Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senći

#3376 Re: Bášča

Post by Senći »

Banksy wrote:Ja uvijek sadim cijele, male krompire i rod uvijek bude odličan. Zašto misliš da tako sađeni manje rode? Jesi li probao i jedno i drugo, ili si negdje čitao?
Ja uvijek tražim originalni romanijski ili fojnički krompir i obično ga nađem. Ove iz tržnih centara, njemačke i holandske, ne uzimam jer kažu da su jako prskani raznim pesticidima i sl otrovima.
Ja sadim ovakve jer nemam gdje kupit te sitne pa ove krupne režem na pola pa na sitnije dijelove ovako:

Image

Image
Mu'min

#3377 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći

ovo prvi ptu vidim da se na ovako sitno siječe kompir. Čuo za polovljenje al ovako četvrtanje nisam još vidio.
Bojim se jedino kod ovog 4-sistem da ne oštetim unutrašnji dio kompira (klicu ću već nekako naći i ostaviti).
De mi reci kakvo je tvoje mišenje u vezi mogućnosti bolesti povezane sa polovljenjem krompira u smislu kad polovimo otvaramo rane na plodu?
Banksy

#3378 Re: Bášča

Post by Banksy »

Senći wrote:
Ja sadim ovakve jer nemam gdje kupit te sitne pa ove krupne režem na pola pa na sitnije dijelove ovako:
Znam kako se to radi, i meni često tako proklija, mogla bih ga i ja tako ... Nego mislim, je li bolje male cijele ili tako rezane ... Moraću se zaroviti u knjige ... :mrgreen:
Mu'min

#3379 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kad smo već kod kompira i Ljubljanske sjemenare koje ovdje spominjete evo šta nude u programu:
http://www.semenarna.si/tl_files/Aktual ... 0splet.pdf
Senći

#3380 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:Senći

ovo prvi ptu vidim da se na ovako sitno siječe kompir. Čuo za polovljenje al ovako četvrtanje nisam još vidio.
Bojim se jedino kod ovog 4-sistem da ne oštetim unutrašnji dio kompira (klicu ću već nekako naći i ostaviti).
De mi reci kakvo je tvoje mišenje u vezi mogućnosti bolesti povezane sa polovljenjem krompira u smislu kad polovimo otvaramo rane na plodu?
Nisam nikad primjetio neku bolest, a nemora se polovit može i dan prije sadnje se izrezat na ove sitne komade samo svaki komad mora imat po jednu klicu. Ja ovako radim godinama i uvijek imam krompira dovoljno, a svak ima svoj način treba probati razne metode.
CvjetnaOaza

#3381 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja mislim da je bolje prije sadnje na 2-3 dana izrezati da se "rana prosuši".
Gdje je pogodna klima krompir može nići i iz kore ako na njoj ima klica.
Senći

#3382 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote:Ja mislim da je bolje prije sadnje na 2-3 dana izrezati da se "rana prosuši".
Potpuno se slažem C.Oaza da je bolje 2-3 dana prije izrezati krompir ja sam samo mislio može i dan prije sadnje ako je neka žurba. :thumbup:
Ratarka

#3383 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
CvjetnaOaza wrote:Ja mislim da je bolje prije sadnje na 2-3 dana izrezati da se "rana prosuši".
Potpuno se slažem C.Oaza da je bolje 2-3 dana prije izrezati krompir ja sam samo mislio može i dan prije sadnje ako je neka žurba. :thumbup:
kod nas je neki sitni, malo veci vala od (ako se neko cjeca) onih velikih klikera? tako da ovu dilemu nemam, sest kvadrata sam dozvolila da se muz igra sa tim krompiricima (bice za dva rucka:D), tako da vas pratim sa ovim sjeckanjem ako nekad budemo imali dovoljno mjesta :-)
lady_di

#3384 Re: Bášča

Post by lady_di »

Senći wrote:Ja sadim ovakve jer nemam gdje kupit te sitne pa ove krupne režem na pola pa na sitnije dijelove ovako:
Senći, znači ne proizvodiš sjeme krompira kao što to radiš za luk?Koje sorte krompira kupuješ, koje su se pokazale kao najukusnije za upotrebu u svom domaćinstvu?
i kad se već baviš proizvodnjom sjemenskog luka imaš li za prodaju, rađe bih kupila od tebe nego neki tamo holandski ili šta ja znam kakav već, isto me interesuje i za rasad paradajza jer si negdje naprijed spomenuo "naš domaći jabučar", kad sam pročitala odma mi je srce zaigralo, da mi je nešto autohtono i drago mi je ako neko čuva neko "starinsko" sjeme
Senći

