Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#2776 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Selam flagić,

eto organizujte u Sarajevu šta slično!
Ozbiljno mislim.

ms
Mu'min
flag

#2777 Re: Bášča

Post by flag »

AS moj Mu`mine. Znam da ozbiljno misliš. Dobro bi bilo u Sa šta ovako organizovati - naravno ko ima šta ponuditi za razmjenu.
Mu'min

#2778 Podijelite višak, jer će i onako propasti!

Post by Mu'min »

Napisao sam to jer ovih dana moram pregledati sve svoje zalihe sjemena paprika i podijeliti narodu iz više razloga:
- razveseli ću koga i sevapa možda zaraditi
- višak će i onako propasti (pa ne vidim smisao zašto škrtariti)
- ako mi slučajno zataji koja sadnica uvijek mogu tražiti koju sjemenku kod onih kojim sam poklonio tu sortu
- razvijamo svijest kod ljudi o važnosti samoopskrbe i korištenju domaće hrane
- itd itd.

Image
bizet

#2779 Re: Bášča

Post by bizet »

flag wrote:Evo jedne fine komšijske inicijative.
http://www.index.hr/apetit/zanimljivost ... u-sjemena/
ovo je genijalno...bilo bi sjajno skoknuti do Zagreba ovim povodom...jos bi bilo bolje moci kupiti sjemena, jer mi koji nemamo sta da razmjenimo ostajemo uskraceni...to jednostavno nije fer, jbg
Mu'min

#2780 Agro kanal - RTV TK

Post by Mu'min »

Na RTV TK http://www.rtvtk.ba imate snimak emisije AGRO KANAL (nama na ulazu stranice imate video klip vijesti i ako idete do dna sa listom emisija, zadnja je AGRO KANAL.
Posebno bi ispostavio snimak o plasteničkom uzgoju za sve vas koji imate plastenike.
CvjetnaOaza

#2781 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Imam jedno pitanje u vezi rokve :? .
Kako je uskladištiti da joj sredina nakon izvjesnog vremena ne bude kao spužva.
Hvala unaprijed :)
vrtlar

#2782 Re: Bášča

Post by vrtlar »

CvjetnaOaza wrote:Imam jedno pitanje u vezi rokve :? .

Ako se radi o crnoj rotkvi onda je moras ubrati sa liscem i korijenom i staviti je u pola pijesak pola zemlja i u podrum ili neku hladniju prostoriju.Ponekad pregledati da li je dovoljno vlazna zemlja.Ima i drugi sistem isto je uberes sa liscem i korijenom i zavezes je za lisce i objesis negdje povremeno poprskas korijen.Korijen mora biti gore a ja stavim mokru krpu na korijen lakse ne moram stalno prskati.
Mu'min

#2783 Zemlja vs. Vata

Post by Mu'min »

Da li ćete prvo sijati sjeme paprike/paradajz u vatu tj. vlažni papir kako bi provjerili kaljivost sjemena ili direkt u zemlju u lončiće dok ne bude za njive?
kerima1

#2784 Re: Bášča

Post by kerima1 »

selam Mu;mine,ja ne sadim rasadu jer nemam gdje,nego moji roditelji imaju plastenik manji za toga i prvo sjeme i zemlju nakvase i drze u kuci u kesi dok ne pocne klijati tek onda rijetko posade u plastenik.za njihovom rasadom sam zadovoljna samo sebi donesem :)
zima je i ima se visak vremena pa pregledam biljne forume parim oci sa slikama i iscitavam sta nisam i zbrajam sebi sta bih sljedece sezone ako Bog da mogla novog spremati.imam u planu vegetu nasla i recept hocu da se skinem sa industrijske zbog zdravlja ukucana i troska da budem iskrena.
rotkva-zna li ko da li ona ima kakve veze sa bubrezima kad se jede,ja je jela i sad me bole bubrezi. :?
CvjetnaOaza

#2785 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vrtlar wrote:
CvjetnaOaza wrote:Imam jedno pitanje u vezi rokve :? .

