Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#2076 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kurtly

svaka časta ljudino, zaista vrijedno pohvale.

huxley
Impresivno. Jako mi sviđa. Kako kaže ova omladina "lajkam" :lol:
safran

#2077 Re: Bášča

Post by safran »

Ne znam, u Ljubinju su kažu hektare stavili pod bijeli luk i rodio odlično. Prodaju ga uz cestu - ja kupila - cijena 7 KM.
Mu'min

#2078 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Nakon 2 dana niko komplet sav bosiljak u saksiji. Sad valja čekati nastavak rasta i vjerovatno presađivanje jer sam pregusto posijao. :-?
flag

#2079 Re: Bášča

Post by flag »

kurty wrote:da pozdravim staru ekipu... i da se pohvalim :kravata: :kravata: :kravata: i ovdje...

Image
Boga mi i imaš razlog za hvaljenje... Svaka čast...
kurty

#2080 Re: Bášča

Post by kurty »

safran wrote:Ne znam, u Ljubinju su kažu hektare stavili pod bijeli luk i rodio odlično. Prodaju ga uz cestu - ja kupila - cijena 7 KM.

moze biti...

Zivim uz dzamiju i imam najgori moguci ziri, a to su dzematlije... I vec dva tri dana slusam komentare ti "masala i slicno", jer nikom luk nije rodio... Veci "poboden", nego izvadjen :D ...

Eh sad, vjerujem i tebi za to da je rodio...
Prije par dana pricam sa covjek koji ima par granapcica u par gradova, vezano za otkup luka... I kaze mi "ma donesi ti to meni, dat cu ti po 3KM..."
kazem mu "pa jerane, nije ovo kineski koji je kao jabuka i izgleda kao da si nacrtao, a hemije u njemu na pretek "

Daleko od toga da se zelim bogatiti, da zelim na par lijeha luka da sam aman zaradim, ali ako ja mogu cjeniti kad kupim skuplje povrce, jer znam da nema hemije... ako mogu kupovati luk oko kojeg je neko plijevio, a nije proljevao hemiju, nadam se da ima jos takvih...

:lol:

Mu'min wrote:Kurtly

svaka časta ljudino, zaista vrijedno pohvale.
Hvala Vam.. citao sam dosta vasih korisnih postova :thumbup: :thumbup: :thumbup:
kurty

#2081 Re: Bášča

Post by kurty »

flag wrote: Boga mi i imaš razlog za hvaljenje... Svaka čast...
Hvala...
Mada ovo moje hvaljenje je vise zbog toga sto sam ja nesto posijao, pa to uspjelo, Bogu hvala, nego zbog neke kolicine...

Juce ujutro i jutros...Malo poslije sehura u bascu... Eh to mi je drago bilo... Posijao...cekao prvo "travkice"... Cupkao... I onda branje :-D :-D :-D :-D
kerima1

#2082 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kurty wrote:
flag wrote: Boga mi i imaš razlog za hvaljenje... Svaka čast...
Hvala...
Mada ovo moje hvaljenje je vise zbog toga sto sam ja nesto posijao, pa to uspjelo, Bogu hvala, nego zbog neke kolicine...

Juce ujutro i jutros...Malo poslije sehura u bascu... Eh to mi je drago bilo... Posijao...cekao prvo "travkice"... Cupkao... I onda branje :-D :-D :-D :-D
uu masAllah imamo ovdje jos postaca.dobro dosao medju nas vrijedne bastovane :mrgreen:
Oticon

#2083 Re: Bášča

Post by Oticon »

kurty wrote: Zivim uz dzamiju i imam najgori moguci ziri, a to su dzematlije... I vec dva tri dana slusam komentare ti "masala i slicno", jer nikom luk nije rodio... Veci "poboden", nego izvadjen :D ...

