oticon kako zeleni ajvar zar ima i to? uuuuh opet ce me zaposlit
Bášča
Moderator: anex
-
kerima1
#2376 Re: Bášča
zaboravila sam i ja reci za slike Arminove da su smiraj za oci otkad sam ih sinoc gledala.zemlja nam je prelijepa zzaista.
-
armin_jocker
#2377 Re: Bášča
Šta tužan, ovo prelijep pogld. Vidi tamo onih njiva, odmor za oči i dušu.armin_jocker wrote:Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...
Viči bolan el-hamdulillah, kako god da je. Ako budeš viko crno, crno nemere biti nikako nego crno.
Mumine, el hamdulillah, ja uvijek to kazem, nisam navikao na ovakvu sušu, i sve ovo u ovo doba se jako zeleni, vise je zbog toga to bilo tako komentarisano, od Boga je, kakvo god da je ...
Evo kako je to izgledalo u aprilu, kad se gnojilo

Ove dvije slike su ti Nahorevo, desno na drugoj slici se vidi Sarajevo, jedan dio, neznam odakle si, al Nahorevo se nalazi nekih 4-5 Km od stadiona kosevo, iza pionirske doline. Slike iz drugog upisa su Bukovik, planina koja se nalazi iznad nahoreva, nekih 10 km, tu ide cesto na ture biciklom, inace je netaknuta priroda, makadam
[/quote]Prelijep pejzaž,može li se znati gdje je to ?[/quote]
-
safran
#2378 Re: Bášča
Ma ove godine sam podbacila - nisam još paprike popakovala a sad su baš fino nadošle pa planiram ove sedmice. Buranija mi je tanka skroz ali sam uhvatila 12 tegli. Nisam zadovoljna ni količinom ukuhanog paradajza ali se nadam da ću nafatati još 4-5 litara. Još ću probati džem od zelenog paradajza i kapak. Neću čak ni ajvar ove godine praviti jer pored bebana stvarno nemamo šanse a i ovaj drugi razred je prilično zahtjevan. A taj od barenih paprika kod nas nema prolaz - nije to to dok se roga ne ispeče, oguli i upeče. I ove godine od raštike nemam ništa - to me baš rastužilo. Ali sam jučer vidjela cijela dva cvata brokule. Opstala mi samo 2 struka i na ovom jednom 2 cvata - jupi.kerima1 wrote:ovdje se ne zna ko je od koga cestitiji.Masallah!dobro si rekla safran dok je oov spremanje nema spavati,a ja kazem ni jesti.ja neki dna oko ajvara i na kriski jednoj predanila dok se nije ispekao,ali kasnije..
ima neki brzi nacin pravljenja ajvara samo prokuhas paprike i patlidzane i melji,ali nje isti ukus imam takvog i u trgovini.ajj safran koliko ti pravis svega meni nesto nije sad dobro ljubomora mi proradila,nego ne mojte sve sto pravite pisati jer odma ja moram probat
-
kerima1
#2379 Re: Bášča
probala sam djem i od crv.i zelenog paradajza od zelenog je bolji isto od smokava
samo koliko je zdrav posto dok je zelen smatra se otrovnom biljkom.hajd ga sad znaj!!
meni je vec dotuzilo ovo do sad spremanje,a salata se nisam jos ni "takla jos kad i to podje
meni je vec dotuzilo ovo do sad spremanje,a salata se nisam jos ni "takla jos kad i to podje
-
Almond
#2380 Re: Bášča
Hvala za odgovor.armin_jocker wrote:
Ove dvije slike su ti Nahorevo, desno na drugoj slici se vidi Sarajevo, jedan dio, neznam odakle si, al Nahorevo se nalazi nekih 4-5 Km od stadiona kosevo, iza pionirske doline. Slike iz drugog upisa su Bukovik, planina koja se nalazi iznad nahoreva, nekih 10 km, tu ide cesto na ture biciklom, inace je netaknuta priroda, makadam
Prelijep pejzaž,može li se znati gdje je to ?