Ako se radi o crnoj rotkvi onda je moras ubrati sa liscem i korijenom i staviti je u pola pijesak pola zemlja i u podrum ili neku hladniju prostoriju.Ponekad pregledati da li je dovoljno vlazna zemlja.Ima i drugi sistem isto je uberes sa liscem i korijenom i zavezes je za lisce i objesis negdje povremeno poprskas korijen.Korijen mora biti gore a ja stavim mokru krpu na korijen lakse ne moram stalno prskati.
Hvala vrtlar.
U pitanju je crna rokva. Znači u startu sam pogriješila što sam otkinula listove (lišće sam joj otkinula, ostavila samo ono mlado u sredini).
Mrkvu sam uskladištila u pijesku, a za rokvu bi mi trebalo puno, pa sam odustala od kupovine.
Znači ne preostaje mi ništa drugo nego da je što prije pojedemo :-D
Mu'min

#2786 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:selam Mu;mine,ja ne sadim rasadu jer nemam gdje,nego moji roditelji imaju plastenik manji za toga i prvo sjeme i zemlju nakvase i drze u kuci u kesi dok ne pocne klijati tek onda rijetko posade u plastenik.za njihovom rasadom sam zadovoljna samo sebi donesem :)
.imam u planu vegetu nasla i recept hocu da se skinem sa industrijske zbog zdravlja ukucana i troska da budem iskrena.
rotkva-zna li ko da li ona ima kakve veze sa bubrezima kad se jede,ja je jela i sad me bole bubrezi. :?
Sigurno imam manji stan od tebe al ti se više švercati preko roditelja, ja nemam gdje. :lol:
Možeš recept vegete za Mu'mina? :)
kerima1

#2787 Re: Bášča

Post by kerima1 »

varas se za stan nema manjeg od ovog gdje stanujem :lol: u pravu si da mi nije roditelja morala bih nesto sama izmisliti ako mislim dobru rasadu,ovako otac misli za mene,a posadi fino rijetko pa bude fina rasada.
vegeta :idw korijenje koje hoces mrkva narandzasta,zuta,persun,celer,listovi od istih,sve samljeti i redas u tegle red smjese pa nasolis tako do vrha.ostaviti da prenoci i sutradan iscijediti vodu koja se nakupila i zatvoris poklopcem.pri kuhanju se ne dodaje sol jer je vegeta zasoljena dobro.
javim vam ako nadjem jos sta zanimljivo sta planiram uvest u prehranu.
vrtlar

#2788 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:selam Mu;mine,ja ne sadim rasadu jer nemam gdje,nego moji roditelji imaju plastenik manji za toga i prvo sjeme i zemlju nakvase i drze u kuci u kesi dok ne pocne klijati tek onda rijetko posade u plastenik.za njihovom rasadom sam zadovoljna samo sebi donesem :)
zima je i ima se visak vremena pa pregledam biljne forume parim oci sa slikama i iscitavam sta nisam i zbrajam sebi sta bih sljedece sezone ako Bog da mogla novog spremati.imam u planu vegetu nasla i recept hocu da se skinem sa industrijske zbog zdravlja ukucana i troska da budem iskrena.

Crna rotkva kad se jede u vecim kolicinama moze naskoditi bubrezima ali ne vjerujem da si mogla toliko pojesti.
vrtlar

#2789 Re: Zemlja vs. Vata

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Da li ćete prvo sijati sjeme paprike/paradajz u vatu tj. vlažni papir kako bi provjerili kaljivost sjemena ili direkt u zemlju u lončiće dok ne bude za njive?

Ja potopim u ljekovite kupke i nakon dva dana sijem odmah u plastenik.
kerima1

#2790 Re: Bášča

Post by kerima1 »

[/quote]ali ne vjerujem da si mogla toliko pojesti.[/quote]
:lol:
sta ja znam niko je nije htjeo jesti pa ja sama jela,mozda je trebalo kad se nariba isprati u vodi,a ja nisam.
CvjetnaOaza

#2791 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kerima1 od jednog jela ti vjerovatno ne može ništa biti. I ja pojedem za 2 kad napravim tu salatu :)
Što se tiče Vegete što pravite, ja u onoj mašini (ne znam kako se zove) isitnim crveni luk (šalote), korijen mrkve, peršuna , celera i list peršuna i bazilikuma. Tu smjesu stavim u vrećicu za zamrzavanje, pritiskom ruke rastanjim tu smjesu i stavim u zamrzivač. Kad mi treba jednostavno otkinem komad. Jako je jednostavno i praktično.
kerima1

