Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#2026 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

nisam mislio baš samo kao komentar na ono pitanje, već razmišljanje za sve nas.
I svakako da to radimo ako imamo svoju njivu i ako je već površina.

A što se tiče pitanja od "BIZET", u potpunosti se slažem sa tobom.
Možda bi još dodao prijedlog da pošto smo svi hobby baštovani da ide komad po komad bašče al da dradi kako treba.
Bolje 1 gredicu pripremiti nego odustati napola.
E moj Mumine kod nas se analiza radi samo da se uzmu pare.Po tvom opisu kako radis siguran sam da ti je super kvalitet zemljista a sto se da vidjeti iz prilozenih slika.I super prijedlog da ide postepeno ali mislim da ona moze postici sve to ipak je mala povrsina u pitanju.Ima dva prijedloga i njoj na volju.
vrtlar

#2027 Re: Bášča

Post by vrtlar »

ja sam već posijao 3 sorte peršuna i po 1 sortu bosiljaka, ljuštrek ili ljupčac kako to zovu Hrvati. Ne znam kako ga zovemo u Bosni al latinski je: Levisticum officinale. Znaš ti?

A testiram i kaljivost v 2 sorte, čilija, koje su mi ove sezone podbacilo po 10 sjemenki. Ako ništa ne nikne ide sjeme u kantu. :lol:

Persun i bosiljak stavljas na otvorenom ili u saksije a za ovu biljku nemam pojma kako se kaze na nasem.idem pogledati na google znam koja je ali ne znam kako se kaze na nasem.
Mu'min

#2028 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Persun i bosiljak stavljas na otvorenom ili u saksije a za ovu biljku nemam pojma kako se kaze na nasem.idem pogledati na google znam koja je ali ne znam kako se kaze na nasem.
U saksiju dugoj 100 cm. Stoji na vanjskoj strani balokona (inače zastaklnjen). Lakše mi održavati a i kuharici pri ruci. :)
safran

#2029 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:

ja sam već posijao 3 sorte peršuna i po 1 sortu bosiljaka, ljuštrek ili ljupčac kako to zovu Hrvati. Ne znam kako ga zovemo u Bosni al latinski je: Levisticum officinale. Znaš ti?

A testiram i kaljivost v 2 sorte, čilija, koje su mi ove sezone podbacilo po 10 sjemenki. Ako ništa ne nikne ide sjeme u kantu. :lol:

Persun i bosiljak stavljas na otvorenom ili u saksije a za ovu biljku nemam pojma kako se kaze na nasem.idem pogledati na google znam koja je ali ne znam kako se kaze na nasem.
Bome i guglo kaže ljupčac a poziva se na Grlića, biće da bh. naziva nejma.
safran

#2030 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
KOMPOT OD TIKVICA
Tikvice
5 kg tikvica
0,5 l crvenog octa
2 dcl vode

Tekućina
3 l vode
1,5 kg šećera
sok od limuna
malo cimeta
malo ruma
burbon vanilin šećer

Namoćiti na kockice narezane tikvice u mješavini vode i octa oko 12 sati. U međuvremenu ponekad promiješati. Ocijediti tikvice.

Zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Kada zakuha dodati ocijeđene tikvice i kuhati 20 minuta. Na kraju dodati malo ruma, cimet i sok od jednog limuna. Staviti vruće u vruće staklenke.

Safran daj ti nama provjerene recepte pusti ti ovo sto pisu nego ono kako ti pravis.Izvuci iz sehare recepte i napisi ih ovdje. :mrgreen:
E vrtlaru, ovaj je testiran i vrijedi se potruditi - mnogo je fino. Samo bih preporučila 3 dl vode na 0,5 dl sirćeta. Ostalo je :thumbup:
kerima1

#2031 Re: Bášča

Post by kerima1 »

evo letim jos i kompot od tikvica dosta mi pita od njih "svuljeto" :D :D :D :D
daj mi recept kompot od sljiva :dance:
flag

#2032 Re: Bášča

Post by flag »

