Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#2476 Re: Bášča

Post by bizet »

86-87 strana...mozda 85...., no vjerujem da je 86 str. de provjeri :)
takodje mu'min mislim da nigdje ne spominje dodavanje ulja dok se krcka paradajz ali na vrhu stranice imas kerimin post gdje zena kaze koliko se ulja doda na 10l soka, mislim pola litre da napisah....ja sam odokativnom metodom dodala ulje, potrebno je

87 str. je u pitanju....vodila sam se mjerama za luk koje je stavio mu'min, zacina sam dodavala po zelji...u mom sosu se nasao i listic celera, ja ga stvarno volim
Mu'min

#2477 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armin

potraži tamo taj recept, mora biti negdje. :)
Inače ULJE se dodaje po mom receptu TEK na vrh flaše / galona prije zatvranja kako ne bi ufatila "ma'ja".
Ne znam gdje si bizet pročitala da se daje još đe. :)
hrastov žižak

#2478 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Nisam pronašao bijeli luk zimac, ali sam pronašao odličan proljetni. Čovjek kod kojeg sam našao me je odgovorio od zimca jer ovaj ima mnogo kraći rok trajanja. Omjer posijanog i povađenog kod njega je 1:10 uz zaljevanje jednom sedmično. Boljeg ćešnjaka organski proizvedenog u životu nisam vidio.
bizet

#2479 Re: Bášča

Post by bizet »

ma kerima na istoj stranici na vrhu prica svoj recept za sos od paradajza...pa sam ja to malo ukombinovala...zvucalo mi je logicno dodati ulja tek toliko da ne zagara kojim slucajem dok pred kraj isparava ostatak tekucine...naravno da se mijesa stalno pred kraj, ali ja sam se htjela osigurati....i uvijek cu dodati malo ulja, odokativno, jer mi je sos ispao dobar...naravno na kraju u galon dodati ulja takodje...u pitanju su vrlo male kolicine, sumnjam da ce naskoditi necijoj liniji ili zdravlju

i da prijavim ja sam ostala zvanicno bez sosa, danas je puklo posljednje iz drugog galona...gledacu da napravim bar jos jednu turu, ali ovaj put drugi galon ide u stek :lol:
Mu'min

#2480 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prošli put žena dodala sos u grah, man jaRabbi jemeka. :D
safran

#2481 Re: Bášča

Post by safran »

Evo zadatka za naše dopisnike iz inozemstva -

http://www.planetzdravja.com/mineral.php

Za ove formulacije imaju i halal certifikat. Kažu da čak i pčele privlači i da je 100% neškodljiv.

http://mineralnutrient.eu/index.php/sl/ ... ertificate

Pogledajte malo, ima li ko kakvih iskustava.
zagordark

#2482 Re: Bášča

Post by zagordark »

Jel neko zna gdje se mogu kupiti staklene flaše od 1l sa širokim grlom, kao one u kojima se nekad isporučivalo mlijeko?
Hvala!
hrastov žižak

#2483 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Sije li neko jesenski špinat? Danas sam ga cijeli dan sijo. Doduše malo sam zakasnio, ali biće ga na proljeće za izvoz :mrgreen:
bizet

#2484 Re: Bášča

Post by bizet »

zagordark, ne sjecam se da sam vidjela takve flase igdje, sjetila sam se tvog pitanja i jos sam veceras maksuz pogledala na odljelu za zimnicu ima li ih, ali nema

hrastov zizak, zar nisi rekao da hoces monokulturu?...sta bi sa lukom koji si kupio?...i sto nam ne rece gdje si ga kupio?...ne znam o spinatu ali zar ti on nece omesti sadnju luka na proljece?...pitam se do kad se bere jesenski spinat, vjerovatno do ljeta, a kad onda mislis posijati luk?
da li je uopce kasno sad sijati?

