Ma i ja se sve vrijeme pitam ko je sad Ahmed????vrtlar wrote:Kerima hajde treci post pa pogodi covjeku ime![]()
![]()
![]()
Bášča
Moderator: anex
-
Oticon
#2401 Re: Bášča
-
Oticon
#2402 Re: Bášča
Ja sebe u budućnosti vidim jedino u prirodi...nikako na asfaltu... ali to tek kad odem u penziju.
- Mu'min
#2403 Re: Bášča
Agro-dijasporka.Oticon wrote:Ja sebe u budućnosti vidim jedino u prirodi...nikako na asfaltu... ali to tek kad odem u penziju.
Last edited by Mu'min on 12/09/2012 08:24, edited 2 times in total.
- vrtlar
#2404 Re: Bášča
bizet wrote:vrtlar nam je u dobrom raspolozenju izgleda...dugo ga nije bilo na temi pa nas se uzelio (zezati)![]()
i daj nemoj da me brukas..nije valjda da si zaboravio kolika je razlika izmedju sevdaha i pesimizma![]()
mu'min mudro zbori...a sad, u vrtlarovom duhu, de ti nama mu'min reci jel to Bugri tebe tako fino naucio zivotnoj mudrosti, da ga i ja krenem slusati...hej, nema ljutnje mu'min, fakat se divim covjeku koji pomaze ovisnicima i pokusava ih rehabilitirati i osposobiti za zivot...za takvog covjeka treba naci vremena, veseo neki covjek je on...a za dolazak cuh na jednom slijelu...odem i ja tako, kad moram, jednom godinje na kakvo sijelo...da ne pricaju previse da sam divlja i da ugrabim koji dan mira![]()
oticon zeno, samo ti lakiraj nokte (kad spadne crvenilo od roga)...brate treba se znati kako zensko treba izgledati...a ima nas koji ti zavidimo sto imas taj luksuz da mozes lakirati nokte
kerima, bitno je da ti mene zoves bizetkom, a ostale ko sisa![]()
za sve vas bastovane Bosna vodi 3:1...eto razloga za sevdah![]()
od siline veselja niko meni o mrkvi nista ne govori
To su lisne usi ili kupusne usi uzmi pet litara prokuhane vode tri kasike jedace sode bikarbone i suncokretovo ulje ili od uljane repice tri kasike jedace i smjesaj i prskaj te musice i nece ih biti a mrkvu mozes jesti nije frka.A da vas zezam pa koga cu ako necu vas meni izuzetno drage osobe kako se kaze zezaj bliznjeg svog.
-
armin_jocker
#2405 Re: Život na selu ili u gradu
Da i ja napisem koju, mada neznam koliko sam mjerodavan da diskutujem, mlad sam, al eto....Mu'min wrote:Vidim da se ovdje razveze tema život na selu ili gradu, pa reko da i ja sa vama pišem svoje snove i želje.
Što reče bizet nije tako lahko izabrati.
Ima i grad velike prednosti o kojem selu sanja. Opet selo ima ono o čemu mi u gradu stanjamo.
Zlatna sredina.
Jedno je imati njivu van grada, drugo i vikendicu u kojoj može biti par dana kad se ti sve zdunduri u životu a treće ići i živjeti u selu.
Ovo što Armin ima je paša za oči al to nije selo to je divljina i ako nisi kakav samotar tamo više od 7 dana nemaš šta raditi.
Ja bi više volio kombinaciju kuće i lijepog milća negdje na periferiji grada. Al to su u ovom trenutku daleki snovi jer ipak to košta.
Možda je najveća prepreka od para, blokada u glavi šta u biti želimo.
Da ne bi poslije psovali selo i onog ko nas tamo posla dok bi se pakovali nazad u grad.