Foto izvještaj za dan 05.08.12
Image
Džaba rezil, džaba šamaranje, ni habera nema... Ma ni da se makar zacrveni.
Image
Isto kao i prethodni...
Image
Tikvice u bašti.
Image
Tikvice nisu više u bašti :D
Image
Lubenica No 1.
Image
Lubenica No 2.
Image
Neka zelena dinja - vidi što ti je radnička ruka. Ova je jedna od najukusnijih - tako kažu. (dinja, ne ruka)
Image
Oti, evo blijedolikog patlidžana
Image
Normalni patlidžan
Image
Kalifornijsko čudo
Image
Babure
Image
Opet paradajz
Image
Patišon (original NLO)
Image
100% NLO
Image
I opet paradajz
Image
Luk.... :lol: Veći je bio kada smo ga sadili!!!!
Image
Ni paprike nisu više u bašti
Dakle, mi zadovoljni. Kako je bilo... snijeg, pa kiše, pa suša, pa svašta nešta... Nije loše, osim luka, krompira, cvjetače, karfiola i kupusa, onaj karfiol pupčar još se k'o i drži. Kikiriki nažalost totalna katastrofa - od 30 kućica, devet se k'o promolilo iz zemlje, ali skroz slabo izgleda.
Krastavica (sunčani potok i kornišon) imamo skoro i za pijace, paradajz je fantastično rodio, još samo da je stidan. Patišon smo već probali, od sada je redovan u bašti, meni izuzetno ukusana tikvica.
Paprike mašala nikada bolje, boranija ne prestaje rađati - ma šta joj je?! Tikvice, rađaju luđački. Sve u svemu, dobro je. Oti, one bijele krastavice... mali milion vriježi, a ploda ni na vidiku. Jesu li kod tebe rodile bijele krastavice?
Eto cvjeć... ups, pardon vrtlaru ja podnio izvještaj :mrgreen: .
Last edited by flag on 05/08/2012 15:49, edited 1 time in total.
Mu'min

#2033 Re: Bášča

Post by Mu'min »

FLAG ti nas zastidi. :)
Svaka čast, evo ruka, bez klanjanja. :lol:
flag

#2034 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:FLAG ti nas zastidi. :)
Svaka čast, evo ruka, bez klanjanja. :lol:
Daj ruku :D
vrtlar

#2035 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Foto izvještaj za dan 05.08.12
[

Dakle, mi zadovoljni. Kako je bilo... snijeg, pa kiše, pa suša, pa svašta nešta... Nije loše, osim luka, krompira, cvjetače, karfiola i kupusa, onaj karfiol pupčar još se k'o i drži. Kikiriki nažalost totalna katastrofa - od 30 kućica, devet se k'o promolilo iz zemlje, ali skroz slabo izgleda.
Krastavica (sunčani potok i kornišon) imamo skoro i za pijace, paradajz je fantastično rodio, još samo da je stidan. Patišon smo već probali, od sada je redovan u bašti, meni izuzetno ukusana tikvica.
Paprike mašala nikada bolje, boranija ne prestaje rađati - ma šta joj je?! Tikvice, rađaju luđački. Sve u svemu, dobro je. Oti, one bijele krastavice... mali milion vriježi, a ploda ni na vidiku. Jesu li kod tebe rodile bijele krastavice?
Eto cvjeć... ups, pardon vrtlaru ja podnio izvještaj :mrgreen: .

Sta reci izvrstan posao za nekoga ko je cvije :mrgreen: :thumbup: ;-) mislim pocetnik u basti a nije imao vremena da se bas sav preda i u nedostatku vode salu na stranu ali koje su nedace bilo basta ti je super,narocito lubenice. Ja ih nisam sadio nisu mi uspjele nekoliko puta ali iduce godine sigurno sadim.Luk ti je super ja bas volim ovakav manji jer uzmes jednu glavicu i ok a ako je velik moras po pola pa stavljaj u frizider.
flag

#2036 Re: Bášča

Post by flag »