Aferim Kurty...ovo je praznik za moje oči.
A što se tiče žirija, evo i ove naše "forumske džematlije iz dijaspore" skidaju kapu.
Kod mene je crni luk i nešto rodio 3 manje gajibice, a bijeli ako koji i izvadim moram mjeriti onom Muminovom zapadnjačkom digitalnom kašičicom.
safran

#2084 Re: Bášča

Post by safran »

kurty wrote:
safran wrote:Ne znam, u Ljubinju su kažu hektare stavili pod bijeli luk i rodio odlično. Prodaju ga uz cestu - ja kupila - cijena 7 KM.
Eh sad, vjerujem i tebi za to da je rodio...
Prije par dana pricam sa covjek koji ima par granapcica u par gradova, vezano za otkup luka... I kaze mi "ma donesi ti to meni, dat cu ti po 3KM..."
kazem mu "pa jerane, nije ovo kineski koji je kao jabuka i izgleda kao da si nacrtao, a hemije u njemu na pretek "
Nemoj vjerovati meni - nisam vidjela samo čula. A ovaj što sam kupila je stvarno dobar i cijena mu je 7 KM. A ovo boldirano je :run: pa kako ga nije stid.
Mu'min

#2085 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:a bijeli ako koji i izvadim moram mjeriti onom Muminovom zapadnjačkom digitalnom kašičicom.
Ovo je već uvreda na međudžematskoj osnovi. :lol:

a evo slik čilija koji raste u posudi u kancelariji. Cilj je da doživi bar 3 godine. :)
Ovo mu je prva. :D

Image
Oticon

#2086 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
a evo slik čilija koji raste u posudi u kancelariji. Cilj je da doživi bar 3 godine. :)
Ovo mu je prva. :D

Image
Je li ti ovo onaj stari Zeko čeprko po korjenu pa malo viri iz zemlje...a ti mu stavio nekakvu Zvjerku da ga juri. Dragi Mumine...kod tebe izgleda svaka čili sadnica kao dokumentarac za National Geographic :lol:
kerima1

#2087 Re: Bášča

Post by kerima1 »

mu'mine ne "otimaj"djeci igracke :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#2088 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zeko će dati hodži vitre, samo da ga mačor ufati.
Nije ba, onu mačku stavili u mene vodje u kancelariji bio i majmun al se nije vizualno uklapa kao ni prase, koje se mi nije uklapalo iz drugih razloga :lol:
Tako osta zez koji bježe i mačak.
Al nije bit to, već pokušaj fomiranja bonsai čilija. :)
huxley

#2090 Re: Bášča

Post by huxley »

Da se i ja nadovežem na gornji post, moj rezime;

Od posijanog/zasađenog (vani, bez navodnjavanja):

- Krompir, 0 poena, ne vjeruem da ću i vaditi
- Luk (crveni, ljubičasti, srebrni, bijeli), ništa, ne vjerujem da ću išta i vaditi.
- Blitva, ništa, skroz malo niklo i jadna je
- Špinat, kao blitva
- Mrkva, tanko skroz, neće ništa biti
- Cvekla, loše, neće ni biti

Malo bolje (vani, bez navodnjavanja):

- Grašak, ali jedno 2 x manje nego prošle godine
- Boranija / grah, vidjećemo, ima zelene mase, ali slabo vidim plodova
- Bob - OK, ovo je već davno pobrano kao i grašak

Dobro (plastenik, sa kap po kap navodnjavanjem):

- Patlidžan, super, najbolje od svega
- Paradajz, OK, tek sam ga počeo brati
- Paprika, OK
- Krastavac, ima ga, mada bi moglo biti bolje.

Sve ovo je na 900m nadmorske visine, pa i kasni, bez zalijevanja, bez hemije, sa stajskim đubretom. Sa onom čatrnjom par postova iznad bi trebao da riješim problem sa vodom, a onda ide drip irrigation za sve, čak i krompir. Malo ću se zadati i sa onim agrotekstilom, crnom folijom (kao za jagode)..., pa da vidim šta će biti.

Apsurdno je da je otkupna cijena krompira 0.30-0.35, a na pijacama (ovdje u Sarajevu) je i do 1 KM, tako da nije loše napraviti malo zalihe ovoga što može stajati sada.