#3385 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote:Senći, znači ne proizvodiš sjeme krompira kao što to radiš za luk?Koje sorte krompira kupuješ, koje su se pokazale kao najukusnije za upotrebu u svom domaćinstvu?
i kad se već baviš proizvodnjom sjemenskog luka imaš li za prodaju, rađe bih kupila od tebe nego neki tamo holandski ili šta ja znam kakav već, isto me interesuje i za rasad paradajza jer si negdje naprijed spomenuo "naš domaći jabučar", kad sam pročitala odma mi je srce zaigralo, da mi je nešto autohtono i drago mi je ako neko čuva neko "starinsko" sjeme
Ne proizvodim sjeme krompira to mi izgleda komplikovano, a kupujem: jerlu, kenebeg, lisetu, dezire i prije sam kupovao romano sad ne nije nam se svidio, on je navodno dobar za pomfrit ovi ostali su priličito dobri tako mi kaže Hanuma. Jerla se prva vadi i troši nije za dugog stajanja ona je rana, za njom liseta itd. Jesi li prije sijala luk koliko siješ ili sadiš, ako pitaš za sitni sadni za ovu godinu nemam višak sam već nešto dao, nešto prodao. Paradajza domaćeg jabučara imam još nešto sjemena pa javi ako treba.
Ratarka

#3386 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:
lady_di wrote:Senći, znači ne proizvodiš sjeme krompira kao što to radiš za luk?Koje sorte krompira kupuješ, koje su se pokazale kao najukusnije za upotrebu u svom domaćinstvu?
Ne proizvodim sjeme krompira to mi izgleda komplikovano, a kupujem: jerlu, kenebeg, lisetu, dezire i prije sam kupovao romano sad ne nije nam se svidio, on je navodno dobar za pomfrit ovi ostali su priličito dobri tako mi kaže Hanuma. Jerla se prva vadi i troši nije za dugog stajanja ona je rana, za njom liseta itd. Jesi li prije sijala luk koliko siješ ili sadiš, ako pitaš za sitni sadni za ovu godinu nemam višak sam već nešto dao, nešto prodao. Paradajza domaćeg jabučara imam još nešto sjemena pa javi ako treba.
ja bih rado, iako me niko nije ni pitao, tog domaceg jabucara, par sjemenski samo, iako i ovim ulazim u rizik da me kerima zeza beskrajno, ali to je sve u roku sluzbe :D
Mu'min

#3387 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći wrote: a kupujem: jerlu, kenebeg, lisetu, dezire i prije sam kupovao romano sad ne nije nam se svidio
Mi izbjegajemo Kenebek širokim lukom. :)
Ovaj put smo kupili 10 kg Monalise (srednji), 20 kg Desire (kasni) i još ćemo 5 kg ranog al ako budem polovio kako vidje na ovoj temi opet će biti 50 kg sjemenskog ko nekad kad smo rekli, da je previše.
Šta ću, sjeme ne mogu sada vratiti. :(
Mu'min

#3388 Vrtlar, Flag, Oticon

Post by Mu'min »

Gdje su stari članovi ove teme: Vrtlar, Flag, Oticon,...?
Mu'min

#3389 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo šta smo mi kupili od mrkve:
Image
lady_di

#3390 Re: Bášča

Post by lady_di »

Senći wrote:Ne proizvodim sjeme krompira to mi izgleda komplikovano, a kupujem: jerlu, kenebeg, lisetu, dezire i prije sam kupovao romano sad ne nije nam se svidio, on je navodno dobar za pomfrit ovi ostali su priličito dobri tako mi kaže Hanuma. Jerla se prva vadi i troši nije za dugog stajanja ona je rana, za njom liseta itd. Jesi li prije sijala luk koliko siješ ili sadiš, ako pitaš za sitni sadni za ovu godinu nemam višak sam već nešto dao, nešto prodao. Paradajza domaćeg jabučara imam još nešto sjemena pa javi ako treba.
ma htjela sam onaj luk sitni za saditi direktno u lijehe, ništa onaj prah to je prekomplikovano za mene, a nit se ima vremena ni prostora-zemlje toliko za tako nešto, ima kupiti toga luka za sađenje već na pijaci, ali ja mislila pošto ti proizvodiš da i prodaješ, nema veze, a koliko mi treba ne znam prvi put ovog proljeća to moram ja odlučiti :oops:
A za paradjz sam opet mislila rasad, ne sjeme, ko zna bih li ja od sjemena uspjela išta,a nemamo plastenik nikakav, sve sijemo-sadimo na otvorenom. Imala sam priliku probati paradajz iz plastenika od našeg prijatelja koji isto sije samo za svoje potrebe, meni je neuporedivo ukusniji ovaj što prispije na otvorenom, ali moram priznati i da prije propadne, uglavnom ga plamenjača uništi, ali ono što bude preukusno je. Eh sad opet ne znam koliko mi sadnica treba, nikad o tome nisam vodila računa, sad me puno strah da mi se komšije ne podsmijevaju kad dođe vrijeme sjetve. A kako bih došla do tih sjemenkica jabučara domaćeg jer sam shvatila da nisi u SA? I onda da posijem po jednu sjemenkicu u čašice od jogurta, pa na prozor, pa čekati...
flag

