Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#2301 Re: Mrkva u zimnici

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Koji je vaš omiljeni način pripreme mrkve za zimnicu?
1 kg mrkve opereš, oguliš i istružeš na ribež (rende), 5 fafarona, glavica bijelog luka,malo peršuna (isjeckaš), dodaš 2 dl ulja, 4 kašike eksencije ili bijelog sirćeta ako ne voliš previše kiselo, 1 kašičica soli i 1 kašičica šećera. Dobro promješaš i ostaviš da prenoći pa tek onda stavljaš u tegle.
Mu'min

#2302 Re: Mrkva u zimnici

Post by Mu'min »

Oticon wrote:1 kg mrkve opereš, oguliš i istružeš na ribež (rende), 5 fafarona, glavica bijelog luka,malo peršuna (isjeckaš), dodaš 2 dl ulja, 4 kašike eksencije ili bijelog sirćeta ako ne voliš previše kiselo, 1 kašičica soli i 1 kašičica šećera. Dobro promješaš i ostaviš da prenoći pa tek onda stavljaš u tegle.
Upravo po tom receptu sam jučer pravio sa coolinarike. :D
Imamo isti izvor informacija. :)
Oticon

#2303 Re: Mrkva u zimnici

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Upravo po tom receptu sam jučer pravio sa coolinarike. :D
Imamo isti izvor informacija. :)
Ja ih već tri godine pravim po tom receptu i super su mi.
Mu'min

#2304 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prošlogodišnja ili godinu prije berba:
Image
Last edited by Mu'min on 31/08/2012 10:35, edited 1 time in total.
Oticon

#2305 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Prošlogodišnja ili godinu prije berba:
Image
:thumbup:
Kad kreneš u Sarajevo u jedan od cekera ubaci barem jednu ( kao ovu napuklu...najtamniju,najzreliju).
Mu'min

#2306 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Jučer bio na njivi i žalostno i veselo vidjeti.
Žalostno koliko je suša ubila, paradajza skoro da više nema (oko 1.5kg nabrao). Na zemlji 2-3 kg otpalo-polustruhlo.
A veselo kad vidiš one paprike, koje su bile pečene na struku kako veselo pupaju i bore se za život.
Eto ove kiše što počeše možda pomognu da šta bude još od tih paprika.
Dvije dinje isto tamo zelene stoje, možda bude šta od njih.

Jesen je tu. A sa njom i uživanje u obranom dok vani kiša natapa a vjetar zavija misterioznim zvukom.
Vrijeme za analize i pripreme ako Bog da na sezonu 2013.
Sada to radite, dok se sjećata šta je dobro a šta slabo išlo u 2012!
zijad_e

#2307 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Izvinite sto vam nisam uslikao kisele krastavce na suncu, zsboravio sam ali vam donosim danasnji ulov koji sam odnio majci, Image ,imam jedan paradajz duplo veci koju cu sacuvati za sjemena akobogda ,inace imam prodavnicu ali voće i povrce iz basce je najsladje. A evo vam i nesto iz moje sarolike basce Image Inace moj sin ih voli vise nego iko. :thumbup:
bizet

#2308 Re: Bášča

Post by bizet »

ma gdje ste ljudi misa mu...kao da sam vas malo pozeljela :)

ja sam bila, ne pretjerano nego taman, vrijednica (usta moja hvalite me :lol: )....ispekla sam roge...nesto peceno u zamrzivac da se moze sa trapistom praviti, nesto u tegle sa bijelim lukom....sutra je pravljenje dzema od sljiva...bice nesto, mada smo svaki dan u prolazu brstili sljive, a i nesto se podijelilo....no koliko god da bude nama ce biti dovoljno...a treba sutra i obrati grozdje i pripremiti za sok koji ce slijediti u ponedjeljak...trebao je dzem i sok biti vec gotov ali...

