Bášča
Moderator: anex
-
Baudelaire
#226 Re: Bášča
Samo da se tuspasim na temi, ovo proljeće i ja krećem u prvi poduhvat. Imam malo baštice oko kuće, ima da bude svega 
- Mu'min
#227 Re: Bášča
Koje vam je omiljeno povrće koje sadite u bašči?
Meni lično je paradajz, mada je tu i čili ili što mi rekli feferoni.
Meni lično je paradajz, mada je tu i čili ili što mi rekli feferoni.
- Cvjetka
#228 Re: Bášča
Paradajz, sve sorte zelene salate,krastavci...i jedno meni najdraze cose,sa aromaticnim biljkcicama, mogla bih ne ici iz baste..spaavti u njoj : )
-
drekalica28
#229 Re: Bášča
uzela sam košpicu avokada i napravila ovo...

nakon 2 sedmice (manje više)....

nakon oko mjesec i po...

danas

nakon 2 sedmice (manje više)....

nakon oko mjesec i po...

danas

-
Eborg
#230 Re: Bášča
Pa je li to zbog ukrasa i nekakvih cvjetova ili fakat očekuješ plodove? 
-
drekalica28
#231 Re: Bášča
Koliko znam....za plodove treba imat muški i ženski avokado, kao kod kivija.Eborg wrote:Pa je li to zbog ukrasa i nekakvih cvjetova ili fakat očekuješ plodove?
Ovo je bio...ma kao neki eksperiment. Iz košpe uzvući drvo.
Ovako se može isto raditi, sa ananasom i mangom.
-
Eborg
#232 Re: Bášča
Nisam ni znao da to može, svaki put se napatim sa tom košpom dok je izvadim, tvrda je k'o beton. 
-
drekalica28
#233 Re: Bášča
Ma naravno da može.Eborg wrote:Nisam ni znao da to može, svaki put se napatim sa tom košpom dok je izvadim, tvrda je k'o beton.
Evo ananas
A evo i mango
-
Eborg
#234 Re: Bášča
S obzirom na ove temperature, možemo samo pingvine uzgajati, nikakav avokado, ananas ili mango! 
-
drekalica28
#235 Re: Bášča
Ja svoj avokado uzgojila dok su bili minusi.Eborg wrote:S obzirom na ove temperature, možemo samo pingvine uzgajati, nikakav avokado, ananas ili mango!
Samo ga držiš gdje je toplo, npr iznad radijatora.
-
Baudelaire
#236 Re: Bášča
Ja prvi put danas naišao na ovu temu, i pun entuzijazma čekao prve zrake Sunca, i dočeka me ovo bijelo govnoEborg wrote:S obzirom na ove temperature, možemo samo pingvine uzgajati, nikakav avokado, ananas ili mango!
-
Eborg
#237 Re: Bášča
Sit sam više priče o snijegu, podsvjesno ga projiciram očito u svemu. 
Opustite se malo, za koji mjesec ćete kakiti o vrućinama, samo chill.
Opustite se malo, za koji mjesec ćete kakiti o vrućinama, samo chill.
- Mu'min
#238 Re: Bášča
Drekalica28
svaka čast za ovaj uzgoj avokada. Do sada nisam vidio takvo što.
I ako ne bude plodova sama biljka je vrlo zanimljiva za ukras prostorija ili vani.
Ja sam tako prošle a i ove godine "sijao" čilije u kancelariji. Poslije sam ostavio jednu sadnicu i vrlo je zanimljivo pratiti kako raste iz sjemenke do šarenih plodova.

I ako ne bude plodova sama biljka je vrlo zanimljiva za ukras prostorija ili vani.
Ja sam tako prošle a i ove godine "sijao" čilije u kancelariji. Poslije sam ostavio jednu sadnicu i vrlo je zanimljivo pratiti kako raste iz sjemenke do šarenih plodova.