Ovo sto Armin ima jeste divljina,ovako kad se gleda, ali u podnozju ovih brda, lijevo, desno, gore, dole, je jedno fino naselje, dva naselja sa oko stotinjak kuca.Odmor za dusu i oci, a blizu grada. Ja i zivim tu,sa suprugom, sinom, u nahorevu, ispod ovih livada i svakodnevno radim u gradu,imam stalan posao. Nahorevo je dosta blizu samog centra grada, nekih 5-6 km, do predsjednistva, bbi centa, zeljeznicke i autobuske stanice si maximalno za 10 min autom, ima redovna gradska minibuska linija svako 45 min, ujutro od 6 pa do 10 navece. Ima selo svoje prednosti i mane, jako dosta ljudi ovdje zivi i zaradjuje sebi za zivot od stocarstva ili povrca i voca, da li je lagan ili tezak taj zivot neznam jer ne ovisim o tome,imam posao, ali jednostavan nije. Moj plastenik i basca su moj odmor od svakodnevnog stresnog posla, i brzog tempa zivota u gradu, jednostavno, to je moja terapija, psihicki odmor za dusu. Sve vise ljudi bjezi od grada, ali na par dana u toku sedmice, vikendica, brvnara, basca, ali zivot na selu, tesko...
-
bizet
#2406 Re: Bášča
oticon, sto jest jest veceras je posebna prilika
hvala ti vrtlaru za savjet oko mrkve
ja sve nesto radim a nista ne radim sto bi trebala...evo jedan link na koji naletih, u svakom slucaju opustajuce stivo
http://www.scribd.com/doc/35533374/Alij ... nski-Kuhar
hvala ti vrtlaru za savjet oko mrkve
ja sve nesto radim a nista ne radim sto bi trebala...evo jedan link na koji naletih, u svakom slucaju opustajuce stivo
http://www.scribd.com/doc/35533374/Alij ... nski-Kuhar
-
safran
#2407 Re: Bášča
A jes vas ćumur krenuo
. Radi li iko ovdje išta ili se samo tekme gledaju i lakiraju nokti?
Važna obavijest za baštovane i baštovanke
Zimus smo pričali o parnom sokovniku - postavljale se slike, svi smo bili suglasni da je "must have" za sezonu ljeto/jesen u godini-kada-voće-rodi. E, takav jedan vidjeh u Bingu prije Hadžića - izvedba emajlirani, cijena oko 100 KM. Izložen je zajedno sa ogromnim šerpama i kazanima pa se jedva primijeti ali tu je. Ove godine voće baš i nije nešto ali, koliko vidim, šljiva je rodila kvalitetno a sok od šljive pripremljen u ovom sokovniku je fenomenomenomenalan (kerima čitaš li ?????) a pride i birilać za one sa zatvorom a kako se ne dodaje šećer pogodan je i za slatkokrvne. Ako baš imate viška drva takav sok se može dalje ukuhavati do žitkog pekmeza od kojeg nema boljeg na ovome svijetu. Eto
Važna obavijest za baštovane i baštovanke
Zimus smo pričali o parnom sokovniku - postavljale se slike, svi smo bili suglasni da je "must have" za sezonu ljeto/jesen u godini-kada-voće-rodi. E, takav jedan vidjeh u Bingu prije Hadžića - izvedba emajlirani, cijena oko 100 KM. Izložen je zajedno sa ogromnim šerpama i kazanima pa se jedva primijeti ali tu je. Ove godine voće baš i nije nešto ali, koliko vidim, šljiva je rodila kvalitetno a sok od šljive pripremljen u ovom sokovniku je fenomenomenomenalan (kerima čitaš li ?????) a pride i birilać za one sa zatvorom a kako se ne dodaje šećer pogodan je i za slatkokrvne. Ako baš imate viška drva takav sok se može dalje ukuhavati do žitkog pekmeza od kojeg nema boljeg na ovome svijetu. Eto
-
kerima1
#2408 Re: Bášča
citam sabahirli :- D
mene cete ucit sta je sok i djem od sljiva sram vas bilo
salim se malo.ja se zadeverala sad oko crnog grozdja.jel ko pravio sok od trnjine oni plavi bobci slicni borovnici samo krupniji?ja jesam jednu litru i svidja mi se.samo da se "pofalim 
mene cete ucit sta je sok i djem od sljiva sram vas bilo
-
Oticon
#2409 Re: Bášča
Vrtlar...mislim da ne mora biti posebna sorta...barem sam ja pravila japrak od par sorti. Važno je da list bude...mlad, zelen i naravno (nikako blizu kone) znači neprskan. Mislim da je sorta iz tvog djetinjstva ( davno je to bilovrtlar wrote: Sad se sjetih sarme u japraku a ovaj link nece da se otvori bar kod mene.E sad me interesuje koja je sorta vinove loze sto se uzimali listovi za sarmu.Koliko se mogu sjetiti kod mene nije bilo grozdja samo listovi to je bilo davno kad sam zivio u mahali i kad je sve bilo lijepo.Onda se pocelo modirati i nestade i sarme u japraku i vinove loze cuj morala se garaza napraviti.
