Bášča
Moderator: anex
-
flag
#2351 Re: Bášča
Nemam pojma koji je - unutra je sasvim normalan paradajz. Izuzetno, izuzetno ukusan. Bilo koji da je - meni je savršen. Postaviću i koju sliku rasječenog.
-
samoTEgledam
#2352 Re: Bášča
Može li ovaj da se razlomi, ono bez noža. Ne znam kako da objasnimvrtlar wrote:flag wrote:Vrtlaruuuuu, fino ti je to kinesko cvijeće. Nije plastično, ha
?
Evo vrtlaru to je ta tipa paradajza
Banksy je čini mi se, u pravu. Sudeći po sličnim slikama ovo je ipak jabučar. Večeras sam kilo omlatio 'nako![]()
Nego, vidi ovo
Meni ovo lici na hercegovacki ili onaj albanski jabucar.
I kad ga razlomiš ostanu li one iskrice kao da je smrznut unutra?
-
bizet
#2353 Re: Bášča
oticon, Mars nesto kod nas u Zenici (bivsa Jugoplastika)
ajde kerima, nema nam smigati
...ma sokovi su za 10
...ti si jedna vrjednica
e znas koji sok nisam od djetinjstva pila...od ruze, ako takav uopce postoji, ali cini mi se da je bilo rijeci o ruzi, kod jedne nane kod koje sam prvi put probala potkuhanu maslanicu i prvi put pojela mahune a da su mi se svidjele i da sam trazila repete...moji nisu mogli vjerovati, pitali su se cije je ovo dijete, ovo nije nase koje sve zivo birka i nece povrce nikako, sem krompira naravno
ajde kerima, nema nam smigati
e znas koji sok nisam od djetinjstva pila...od ruze, ako takav uopce postoji, ali cini mi se da je bilo rijeci o ruzi, kod jedne nane kod koje sam prvi put probala potkuhanu maslanicu i prvi put pojela mahune a da su mi se svidjele i da sam trazila repete...moji nisu mogli vjerovati, pitali su se cije je ovo dijete, ovo nije nase koje sve zivo birka i nece povrce nikako, sem krompira naravno
-
kerima1
#2354 Re: Bášča
ja sta nego vrijedna davno sam ja presla 100 litara soka,samo sto ova djeca ne znaju da cuvaju za zime
sad danima pecem crvene roge i nikad tako napuniti zamrzivac,bolje da sam ih citave friske :mecela jelde bizet
mozel"mi ko napisati recept za kiseljenje ovako pecenih crvenig paprika?
sad danima pecem crvene roge i nikad tako napuniti zamrzivac,bolje da sam ih citave friske :mecela jelde bizet
mozel"mi ko napisati recept za kiseljenje ovako pecenih crvenig paprika?
- Mu'min
-
bizet
#2356 Re: Bášča
kerima, ma daj zeno, zezas, nije valjda da toliko soka napravis...pa ti skapavas od posla u tom slucaju...si naumila armiju da opskrbis
ja sam pecene roge probala samo sa bijelim lukom i uljem, nema octa u 3 tegle...vidjecu koliko ce se odrzati u teglama
mu'min, zanimljiva biljka...googlam da vidim o cemu se radi ali moj engleski nije bas toliko strucan, svatih da je stetocina (korov koji se tesko plijevi rucno) na poljima i da nije pogodna za ispasu stoke, valjda otrovna...ispod ima jos nesto o nekakvim otrovima ali nisam taj dio shvatila, da li je ona otrovna ili ona na neki nacin doprinosi ubijanju nekih larva i spominje se i neki cobrin otrov...blah, nije ni bitno...u svakom slucaju je zanimljivo vidjeti
ja sam pecene roge probala samo sa bijelim lukom i uljem, nema octa u 3 tegle...vidjecu koliko ce se odrzati u teglama
mu'min, zanimljiva biljka...googlam da vidim o cemu se radi ali moj engleski nije bas toliko strucan, svatih da je stetocina (korov koji se tesko plijevi rucno) na poljima i da nije pogodna za ispasu stoke, valjda otrovna...ispod ima jos nesto o nekakvim otrovima ali nisam taj dio shvatila, da li je ona otrovna ili ona na neki nacin doprinosi ubijanju nekih larva i spominje se i neki cobrin otrov...blah, nije ni bitno...u svakom slucaju je zanimljivo vidjeti
-
kerima1
#2358 Re: Bášča
lijepo se ti izvuce da ne odgovorisbizet wrote:hajde de, bravo kerimice
Bizetka ti mozda nemas djecu pa ne znas kako je
-
bizet
#2359 Re: Bášča
kerima, kad bi se ljudi izvlacili od ovakvih pitanja svijet bi bio bolje mjesto, ne mislis?...jednostavno nisam skuzila da te to toliko kopka, sva sreca pa si ti direktna
nemamo djece kerima, tek sad razmisljamo o djeci
- Mu'min
#2360 Optimalno vrijeme za kresanje voća
Da podijelim sa ovom i ovo znanje:
Optimalno vrijeme za kresanje voća

Optimalno vrijeme za kresanje voća

-
kerima1
#2361 Re: Bášča
haha kopka..ma salim se i zezam te.hajd necu visebizet wrote:kerima, kad bi se ljudi izvlacili od ovakvih pitanja svijet bi bio bolje mjesto, ne mislis?...jednostavno nisam skuzila da te to toliko kopka, sva sreca pa si ti direktna
-
armin_jocker
#2362 Re: Bášča
Pozdrav, i selam svima, nisam se odavno javljao, juce i danas bio u basci, vadio krompir, zalosno, al sta cemo, od Boga je, nisam izvadio ni 200 Kg krompira, sa povrsine s koje sam prosle godine imao najmanje 500 Kg krompira, jako slabo rodio, dosta ga ima sitnog, i nesto sto nisam nikad do sada vidio, poceo da klija u zemlji, i iz njega ide novi krompir, al eto ..... Luka ima, nije los, ima ga i dosta sitnog, ali rodio je solidno .... Imam nekih paprika viska, pa kontam salatu, pokiseliti, jel rano, i kako vi to radite??
Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...

Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...

- de fakto
#2363 Re: Bášča
U mojoj basti/basci se sve posusilo. Ni blizu onoga kako je bilo prosle godine, sto je vjerovatno slucaj sa vecinom basci. Pocetnik sam u ovom zanimanju ali strucnjaci kazu da ne moze svake godine urod biti dobar, cak ni u najboljim uslovima. Sta vi kazete?
- Mu'min
#2364 Re: Bášča
Dobro nam došao.de fakto wrote:Pocetnik sam u ovom zanimanju ali strucnjaci kazu da ne moze svake godine urod biti dobar, cak ni u najboljim uslovima. Sta vi kazete?
Upravo tako. Nekad malo sreća povuče pa uspije više nego inače, nekad ugodni uslovi al nekad i ono što niko od nas ne želi. Svima je ove godine podbačeno osim onim koji su imali znanje i uslove da se bore protiv vremenskih poteškoća.
Bitno je razmišljati koliko je važno da uzgojimo domaće i zdravo!
- Mu'min
#2365 Re: Bášča
Ne znam kakve su ti to paprike a mi pečemo i ulažemo. To u mene hanuma radi.armin_jocker wrote:Imam nekih paprika viska, pa kontam salatu, pokiseliti, jel rano, i kako vi to radite??
Šta tužan, ovo prelijep pogld. Vidi tamo onih njiva, odmor za oči i dušu.armin_jocker wrote:Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...
Viči bolan el-hamdulillah, kako god da je. Ako budeš viko crno, crno nemere biti nikako nego crno.
- de fakto
#2366 Re: Bášča
Mu'min wrote:Dobro nam došao.de fakto wrote:Pocetnik sam u ovom zanimanju ali strucnjaci kazu da ne moze svake godine urod biti dobar, cak ni u najboljim uslovima. Sta vi kazete?
Upravo tako. Nekad malo sreća povuče pa uspije više nego inače, nekad ugodni uslovi al nekad i ono što niko od nas ne želi. Svima je ove godine podbačeno osim onim koji su imali znanje i uslove da se bore protiv vremenskih poteškoća.
Bitno je razmišljati koliko je važno da uzgojimo domaće i zdravo!
Ups, pardon, pocetnica
-
armin_jocker
#2367 Re: Bášča
Mumine, el hamdulillah, ja uvijek to kazem, nisam navikao na ovakvu sušu, i sve ovo u ovo doba se jako zeleni, vise je zbog toga to bilo tako komentarisano, od Boga je, kakvo god da je ...Mu'min wrote:Ne znam kakve su ti to paprike a mi pečemo i ulažemo. To u mene hanuma radi.armin_jocker wrote:Imam nekih paprika viska, pa kontam salatu, pokiseliti, jel rano, i kako vi to radite??
Šta tužan, ovo prelijep pogld. Vidi tamo onih njiva, odmor za oči i dušu.armin_jocker wrote:Tuzan pogled na bascu, tj ono sot je od nje ostalo, od suše i svega ...
Viči bolan el-hamdulillah, kako god da je. Ako budeš viko crno, crno nemere biti nikako nego crno.
Evo kako je to izgledalo u aprilu, kad se gnojilo

-
armin_jocker
#2368 Re: Bášča
Mumine, sta bi tek rekao za ovu ljepotu??? Malo sam otisao s teme, al nadam se da mi necete zamjeriti ...

