Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#2801 Re: Bášča

Post by kerima1 »

tako ,tako braco Mu*mine vidis da možes na bosanski sve :lol:
odogovr:za mene su te flase najbolje i za sok i sos i dzem(dzem od sljiva jer nije puno gust).isto mi dodje sto se tice odrzavanja zimnice unutra il flase te sa sirokim grlom il tegle.samo eto ja vise volim takve flase.
tegle su dobre za skladistenje raznog voca za zime.naribas jabuke ili nesto drugo,recimo sljive naredas , original poklopcem zatvoris i u rernu.odvrnes na 180 c oko 20 minuta.kad ugasis sporet ne otvaras rernu do sutra dok se ohladi.mislim znate vi sve ovo,hocu reci lakse mi iz tegla vadiit zimus voce fino frisko,a moze dugo stajati,nego odmrzavati jabuke za kolaca iz zamrzivaca.
CvjetnaOaza

#2802 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Hvala Branksy, ja ću izostaviti bijeli luk, list celera i miloduh.
Imam miloduh u bašti, ali ne volim taj miris, prejak mi je i previše dominantan.
Moja komšinica (Njemica) pravi čorbu od miloduha i po njenom receptu sam je i ja pravila. Ipak je to bilo previše i najvjerovatnije ga sad ne mogu nikako :sad:
kerima1

#2803 Re: Bášča

Post by kerima1 »

C.Oaza meni isto smeta miris celera,za miloduh ne znam sta je to.bijeli luk ne bih stavljala jer ja to inace dodajem jelima kad je ured skuhano.
CvjetnaOaza

#2804 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kerima1 evo slike miloduha da ne tražim svoje. Bar je kod mene to miloduh iako na jednom forumu miloduhom zovu jednu sasvim drugu biljku.

https://www.google.de/search?q=maggikra ... 38&bih=535
kerima1

#2805 Re: Bášča

Post by kerima1 »

koja je razlika u mirisu, okusu izmedju celera i miloduha,meni ko jedna biljka ?
Banksy

#2806 Re: Bášča

Post by Banksy »

Ljupčac, Miloduh, Selen, Vegeta (Levisticum Officinale)

http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... z2FWxN1MTJ
Mu'min

#2807 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ovo ko peršun.
CvjetnaOaza

#2808 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:koja je razlika u mirisu, okusu izmedju celera i miloduha,meni ko jedna biljka ?
Teško je opisati razliku u mirisu i okusu. Miris miloduha je u svakom slučaju intenzivniji od mirisa celera.
Lisne štapke celera su deblje od štapki miloduha.

Mu`mine miloduh je puno viši od peršuna i višegodišnja je biljka.
kerima1

#2809 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ama kud ce jaci od celera,uh ja ga ne bih sijala tamam da je stogodisnja biljka :D
CvjetnaOaza

#2810 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja mislim da se treba staviti jako malo lišća miloduha, samo toliko da da onu "notu" po kojoj su prepoznatljivi Magi-proizvodi.
Svi mi griješimo, jer pravimo odokativno :-D ili stavljamo jednak dio svih sastojaka.
Mu'min

#2811 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza

u potpunosti je slična situacija sa ljutim paprikama, gdje se iz neznanja ljudi klone tog povraća.
Ili se ubijaju ljutinom ili bježe od toga ko od vraga.

Koristimo to kao so i šećer, sa razumom.
CvjetnaOaza

#2812 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mu'min wrote:CvjetnaOaza

u potpunosti je slična situacija sa ljutim paprikama, gdje se iz neznanja ljudi klone tog povraća.
Ili se ubijaju ljutinom ili bježe od toga ko od vraga.

Koristimo to kao so i šećer, sa razumom.
:lol: :lol:
bizet

#2813 Re: Bášča

Post by bizet »

oj vegeta people sta se radi...vidim raspolozenje na nivou :)

@safran, a i oni koji imaju nekog znanja o temi...kako ide taj uzgoj pilica za sopstvene potrebe?...mislim na uslove drzanja pilica, temperaturu, nacin ishrane tj. cime se sve hrane i sl?
sad nije vrijeme za ugoj vjerovatno, ali tamo na proljece mozda da...razmisljam da pokusam...imam ciku u selu koji ce ih zaklati i ocerupati, tako da taj dio nije problem...ali sam nacin drzanja i uzgoja ne znam...isto kolika je razlika u uzgoju pilica i ćurki?...takodje koilko to sve ima lose mirise pa da se mora odmaknuti od kuce?...sta je sa potencijalnim zarazama koje mogu imati ili nastati?...koliko cesto se cisti i na koji nacin?...kako se nositi sa svim tim i kako ih uzgojiti da budu zdravi i prirodni i dobri za jesti?..i da li je moguce na istom mjestu mixati par ćurki i pilice ili traze odvojeno mjesto za boravak?...imal' iko iskustva sa ćurkama?
kerima1