#2792 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvjetnaOaza wrote:Kerima1 od jednog jela ti vjerovatno ne može ništa biti. I ja pojedem za 2 kad napravim tu salatu :)
Što se tiče Vegete što pravite, ja u onoj mašini (ne znam kako se zove) isitnim crveni luk (šalote), korijen mrkve, peršuna , celera i list peršuna i bazilikuma. Tu smjesu stavim u vrećicu za zamrzavanje, pritiskom ruke rastanjim tu smjesu i stavim u zamrzivač. Kad mi treba jednostavno otkinem komad. Jako je jednostavno i praktično.
i ovo je prakticno uzmes galon i trosis dok ima.a ko ce rovit svaki dan po zamrzivacu radi vegete hehe
vrtlar

#2793 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:
ali ne vjerujem da si mogla toliko pojesti.[/quote]
:lol:
sta ja znam niko je nije htjeo jesti pa ja sama jela,mozda je trebalo kad se nariba isprati u vodi,a ja nisam.[/quote]

Ma ne moze biti od jednog jela ili dvije rotkve.Ako bi jela svaki dan a minimum dva tri mjeseca.
CvjetnaOaza

#2794 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:
CvjetnaOaza wrote:Kerima1 od jednog jela ti vjerovatno ne može ništa biti. I ja pojedem za 2 kad napravim tu salatu :)
i ovo je prakticno uzmes galon i trosis dok ima.a ko ce rovit svaki dan po zamrzivacu radi vegete hehe
:lol: :lol: u pravu si, samo ja ne rovim po zamrzivaču (zamrzivač mi je u podrumu) nego to držim u frižideru, u dijelu za zamrzavanje.
Ja sam nekako skeptična s tim friškim stvarima. Bojim se da će se pokvariti, pa mi je ova solucija nekako sigurnija.
kerima1

#2795 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sol dodje kao konzervans i nece se pokvariti.sljedece godine probaj jedan galon tako pa javi sta je lakse :D
ja sam prije mljela isti omjer mrkve,paprike i paradajz zreo i prvo zamrznem u tepsiji pa izrezem na kocke i ovo je dobro za kuhanje.
CvjetnaOaza

#2796 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Probat ću to svakako :-D
Ja sam prije rata mljela mrkvu, peršun (korjen i list) i paradajz i tom smjesom punila manje paprike (one od zadnjeg branja). Kad mi je trebalo za varivo samo uzmem papriku iz zamrzivača i u lonac :lol:
Mu'min

#2797 Staklene flaše

Post by Mu'min »

Zašto sve se koristite ili se mogu koristiti staklene flaše (npr. one od Fructala)?
1. opcija je domaći sok.
2. Da li je kad ko sos unutra stavljao?
Banksy

#2798 Re: Bášča

Post by Banksy »

Vegeta

Postupak je vrlo jednostavan, sve usitniti i izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom i dodati sol . sve dobro promiješati i tom smjesom puniti staklenke i dobro zatvoriti.
Otprilike ide 500 g soli na 2 kg izmiksanog povrća, dosta je slano ali sol je u ovom slučaju konzervans i rok trajanja je oko godinu dana. ne mora stajati u frižideru iako ja otvorenu bočicu uvijek držim na hladnom.
Ovaj dodatak jelima možete stavljati u sva moguća jela koja se jedu žlicom, idealno je kad trebate napraviti brzinski temeljac, nema konzervansa ni raznoraznih E – ova .

Sastojci
količinu odredite sami
mrkva
peršin
paštrnak
korjen celera
poriluk
luk
bijeli luk
lišće peršina,
lišće celera,
ljupčac (selen/miloduh)
sol
Ljupčac je u domaćoj Vegeti obavezan,

Kome je lijeno, ima u DM-u, Alnatura Kräutersalz ...
kerima1

#2799 Re: Staklene flaše

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:Zašto sve se koristite ili se mogu koristiti staklene flaše (npr. one od Fructala)?
1. opcija je domaći sok.
2. Da li je kad ko sos unutra stavljao?
joj i ti i mijesanje bosansko-slovenski(ne mislim na jezik slov) de malo objasni ovo,al cisto na bosanski :lol:
Mu'min

#2800 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kerima :lol:

evo popravak mog pisanja:

Code: Select all

Zašto se sve mogu koristiti staklene flaše (npr. one od Fructala)?
Zašto ih vi koristite?

Jedna opcija za koju ja znam jest da domaći sok stavimo unutra.
Da li je kad ko stavljao sos od paradajza u te flaše? Kako se sos ponaša u njima, da li se kvari? 
Jel sad razumljivo? :)

Inače živim kao što kucam, brzo i sa puno grešaka. :lol:
Post Reply