Znam za Nahorevo.
U dnu slike se vidi džamija.Da li je to centar Nahoreva,i ima li gradski saobraćaj ?
Ima li zemlje na prodaju,i koja je cijena okvirno na dnu udoline,a koja na obodu ?
Da ne spamamo temu,odgovor može na PP.
Inače da napomenem,redovno posjećujem ovu temu i mogu reći da sam počeo razmišljati o bijegu iz asfalta i betona.
- Mu'min
#2381 Re: Bášča
Paradajz ove godine kod mene, sorta: Zaltava.
Veličina golf loptice, naranadžaste boje.
Idealna za salate ako nise velik ljubitelj "krana" od pola kile i više.

- Mu'min
#2382 Re: Bášča
Danas žena napravi večer bez imalo vegete, samo zehra soli i domaće povrće i začini.
Super ispalo.
Super ispalo.
- Mu'min
#2383 Bašča u saksiji
Bašča u saksiji:
Ljute paprike sorta Bolivian Hot Tepin, crne boje dok su nezrele poslije pocrvene.
Ovoj sadnici je već 2. godina, preživila zimu i počela polahko da "drevni" donjim dijelom.

Ljute paprike sorta Bolivian Hot Tepin, crne boje dok su nezrele poslije pocrvene.
Ovoj sadnici je već 2. godina, preživila zimu i počela polahko da "drevni" donjim dijelom.

-
Oticon
#2385 Re: Bášča
O tom bijegu ja odavno razmišljam.Almond wrote:armin_jocker wrote: Inače da napomenem,redovno posjećujem ovu temu i mogu reći da sam počeo razmišljati o bijegu iz asfalta i betona.
-
Oticon
#2386 Re: Bášča
Mumine...de me "pritefteri" za sjeme. Ova Zaltava...izgleda zanimljivo.Mu'min wrote:Paradajz ove godine kod mene, sorta: Zaltava.
- Mu'min
#2387 Re: Bášča
Za sjemena se čujemo oko decembra kad bude vremena zato pa ćemo i za tebe nešto naći. 
-
bizet
#2388 Re: Bášča
safran, hvala na moralnoj podrsci
mu'min, bice slika, prvo degustacija da znam da nije za u kompost nego za jesti...dzaba mi se hvalisati sa slikama ako budem bacila
da se uclanim u klub ovih koji hoce bijeg od asfalta...pobjegla jesam ali ne dovoljno daleko...kad bi se imalo nafake da jednog dana proizvodim svoje brasno, imam svoje mlijeko i jaja, i svoje povrce...a uz to stizati na posao i zaraditi penziju...e to bi bio pravi radnicki ali meni po volji zivot...da je babi bila bi superzena
kazu da ako o necemu mastas to se i dogodi, pa eto...takodje kazu i pazi sto zelis, moze ti se i ostvariti
a opet nas dajdja kaze treba biti sretan sa onim sto imas i pokusati ukrasti od zivota koji tren za veselje, e ko to uspije taj je pravi majstor...njegove rijeci, ne moje
imate pozdrave i uzivajte (ne samo u papanju i kuhanju)
mu'min, bice slika, prvo degustacija da znam da nije za u kompost nego za jesti...dzaba mi se hvalisati sa slikama ako budem bacila
da se uclanim u klub ovih koji hoce bijeg od asfalta...pobjegla jesam ali ne dovoljno daleko...kad bi se imalo nafake da jednog dana proizvodim svoje brasno, imam svoje mlijeko i jaja, i svoje povrce...a uz to stizati na posao i zaraditi penziju...e to bi bio pravi radnicki ali meni po volji zivot...da je babi bila bi superzena
kazu da ako o necemu mastas to se i dogodi, pa eto...takodje kazu i pazi sto zelis, moze ti se i ostvariti
a opet nas dajdja kaze treba biti sretan sa onim sto imas i pokusati ukrasti od zivota koji tren za veselje, e ko to uspije taj je pravi majstor...njegove rijeci, ne moje
imate pozdrave i uzivajte (ne samo u papanju i kuhanju)
-
kerima1
#2389 Re: Bášča
jesmo se sastali na jednom mjestu sve sanjalci o selu i motici :lol:hajd nek nisam sama sad mi je lakse
niste vi jos dostigli moje snove ja sam sebi zacrtala kucicu ko iz snova i na dunume baste.