- Mu'min
#239 Re: Bášča
Nisi trebo odustajati od teme. Ovo nije poljoprivredni forum da možemo imati podforum i 1001 temu al dobro je bar malo razgraničiti. Bašča je vanjsko sijanje a tvoja tema http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=83830 je nešto potpuno drugo.kOmpir wrote:Budući da niko ne benda više moju temu, odlučio sam da ubuduće smaram na ovoj![]()
Pošto ne vidje da ti je ko odgovorio evo ti od mene odgovor.kOmpir wrote: Ako ima neko stručan da mi pojasni da li terbam da uklanjam ove izdanke što rastu između grana. Neki govore kao treba uklanjati kako bi ostatak biljke primao više hranjivih tvari i doprinos bio kvalitetniji, dok drugi to spore i kažu da treba pustiti stvari da idu svojim tokom.
Tićeve obavezno trgaj posebno ako se radi o indeterminiranim sortama.
Tebe zanima plod a plod je na cvatu a cvat na stablu. Listovi ti trebaju radi razvoja stabla.
Tić je u biti ništa drugo no stablo paradajza u stablu paradajzu.
-
drekalica28
#240 Re: Bášča
Extra ovo izgleda.Mu'min wrote:Drekalica28
Kao male jagode koje rastu naopačke.
- Mu'min
#241 Re: Bášča
Da li ima ko ovdje koji sadi broj sadnica paprika tako da zna koliko će posijati ili sije po ono naški "lijehu" pa koliko bubne unutra? 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#242 Re: Bášča
jes probo pingvina sa raznjaEborg wrote:S obzirom na ove temperature, možemo samo pingvine uzgajati, nikakav avokado, ananas ili mango!
- Toto
#243 Re: Bášča
pa zar ne mozes i "muzjaka" nacerat na radijatorudrekalica28 wrote:Koliko znam....za plodove treba imat muški i ženski avokado, kao kod kivija.Eborg wrote:Pa je li to zbog ukrasa i nekakvih cvjetova ili fakat očekuješ plodove?![]()
Ovo je bio...ma kao neki eksperiment. Iz košpe uzvući drvo.![]()
Ovako se može isto raditi, sa ananasom i mangom.
a kako se zna sta je koji
- Toto
#244 Re: Bášča
na svakoj vrecici b trebalo da pise kolika je klijavost
- Mu'min
#245 Re: Bášča
Jes Toto ako kupiš orginal sjemena tako obično sve piše al kad dobiješ raznorazne hedije, ako znaš ime sorte na konju si. 
- Mu'min
#246 Čili i paprike
Pošto je godišnji otkazan zbog ovih vremenski neprilika mislim da je vakat da se krene u sjetvu čilija i slatkih paprika.
Kad vi kontate?
Moram prvo ići kupiti zemlju. Koju vi lično koristite (proizvođač) ili nabavite iz njive/šume?
Kad vi kontate?
Moram prvo ići kupiti zemlju. Koju vi lično koristite (proizvođač) ili nabavite iz njive/šume?
-
drekalica28
#247 Re: Bášča
Evo...malo sam se educirala glede načina "razmnožavanja" kad je avokado u pitanju.Toto wrote: pa zar ne mozes i "muzjaka" nacerat na radijatoru
a kako se zna sta je koji
Uslovi oprašivanja su relativno komplikovani. Postoje dvije vrste cvjetova, a svaki se po jednom javlja na samo jednoj biljci. Nauka se usaglasila na oznake tip A i tip B.
Tip A
Cvjetovi se otvaraju u jutarnjim satima i imaju nešto što se zove gynaeceum (ne znam kako se na našem to zove), što je kao spremno za primanje, ali ne proizvode polen. Oko podneva se cvijet ponovo zatvara. U popodnevnim satima sljedećeg dana cvijet se ponovno otvara i tada proizvodi polen.
Tip B
Cvjetovi se po prvi put otvaraju nekad u jedno popodne. Tučak (u tekstu je pisalo Carpel pa predpostavljam da se odnosi na tučak) je plodan. U večernjim satima se cvijet ponovo zatvara. Ujutro sljedećeg dana cvijeće se ponovo otvara više puta dnevno i ispušta polen.
Dole ova slika prikazuje cvijet-Persea, lijevo (b) u ženskoj (receptivnoj) fazi, desno (c) stadij u kojem se polen ispušta.

U suštini, svako stablo u određeno doba dana ima određeni spol. Za uzgoj avokada dakle potrebno je dvije stabiljke jer drugačije (teoretski) nema oplodnje. Ovi ciklusi ova su pod utjecajem temperature i mogu se mijenjati.
Cvjetovi se oprašuju uz pomoć baja. Glavne su pčele, ali ose i muhe isto pomažu poprilično.
I da.....drvo avokada raste prvo 6-10 godina i tek tada počinje davati plodove.
- Mu'min
#248 Re: Bášča
Gluho bilo bezobrazne priče o parenju.
Toto, ma to ti je ko inače, trebaš babu i mamu i svako ima nešto pa kad udruže bude nešto treće.
Da li ste kada ručno oprašivali?
Toto, ma to ti je ko inače, trebaš babu i mamu i svako ima nešto pa kad udruže bude nešto treće.
Da li ste kada ručno oprašivali?
- Toto
#249 Re: Čili i paprike
Mu'min wrote:Pošto je godišnji otkazan zbog ovih vremenski neprilika mislim da je vakat da se krene u sjetvu čilija i slatkih paprika.
Kad vi kontate?
ako se bas hos pozabavit "zemljom" potrezi knjigu od prof.dr. Elvedina Hanica o supstratima. U njoj imas sve u grame i molekule obradjeno..dok snijegovi okopne: mogo bi i ispit polozoti kod hanica
mogao bi i do Tatjane Vuckovic u Tarcin da nabavis koji fisek humusa ..
humus je "cudo" za kivije, to sam svojm ocima gledo kako kivi voli ovi humus a bogami i paprike ga begenesu..
ovi sto prave salsu i sade svoje paprike trose humusa kamionima
nekad birvaktile sam prirodni humus kopo sam:
@kOmpir ce ti posvjedocit da oko njegova fakulteta ima hendeka, koje je jos kajzer Franjo Josif napravio .. u tim henedecima se nakupi lisca koscela koje struhne u najfiniji domaci humus, kojeg samo treba otic nakupit..
od kartona i najlona se moze napravit omanji solarni sterilizator, da se u humusu ubiju svi hajvancici (dosta je i 60 C), ako je manja kolicina zemlje moze se pofurit vrelom vodom ili "ispeci" u rerni
pored humusa nabavis koje kilo sazrelog stajnjaka pa i njega pofuri jal solarno hidralno ....
nek ti @kompir
sva tri sastojka pomjesaj i eto ti zemlje kakve nejam ni u sumama amazona
- Mu'min
#250 Re: Bášča
Toto
niti sam ja takvi profesionalac a nit imam vremena da čitam knjige kako se pravi zemlja. To ću ako Bog da za penziju ostaviti.
Sada ovako mlad odem u dućan, kupim 70l zemlje za sijanje i mirna Bosna.
Valja u SRI aBd u kupovinu zemlje.
niti sam ja takvi profesionalac a nit imam vremena da čitam knjige kako se pravi zemlja. To ću ako Bog da za penziju ostaviti.
Sada ovako mlad odem u dućan, kupim 70l zemlje za sijanje i mirna Bosna.
Valja u SRI aBd u kupovinu zemlje.