- vrtlar
#2410 Re: Bášča
Oticon wrote:Vrtlar...mislim da ne mora biti posebna sorta...barem sam ja pravila japrak od par sorti. Važno je da list bude...mlad, zelen i naravno (nikako blizu kone) znači neprskan. Mislim da je sorta iz tvog djetinjstva ( davno je to bilovrtlar wrote: Sad se sjetih sarme u japraku a ovaj link nece da se otvori bar kod mene.E sad me interesuje koja je sorta vinove loze sto se uzimali listovi za sarmu.Koliko se mogu sjetiti kod mene nije bilo grozdja samo listovi to je bilo davno kad sam zivio u mahali i kad je sve bilo lijepo.Onda se pocelo modirati i nestade i sarme u japraku i vinove loze cuj morala se garaza napraviti.![]()
![]()
) Muskat Hamburg...njega je najviše bilo po starim avlijama. Kad rodi bobice su tamne, sitne ali izrazito jakog mirisa i ukusa. A to, da kod tebe nije bilo grožđa veća samo listovi mi je malo čudno...mora da si bio na memli strani.
Jesam na memli strani bio ali koliko se sjecam nikad nisam ubrao grozd sa te loze eh sad moze biti da mi je otac kidao grozdje probao sam ja sa svake sorte ali nije to kao nekad. Nabavio sam ja sebi Muscat Hamburg i vec i to uzeo sa stabla koje je staro oko 50 god i super raste ove godine je imao tri grozda sljedece ce vise imam tri trsa ali cu ostavljati od sebe iduce godine hocu 15 trsova da imam.
-
Oticon
#2411 Re: Bášča
Bizet...na temu današnjeg školstva i obrazovanja bi imala svašta reći... ali ne želim kvariti ovu temu. Samo da se razumijemo...smatram da je stari sistem obrazovanja bio puno bolji...i žao mi je što je ukinuto domaćinstvo, mladi gorani (pošumljavanje), mali vatrogasci...žao mi je što je toliko izražena neravnopravnost ćirilice i latinice...jer u oba pisama je bogatstvo Bosne...žao mi je i što su se roditelji "zabetonirali"...pa im djeca nikad nisu vidjela kravu, niti kokošku ...osim nacrtanu. Ali odosmo mi predaleko sa ovim.
Zbog ove kiše tri dana nisam bila u bašči. Ostalo je dosta zelenog paradajiza i mislim da će sav propasti nakon ovog...a nekako mi žao da ga poberem...sve mislim biće još lijepih dana pa će sazriti. Šta me savjetujete...da poberem sve ili da ga ostavim?
Zbog ove kiše tri dana nisam bila u bašči. Ostalo je dosta zelenog paradajiza i mislim da će sav propasti nakon ovog...a nekako mi žao da ga poberem...sve mislim biće još lijepih dana pa će sazriti. Šta me savjetujete...da poberem sve ili da ga ostavim?
- Mu'min
#2412 Re: Bášča
vrtlar wrote:Ja sam mrzio domacinstvo jer me nastavnica pitala sta se stavi na sto prije nego se postavlja jelo ja njoj kazem mi kod kuce jedemo na siniji i stavljamo boscu i tako dobih ja jedan.
Znači još jedan sa slabim iskustvom.
Ma mogli bi i na selu i u gradu gdje je to potrebnije.vrtlar wrote:A za eko sekciju pa one skole koje su na selu bi mogle organizovati eko sekciju i neke mini baste da djeca uce kako se sadi,raste itd i naravno da to koriste u svojoj kuhinji.Gledao sam na tv u Africi djeca u skoli imaju svoje baste i rade sve u njima i poslije jedu u skoli i mogu sebi ponjeti i kuci.
Inače evo jednog primjera kojeg su uradili Slovenci u Mariboru.