-
Almond
#2369 Re: Bášča
Prelijep pejzaž,može li se znati gdje je to ?armin_jocker wrote:Mumine, el hamdulillah, ja uvijek to kazem, nisam navikao na ovakvu sušu, i sve ovo u ovo doba se jako zeleni, vise je zbog toga to bilo tako komentarisano, od Boga je, kakvo god da je ...Mu'min wrote:Ne znam kakve su ti to paprike a mi pečemo i ulažemo. To u mene hanuma radi.armin_jocker wrote:Imam nekih paprika viska, pa kontam salatu, pokiseliti, jel rano, i kako vi to radite??
Evo kako je to izgledalo u aprilu, kad se gnojilo
-
bizet
#2370 Re: Bášča
ja sam se zadeverala oko sosa po mu'minovom receptu...znas ti mu'min sta, dodjes ti meni jedan fini rizoto sa povrcem zato sto ne pazis sta postas...vidis da nas ima raznih entuzijasta
...necu ja jos neko vrijeme na spavanje, fakat se zadeverala oko sosa, a muz dosao da obidje pa govori al' ovo dobro mirise...hej, vrijedi zahmet svake sekunde
pejzazi su lijepi, mada ja koja sam rodjena medju brdima nisam ih ljubitelj...zivot je laksi u ravnici
konji su prelijepi...ovi nasi divlji ili?
vrijeme je da se ne odvajam od sporeta...imate pozdrave
pejzazi su lijepi, mada ja koja sam rodjena medju brdima nisam ih ljubitelj...zivot je laksi u ravnici
-
safran
#2371 Re: Bášča
Bizet samo ti kuhaj. Ja se zadnje četiri godine nisam naspavala ni u augustu ni u septembru ali mi zato u kuhinji ljeto cijelu zimu.
Nego Armine - ako nemaš baš, baš dobar i hladan podrum i nemaš namjeru koristiti vinobran i slične konzervanse za fermentirane paprike ti je ipak mislim prerano. Eventualno, ako ti je podrum dobar, mogao bi probati sa onim paprikama filovanim ribanim kupusom - u njih ide dosta soli. Ali nešto ne viđam kupus.
Ja ovako radim:
- prvo pripremim tegle - 800 ml najbolje i metalne poklopce - poželjno nove,
- paprike očistim i izrežem na režnjeve širine 1,5-2 cm,
- pripremim rastvor sirćeta - 1-1,5 % ako koristim industrijsko, zadnjih par godina koristim domaće jabukovo (od slatkih jabuka - ne od divljih) i, s obzirom da ne znam kolika je koncentracija sirćetne kiseline, kalibriram ga po ukusu,
- na litar rastvora dodam 1 veliku kašiku kuhinjske soli i trebala bi sada i jedna kašika šećera ali ja radije dodam još malo soli (recimo jednu čajnu kašiku) i pola kašike šećera,
- začine,
- kad ovaj rastvor provri u njemu obarim sve paprike - tek toliko da smekšaju, ocijedim ih i popakujem ih u tegle, zalijem rastvorom do vrha i onda ih pasteriziram u rerni.
Pripremljene tegle stavim u rernu, poklopce samo postavim odozgo tako da se lako mogu pritegnuti. Na 90-100 C ih održavam 35-45 minuta, pritegnem poklopce, vratim u rernu i ostavim ih da se ohlade. Sutradan provjerim da li su sve vakumirale (okrenem ih na poklopac i ako cure nisu dobro vakumirale - preselim ih u frižider i idu direktno u konzumaciju - ovo se desi ako poklopac nije dobar). Sve koje su dobro vakumirale idu u skladište i mogu dugo, dugo stajati. Doduše, rok trajanja obično ovisi o apetitu ukućana.
S obzirom da imaš sitnog luka (kao i svi izgleda ove godine) savjetujem ti da uz paprike u tegle ubaciš i oljuštene lučice pripremljene na isti način. Fenomenalne su - muž i ja iz tegle prvo razdjelimo lučice na ravne časti pa onda opletemo po paprikama.
Nego Armine - ako nemaš baš, baš dobar i hladan podrum i nemaš namjeru koristiti vinobran i slične konzervanse za fermentirane paprike ti je ipak mislim prerano. Eventualno, ako ti je podrum dobar, mogao bi probati sa onim paprikama filovanim ribanim kupusom - u njih ide dosta soli. Ali nešto ne viđam kupus.