#2814 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ode nam Bizet sa baste i na farmu :) ja se ne razumijem nista u uzgoj peradi,jedino sto pricaju ovdje da nije isplatno kao moze se onda i gotovih kupiit od nekog ko hrani za prodavati.jesam ti *pomogla*bas :D jesi li probala curece meso,ja jesam i ne svidja mi se :)
CvjetnaOaza

#2815 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:ode nam Bizet sa baste i na farmu :) ja se ne razumijem nista u uzgoj peradi,jedino sto pricaju ovdje da nije isplatno kao moze se onda i gotovih kupiit od nekog ko hrani za prodavati.jesam ti *pomogla*bas :D jesi li probala curece meso,ja jesam i ne svidja mi se :)
Ja sam često čula od familije i poznanika: "ne isplati se" i koliko god se trudila ne mogu da je razumijem.
Nemojte me krivo shvatiti, ali ako neko nigdje ne radi i nema nikakva primanja, ima prostor, ima baštu za recimo kukuruz itd. kako onda može biti da se ne isplati. Na kraju krajeva ono što uzgoji bit će zdrava hrana za razliko od masovne proizvodnje. Mislim da većina onih koji prodaju da bi prodali koriste razne antibiotike itd.
Ovo se naravno ne odnosi ni na kog na ovom forumu. To je moje lično iskustvo :-?
Bizet ja još nisam skontala gdje ko živi, ali ti je najbolje da odeš u biblioteku i nađeš knjigu u kojoj je opisan uzgoj pilića. To ti je najsigurnije. Nedavno je u emisiji "Svi na selo" bila reportaža o uzgoju pilića.
safran

#2816 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:ode nam Bizet sa baste i na farmu :) ja se ne razumijem nista u uzgoj peradi,jedino sto pricaju ovdje da nije isplatno kao moze se onda i gotovih kupiit od nekog ko hrani za prodavati.jesam ti *pomogla*bas :D jesi li probala curece meso,ja jesam i ne svidja mi se :)
Odmah da ti kažem da se ne isplati! Ali ja sam puno puta u životu radila na svoju štetu pa mi se poslije višestruko vratilo. Pa iako se "ne isplati" nama se isplati - trenutno 9 kokica, pijetao, 2 ćurke i ćuran. Kiki se okotila pa imamo i 4 ili 5 zeka. Kokice nose u prosjeku 6 jaja dnevno i to je jedina dobit. Menažerija puno više pojede.
safran

#2817 Re: Bášča

Post by safran »

bizet wrote:oj vegeta people sta se radi...vidim raspolozenje na nivou :)