E ovako vrtlaru, mi smo posadili dvije kalemljene lubenice i jedno 10-tak onako.... iz rasada. Jedva sam uspio nabaviti dvije kalemljene. Prošle godine je bilo na svakom ćošku ovdje u Sarajevu da se kupi, a ove godine niti jedne nije bilo. Kalemljene su rodile, vidio si na onim slikama. Ove iz rasada... imaju hejbet cvijetova, i to je to. Cvjetaju, cvijet se osuši, pa ponovo cvjetaju i tako stalno. Ploda nema - ma ni pod lupom. Sve sam posebno za njih pripremio, zemlju posebno usitnio, posebno đubrio, jedan veliki dio vode potrošio (u onaj nevakat) na njih. Rezultat su lijepi cvijetići. Znači, jedini način da uzgojim lubenicu na ovoj mikro lokaciji i nadmorskoj (oko 570 n/m) je kalemljena lubenica. Ja već dvije sezone pokušavam da sam kalemim, međutim ne ide. Mogući razlog je da nikada nisam uspio naći tu tikvu na koju se kalemi (tikva vrg ili sudovača - Lagenaria siceraria). Kalemio sam (čisto da probam, da učim) na prvu tikvu na koju bih naletio. Ali ja se ne predajem... iduća sezona - ja opet pokušavam kalemiti, pa dok ne uspijem. Idući put ću uslikati hrpu flaša koju sam nosio u baštu da spasim što se spasiti da. Eto, nešto smo spasili, jedan dobar dio nismo. Ma šta je tu je. Za luk, pa bolan posadio sam 4 kg, a sada ima možda 10-tak kila! :lol:
vrtlar

#2037 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:E ovako vrtlaru, mi smo posadili dvije kalemljene lubenice i jedno 10-tak onako.... iz rasada. Jedva sam uspio nabaviti dvije kalemljene. Prošle godine je bilo na svakom ćošku ovdje u Sarajevu da se kupi, a ove godine niti jedne nije bilo. Kalemljene su rodile, vidio si na onim slikama. Ove iz rasada... imaju hejbet cvijetova, i to je to. Cvjetaju, cvijet se osuši, pa ponovo cvjetaju i tako stalno. Ploda nema - ma ni pod lupom. Sve sam posebno za njih pripremio, zemlju posebno usitnio, posebno đubrio, jedan veliki dio vode potrošio (u onaj nevakat) na njih. Rezultat su lijepi cvijetići. Znači, jedini način da uzgojim lubenicu na ovoj mikro lokaciji i nadmorskoj (oko 570 n/m) je kalemljena lubenica. Ja već dvije sezone pokušavam da sam kalemim, međutim ne ide. Mogući razlog je da nikada nisam uspio naći tu tikvu na koju se kalemi (tikva vrg ili sudovača - Lagenaria siceraria). Kalemio sam (čisto da probam, da učim) na prvu tikvu na koju bih naletio. Ali ja se ne predajem... iduća sezona - ja opet pokušavam kalemiti, pa dok ne uspijem. Idući put ću uslikati hrpu flaša koju sam nosio u baštu da spasim što se spasiti da. Eto, nešto smo spasili, jedan dobar dio nismo. Ma šta je tu je. Za luk, pa bolan posadio sam 4 kg, a sada ima možda 10-tak kila! :lol:

Ja mislim moracu provjeriti da imam sjeme ove tikve.Ova tikva se upotrbljavala za plivanje a i kako ti navede gore za vodu itd..Provjerim pa javim ali sam siguran da mi je ostalo od prosle godine ove god sam sadio ali otisle.Upotrijebio 4 kg dobio 10 kg i to lose a sta da nisi nista dobio a sto si jeo mladi luk.Moji vole mladi luk a hoce i da ima za zimu e ne moze.Sad sadim vise 7 lijeha duzine oko 3m ima i za zimu i za mladi luk.
bizet

#2038 Re: Bášča

Post by bizet »

sto se tice moga rada, kerima i vrtlaru hvala, ali ne bi tu bilo nicega za pokazati da nemam dajdju od muza koji hoda za mnom po basti i govori mi kako cu i sta cu...dajdja je zakon :-D

nego ja se juce zamislih oko vasih odgovora na moje pitanje oko zemlje...cini mi se da mi je rjesavanje zemlje bitnije od toga sto cu i kako cu sijati naredne godine

dobar prijedlog mu'min, da zurim polako, jako dobar prijedlog...mada nadam se da cemo zajednickim snagama muz i ja uspjeti srediti ovo sitno sto imamo obradivo...da budem iskrena zuljalo me sto nismo iskoristili svaki pedalj da nesto posijemo...izgledalo mi kao bogohuljenje...ali ali ali...