Općina je neku parcelu od ne znam koliko duluma podijelila na kvadratiće veličine 10x10-ak metara (od oka) i dala svima koji žele mini vrtić, druženje, odmor, čeprkanje po zemlji...
Ej super stvar! Ljudi se bave relaksacijom, korisno, odravaju zemlju koja bi zarasla i sve zadovoljni.
upravo tako.vrtlar wrote:Ali kod nas to nikada nece biti.Mumine kad bi se mi pitali ovdje sve bi to bilo super organizovano ali.
Zato sam napisao, da mi nismo u BiH tome dozreli. Mi se bavimo još nekim drugim stvarima.
Mene bi baš zanimalo koliki je procenat samoopskrbe?
Ima zanimljiv dokumentarac o Kubi i njihovoj priči kad su im i Ameri i Rusi uveli embargo kako su se bez nafte sami snašli. Danas na Al Jazeeri čitam kako su iskorijenili podhranjenost djece, prvi u Latinskoj Americi.
- Mu'min
#2413 Re: Bášča
Nije valjda da te sada moram zvati "Tetka Oti"Oticon wrote:Eto Vrtlar...da si pitao ja bih odgovorila. Porijekla i godina se ne stidim. Skontah da mi je većina forumašica generacija a i mi saznadosmo da si ti "star kao Grčka"kad se sjećaš 1960.g...Mumin tad nije bio ni u dvadesetogodišnjem planu.
Ako misliš da će paradajz propasti oberi ako je malo zaplavio pa nek dozorijeva kod kuće.
- vrtlar
#2414 Re: Bášča
Za paradajz ja bih sacekao da vidis koliko mu je kisa naskodila ili nije pa tek onda pobrati i u novine stavitiOticon wrote:Bizet...na temu današnjeg školstva i obrazovanja bi imala svašta reći... ali ne želim kvariti ovu temu. Samo da se razumijemo...smatram da je stari sistem obrazovanja bio puno bolji...i žao mi je što je ukinuto domaćinstvo, mladi gorani (pošumljavanje), mali vatrogasci...žao mi je što je toliko izražena neravnopravnost ćirilice i latinice...jer u oba pisama je bogatstvo Bosne...žao mi je i što su se roditelji "zabetonirali"...pa im djeca nikad nisu vidjela kravu, niti kokošku ...osim nacrtanu. Ali odosmo mi predaleko sa ovim.
-
bizet
#2415 Re: Bášča
hej ostavili ste me bez teksta sa ovim domacinstvom, nasmijah se slatko...kakve jedinice kakvi bakraci
mi smo ucili o zdravoj ishrani i vezli po leakrilu...jesmo ucili i rucno usivati i mogu vam reci da mi je to dobro doslo evo kroz cijeli dosadanji vijek i svaki put kad uzmemem iglu i konac u ruke sjetim se da sam to ucila na ovim casovima i budem zahvalna svojoj nastavnici...jedan moj vez je bio okacen u hodniku skole i bila sam preponosna...oni obicni cvjetici u coskovima...tad sam mislila kako sam najbolja u vezu na svijetu pa sam svima u familiji izvezla po jedan miljejcic...tek kasnije sam shvatila zasto ih nisam nalazila na vidnim mjestima...nadjoh cijele stoljnjake izvezenog leakrila koje niko ziv nije htio koristiti...i danas ih imam, zao mi ih baciti
razmisljala sam i ja o paradajzu...ima ga, a sav zelen...ali ja ga necu brati, pusticu da vidim da li ce uspjeti dozrjeti...praticu
postoji svugdje opcinska zemlja i moze se dobiti jeftino u najam...ali cesto nema vode u blizini ili ce se desiti da ti sve fino posijes i sredis pa ti neko kad povrce sazrije pobere tvoj rad i trud...ljudi koji je iznajmljuju gledaju da uzmu sto vise zemlje i opale pastenike pa jos dovuku kakvu kamp kucicu ili onaj kontener kako bi mogli spavati i cuvati od lopova to sto rade u svojim bastama...ne znam koliko se isplati...definitivno da druzenja nema bas mnogo jer opcinske zemlje ima na sve strane i svako sebi bira ono sto mu pase...fora je sto opcina daje poticaje za obradjivanje zemlje i plastenike, a kad kupis plastenik daje