@safran, a i oni koji imaju nekog znanja o temi...kako ide taj uzgoj pilica za sopstvene potrebe?...mislim na uslove drzanja pilica, temperaturu, nacin ishrane tj. cime se sve hrane i sl?
sad nije vrijeme za ugoj vjerovatno, ali tamo na proljece mozda da...razmisljam da pokusam...imam ciku u selu koji ce ih zaklati i ocerupati, tako da taj dio nije problem...ali sam nacin drzanja i uzgoja ne znam...isto kolika je razlika u uzgoju pilica i ćurki?...takodje koilko to sve ima lose mirise pa da se mora odmaknuti od kuce?...sta je sa potencijalnim zarazama koje mogu imati ili nastati?...koliko cesto se cisti i na koji nacin?...kako se nositi sa svim tim i kako ih uzgojiti da budu zdravi i prirodni i dobri za jesti?..i da li je moguce na istom mjestu mixati par ćurki i pilice ili traze odvojeno mjesto za boravak?...imal' iko iskustva sa ćurkama?
Ma uzgoj pilića ti nije bog zna komplikovan - kupiš jednodnevne i držiš ih u kavezu sa izvorom svjetla (sijalica) koje ih ujedno i grije. Kavez se može i skovati od priručnog materijala - bitno je da nema propuha ali da ima strujanja zraka i da im je relativno toplo. Tjelesna temperatura ptica je viša od sisara oko 40 C pa one to same brzo ugriju. Hrana se kupuje gotova miješana. Imaš tri faze uzgoja - starter, finišer i grover s tim da umjesto grovera ubaciš kukuruznu prekrupu. Mješavina hrane sadrži kukuruz, soju, lucerku, ostatke od cijeđenja suncokretovog ulja i sl. Sadrži i vitamine i mikroelemente potrebne pilićima. Kad su skroz mali moraš ih tretirati antibiotikom inače obole od proljeva i to je katastrofa za vidjeti. Ovi brojler pilići strašno brzo rastu i konstantno jedu - jednostavno za te svrhe je razvijena rasa. Moraš im obezbjediti dovoljne količine svježe vode. Za sve postoje hranilice i pojilice. Nemoj upasti u zamku sa paletiranom hranom - prejaka je i umiru od srčanog udara.
Po čemu se onda razlikuju od industrijskih - logično pitanje koje sam i sama sebi postavljala.
U industrijskom uzgoju je nasad pregust pa se preventivno tretiraju antibioticima u više navrata. U zadnjoj fazi rasta - zadnjih mjesec dana hraniš ih čistim kukuruzom - premljevenim a možeš i žitom pa se meso fino očisti. U industrijskom uzgoju pilići se kolju kad dorastu do 1 kg - tad je najpovoljniji omjer povrata i uloženog. Za svoje potrebe kolješ ih kad dorastu do 2 kg i više - veća je investicija po kg mesa ali je meso zrelo i neuporedivo je ukusnije.
Iz kaveza se prebacuju u zatvoreni objekat kad počnu razvijati pravo perje - kod nas je to dio podruma u kući u kojoj se ne živi. Da li smrdi? Brate, smrdi, ali kako rekoh, tu ne živimo pa nam nije problem. Da živimo u kući napravili bismo im drugi objekat dalje od kuće. Čisti se lopatom a potom vodom i između dvije ture tova tretira se sve uključujući i zidove krečom.
Ćurke još nismo tovili ali ćurići su prilično osjetljivi pa je bolje kupiti starije ćuriće koji koštaju oko 10 KM - već je prošla selekcija i manje su osjetljivi. Da li bi se mogli toviti zajedno? Nisam sigurna ali ne bih rekla. Eto!
bizet

#2818 Re: Bášča

Post by bizet »

@safran, hvala na iscrpnom odgovoru

nije mi toliko bitno da li se isplati, nego koliko je zdravije?...ako jeste, a trebalo bi da bude, onda se uvijek isplati...za ćuriće sam cula da su osjetjivi, a koke nosilje bi ja svakako da imam od proljeca

tvoje ćurke trenutno su u zasebnom "kokosinjcu" safran?...gdje ih drzis i cime ih hranis?...planiras ih toviti ili?

e moja kerima sta cu kad volim zivotinje :D
kerima1

#2819 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ma volim i ja kad bih mogla imala bih ih puno.kravu manju,a visak mlijeka hraniti dva janjeta ,volim janjetinu :lol:
kokoske zivicarke on sarenke domace i horoz .te kovilice pilice isto,ali to su mi sad samo mastarije,valjda mi se snovi ispune :-D za isplativost sto ste pisali mogu reci da se to ne gleda svugdje isto zavisi od covjecijjeg ekonosmkog stanja i svijesti naravno.
da odogovrim mu*minu za internet od 50 km,ja najbolji ovdje sto ima placam 15 mjesecno :)
safran

#2820 Re: Bášča

Post by safran »

bizet wrote:@safran, hvala na iscrpnom odgovoru

nije mi toliko bitno da li se isplati, nego koliko je zdravije?...ako jeste, a trebalo bi da bude, onda se uvijek isplati...za ćuriće sam cula da su osjetjivi, a koke nosilje bi ja svakako da imam od proljeca

tvoje ćurke trenutno su u zasebnom "kokosinjcu" safran?...gdje ih drzis i cime ih hranis?...planiras ih toviti ili?

e moja kerima sta cu kad volim zivotinje :D
Je li ti govoriš o pilićima ili pilicama? Moje koke i ćurke su zajedno ali one su velike cure a i ćuran i pijetao se za sada dobro slažu. Ne miješaju se jedan drugome u posao. Naš sljedeći plan je inkubator i liježenje pilića. Ženke u produkciju jaja a mužjake u rernu. Šta'š, taki im grah pao. Ćurke ne tovimo - čekamo i njihova oplođena jaja pa u inkubator. Jedu isto jedino što ćurkama, kad ih možemo nahraniti odvojeno od koka, dajemo hljeb. Kad nosilje jedu hljeb ljuska postane mekša - kažu od soli.
bizet