ja gledam da kupim divljaka za pekmez...ne mogu ih naci...tacnije moze ali za rakije, a vjerujem da za pekmeza ipak trebaju biti malo bolje kvalitete nego voce koje ide u rakiju...da kupujem ili ne?...a nisam nikad pravila pekmez od jabuka, fino bi dosli savjeti oko odabira voca...da nisam zakasnila
zagordark

#2485 Re: Bášča

Post by zagordark »

Hvala Bizet na trudu!
Nija ne mogu da nađem nigdje pa reko da probam da saznam ovdje da li neko zna!?
safran

#2486 Re: Bášča

Post by safran »

bizet wrote:
ja gledam da kupim divljaka za pekmez...ne mogu ih naci...tacnije moze ali za rakije, a vjerujem da za pekmeza ipak trebaju biti malo bolje kvalitete nego voce koje ide u rakiju...da kupujem ili ne?...a nisam nikad pravila pekmez od jabuka, fino bi dosli savjeti oko odabira voca...da nisam zakasnila
zagor - tih flaša nema za kupiti - tražila sam ja svojedobno pa odustala. Neko vrijeme je bilo kupiti onih swity sokova u flašama od 0,7 L sa širokim grlom pa smo ih nemilice kupovali i čuvali flaše ali ni tog soka nema. I Merkator marka je imala neke sokove, čista hemija, ali pakovane u flaše od 1 L sa širokim grlom i metalnim čepom. Pade mi na pamet da sam vidjela u prodaji one prirodne sokove cvekla, jabuka, mrkva i sl. u takvim flašama. Možda kontaktirati proizvođača i vidjeti odakle nabavljaju.

Bizet - ako hoćeš slatki pekmez od jabuka onda ti trebaju slatke jabuke. Iscijediš sok i kuhaš dok se ne zgusne. Skidaš pjenu kao i kod drugih kuhanija - nije velika pamet. Kada ti spadne na 1/4 volumena počinješ kontrolisati gustinu tako što odvadiš u čašu da se ohladi i provjeriš gustinu. Naša prva tura je bila chupa-chups konzistencije.
Jedino ako nemaš neki poseban razlog da ga praviš od divljaka - nisam probala ali pretpostavljam da bi bilo plaho gorko. Znam da ljudi prave od kiselih jabuka ali ipak pitomih a ne divljaka.
hrastov žižak

#2487 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

bizet wrote:
hrastov zizak, zar nisi rekao da hoces monokulturu?...sta bi sa lukom koji si kupio?...i sto nam ne rece gdje si ga kupio?...ne znam o spinatu ali zar ti on nece omesti sadnju luka na proljece?...pitam se do kad se bere jesenski spinat, vjerovatno do ljeta, a kad onda mislis posijati luk?
da li je uopce kasno sad sijati?

Ma ne, ta monokultura bijelog luka je planirana za jednu drugu parcelu. Nisam još nabavio, našao sam dobar izvor za obje sorte (zimsku i proljetnu), ali se još uvijek vagam, vjerovatnu ću posijati ovaj zimski. Ovo mogu nabaviti kod jednog lokalnog poljoprivrednika, ako si zainteresovana za neku značajniju količinu, a nisi mnogo udaljena od mog mjesta, možeš se javit na pm za više informacija. Špinat - nije ga kasno sijati, a ni bijeli luk zimac, možeš ga dok god nema snijega. Ako špinat ne bude dovoljno velik za jesenje branje, oporavi se on brzo na proljeće i samo nastavi rasti ;-) A špinat se bere...hm...mislim najdalje do kraja maja-početka juna, ako ne proraste zbog većih temperatura, zna se zadržati i dulje.
A ovo za pekmez od divljaka, za to nikad nisam čuo. Pravio sam nekad davno sirće, ali pekmez jok. Zar nisu suviše gorke za pekmeza? :?
Edit: vidjeh sličan komentar za divljake i u postu iznad :-D
bizet