#3391 Re: Vrtlar, Flag, Oticon

Post by flag »

Mu'min wrote:Gdje su stari članovi ove teme: Vrtlar, Flag, Oticon,...?
Evo me. Ja mudro :D :mrgreen: iz prikrajka pratim šta se događa. Znaš da ne funkcionišem bez anamo onog cvjećara :D.
Nego da ja tebi dopunim jutrošnji izvještaj. Kada sam došao kući... vidim još četiri nova Bosanska žuta i dvije Stupnice krenule. :-D :-D
safran

#3392 Re: Vrtlar, Flag, Oticon

Post by safran »

flag wrote:
Evo me. Ja mudro :D :mrgreen: iz prikrajka pratim šta se događa. Znaš da ne funkcionišem bez anamo onog cvjećara :D.
Nego da ja tebi dopunim jutrošnji izvještaj. Kada sam došao kući... vidim još četiri nova Bosanska žuta i dvije Stupnice krenule. :-D :-D
Flagov bonsai krenuo - sjeme mi je bilo sumnjivo ali eno ga viri. Provirila stidljivo i poneka paprika. Priprema se topla lijeha --------
kerima1

#3393 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Sjemenit krompir je jaako dug i tezak proces.U ratu ljudi bili prisiljeni i na to pa sam cula kako to ide.Kad krompir procvjeta pa se frmiraju one male kugle,beru se kad ne znam,izvadi se sjeme sitno ko mak i posije se kao da neko cvijece sijes.nikne sitno kao paradajz sadnice,tako dobijes neke male krompirice ko klikere.druge godien ih sijes opet pa dobijes malo vece,tek trece godien dobijes "normalne" krompire i ti su sjemenski.uzas proces,neisplativ.
ratarka hoš reci da ti ne godi zadirkivanje od mene :razz: Ja i ti cemo se takmiciti ko ce vise strpati paradajza u sto manji prostor u vrtu :lol:
Mu'min

#3394 % klijavosti paradajza

Post by Mu'min »

flag wrote:Evo me. Ja mudro :D :mrgreen: iz prikrajka pratim šta se događa. Znaš da ne funkcionišem bez anamo onog cvjećara :D.
Valjda navrati i vrtlar. ;)

MašaAllah ipak će nešto biti od sjemena. :)
Da li slučajno znaš koliko si sjemena sadio da znamo koliki je procenat klijavosti? Onako zanima me kakav je % s obzirom na godine.
Oticon

#3395 Re: Vrtlar, Flag, Oticon

Post by Oticon »

Izgleda da su se stari članovi "penzionisali" :zzzz:
Ja još nisam sijala paradajz (planiram ovaj vikend)... a klijavost paprika mi je više nego dobra, sijane 25.02. lokacija Sarajevo...osim jedne sorte "ljutača" Jalapeno...one uopšte nisu nikle. Sjeme Bolivian Rainbow koje sam dobila od Mumina...od 5 sjemenki nikle 4. Habanero i Bhut Jolokia , dobra klijavost ali su se pravo izdužile..tako da nisam sigurna šta će biti sa njima. Ali opet imam stari problem... "megaloman" kad sijem..čitava šuma Kalifornijskog čuda, Sivrije i Kurtovske kapije...i sad se gubim u količini....opet će mi nedostajati kvadrata u bašti. :cry:
Ratarka

#3396 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Sjemenit krompir je jaako dug i tezak proces.U ratu ljudi bili prisiljeni i na to pa sam cula kako to ide.Kad krompir procvjeta pa se frmiraju one male kugle,beru se kad ne znam,izvadi se sjeme sitno ko mak i posije se kao da neko cvijece sijes.nikne sitno kao paradajz sadnice,tako dobijes neke male krompirice ko klikere.druge godien ih sijes opet pa dobijes malo vece,tek trece godien dobijes "normalne" krompire i ti su sjemenski.uzas proces,neisplativ.
ratarka hoš reci da ti ne godi zadirkivanje od mene :razz: Ja i ti cemo se takmiciti ko ce vise strpati paradajza u sto manji prostor u vrtu :lol:
jutros niklo i ono zuto kino, sitno, do sada je to sedma sorta paradajza koja je nikla, jos dvije se "kisele", dvije su prepikirane, pa da vidimo :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#3397 Re: Vrtlar, Flag, Oticon