poticaj za kap po kap...ali covjek bas treba biti uporan u svojoj ideji da se bavi poljoprivredom i imati dovoljno vremena da sve ovo izganja i da mu se jos na kraju isplati...ima naravno i ovakvih ali ja ih ne poznajem...ima mu'min bolan i kod nas u Bosni svasta fino, samo treba znati gdje traziti i treba biti uporan naravno i istrajati...svako gradsko celjade se moze barem okusati u poljoprivredi...eto ideje za Almonda, ako jos uvijek prati temu...neka prvo nadje od opcine kakav plac pa proba i vidi kako mu ide...misa mu hajmo malo sta to sve ima fino i dobro kod nas trenutno
mi smo ucili o zdravoj ishrani i vezli po leakrilu...jesmo ucili i rucno usivati i mogu vam reci da mi je to dobro doslo evo kroz cijeli dosadanji vijek i svaki put kad uzmemem iglu i konac u ruke sjetim se da sam to ucila na ovim casovima i budem zahvalna svojoj nastavnici...jedan moj vez je bio okacen u hodniku skole i bila sam preponosna...oni obicni cvjetici u coskovima...tad sam mislila kako sam najbolja u vezu na svijetu pa sam svima u familiji izvezla po jedan miljejcic...tek kasnije sam shvatila zasto ih nisam nalazila na vidnim mjestima...nadjoh cijele stoljnjake izvezenog leakrila koje niko ziv nije htio koristiti...i danas ih imam, zao mi ih baciti
razmisljala sam i ja o paradajzu...ima ga, a sav zelen...ali ja ga necu brati, pusticu da vidim da li ce uspjeti dozrjeti...praticu
postoji svugdje opcinska zemlja i moze se dobiti jeftino u najam...ali cesto nema vode u blizini ili ce se desiti da ti sve fino posijes i sredis pa ti neko kad povrce sazrije pobere tvoj rad i trud...ljudi koji je iznajmljuju gledaju da uzmu sto vise zemlje i opale pastenike pa jos dovuku kakvu kamp kucicu ili onaj kontener kako bi mogli spavati i cuvati od lopova to sto rade u svojim bastama...ne znam koliko se isplati...definitivno da druzenja nema bas mnogo jer opcinske zemlje ima na sve strane i svako sebi bira ono sto mu pase...fora je sto opcina daje poticaje za obradjivanje zemlje i plastenike, a kad kupis plastenik daje poticaj za kap po kap...ali covjek bas treba biti uporan u svojoj ideji da se bavi poljoprivredom i imati dovoljno vremena da sve ovo izganja i da mu se jos na kraju isplati...ima naravno i ovakvih ali ja ih ne poznajem...ima mu'min bolan i kod nas u Bosni svasta fino, samo treba znati gdje traziti i treba biti uporan naravno i istrajati...svako gradsko celjade se moze barem okusati u poljoprivredi...eto ideje za Almonda, ako jos uvijek prati temu...neka prvo nadje od opcine kakav plac pa proba i vidi kako mu ide...misa mu hajmo malo sta to sve ima fino i dobro kod nas trenutno
- Mu'min
#2416 Re: Bášča
Svi smo i ja sa vama skrenuli sa teme
pa molim sve onako jaranski da se vratimo temi BAŠČA.
Inače nećemo imati nove raje jer će svatiti da je ovo privatni klub za zafkravanje jednih drugih sa pogrešnim nazivom teme.
Molim sve članove agro-teme da podnesu izjveštajaj sa njive + NAJMANJE JEDNA SLIKA pa makar samo golu njivu.
Ja danas ako Bog da idem na njivu pa ću pisati š'a ima.
Inače nećemo imati nove raje jer će svatiti da je ovo privatni klub za zafkravanje jednih drugih sa pogrešnim nazivom teme.
Molim sve članove agro-teme da podnesu izjveštajaj sa njive + NAJMANJE JEDNA SLIKA pa makar samo golu njivu.
Ja danas ako Bog da idem na njivu pa ću pisati š'a ima.
- Mu'min
#2417 Re: Bášča
Da malo vratimo temi.
Evo moj čili kako cvate u kancelariji:

Evo moj čili kako cvate u kancelariji:

-
kerima1
#2420 Re: Bášča
kamo izvjesca iz basti nije valjda da se jos niste vratili :- D
kod mene nema slika mada da imam cime ubaciti slike imala bih pokazati moje zelene paradajze i cvjetova kijamet samo da ugrije bit ce jos dugo paradajza nadam se.jets da su sad sitniji sto bi stari rekli "ko ciboljci.krastavica i sad ima tek su mi sad dobre kako je smanjilo sa paradajzima :- D kome se nisu loze od bundeva osusile tek ce sada da krenu na novo poslije zahladenja i kise.blitva buja i sada,paprike cvjetaju i sada.
kod mene nema slika mada da imam cime ubaciti slike imala bih pokazati moje zelene paradajze i cvjetova kijamet samo da ugrije bit ce jos dugo paradajza nadam se.jets da su sad sitniji sto bi stari rekli "ko ciboljci.krastavica i sad ima tek su mi sad dobre kako je smanjilo sa paradajzima :- D kome se nisu loze od bundeva osusile tek ce sada da krenu na novo poslije zahladenja i kise.blitva buja i sada,paprike cvjetaju i sada.
-
safran
#2421 Re: Bášča
Evo fotodokumentacije dijela ovogodišnjih radova - nije kompletna pa šta je tu je. Idemo redom - prvo jedna augustovska berba:

pa malo ljutih papričica za Muminovu dušu

Pa naša berba butternut tikve - morali smo obrati i nepotpuno zrele jer su nas počeli obilaziti neki čudni likovi - sad se suše na balkonu a kontrolu vrši momak u crvenom.

Unatoč suši bilo je i nešto buranije - ovo je žuta čuča a spremila sam i šarene čuče. Od puterice, nažalost, ništa - nisam je mogla zaljevati. Male su šanse da se oporavi poslije ove kiše. Ipak, spremljenom količinom sam više nego zadovoljna.

Ovo je tegla patlidzana u ulju - nije napunjena do vrha pa nije otpremljena u podrum i zapala je karijera modela. Inače, imamo 7-8 tegli ovog specijaliteta a biće ih još par.

Sok od paradajza - boja je intenzivnija od ove na slici.

Specijalno izdanje soka od paradajza pripremljeno bez soli - za lijeka. Zahvaljujemo raji iz lokalnog kafića na sačuvanim flašicama i čepovima.

Sušeni cherry paradajz u ulju sa bijelim lukom i ruzmarinom

Priprema crnog cherry paradajza za sušenje - upravo je u rerni

Nisam slikala tikvice u kompotu, ulju i salatu od istih ali slikaću vam ih kad ih napadnemo frontalno. Za vikend moram smlatiti paprike dok su još u formi i jedno 2-3 kg patlidzana i 15 kg paradajza. Uh, i onda ću se valjda naspavati. Mumine, je li sada u redu?

pa malo ljutih papričica za Muminovu dušu

Pa naša berba butternut tikve - morali smo obrati i nepotpuno zrele jer su nas počeli obilaziti neki čudni likovi - sad se suše na balkonu a kontrolu vrši momak u crvenom.

Unatoč suši bilo je i nešto buranije - ovo je žuta čuča a spremila sam i šarene čuče. Od puterice, nažalost, ništa - nisam je mogla zaljevati. Male su šanse da se oporavi poslije ove kiše. Ipak, spremljenom količinom sam više nego zadovoljna.

Ovo je tegla patlidzana u ulju - nije napunjena do vrha pa nije otpremljena u podrum i zapala je karijera modela. Inače, imamo 7-8 tegli ovog specijaliteta a biće ih još par.

Sok od paradajza - boja je intenzivnija od ove na slici.

Specijalno izdanje soka od paradajza pripremljeno bez soli - za lijeka. Zahvaljujemo raji iz lokalnog kafića na sačuvanim flašicama i čepovima.

Sušeni cherry paradajz u ulju sa bijelim lukom i ruzmarinom

Priprema crnog cherry paradajza za sušenje - upravo je u rerni

Nisam slikala tikvice u kompotu, ulju i salatu od istih ali slikaću vam ih kad ih napadnemo frontalno. Za vikend moram smlatiti paprike dok su još u formi i jedno 2-3 kg patlidzana i 15 kg paradajza. Uh, i onda ću se valjda naspavati. Mumine, je li sada u redu?
-
safran
#2422 Re: Bášča
A da vidite šta ja još imam. Kokice još nisu pronijele ali nas neizmjerno zabavljaju. Dobro se slažu sa ostatkom menažerije a za nama idu kao cuke.

Kiki

ćurići separatisti, stalno se izdvajaju od ostale raje

FSD (fina seljačka djeca), moji golotabanovići

Kako uloviti zeca kojem baš i nije do maženja (maziću ga, i paziti, i ljubiti i zvaću ga Đole)

Kad vidim kako uživaju prođe me svaka muka. Hvala banci na kreditu .... bože zdravlja, otplatiće se .....

Kiki

ćurići separatisti, stalno se izdvajaju od ostale raje

FSD (fina seljačka djeca), moji golotabanovići

Kako uloviti zeca kojem baš i nije do maženja (maziću ga, i paziti, i ljubiti i zvaću ga Đole)