sad ozbiljno.meni se svidja kombinacija zivot u gradu,a ceste posjete kuci na selu ili ljetos na selo,zimus u grad
sad ozbiljno.meni se svidja kombinacija zivot u gradu,a ceste posjete kuci na selu ili ljetos na selo,zimus u grad
Last edited by kerima1 on 11/09/2012 20:13, edited 1 time in total.
- vrtlar
#2390 Re: Bášča
armin_jocker wrote:Pozdrav, i selam svima, nisam se odavno javljao, juce i danas bio u basci, vadio krompir, zalosno, al sta cemo, od Boga je, nisam izvadio ni 200 Kg krompira, sa povrsine s koje sam prosle godine imao najmanje 500 Kg krompira, jako slabo rodio, dosta ga ima sitnog, i nesto sto nisam nikad do sada vidio, poceo da klija u zemlji, i iz njega ide novi krompir, al eto ..... Luka ima, nije los, ima ga i dosta sitnog, ali rodio je solidno .... Imam nekih paprika viska, pa kontam salatu, pokiseliti, jel rano, i kako vi to radite??
Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...
Armine nemoj stavljati crno-bijele slike( malo sale) trava ce se brzo oporaviti ali pogled je super vec sam napisao u maju ili aprilu ne znam tacno.
Last edited by vrtlar on 11/09/2012 21:13, edited 1 time in total.
- vrtlar
#2391 Re: Bášča
Oticon wrote:Armine...ovo je fenomenalno...odmor za oči... a i za dušu.
Bizet...hvala za info za Mars...našla sam pasirku istu koju sam i slomila i opet kupila ...dobra je dok ne nađem onu kao kod Mumina.
I samo da prijavim imam novi lak na noktima od crvenih roga. Juče je pao Pindžur i roge u zamrzivač, a naredni vikend aBd crveni i zeleni ajvar.
Lak za nokte na nogama od crvenih roga pa to ti nogama gazas roge kao sto se nekad vino.U tebe sve prirodno nista masinski.
- vrtlar
#2392 Re: Bášča
kerima1 wrote:jesmo se sastali na jendom mjestu sve sanjalci o selu i motici :lol:hajd nek nisam sama sad mi je lakseniste vi jos dostigli moje snove ja sam sebi zacrtala kucicu ko iz snova i na dunume baste.
![]()
Vidi ovih hasutorcadi sto bi preko noci da postanu seljaci e ne moze.Ovo nije Kerima samo za tebe i druge sa foruma.
- vrtlar
#2393 Re: Bášča
Almond wrote:armin_jocker wrote:
quote]
Inače da napomenem,redovno posjećujem ovu temu i mogu reći da sam počeo razmišljati o bijegu iz asfalta i betona.
Odmah bjezi sa asfalta
-
Almond
#2394 Re: Bášča
vrtlar wrote:Almond wrote:armin_jocker wrote:
quote]
Odmah bjezi sa asfaltaako hoces mir dusi i sebi sacuvati zivce.
Upravo je to jedan od razloga da majka i ja razmišljamo o prodaji stana iduće godine.
Shvatio sam da nam je bolje živjeti mirnim životom na periferiji Sarajeva i imati zaokruženu proizvodnju hrane koja će biti dostatna za naše potrebe nego da za isti iznos radim za privatnika.