#2488 Re: Bášča

Post by bizet »

sirce, rakija, a i pekmez...dajdza pravi...istina kaze bude kiselkast ali da boljeg rjetkog pekmeza nema, za njega je bolji od meda (njegov komentar)...e sad ako je on mene slagao onda i ja vas lazem...zato bih voljela probati napraviti, da znam o cemu pricam
Mu'min

#2489 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zagordark wrote:Jel neko zna gdje se mogu kupiti staklene flaše od 1l sa širokim grlom, kao one u kojima se nekad isporučivalo mlijeko?
Hvala!
Pošto nisi napisao odakle si opet ne znam gdje da te pošaljemo.
Ja ovdje imam, jer odem na automat za mlijeko i možeš kupiti, 1 KM je flaša koliko se sjećam.
al pošto nisam u BiH ne pomažem ti puno.

Svakako predlažem da iskesiš koju banku više i kupiš od Fructala one bolje sokove i do bićeš i flaše koje tražiš.
Al probaj prvo vidjeti od Vefafruita, domaće je. :)
housewife

#2490 Re: Bášča

Post by housewife »

U DM-u se pasirani paradajz Alnatura prodaje upravo u takvim flašama. Mislim da košta manje od dvije marke.
Mu'min

#2491 Kupujmo bosansko!

Post by Mu'min »

Ne bi volio da skrećemo sa teme al dotičete se ove teme, naime oprema koju kupujemo i koristimo povezano sa baštom.

Zaista bi trebali paziti da kupujemo BOSANSKO jer na taj način pomažemo sami sebe.

Tako u ovom primjer ako nemamo orginal flaša za mlijeko svakako trebali kupiti flaše sa bosanskim proizvodima kako bi dobili flašu.

A da ne pričam, da ako znate kog ko ima kafić, restoran itd. da oni toga vjerovatno imaju na izvoz.

Image
zagordark

#2492 Re: Bášča

Post by zagordark »

Iz Sarajeva sam ali ako ih ima bilo gdje u bih dobro bi došlo i hvala na savjetima mumuin ali meni treba oko 200 komada takvih flaša.
Pozdrav!
Mu'min

#2493 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zagordark

onda će ti vjerovatno biti najjeftinije da probaš preko kakvog restorana tj. kafića.
Da kupuješ i po 0,5KM po komadu od 100 KM za tu količinu.
Mu'min

#2494 IZVJEŠTAJI

Post by Mu'min »

Šta je ovo raja, moderator razbi temu a ne nas, gdje nestadoste?
Gdje su izvještaji šta se radi?

Vrtlar, Oticon, Flag, Armin, Kerima, Ostali?

Usput da li već sakupljate jogurtove lončiće za novu sezonu?
Da ne budemo jeli kefir ko zadnju heftu ko naša drekalica? :)
flag

#2495 Re: Bášča

Post by flag »

Evo javljam se i podnosim izvještaj. Ovaj mjesec je na mom poslu po'so navalio opasno na mene - hajd' nekako ću izdržati prvu heftu oktobra - a onda slijedi malo odmora :D . Sada nemam vremena ni otići k'o čovjek u baštu. Jedva sam dva - tri puta u septembru otišao do bašče. Ali zato ovdje sve (gotovo sve :D ) redovno pratim!
Nego, evo današnje situacije na balkonu - mada bi ove slike bolje pasale mu'minovoj temi (čili)
Paprike iz žardinjere - k'o otrov su!!!
Image
ove male još su i podnošljive
Image
evo još pokušavaju i cvjetati
Image
A gdje je cvjeć... ups, vrtlar?!
Mu'min

#2496 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Flag

prebaci sve 3 slike ovih tvojih paprika u onu Čili temu jer imam nešto da ti napišem.
Inače lijepa ti kadifica iza na 3. slici. :D (OK, OK neću više skretat sa teme).

