mali paradajzi (ukljucujuci i prepikirani jabucar) kao da se suse, sta li sam im ucinila?
patlidzan (druga slika, ovo sto je odrezano pa se slabo vidi) koji jos nema ni onaj jedan par listica kako treba se definitivno susi, sta da radim?
Image
Odakle ti ideja da pikiraš po 3 skupa? Posebno u ove 180gr čašice?
Prije nego dam svoje skromno mišljenje jer nisam profi u tom, reci kakva je temperatura tokom dana i noći?
Koliko svjetosti imaju (sunca) tokom sunačnog dana? Da li je prema jugu ili sjeveru okrenuto?
Te koju zemlju si koristila?

Mišljenja sam da je uzrok u jednom od ovog 3 ili čak kombinaciji nekih.
Mu'min

#3415 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Današnja slika mojih ljutača paprika u kancelariji koje mi razbijau svakodnevnu monotniju:

Image
Ratarka

#3416 Re: ko zna?

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
Ratarka wrote:imam problem, mozda nedostatak svjetla, mozda pregusto, sta je ne znam, ali moji silni mali paradajzi (ukljucujuci i prepikirani jabucar) kao da se suse, sta li sam im ucinila?
Image
Odakle ti ideja da pikiraš po 3 skupa? Posebno u ove 180gr čašice?
Prije nego dam svoje skromno mišljenje jer nisam profi u tom, reci kakva je temperatura tokom dana i noći?
Koliko svjetosti imaju (sunca) tokom sunačnog dana? Da li je prema jugu ili sjeveru okrenuto?
Te koju zemlju si koristila?

Mišljenja sam da je uzrok u jednom od ovog 3 ili čak kombinaciji nekih.
stoje na prozorskoj dasci, podignute na knjige, klocne i slicno, dakle safran je imala super ideju kako da sve to skupa primaknem svjetlosti jer roletne ne mogu dici nego samo usmjeriti/zavrnuti. temp. je preko dana nastimana na 21 a preko noci pada na stedni zerim, sto znaci na 18. ove prostorije na kojima su svi "rasadi" su okrenute na istok. ideja da ih pikiram ovako je od ne znam vise cije opcije da se vise puta pikiraju, plan je kao bio da ih pnovo pikiram u saksijice ali opet do prva dva lista, za nekih desetak dana. imam i jednu turu koja je pikirana pojedinacno, ona se jos ne susi ali sva nekakva izmucena djeluje....:(
sjemena imam jos malo more, trebam li da sijem ponovo ili?
plastenik na balkonu je kako sam i mislila nula bodova za sada, sve se sledilo, dakle tamo ne mogu nista da izbacim da bih spasila.....
Mu'min

#3417 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka

evo ti moje obećano mišljenje.
Kod mini sadnica je važna svjetlost više od temperature (mada je i ta važna).
Tih 21'C je po mom mišljenju dovoljno da ne bi trebalo crkavati. Al kako vidim kod tebe fali svjelosti.
Probaj gdje drugo prebaciti, možda druga lokacija (roditelji, itd...)
Senći

#3418 Re: Bášča

Post by Senći »

Bizet jesili našla divljaku jabuku? Dugo se nejavljate pojedini pa nema ni onog (cvijećera) Vrtlara i drugih valjda ovo vrijeme utiče na njih pozz.
safran

#3419 Re: Bášča

Post by safran »

Ja ovdje vidim sljedeće moguće probleme:
- nedovoljno zemlje - biljčice su duboko u čašici pa ne dobivaju dovoljno svjetlosti - međutim, u tom slučaju bi se izdužile prema svjetlu pa ovo sigurno nije osnovni problem,
- ispod prozorske daske se obično nalaze radijatori - da li je to možda slučaj ? Temperaturne oscilacije im ne prijaju.
- koliko ih zaljevaš - previše vlage im također ne prija,

Koliko se sjećam i ti koristiš Potgrond zemlju - kod mene je ista zemlja i odlično napreduju (za sad, da ne ureknem). Patlidžan je muhanat - kod mene bijeli se još uvijek kani da izađe. Paprike se tek sada ukazuju i to ne sve sorte. Fafaroni i Habanero još nisu izvirile. Ove ostale po nekoliko sjemenki tek izvirilo. Paradajz baca prve prave listove.
Ratarka

#3420 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Ja ovdje vidim sljedeće moguće probleme:
- nedovoljno zemlje - biljčice su duboko u čašici pa ne dobivaju dovoljno svjetlosti - međutim, u tom slučaju bi se izdužile prema svjetlu pa ovo sigurno nije osnovni problem,
- ispod prozorske daske se obično nalaze radijatori - da li je to možda slučaj ? Temperaturne oscilacije im ne prijaju.
- koliko ih zaljevaš - previše vlage im također ne prija,