Ja ovako radim:
- prvo pripremim tegle - 800 ml najbolje i metalne poklopce - poželjno nove,
- paprike očistim i izrežem na režnjeve širine 1,5-2 cm,
- pripremim rastvor sirćeta - 1-1,5 % ako koristim industrijsko, zadnjih par godina koristim domaće jabukovo (od slatkih jabuka - ne od divljih) i, s obzirom da ne znam kolika je koncentracija sirćetne kiseline, kalibriram ga po ukusu,
- na litar rastvora dodam 1 veliku kašiku kuhinjske soli i trebala bi sada i jedna kašika šećera ali ja radije dodam još malo soli (recimo jednu čajnu kašiku) i pola kašike šećera,
- začine,
- kad ovaj rastvor provri u njemu obarim sve paprike - tek toliko da smekšaju, ocijedim ih i popakujem ih u tegle, zalijem rastvorom do vrha i onda ih pasteriziram u rerni.
Pripremljene tegle stavim u rernu, poklopce samo postavim odozgo tako da se lako mogu pritegnuti. Na 90-100 C ih održavam 35-45 minuta, pritegnem poklopce, vratim u rernu i ostavim ih da se ohlade. Sutradan provjerim da li su sve vakumirale (okrenem ih na poklopac i ako cure nisu dobro vakumirale - preselim ih u frižider i idu direktno u konzumaciju - ovo se desi ako poklopac nije dobar). Sve koje su dobro vakumirale idu u skladište i mogu dugo, dugo stajati. Doduše, rok trajanja obično ovisi o apetitu ukućana.
S obzirom da imaš sitnog luka (kao i svi izgleda ove godine) savjetujem ti da uz paprike u tegle ubaciš i oljuštene lučice pripremljene na isti način. Fenomenalne su - muž i ja iz tegle prvo razdjelimo lučice na ravne časti pa onda opletemo po paprikama.
- Mu'min
#2372 Re: Bášča
de facto
znači žeMsko. U svakom slučaju dobro na došLA.
Armine
ljudino ovaj tvoj pejzaž možeš prodavati kao odmor za oči tamam da ništa ne nikne.
Još kad sam vidio biciklo auuu.
znači žeMsko. U svakom slučaju dobro na došLA.
Armine
ljudino ovaj tvoj pejzaž možeš prodavati kao odmor za oči tamam da ništa ne nikne.
Još kad sam vidio biciklo auuu.
- Mu'min
#2373 Re: Bášča
Ja dok ne vidim slike nema ništa.bizet wrote:ja sam se zadeverala oko sosa po mu'minovom receptu...znas ti mu'min sta, dodjes ti meni jedan fini rizoto sa povrcem zato sto ne pazis sta postas...vidis da nas ima raznih entuzijasta...necu ja jos neko vrijeme na spavanje, fakat se zadeverala oko sosa, a muz dosao da obidje pa govori al' ovo dobro mirise...hej, vrijedi zahmet svake sekunde
Inače drago mi je vidjeti da se je neko fatio jer fakat je vrijedno (unatoča svom prljanju u kuhinji) al ako imaš ljetnju kuhinju onad si pobijedio.
Samo eto treba imati parsirku koju u BiH haman i nije lahko naći.
A taj sos ako ga napraviš kako treba to miriše ko gulaš, moreš ga jesti sa testeninami bez ičeg drugog.
-
kerima1
#2374 Re: Bášča
ovdje se ne zna ko je od koga cestitiji.Masallah!
dobro si rekla safran dok je oov spremanje nema spavati,a ja kazem ni jesti.ja neki dna oko ajvara i na kriski jednoj predanila dok se nije ispekao,ali kasnije..
ima neki brzi nacin pravljenja ajvara samo prokuhas paprike i patlidzane i melji,ali nje isti ukus imam takvog i u trgovini.ajj safran koliko ti pravis svega meni nesto nije sad dobro ljubomora mi proradila,nego ne mojte sve sto pravite pisati jer odma ja moram probat
ima neki brzi nacin pravljenja ajvara samo prokuhas paprike i patlidzane i melji,ali nje isti ukus imam takvog i u trgovini.ajj safran koliko ti pravis svega meni nesto nije sad dobro ljubomora mi proradila,nego ne mojte sve sto pravite pisati jer odma ja moram probat
-
Oticon
#2375 Re: Bášča
Armine...ovo je fenomenalno...odmor za oči... a i za dušu.
Bizet...hvala za info za Mars...našla sam pasirku istu koju sam i slomila i opet kupila ...dobra je dok ne nađem onu kao kod Mumina.
I samo da prijavim imam novi lak na noktima od crvenih roga. Juče je pao Pindžur i roge u zamrzivač, a naredni vikend aBd crveni i zeleni ajvar.
Bizet...hvala za info za Mars...našla sam pasirku istu koju sam i slomila i opet kupila ...dobra je dok ne nađem onu kao kod Mumina.
I samo da prijavim imam novi lak na noktima od crvenih roga. Juče je pao Pindžur i roge u zamrzivač, a naredni vikend aBd crveni i zeleni ajvar.