Osloboditi se stresa i ritma današnjeg života...neprocjenjivo.
-
bizet
#2395 Re: Bášča
nije tako lako pobjeci sa asfalta...i nije toliki problem ni naci sebi mjesto, a novac se uvijek nekako nadje ...problem je sto insan ima svoj put i ma koliko se trudio da krene drugim zivot ga stalno vraca na onaj koji mu sudjen...valjda dok ne dadne na tom polju svoj maximum, hajd ga znaj...ne smatram se mudracem
nego meni mrkvu napale nekakve usi...male, bijele, ima ih prilicno na krajevima listova odmah uz korijen...sad da li je ta mrkva za konzumacije?...sama mrkva izgleda zdravo...ne mislim se rjesavati tih usi...mrkva je mahom sitna jer je nisam znala posijati, nemam se razloga boriti...ali me zanima kakve su te usi?...razlog njihovog nastanka?...i naravno ovo sto ima mrkve da li se smije jesti?
mozda ima nekakve veze sa usima i sijaset mrava koje sam vidjela danas kad sam izasla ubrati koju mrkvu?
sad evo hocu sebi da napravim jos koje pakovanje satarasa ali izgleda da su paprike bile ljute, ruke mi bride i palac i kaziprst su nateklli...ne volim ljuto, fakat, a ruke su upropastene...narednih dana ne radim nista
edit: slusaj Almond, sve je to fino i neka si ti vrijedan i nije ti mrsko raditi na zemlji, ali razmisli jos jednom da li stvarno zelis ovisiti o milosti (ne)vremena...ipak ces i dalje vjerovatno raditi za privatnika kako bi imao kakav takav siguran prihod...mani se netuzijazma i posavjetuj sa majkom pa i 10 puta prije nego donesete takvu odluku...cini mi se da mi svi se iz hobija bavimo poljoprivredom a barem jedno u porodici radi negdje...ne zuri, eto to ti hocu reci...a stres ces naci i na zemlji koju toliko volis...ako mislis da je mala briga hoce li pasti kisa ili ce biti previse kise itd...nije...da ne mudrujem, nisam taj tip...razmisli vise puta...ili biraj perferiju odakle ces moci bez velike brige na posao svaki dan, a onda sta u basti stignes uraditi (kao mi mahom)
nego meni mrkvu napale nekakve usi...male, bijele, ima ih prilicno na krajevima listova odmah uz korijen...sad da li je ta mrkva za konzumacije?...sama mrkva izgleda zdravo...ne mislim se rjesavati tih usi...mrkva je mahom sitna jer je nisam znala posijati, nemam se razloga boriti...ali me zanima kakve su te usi?...razlog njihovog nastanka?...i naravno ovo sto ima mrkve da li se smije jesti?
mozda ima nekakve veze sa usima i sijaset mrava koje sam vidjela danas kad sam izasla ubrati koju mrkvu?
sad evo hocu sebi da napravim jos koje pakovanje satarasa ali izgleda da su paprike bile ljute, ruke mi bride i palac i kaziprst su nateklli...ne volim ljuto, fakat, a ruke su upropastene...narednih dana ne radim nista
edit: slusaj Almond, sve je to fino i neka si ti vrijedan i nije ti mrsko raditi na zemlji, ali razmisli jos jednom da li stvarno zelis ovisiti o milosti (ne)vremena...ipak ces i dalje vjerovatno raditi za privatnika kako bi imao kakav takav siguran prihod...mani se netuzijazma i posavjetuj sa majkom pa i 10 puta prije nego donesete takvu odluku...cini mi se da mi svi se iz hobija bavimo poljoprivredom a barem jedno u porodici radi negdje...ne zuri, eto to ti hocu reci...a stres ces naci i na zemlji koju toliko volis...ako mislis da je mala briga hoce li pasti kisa ili ce biti previse kise itd...nije...da ne mudrujem, nisam taj tip...razmisli vise puta...ili biraj perferiju odakle ces moci bez velike brige na posao svaki dan, a onda sta u basti stignes uraditi (kao mi mahom)
- Mu'min
#2396 Život na selu ili u gradu
Vidim da se ovdje razveze tema život na selu ili gradu, pa reko da i ja sa vama pišem svoje snove i želje.