Žao mi je ljudi koji žive od ovoga, ko nije imao vodu, baš se loše proveo.
flag

#2091 Re: Bášča

Post by flag »

Pomagajte, parike mi napala vršna trulež. Nedostatak kalcija u paprici (u plodu).... Znam šta sam trebao proljetos uraditi, ali nisam - sada je gotovo. Šta sada da uradim, kako sad da spasim paprike. Takođe i paradajz je napalo, nije masovo k'o paprike, ali ipak je navalilo na paradjz. U nedjelju sve je prelijepo izgledalo... Danas (četvrtak) umal' me srce nije opalilo kada sam vidio paprike.
Hajmo vrtlar, Mu'mine i ostali kako da paprikama dam dobru dozu kalcije, da spašavamo paprike i paradajz. Nije mi jasno... i patlidžan je trebao biti napadnut, a nije. Patlidžan je odličan, nema nikakvih tragova ove truleži. Paprike je opasno napalo.
Image
Šta da mu radim, koje sredstvo da koristim?
Oticon

#2092 Re: Bášča

Post by Oticon »

Flag...probaj sa rastvorom bijelog luka.
flag

#2093 Re: Bášča

Post by flag »

Oticon wrote:Flag...probaj sa rastvorom bijelog luka.
Kako? Daj mi recept.
Oticon

#2094 Re: Bášča

Post by Oticon »

Uzmi oko 200 gr. bijelog luka, odvoj čehna ali ih nemoj ljuštiti preli sa 2 l vode i skuhaj. Ostavi do sutra da se ohladi. Sutra procijedi i razrijedi sa vodom...omjer na 1l tečnosti od bijelog luka 10l vode ... i prskaj i po plodu i po listu.
Mu'min

#2095 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Flag

daj sliku i paradajza, jer meni kako ovo izgleda sa paprike ovdje nije manjak kalcija (onaj plod na vrhu mi je previše "voden"), opet daj da prvo vidimo sliku paradajza prije nego damo konačno mišljenje.
Mu'min

#2096 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Što se tiče kalcija kupite tekuće gnojivo sa kalcijem i foliarno po sadnicama.
Ja lično trenutno koristim Protifert Kalcij (kupil 1l i more biti ihaaa).
Banksy

#2097 Re: Bášča

Post by Banksy »

flag wrote:Pomagajte, parike mi napala vršna trulež.
Teško ih je razlikovati, ali meni to ne liči na vršnu trulež, već na sunčane opekotine.
Kod vršne truleži obolijeva samo vrh, a vizuelno ga je lako detektirati jer sam vrh pocrni, a bolest se proširi koncentrično, oko vrha. Kod tebe to izgleda kao sunčane opekotine što je nekako i razumljivo jer je sunce zadnjih sedmica bilo prejako, a kiše nije bilo. I kod mene ih tako stradalo nekoliko, uglavnom one koje nisu bile pokrivene listovima. Prati kako će se razvijati, hoće li vrh crniti ili će ostati tako spržene.
Ako su opekotine, pazi kad ih bereš da ne skineš cijelu granu, da sačuvaš lisnu masu koja će pokrivati ostale plodove. I uredno zalijevaj.
Ako je vršna trulež, pokušaj s folijarnim gnojivima s kalcijem, ali samo ako su ti na drugoj etaži tek cvjetovi, ako se nije zametnuo plod. Ako želiš bio sredstva pokušaj s rastvorom bijelog luka ili preslice, mada mislim da tu nema velike pomoći - ako je uopće u pitanju vršna trulež.
pogledaj gornju sliku i onu 19, na dnu stranice http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/povr ... e-do-berbe
meni to tvoje ne liči na ovo.
flag

#2098 Re: Bášča

Post by flag »

Oticon wrote:Uzmi oko 200 gr. bijelog luka, odvoj čehna ali ih nemoj ljuštiti preli sa 2 l vode i skuhaj. Ostavi do sutra da se ohladi. Sutra procijedi i razrijedi sa vodom...omjer na 1l tečnosti od bijelog luka 10l vode ... i prskaj i po plodu i po listu.
Hvala to Oti, i ovo ću probati - koliko brzo ovaj rastvor djeluje? Koliko treba vremena da biljka ovo apsorbuje, da mi parike ne odu u helać?
Mu'min wrote:Flag

