bizet wrote:oj vegeta people sta se radi...vidim raspolozenje na nivou
@safran, a i oni koji imaju nekog znanja o temi...kako ide taj uzgoj pilica za sopstvene potrebe?...mislim na uslove drzanja pilica, temperaturu, nacin ishrane tj. cime se sve hrane i sl?
sad nije vrijeme za ugoj vjerovatno, ali tamo na proljece mozda da...razmisljam da pokusam...imam ciku u selu koji ce ih zaklati i ocerupati, tako da taj dio nije problem...ali sam nacin drzanja i uzgoja ne znam...isto kolika je razlika u uzgoju pilica i ćurki?...takodje koilko to sve ima lose mirise pa da se mora odmaknuti od kuce?...sta je sa potencijalnim zarazama koje mogu imati ili nastati?...koliko cesto se cisti i na koji nacin?...kako se nositi sa svim tim i kako ih uzgojiti da budu zdravi i prirodni i dobri za jesti?..i da li je moguce na istom mjestu mixati par ćurki i pilice ili traze odvojeno mjesto za boravak?...imal' iko iskustva sa ćurkama?
Ma uzgoj pilića ti nije bog zna komplikovan - kupiš jednodnevne i držiš ih u kavezu sa izvorom svjetla (sijalica) koje ih ujedno i grije. Kavez se može i skovati od priručnog materijala - bitno je da nema propuha ali da ima strujanja zraka i da im je relativno toplo. Tjelesna temperatura ptica je viša od sisara oko 40 C pa one to same brzo ugriju. Hrana se kupuje gotova miješana. Imaš tri faze uzgoja - starter, finišer i grover s tim da umjesto grovera ubaciš kukuruznu prekrupu. Mješavina hrane sadrži kukuruz, soju, lucerku, ostatke od cijeđenja suncokretovog ulja i sl. Sadrži i vitamine i mikroelemente potrebne pilićima. Kad su skroz mali moraš ih tretirati antibiotikom inače obole od proljeva i to je katastrofa za vidjeti. Ovi brojler pilići strašno brzo rastu i konstantno jedu - jednostavno za te svrhe je razvijena rasa. Moraš im obezbjediti dovoljne količine svježe vode. Za sve postoje hranilice i pojilice. Nemoj upasti u zamku sa paletiranom hranom - prejaka je i umiru od srčanog udara.
Po čemu se onda razlikuju od industrijskih - logično pitanje koje sam i sama sebi postavljala.
U industrijskom uzgoju je nasad pregust pa se preventivno tretiraju antibioticima u više navrata. U zadnjoj fazi rasta - zadnjih mjesec dana hraniš ih čistim kukuruzom - premljevenim a možeš i žitom pa se meso fino očisti. U industrijskom uzgoju pilići se kolju kad dorastu do 1 kg - tad je najpovoljniji omjer povrata i uloženog. Za svoje potrebe kolješ ih kad dorastu do 2 kg i više - veća je investicija po kg mesa ali je meso zrelo i neuporedivo je ukusnije.
Iz kaveza se prebacuju u zatvoreni objekat kad počnu razvijati pravo perje - kod nas je to dio podruma u kući u kojoj se ne živi. Da li smrdi? Brate, smrdi, ali kako rekoh, tu ne živimo pa nam nije problem. Da živimo u kući napravili bismo im drugi objekat dalje od kuće. Čisti se lopatom a potom vodom i između dvije ture tova tretira se sve uključujući i zidove krečom.
Ćurke još nismo tovili ali ćurići su prilično osjetljivi pa je bolje kupiti starije ćuriće koji koštaju oko 10 KM - već je prošla selekcija i manje su osjetljivi. Da li bi se mogli toviti zajedno? Nisam sigurna ali ne bih rekla. Eto!