mu'mine ti si neki pjesnik bezbeli
nisam jos napravila sos po tvom receptu...slomila sam se trazeci pasirku i svi su me prodavaci gledali kao da sam pala sa marsa...mislim da cu probati nesto sama iskombinovati...ma kako god ispadne, hajde bice jestiv

nisam mogla vise cekati da stigne kaca od 350l za kompost pa sam danas kupila od 225l...bitno da se starta

u svoju kolekciju bilja (ma nikakve kolekcije sem bosiljka nisam imala) sam dodala kadulju, ruzmarin, lavandu, a danas i majcinu dusicu, maticnjak i mazuran...o ovim biljkama nemam pojma...citala po netu sta sam nasla ali sve je to tako uopsteno i sturo receno...ugl. eto praksam se i nadam se da cu nesto nauciti i o ovom bilju

sto se tice celera i persuna ja sam to osusila i stavila u papirne kese...zimus sam ostala bez celera i grebala sam se od mame koliko sam mogla....meni je celer zacin br. 1...zamrzavanje ovakvog bilja u vodi mi se nije ucinilo uspjesnim...onaj bosiljak mi samo smeta ali ga zaboravim trositi...zato sam se odlucila sa susenje...korijen celera doduse ide na kockice i u zamrzivac, kao i mrkva...napravila sam i nesto satarasa i zamrznula...napola kuhanog...trebam se pocastiti sa jos kojim smrznutim obrokom...patlidzan sam zamrznula ali sam juce cula da ga je bolje susiti...danas sam na pijaci kupila 2kg pa fore radi sutra budem stavila kolutice na susenje...bas me zanima kakvog ce okusa biti kad se namoce u vodi a onda pripreme...mada vjerujem da cemo ga prije susenja pojesti :lol:

hej, bas sam se raspisala....pa dugo me nije bilo...nadam se da ste svi dobro i zdravo...oticon se javi, safran je bizi bizi, vrtlar je ziv takodje, mu'min i flag su tu...mi letaci takodje navratimo...a gdje nam je ljudi kerima?

zijad_e...sve je divno sto si nam pokazao, ali taj ti je malisa najljepsi :) ...masala, da ga ne ureknem

joj pita me jedna zena danas koje sve cvijece imas...smijem se i kazem ma nije cvijece...a ona navalila da mi da pelcer od japanske ruze ako hocu...nemam vremena za cvijece, nemam ni volje da ga uzgajam...mozda kad se naucim o stvarima o kojima sad ucim, pa tamo za par godina osjetim potrebu da imam i cvijece...danas ne...imam doduse mali prkos koji dobro napreduje, jednu palmu i kaktus...racuna li se to kao cvijece? :lol:
sad, ko procita cijeli post vodim ga na cevape...fora iz zapisnika jednog profe koji je uvijek na kraju stavljao istu recenicu...niko od nadzornika ne cita sto se pise, samo prelete da vide da li je zapisnik popunjen...ipak, mozda i pred sami kraj radnog vijeka (ako se dobro sjecam price), jedan nadzornik ga pozove i kaze mu kad idemo na te cevape

imate pozdrave i nadam se da uzivate i da ste dobro :)
Oticon

#2309 Re: Bášča

Post by Oticon »

Bizet, kad idemo na te ćevape? :lol:
Ja pročitah cijeli post. Na ovoj temi mi nimalo ne smetaju dugi postovi...već naprotiv. :thumbup:
Mumine...jpriznajem da sam napravila sos po tvom receptu...čekaju te ćevapi kad dođeš.
Zijad-e...svaka čast i za kaptalca i za maline a najviše za momčinu u bašči.
Mu'min

#2310 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote: mu'mine ti si neki pjesnik bezbeli
nisam jos napravila sos po tvom receptu...slomila sam se trazeci pasirku i svi su me prodavaci gledali kao da sam pala sa marsa...mislim da cu probati nesto sama iskombinovati...ma kako god ispadne, hajde bice jestiv
Jašta nego pjesnik.
Još kada sam dragu našao i riječ joj prozborio, srce sam joj otvorio. :)