Što reče bizet nije tako lahko izabrati.
Ima i grad velike prednosti o kojem selu sanja. Opet selo ima ono o čemu mi u gradu stanjamo.
Zlatna sredina.
Jedno je imati njivu van grada, drugo i vikendicu u kojoj može biti par dana kad se ti sve zdunduri u životu a treće ići i živjeti u selu.
Ovo što Armin ima je paša za oči al to nije selo to je divljina i ako nisi kakav samotar tamo više od 7 dana nemaš šta raditi.
Ja bi više volio kombinaciju kuće i lijepog milća negdje na periferiji grada. Al to su u ovom trenutku daleki snovi jer ipak to košta.
Možda je najveća prepreka od para, blokada u glavi šta u biti želimo.
Da ne bi poslije psovali selo i onog ko nas tamo posla dok bi se pakovali nazad u grad.
Što reče bizet nije tako lahko izabrati.
Ima i grad velike prednosti o kojem selu sanja. Opet selo ima ono o čemu mi u gradu stanjamo.
Zlatna sredina.
Jedno je imati njivu van grada, drugo i vikendicu u kojoj može biti par dana kad se ti sve zdunduri u životu a treće ići i živjeti u selu.
Ovo što Armin ima je paša za oči al to nije selo to je divljina i ako nisi kakav samotar tamo više od 7 dana nemaš šta raditi.
Ja bi više volio kombinaciju kuće i lijepog milća negdje na periferiji grada. Al to su u ovom trenutku daleki snovi jer ipak to košta.
Možda je najveća prepreka od para, blokada u glavi šta u biti želimo.
Da ne bi poslije psovali selo i onog ko nas tamo posla dok bi se pakovali nazad u grad.
-
kerima1
#2397 Re: Bášča
i ja sam ostala malo zacudjena na to da zbog zelje za domacim prozivodima,mirnijim zivotom(ako nabasas na mirne ljude tu gdje ces zivit bit ces i miran) neko se zeli skroz maknuti iz grada.dobro ti je Bizet (mudraljka
)rekla Armine razmisli doobro,mada ti znas svoje.moj ti je prijedlog da ako imas novca kupis negdje na selu komad zemlje i sagradis malu vikendicu eto ti mira i tako.
Last edited by kerima1 on 11/09/2012 21:27, edited 1 time in total.
-
kerima1
#2398 Re: Bášča
jos da zna kako ima nekulturnih ljudi na selu i ono mal snova sto ima ubili bi u njemu.pisem iz iskustva sa takvima Armine jedno su snovi,drugo je kad se probudis
- vrtlar
#2399 Re: Bášča
Koliko pesimista ovdje
pa onda po vama ne bi trebalo nikad nista pocinjat novo suti i trpi.Covjek napisa da ide na preriferiju Sarajeva znaci ne daleko od grada.Siguran sam da moze sebi radeci u basti i oko kuce zaraditi onu crkavicu sto mu vjerovatno daje taj privatnik.
Kerima hajde treci post pa pogodi covjeku ime

Kerima hajde treci post pa pogodi covjeku ime
-
Oticon
#2400 Re: Bášča
Poljoprivredni prijatelju...de živ bio promjeni okulistu ili oftamologa...treba ti nova dioptrija. Da ti nije šta kona nakapala u oči, hoće kona da pomaže kad ne trebavrtlar wrote: Lak za nokte na nogama od crvenih roga pa to ti nogama gazas roge kao sto se nekad vino.U tebe sve prirodno nista masinski.
Last edited by Oticon on 11/09/2012 21:08, edited 1 time in total.