Koliko se sjećam i ti koristiš Potgrond zemlju - kod mene je ista zemlja i odlično napreduju (za sad, da ne ureknem). Patlidžan je muhanat - kod mene bijeli se još uvijek kani da izađe. Paprike se tek sada ukazuju i to ne sve sorte. Fafaroni i Habanero još nisu izvirile. Ove ostale po nekoliko sjemenki tek izvirilo. Paradajz baca prve prave listove.

mumine, nemam opciju da bilo gdje prebaim sem u vanjski negrijani plastenik, ovj balkonski se pokazao vec na salati kao "nula", ptrosto mi je zao biljaka a nemam pojma sta mogu da ucinim....

safran,
- napisao neko, ne znam vise ko, da se stavi trecina posudice zemlja, pa da se dopunjava, da to "godi", ja napravila
- jesu, tacno tu s nalaze, da iskljucim grijanje ne mogu zbog nas, nekako ne znam mozda neki sto da stavim pred prozor?
- zalijevam ih samo kad vidim da je zemlja suha, bas se trudim da ih ne ubijem vodom
sve sto ste ikada pisali u medjuvremenu znam napamet, istina ne znam ko je sta napisao, ali sam se bas potrudila da pratim, a sad mi se te tako lijepe biljcice suse i to je tuzan prizor :(
safran

#3421 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote: safran,
- napisao neko, ne znam vise ko, da se stavi trecina posudice zemlja, pa da se dopunjava, da to "godi", ja napravila
- jesu, tacno tu s nalaze, da iskljucim grijanje ne mogu zbog nas, nekako ne znam mozda neki sto da stavim pred prozor?
- zalijevam ih samo kad vidim da je zemlja suha, bas se trudim da ih ne ubijem vodom
sve sto ste ikada pisali u medjuvremenu znam napamet, istina ne znam ko je sta napisao, ali sam se bas potrudila da pratim, a sad mi se te tako lijepe biljcice suse i to je tuzan prizor :(
- paradajz razvija bočno korijenje tako da to može imati logike pod uslovom da imaš dovoljno svjetla - kod tebe je svjetlo već indirektno pa onda taj dublji položaj u čašici i nije baš dobar; ali, kao što rekoh, to može biti razlog izduživanju stabljike što se može sanirati tako što ćeš ih prepikirati pojedinačno i zatrpati taj izduženi dio u zemlju, nadzemni dio opet može razviti čvrstu stabljiku ali mora imati dovoljno svjetla;
- mislim da je grijanje problem - rekla bih da se zemlja u čašicama pregrije i da se korijenje jednostavno sparušilo,
ako možeš tu staviti neki sto da spriječi direktnu izloženost grijanju mogla bi nešto spasiti, a nije ti kasno ni za novu turu paradajza :) što zakasniš sada sustićeš u plasteniku u drugoj polovini aprila
Sretno!
Mu'min

#3422 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:mumine, nemam opciju da bilo gdje prebaim sem u vanjski negrijani plastenik, ovj balkonski se pokazao vec na salati kao "nula", ptrosto mi je zao biljaka a nemam pojma sta mogu da ucinim....
Moje mišljenje je da svjetlost i temperatura su uzrok problem. Moguće je da i sa ovim radiatorskim grijanjem dolazi do velikog nihanja. Eto probaj šta na tome učiniti.
Ratarka wrote:safran,
Ja sam to napsiao :) i još uvijek stojim kod toga.
To naravno važi ako imaš normalne uslove, svako odstupanje mora sam korisnik skontati i vidjeti šta je dobro za njega.
Ako je 1/3 zemlje tokom rasti može dosipvati zemlju i tako u veliko ojačati korijenski sistem.
Poznato gdje se stablo paradajza dotakne zemlje automatsko širi korijenski sistem.
Ratarka

#3423 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, poslusacu ja tebe pa danas posijati novu turu, áko mi se ovo osusi da imam druge, pa sta bude.
mumin, eto odakle mi ideja :)
sve u svemu, danas slijedi akcija ponovnog vadjenja svega, svako u svoju casicu, stan sam svakako pretvorila u rasadnik pa jedan sto ispred prozora nece biti velika promjena, mozda nesto ipak prezivi.
hvala u svakom slucaju
Ratarka

#3424 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Današnja slika mojih ljutača paprika u kancelariji koje mi razbijau svakodnevnu monotniju:

Image
ovu cu vala sebi isprintat i priflasterit pored monitora, uzitak za pogledati, svaka cast!
Mu'min

#3425 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka napravi kako hoš.
Ali ako je problem to što safran priča onda lijepo skini rasadu sa radiatora i nađi mjesto sa manje nihanje temperature.
A ako je sadnica previše duboko u čaši, lijepo izvadi sve skupa dodaj zemlje i vrati nazad sadnicu tako ćeš je "dignuti".

ms
Mu'min
Post Reply