Nego ti lijepo sliku pasirke odštampaj na listi i u Mercator, možda tamo imaju. Ja tamo svoju kupio mada duplom cijenom nego u drugom dućanu, al štaš kad je bio kraj sezone pa bio primoran.
bizet wrote: joj pita me jedna zena danas koje sve cvijece imas...smijem se i kazem ma nije cvijece...a ona navalila da mi da pelcer od japanske ruze ako hocu...
Pošalji je FLAG-u, on je cvjećar. :lol: :lol: :lol:
bizet wrote:sad, ko procita cijeli post vodim ga na cevape...
Opa, padoše ćevapi. :)
Mu'min

#2311 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Bizet, kad idemo na te ćevape? :lol:
Ja pročitah cijeli post. Na ovoj temi mi nimalo ne smetaju dugi postovi...već naprotiv. :thumbup:
Mumine...jpriznajem da sam napravila sos po tvom receptu...čekaju te ćevapi kad dođeš.
Zijad-e...svaka čast i za kaptalca i za maline a najviše za momčinu u bašči.
Oticon

Mi ćemo kod Želje otvoriti mjesečnu kartu na račun ovih sa foruma. :lol: :lol:

Zike
svaka časta za sve ove rezultate al po njive uspjeha ti je onaj momčina.
Samo naprijed i nedaj da krene u cvjećarske vode kao neki članovi ovog foruma. :lol:
Flag, slučajno tebe spomenu. :lol:
bizet

#2312 Re: Bášča

Post by bizet »

oticon mila, cevapi it is...samo javi kad budes imala vremena za skitnju :)

mu'min, tebi dodjem cevape za sos...ne brkaj more...oticon je prva procitala post

hej, moram se ograditi...ne zbog cevapa i troska, nego ko ce vas sve pohvatati za zivota i odvesti na cevape...a valja i meni jednom pod zemlju...nemam zelju da ostanem kome sta duzna pa da me se proziva i kad me ne bude...oticon, cevapi i pjesma...mu'min, cevapi i slike ljutih papricica...i vrtlar, cevapi, kafa i kolac, al' po mom izboru :)

nekad sam napravila nesto soka od malina...i ostao mi trop koji je super izgledao...bilo mi ga zao baciti, pa ga spremim u frizider kao slatko...gledam sad sto bi za dorucak i pomislim kako dugo nisam imala slatki dorucak (bilo mi mrsko praviti jaja) pa odlucim da probam i vidim na sta lici taj slatki trop....sjajan je i moze se jesti, samo prejakooo ili sam se odvikla slatkog dorucka, hocu da padnem u nesvijest...bolje ce ici u kiflice
bizet

#2313 Re: Bášča

Post by bizet »

:lol: hajde neka ljudi koji vole papati...ali nemoj da narucis dvije 5-ice, razocaracu se, a i moj muz koji zeli da prisustvuje tom dogadjaju...dvije crtice sam stavila :)
flag

#2314 Re: Bášča

Post by flag »

bizet wrote:sad, ko procita cijeli post vodim ga na cevape...
Ja volim , ali baš... banjalučke, i to veliku porciju. Može proći i 15-ka u cijelom somunu sa kajmakom. Pa ti gledaj kako ćeš to regulisati :D
Mu'min wrote:
Ma jašta...pjesnik. Hem pjesnik, hem cvjećar... E vidi kombinacije ... :lol: :D

A sad... pa nije baš da se hvalim... ali
Image
bizet

#2315 Re: Bášča

Post by bizet »

lekcija naucena...trebala sam se odmah ograditi :)...ali obecanje je dug...e sad sto nisam bila mudra da sebi od starta pomognem, ko mi je kriv...sad se ogradjujem, kao zadnji papak...ko se upisao u tefter, upisao se...nema vise narudzbi (naci ce se mjesta i za moju kerimicu, samo nek se javi da znamo da je dobro)

sad ste me u brigu zadali...mu'min nije tu, valja gajguliti kad ce biti u prolazu, a uz to on hoce samo zeljine cevape...flag hoce banjalucke...oticon se nije izjasnila, ali ja se potajno nadam da je Mrkva u pitanju, ili banjalucki...kako da to sve uvezem..slatke muke :)...malo pomoci bi dobro doslo
vrtlar