Kad vidim kako uživaju prođe me svaka muka. Hvala banci na kreditu .... bože zdravlja, otplatiće se .....
- Mu'min
#2423 Re: Bášča
Safran, svaka čast!safran wrote:Evo fotodokumentacije dijela ovogodišnjih radova - nije kompletna pa šta je tu je. Idemo redom - prvo jedna augustovska berba:
E to to.
Znači bi će ljutine u kući.
Znači ovo što je u tepsiji to je gore u galonu?
De mi reci na koji način sušiš u reni paradajze?
Koliko vremnea, koja temperatura, koja posebnost?
-
safran
#2424 Re: Bášča
Eh, kao prvo hvala svima. Vidite da nisam samo pričala. Mumine onaj galon ti je teglica od 400 g i kad se osuši ono što je u tepsiji, doda još 5-6 čehna bijelog luka ostane još 1/3-1/4 teglice da se dopuni.
Sušenje ide na sljedeći način:
paradajz se opere i prepolovi, na tepsiju se stavi folija (da se kasnije lakše opere) i poreda paradajz koricom prema dole, posoli se a šećerom samo poprska, pospe se začinima (ja koristim timijan i ruzmarin) i uljem (tek toliko da se poulji folija - kasinije ulje možete presuti u teglu) i stavi se na sušenje u rernu na 80-90 C (rernu malo otvoriti a brže ide ako imate ventilator). Sušenje traje koliko traje - ovisi o paradajzu ali 6-8 sati. Ja to pripremim oko ponoći u ugasim rernu ujutro. Kad je prilično suho (pipnete prstom - elastično, ne krcka ali nema soka) isključite rernu i ostavite da se ohladi. U tegle pakujete sa bijelim lukom i začinima do vrha a onda zalijete uljem.
Ja sam sušila cherry jer sam odjednom imala puno plodova a nisam znala šta bih sa njima ali sam probala i sa krupnijim plodovima (ne kapitalcima) koje izrežem na kriške - dovoljno debele da mogu uspravno stajati na korici - i one se sasvim lijepo suše.
Sušenje ide na sljedeći način:
paradajz se opere i prepolovi, na tepsiju se stavi folija (da se kasnije lakše opere) i poreda paradajz koricom prema dole, posoli se a šećerom samo poprska, pospe se začinima (ja koristim timijan i ruzmarin) i uljem (tek toliko da se poulji folija - kasinije ulje možete presuti u teglu) i stavi se na sušenje u rernu na 80-90 C (rernu malo otvoriti a brže ide ako imate ventilator). Sušenje traje koliko traje - ovisi o paradajzu ali 6-8 sati. Ja to pripremim oko ponoći u ugasim rernu ujutro. Kad je prilično suho (pipnete prstom - elastično, ne krcka ali nema soka) isključite rernu i ostavite da se ohladi. U tegle pakujete sa bijelim lukom i začinima do vrha a onda zalijete uljem.
Ja sam sušila cherry jer sam odjednom imala puno plodova a nisam znala šta bih sa njima ali sam probala i sa krupnijim plodovima (ne kapitalcima) koje izrežem na kriške - dovoljno debele da mogu uspravno stajati na korici - i one se sasvim lijepo suše.
Last edited by safran on 15/09/2012 12:27, edited 1 time in total.
-
Almond
#2425 Re: Bášča
Pratim,samo ne želim da sa svojim upisima kvarim koncept teme.bizet wrote: postoji svugdje opcinska zemlja i moze se dobiti jeftino u najam...ali cesto nema vode u blizini ili ce se desiti da ti sve fino posijes i sredis pa ti neko kad povrce sazrije pobere tvoj rad i trud...ljudi koji je iznajmljuju gledaju da uzmu sto vise zemlje i opale pastenike pa jos dovuku kakvu kamp kucicu ili onaj kontener kako bi mogli spavati i cuvati od lopova to sto rade u svojim bastama...ne znam koliko se isplati...definitivno da druzenja nema bas mnogo jer opcinske zemlje ima na sve strane i svako sebi bira ono sto mu pase...fora je sto opcina daje poticaje za obradjivanje zemlje i plastenike, a kad kupis plastenik daje poticaj za kap po kap...ali covjek bas treba biti uporan u svojoj ideji da se bavi poljoprivredom i imati dovoljno vremena da sve ovo izganja i da mu se jos na kraju isplati...ima naravno i ovakvih ali ja ih ne poznajem...ima mu'min bolan i kod nas u Bosni svasta fino, samo treba znati gdje traziti i treba biti uporan naravno i istrajati...svako gradsko celjade se moze barem okusati u poljoprivredi...eto ideje za Almonda, ako jos uvijek prati temu...neka prvo nadje od opcine kakav plac pa proba i vidi kako mu ide...misa mu hajmo malo sta to sve ima fino i dobro kod nas trenutno