#2821 Re: Bášča

Post by bizet »

safran wrote: Je li ti govoriš o pilićima ili pilicama? Moje koke i ćurke su zajedno ali one su velike cure a i ćuran i pijetao se za sada dobro slažu. Ne miješaju se jedan drugome u posao. Naš sljedeći plan je inkubator i liježenje pilića. Ženke u produkciju jaja a mužjake u rernu. Šta'š, taki im grah pao. Ćurke ne tovimo - čekamo i njihova oplođena jaja pa u inkubator. Jedu isto jedino što ćurkama, kad ih možemo nahraniti odvojeno od koka, dajemo hljeb. Kad nosilje jedu hljeb ljuska postane mekša - kažu od soli.
ma o pilićima i ćurkama....sta su pilice uopste?...ja sam mislila par kokica nosilja da nabavim, toliko bi svakako trebali...ali onda me ponijelo pa sam krenula razmisljati i o pilićima za toviti, samo za nase potrebe po nekoliko i isto tako nekoliko ćurki uzgojiti za klanja...to me zanima...posto ne mislim nesto masovnije kontam da li je moguce zajedno ih drzati i uzgajati pa kad narastu dovoljno onda na klanje, neovisno od nosilja naravno...ovo sve zamisli onako bas kao na selu, po par komada, cisto da se nadje malo zdravije peradi na stolu...znaci nista veliko, sve u malom i sto prirodnije moguce
razmisljam kako li su to radile zene u selu...nije tad bas bilo koncentrata u tolikoj mjeri...ali nemam ni jednu od njih "pri ruci" da je ispitam detaljno
vrtlar

#2822 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Svaki posao koji se radi se isplati nadje se neka korist.Jednom je i safran spomenula od te poslovice NE ISPLATI SE je uspjela u zivotu tako Bizet samo naprijed.Ne isplati se ni jesti :razz: ali se jede
flag

#2823 Re: Bášča

Post by flag »

Ma samo da te priupitam rođak :D ... isplate li se ti pelceri šta?! Cvijeće i tako to?
Evo ja se upravo vratio iz bašče. Htio danas okupati voćke uljem - međutim, temperatura nikako da se digne iznad nule tako da sam odložio za idući vikend kupanje.
Inače, jutros sam kupio sjemenski bijeli luk na ovom mini sajmu organske hrane u Skenderiji od http://www.facebook.com/Proorg.bijeliluk/info ovih ljudi. Malo smo i progovorili koju pametnu... ljudi na 40 dunuma uzgajaju bijeli luk - objavili rat kinezima :lol: i njihovom ping-pong luku. Kažu da im je ko prije dvije godine rekao da će se ovim baviti.... Prvu godinu su (ako sam ih dobro shvatio) 20 dunuma obrađivali,iduću već duplo više.
bizet

#2824 Re: Bášča

Post by bizet »

vrtlar wrote:Svaki posao koji se radi se isplati nadje se neka korist.Jednom je i safran spomenula od te poslovice NE ISPLATI SE je uspjela u zivotu tako Bizet samo naprijed.Ne isplati se ni jesti :razz: ali se jede
hvala na ohrabrenju :)
vrtlar

#2825 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Ma samo da te priupitam rođak :D ... isplate li se ti pelceri šta?! Cvijeće i tako to?
Evo ja se upravo vratio iz bašče. Htio danas okupati voćke uljem - međutim, temperatura nikako da se digne iznad nule tako da sam odložio za idući vikend kupanje.
Inače, jutros sam kupio sjemenski bijeli luk na ovom mini sajmu organske hrane u Skenderiji od http://www.facebook.com/Proorg.bijeliluk/info ovih ljudi. Malo smo i progovorili koju pametnu... ljudi na 40 dunuma uzgajaju bijeli luk - objavili rat kinezima :lol: i njihovom ping-pong luku. Kažu da im je ko prije dvije godine rekao da će se ovim baviti.... Prvu godinu su (ako sam ih dobro shvatio) 20 dunuma obrađivali,iduću već duplo više.

Sve sto znam o pelcerima sam naucio od tebe e sad da li se isplti ti si majstor pa valjda znas :mrgreen: :D
Post Reply