#2316 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
Ja volim , ali baš... banjalučke, i to veliku porciju. Može proći i 15-ka u cijelom somunu sa kajmakom. Pa ti gledaj kako ćeš to regulisati :D
Mu'min wrote:
Ma jašta...pjesnik. Hem pjesnik, hem cvjećar... E vidi kombinacije ... :lol: :D

A sad... pa nije baš da se hvalim... ali
Image[/quote]

Joj pokvarene vage :mrgreen: ;-) :razz: :D

Svaka cast flag nisam se od tebe kao cvijecara nadao ovolikom paradajzu ali eto i corava koka nadje jedno zrno :mrgreen: ;-) :D :lol:

Salu na stranu super paradajz koja je sorta u pitanju
Mu'min

#2317 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Nek bizet lijepo POPRAVI poruku gdje postavlja uslov za ćevape. Ima tamo opciju EDIT. :lol:
Mu'min

#2318 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 dobrodošla nazad. Mi smo smo svoje kupljene mrkve (4kg) odradili u galone pa vidi ćemo šta će biti od njih. Jedan galon mi je već čudan, kao da će fatat "maju".
bizet

#2319 Re: Bášča

Post by bizet »

nema edit...ima drugi post..onaj ko cita naletice

muz je specijalista za rostilj, uziva u svakom momentu dok radi, ali da budem iskrena ne da se meni prati tone sudja poslije :oops: ... zato imamo dogovor...jos se ti i flag dogovorite koji od narednih vikenda vam bolje pasu i posalji poruku, ako mu'min misli dolaziti uskoro budemo ga pricekali, ali se mu'min ti trebas izjasniti...vrtlar kad god dosao dobrodosao

ma vidim i ja da se tu nesto desava oko tog paradajza, ali necu da se petljam u muska posla, to nikad nije pametno

a i vjerujem da se flag samo slatko nasmije i pomisli kako je fino popapao taj paradajz, a uz boziju pomoc i njegove vrijedne ruke bice njih jos takvih...hem je dobar bastovan, hem je ponosan cvjecar, hem zna sta valja kad je cevap u pitanju...izgleda da je sretna ta tvoja hanuma flag...prenesi joj moje pozdrave, jer iza svakog uspjesnog muskarca se krije jos uspjesnija zena :)

Edit: neka si se bona kerimice javila, da znas da sam brinula...misko ima da nam se pridruzis...treba naci vremena i za predah
Mu'min

#2320 Poziv na ćevape...

Post by Mu'min »

bizet wrote: ali se mu'min ti trebas izjasniti...vrtlar kad god dosao dobrodosao
Ovdje me ko prozvaše? :)
Mu'min ove godine neće u Ujedinjene Bosanske Emirate (UBE) jer imam nekih drugih planova (uhaberi ću vam i to ako Bog da). Al eto samo vi se družite koju sliku nabacite makar preko Privat poruka a ja ću se pridružiti 1. šaMsa.
Mu'min

#2321 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sajam šljive
Rasadničari poručuju - Vlasti ne shvataju šta znači genetski potencijal
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=48738

bil mi ko pojasnio šta riječ "GENETSKI" znači u ovom članku?
bizet

#2322 Re: Poziv na ćevape...

