bizet wrote:
hrastov zizak, zar nisi rekao da hoces monokulturu?...sta bi sa lukom koji si kupio?...i sto nam ne rece gdje si ga kupio?...ne znam o spinatu ali zar ti on nece omesti sadnju luka na proljece?...pitam se do kad se bere jesenski spinat, vjerovatno do ljeta, a kad onda mislis posijati luk?
da li je uopce kasno sad sijati?
ja gledam da kupim divljaka za pekmez...ne mogu ih naci...tacnije moze ali za rakije, a vjerujem da za pekmeza ipak trebaju biti malo bolje kvalitete nego voce koje ide u rakiju...da kupujem ili ne?...a nisam nikad pravila pekmez od jabuka, fino bi dosli savjeti oko odabira voca...da nisam zakasnila
Ma ne, ta monokultura bijelog luka je planirana za jednu drugu parcelu. Nisam još nabavio, našao sam dobar izvor za obje sorte (zimsku i proljetnu), ali se još uvijek vagam, vjerovatnu ću posijati ovaj zimski. Ovo mogu nabaviti kod jednog lokalnog poljoprivrednika, ako si zainteresovana za neku značajniju količinu, a nisi mnogo udaljena od mog mjesta, možeš se javit na pm za više informacija. Špinat - nije ga kasno sijati, a ni bijeli luk zimac, možeš ga dok god nema snijega. Ako špinat ne bude dovoljno velik za jesenje branje, oporavi se on brzo na proljeće i samo nastavi rasti

A špinat se bere...hm...mislim najdalje do kraja maja-početka juna, ako ne proraste zbog većih temperatura, zna se zadržati i dulje.
A ovo za pekmez od divljaka, za to nikad nisam čuo. Pravio sam nekad davno sirće, ali pekmez jok. Zar nisu suviše gorke za pekmeza?

Edit: vidjeh sličan komentar za divljake i u postu iznad