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
Ja još nisam sijala paradajz (planiram ovaj vikend)... a klijavost paprika mi je više nego dobra, sijane 25.02. lokacija Sarajevo...osim jedne sorte "ljutača" Jalapeno...one uopšte nisu nikle. Sjeme Bolivian Rainbow koje sam dobila od Mumina...od 5 sjemenki nikle 4. Habanero i Bhut Jolokia , dobra klijavost ali su se pravo izdužile..tako da nisam sigurna šta će biti sa njima. Ali opet imam stari problem... "megaloman" kad sijem..čitava šuma Kalifornijskog čuda, Sivrije i Kurtovske kapije...i sad se gubim u količini....opet će mi nedostajati kvadrata u bašti. :cry:
Znači klijavost 80% kod bolivian rainbow. :thumbup:
Gdje si dobila Jalapeno?
Bhut Jolokia ostavio 1 sadnicu flagu pošto je njemu zatajilo moje sjeme, nije kao tvoj Bolivian Rainbow klijalo.
Inače i kod mene je Oticon isti problem, sjeme malo i poslije iz dana u dan sve veća gužva i veći problemi kud sa time.
Da imam kući bila bi 2. pjesma ili bar velik stan ovako, muka postaje.
flag

#3398 Re: % klijavosti paradajza

Post by flag »

Jutos me obradovala poruka dragog prijatelja iz Amerike, pa onda vidim da pomalo proviruju ova tvoja sjemena - dobar početak.
Mu'min wrote: MašaAllah ipak će nešto biti od sjemena. :)
Da li slučajno znaš koliko si sjemena sadio da znamo koliki je procenat klijavosti? Onako zanima me kakav je % s obzirom na godine.
Mislim da je rano davati procente za ova tvoja sjemena, kruškica je :thumbup: krenula. Tu je procenat dosta dobar. Stupnica i žuti tek sada se bude! Do jučer ova dva habera nisu imala. Bhut jolokia je... nula %.
U svakom slučaju izvještaj te čeka.
Mu'min wrote: Valjda navrati i vrtlar. ;)
Ma nema ti on vremena moj Mu'mine, zadevero se oko pelcera :lol:. Garant :mrgreen: :D
Oticon wrote:

Ko se penzioniso?! Zar ja??? Ma hajde šta vam je... To si vjerovatno mislila na onog cvjećara
Mu'min wrote: Bhut Jolokia ostavio 1 sadnicu flagu pošto je njemu zatajilo moje sjeme...
:-D Hvala ti Mu'mine! To ću ja sa Oti videti, makar da mi sjeme ostavi.
Mu'min

#3399 Re: % klijavosti paradajza

Post by Mu'min »

flag wrote:Jutos me obradovala poruka dragog prijatelja iz Amerike, pa onda vidim da pomalo proviruju ova tvoja sjemena - dobar početak.
Mu'min wrote: MašaAllah ipak će nešto biti od sjemena. :)
Mislim da je rano davati procente za ova tvoja sjemena, kruškica je :thumbup: krenula. Tu je procenat dosta dobar. Stupnica i žuti tek sada se bude! Do jučer ova dva habera nisu imala. Bhut jolokia je... nula %.
U svakom slučaju izvještaj te čeka.
Amerike?

Inače sve u svemu drago mi je da ipak sjeme proviruje vani.
Imali šta od 2. pošiljke? :)
flag

#3400 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Amerike?
Inače sve u svemu drago mi je da ipak sjeme proviruje vani.
Imali šta od 2. pošiljke? :)
Ma ja, on je tamo, nije se odavno javio pa me jutros baš prijatno iznenadio.
Boga mi, najbitniji mi je onaj tvoj Bosanski žuti, bio me strah da neće ni ono krenuti (rezerva mi je bila Oti- rekla mi je da ima ovog sjemana). Ako se dobro sjećam, govorio si da se to sjeme kod tvojih već 30-tak godina sije?! Evo hvala Bogu počelo je i kod mene stidljivo provirivati :).
Od pošiljke još uvijek nema ništa. Kad doće poštar odmah ti se javljam.
Post Reply