Post by bizet »

Mu'min wrote:
bizet wrote: ali se mu'min ti trebas izjasniti...vrtlar kad god dosao dobrodosao
Ovdje me ko prozvaše? :)
Mu'min ove godine neće u Ujedinjene Bosanske Emirate (UBE) jer imam nekih drugih planova (uhaberi ću vam i to ako Bog da). Al eto samo vi se družite koju sliku nabacite makar preko Privat poruka a ja ću se pridružiti 1. šaMsa.
nije mu'min nikakva prozivka...shvatila sam da si ti ovdje barem jednom mjesecno...ako pogledas sa te strane bice ti jasno zasto sam rekla da se trebas izjasniti...nemam ja mu'min volje da prozivam, niti takav stav meni moze predstavljati dusevnu hranu
kerima1

#2323 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pravil" ko sok od sljiva?meni je predobar,plus ostane trop za djema.
bizet evo javljam se da ne brines :P
flag

#2324 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Svaka cast flag nisam se od tebe kao cvijecara nadao ovolikom paradajzu ali eto i corava koka nadje jedno zrno :mrgreen: ;-) :D :lol:

Salu na stranu super paradajz koja je sorta u pitanju
Ništa se ti ne brini druže... i tebi (vrsnom) cvjećaru i onom haiku poeti Mu'minu će čiko pokazati kako imati ovakav paradajz - ali, samo ako budete slušali. :lol: :lol: :lol:
Pa eto nek' i vama ćorava koka (makar jedno) zrno nabode :D .
Ma znaš šta je, (bez šale) moja žena najviše devera oko bašče, ovo što smo i uspjeli ove godine - njen je uspjeh.
Ja sam htio još par slika napraviti ovog 900-sto gramnog komada, ali dok ja skonta šta bi... moja žena već ga pretvorila (izcjedila) u sjeme. Imamo još nekoliko dosta krupnih primjeraka u bašti ali ovako gigantskih nemam!Kada odem danas - sutra u bašču, napraviću još nekoliko slika da bi mogli pokušati skontati o kojoj sorti se radi. Nemam pojma vrtlaru koja je ovo sorta. Prošle godine sam od jedne tetke dobio par komada da probamo. Ona ga zove "onaj naš stari"...
Kako je bio predobar jedan smo ostavili za sjemena, rezultat si vidio :D. Odlično je rodio, ali na dosta plodova se pojavila ona prokleta vršna trulež - nema kalcija!!! Također sam četiri lubenice i jednu dinju u kompozit bacio, opet vršna trulež.
bizet wrote: ...izgleda da je sretna ta tvoja hanuma flag...prenesi joj moje pozdrave, jer iza svakog uspjesnog muskarca se krije jos uspjesnija zena :)
Aaaaa...a bizet, pa jašta nego je sretna - milion dolara jackpot je ugrabila udajom za mene! Sreća pa sam skroman u opisivanju vlastitih kvaliteta... :lol: :lol: :lol:
Mu'min wrote:...Vrtlar, vidiš kako je zamaskirao, pola paradajza se ne vidim, pola kile je samo gelera unutra nabaco. :D
Namjerno sam ja to ovako napravio mu'mine. Da se cijeli paradajz vidi... i tri kile pokazala bi vaga :lol:
Mu'min

#2325 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Namjerno sam ja to ovako napravio mu'mine. Da se cijeli paradajz vidi... i tri kile pokazala bi vaga :lol:
Selam hadžija moj

Znači žena je uspjela! :D
Šalu na stranu i ja ti od čestitke još jednom upućujem, skupni je to rezultat, jer svi ste cjelina. Ti njoj, ona tebi dopuna.

Ja sam ove sezone skonto da trešnjevci puno bolje podnose vrući i da da nemaju problem sa "manjkom kalcija" za razliku od onih krkana paradajzi. Znači sadite i veći dio trešnjavaca u 2013 (moj prijedlog).

inače kako ti je krenuo agrofitnes nećeš se trebati posluživati optičkim varkama dok slikaješ već ćeš moći slikati paradajz kakav jest i biti ponosan. :)

Ja bi trebao danas malo do njive skoknuti, nisam bio evo 4-5 dana. Obaveze a i čudno vrijeme.
Post Reply