Kadifica kao što znate je VRLO dobra za sijanje između drugih sadnica posebno paradajzi, jer je neke vrste BIO zaštita od bubica zbog svog smrada.
Znači FLAG samo sij kadificu. :D
pravosudni2011

#2497 Re: Bášča

Post by pravosudni2011 »

Da li mi neko moze dati savjet vezano za magnoliju Lennei. Zasadili smo je u proljece, krenuli su listovi, medjutim na tome je ostalo. Nije cvjetala, a i ovi listovi sto su narasli pocinju da zute (pretpostavljam zbog jeseni, jel) i ne cini mi se bas da se ista razvija poslije sadnje. Bojim se da smo je preduboko zasadili (malo do ispod prvih grancica), sta u tom slucaju i moze li to biti razlog? Help :)
flag

#2498 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Inače lijepa ti kadifica iza na 3. slici. :D (OK, OK neću više skretat sa teme).

Kadifica kao što znate je VRLO dobra za sijanje između drugih sadnica posebno paradajzi, jer je neke vrste BIO zaštita od bubica zbog svog smrada.
Znači FLAG samo sij kadificu. :D
Nemoj bolan tako glasno za moje cvijeće ... :lol:, ako ovo pročita onaj vrtlar - neka mi je Bog na pomoći.
pravosudni2011 wrote:Da li mi neko moze dati savjet vezano za magnoliju Lennei. Zasadili smo je u proljece, krenuli su listovi, medjutim na tome je ostalo. Nije cvjetala, a i ovi listovi sto su narasli pocinju da zute (pretpostavljam zbog jeseni, jel) i ne cini mi se bas da se ista razvija poslije sadnje. Bojim se da smo je preduboko zasadili (malo do ispod prvih grancica), sta u tom slucaju i moze li to biti razlog? Help :)
Nekada, negdje pročitah da magnolija ne cvijeta u prvoj godini nakon sadnje. Magnija koju je moja žena posadila ovo demantuje - odmah je cvijetala. Pričekaj proljeće, vjerovatno će cvijetati - ako je mjesto sadnje odgovarajuće. Sigurno ti nije zimzelena magnolija (ako takva i postoji :lol: ) pa zato listovi mijenjaju boju, jesen je.
pravosudni2011

#2499 Re: Bášča

Post by pravosudni2011 »

Vjerovatno ce i takav hibrid uskoro da postoji :) da, da, jesen, napisah to u zagradi, mada je suhkasta i ne bi me cudilo ni da se osusi jer bas stagnira :( istrazivala sam i ja pa naidjoh na tu informaciju za cvat, a bravo za zenu mora da joj je tepala, moja magnolija se inati jer nisam :D strpljivo cekam proljece da ugledam prve cvjetice
vrtlar

#2500 Re: Bášča

Post by vrtlar »

pravosudni2011 wrote:Da li mi neko moze dati savjet vezano za magnoliju Lennei. Zasadili smo je u proljece, krenuli su listovi, medjutim na tome je ostalo. Nije cvjetala, a i ovi listovi sto su narasli pocinju da zute (pretpostavljam zbog jeseni, jel) i ne cini mi se bas da se ista razvija poslije sadnje. Bojim se da smo je preduboko zasadili (malo do ispod prvih grancica), sta u tom slucaju i moze li to biti razlog? Help :)

Magnolija je porijeklom iz Azije i S Amerike i razlikuju se po tom sto ova iz Azije cvijeta prije listanja.Magnolija ne bi trebala cvijetati tek od trece godine ali pravila su tu da se krse pa tako i ovaj cvijecar flag kod njega procvjetala prvu godinu.Magnolija ima plitak korijenov sistem i jedni su za to da se sadi duboko a drugi plice.Moje magnolije su posadjene plitko i super su evo vec nekoliko godina su tu.Ja jedino zimi zastitim korijen.Kad sam ih trebao posaditi stavio sam i pijesak pa onda zemlje pjesak cuva vlagu.Magnolija ne voli vapnasta zemljista i ne voli da je cijeli dan izlozena suncu.Moje su na suncu ujutro a popodne nisu.U EX Yugi je poznata i pod imenom kraljica proljetnog cvijeca.
Post Reply