daj sliku i paradajza, jer meni kako ovo izgleda sa paprike ovdje nije manjak kalcija (onaj plod na vrhu mi je previše "voden"), opet daj da prvo vidimo sliku paradajza prije nego damo konačno mišljenje.
Nemam Mu'mine. Paradajz sam odmah bacio. Bilo me strah da nije plamenjača. Sinoć malo potražim po internetu... i poprilično sam siguran da je u pitanju vrtna trulež, nedostatak kalcija. Po načinu kako nastaje vrtna trulež... kod mene je vala bilo idealno za tu trulež - nedostatak vode i ekstremna suša. Baš k'o da je dijagnoza pisana za moju baštu.
Nego Mu'mine, smijem li po plodovima ovim prskati (Protifert Kalcij - ako je folijarna upotreba) i isto pitanje k'o za Oti, koliko ovo brzo djeluje? Ako je nešto sporovozno da tražim šta što će brzo dati kalcij parikama. Bojim se (ako je za 4 dana) sve zrele plodove parike zahvatilo da sve ne uhelaći se dok biljke prime kalcij. Jedino sam ovo našao za taj Protifert...
- paradižnik (črna pegavost) 2-4 tretiranja v konc. 0,2-0,25 %. S tretiranji pričnemo ob
pričetku cvetenja na prvih grozdičih in

Koliko kontam ovo se koristi prije cvjetanja - a kod mene je već prispjelo da se bere.
Banksy wrote: pogledaj gornju sliku i onu 19, na dnu stranice http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/povr ... e-do-berbe
meni to tvoje ne liči na ovo.
To je to Banksy, ovako crnih paprika (slika 19) nije bilo srećom, ali ova na vrhu je identična mojim parikama. Čak se u prvi mah trznu da je moja slika - jer je i kod mene Kalifornijsko čudo dosta nastradalo.
Evo ovako nekako je paradajz izgledao http://vegetablemdonline.ppath.cornell. ... ssRot1.htm
k'o prvi i zadnji u drugom redu.
Last edited by flag on 10/08/2012 09:41, edited 1 time in total.
flag

#2099 Re: Bášča

Post by flag »

uduplah post :D
Mu'min

#2100 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote: Nemam Mu'mine. Paradajz sam odmah bacio. Bilo me strah da nije plamenjača. Sinoć malo potražim po internetu... i poprilično sam siguran da je u pitanju vrtna trulež, nedostatak kalcija. Po načinu kako nastaje vrtna trulež... kod mene je vala bilo idealno za tu trulež - nedostatak vode i ekstremna suša. Baš k'o da je dijagnoza pisana za moju baštu.
Nego Mu'mine, smijem li po plodovima ovim prskati (Protifert Kalcij - ako je folijarna upotreba) i isto pitanje k'o za Oti, koliko ovo brzo djeluje? Ako je nešto sporovozno da tražim šta što će brzo dati kalcij parikama. Bojim se (ako je za 4 dana) sve zrele plodove parike zahvatilo da sve ne uhelaći se dok biljke prime kalcij. Jedino sam ovo našao za taj Protifert...
- paradižnik (črna pegavost) 2-4 tretiranja v konc. 0,2-0,25 %. S tretiranji pričnemo ob
pričetku cvetenja na prvih grozdičih in

Koliko kontam ovo se koristi prije cvjetanja - a kod mene je već prispjelo da se bere.
1. Manjak kalcija kod paradajza se vidi tako da potpuno CRNE boje i nije kahveno.
2. Manjka kalcija kod paradajza se vidi tako je SUHO to što je crno i NIJE vodeno.
3. Plemenjača se vidi i na biljkama (npr. crne pjege po stablu) dok se manjak kalcija vidi na plodovima.
4. Kalcij smiješ prskati po plodovima jer je to gnojivo i nije zaštita. Nema karence.
5. Gnojivo sa Kalcijem je HRANA i tamo piše kad treba davati ("kod fomiranja cvjetova") al pošto je to hrana ona se daj svaki put kad zafali. U biti ako je ima dovoljno ne treba ni davati.
Foliarno je daje jer foliarno djeluje kao infuzija direkt u žilu dok zaljevanje ide prvo u zemlju pa preko 7 gora i 7 mora do tamo gdje treba.
6. Plodove koji su ošćeni predlažem da baciš da ne umaraju biljku.
7. Kalcij će pomoći kad se biljka oporavi, koliko dana ne znam. To je isto kad se izmoriš na njivi pa se napiješ vode. Odmah pomaže al da dođeš sebi treba neko vrijeme nije to u sekundi. Ja i ovo.

Ono što još mene zanima je šta je ovo...
Jes ovo gledo.
Post Reply