nema nista od analize tla...nemamo ga dovoljno za takve poduhvate niti imam para za bacanje...i da se razumijemo, nemam ja zelju uzgojiti neznam sto...jednostavno zelim nauciti baratati zemljom i raduje me kad vidim da je nesto niklo zahvaljujuci mojoj ruci...zelim znati, eto to je to

imam ja sad pitanje oko komposta koji ti vrtlaru spomenu...kako ga radis/radite?...kazes odvajas bolesne biljke...ma o cemu pricas? (ako pitanje nije preopsirno)

ja uzeh knjigu "Organska proizvodnja hrane" (Mirsad Veladzic, Faruk Caklovica i Nihad Fejzic)...ima svega u njoj...mislim da je preopsirna i prestrucna za mene...ali evo ne prestajem da je citam i pokusavam dokuciti...ovdje kad se spominje kompost ne spominje se nikakvo odvajanje bolesnih biljaka virtlaru...molim te ispricaj malo i kompostu...i ostali koji ga rade
takodje mi nije bas najjasnije razdvajanje stajskog djubriva (gnoja) od nekakvog polutekuceg gnojiva, koje je u biti isto ali je valjda to pomijesano previse sa urinom i vodom a premalo je dobrih stvari u njemu ostalo i ovo drugo je navodno lose (ili sam pogresno razumjela)?...kako ja znam koje gnojivo od ova dva kupujem?..mislim pitam se koliko i onaj sto drzi kravu zna?...da li ja sad trebam provjeriti prvo kako on sprema to djubre tokom godine pa sama reci hocu ovog odozgo :lol: ..da se razumijemo nisam ja gadljiva zena, mogu ja i to
ima ovdje jos svasta za iscitati...ne mogu previse ni da pitam odjednom...trebaju mi se misli poredati prvo ali sa ovim kompostom i gnojivom sam bila nestrpljiva i nisam mogla cekati..cini mi se da vec sad trebam imati konkretan plan radova

ma sigurna sam ja kad krenu radovi u basti da ce ovaj entuzijazam splahnuti (ovo da si dam prostora za neuspjeh)

flag...svaka cast...stvarno impresivno...a sad lagano od prve stranice basce, dok me glava ne zaboli, da naucim sto god :)
vrtlar

#2039 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote:sto se tice moga rada, kerima i vrtlaru hvala, ali ne bi tu bilo nicega za pokazati da nemam dajdju od muza koji hoda za mnom po basti i govori mi kako cu i sta cu...dajdja je zakon :-D

imam ja sad pitanje oko komposta koji ti vrtlaru spomenu...kako ga radis/radite?...kazes odvajas bolesne biljke...ma o cemu pricas? (ako pitanje nije preopsirno)

ja uzeh knjigu "Organska proizvodnja hrane" (Mirsad Veladzic, Faruk Caklovica i Nihad Fejzic)...ima svega u njoj...mislim da je preopsirna i prestrucna za mene...ali evo ne prestajem da je citam i pokusavam dokuciti...ovdje kad se spominje kompost ne spominje se nikakvo odvajanje bolesnih biljaka virtlaru...molim te ispricaj malo i kompostu...i ostali koji ga rade
takodje mi nije bas najjasnije razdvajanje stajskog djubriva (gnoja) od nekakvog polutekuceg gnojiva, koje je u biti isto ali je valjda to pomijesano previse sa urinom i vodom a premalo je dobrih stvari u njemu ostalo i ovo drugo je navodno lose (ili sam pogresno razumjela)?...kako ja znam koje gnojivo od ova dva kupujem?..mislim pitam se koliko i onaj sto drzi kravu zna?...da li ja sad trebam provjeriti prvo kako on sprema to djubre tokom godine pa sama reci hocu ovog odozgo :lol: ..da se razumijemo nisam ja gadljiva zena, mogu ja i to
ima ovdje jos svasta za iscitati...ne mogu previse ni da pitam odjednom...trebaju mi se misli poredati prvo ali sa ovim kompostom i gnojivom sam bila nestrpljiva i nisam mogla cekati..cini mi se da vec sad trebam imati konkretan plan radova

ma sigurna sam ja kad krenu radovi u basti da ce ovaj entuzijazam splahnuti (ovo da si dam prostora za neuspjeh)

flag...svaka cast...stvarno impresivno...a sad lagano od prve stranice basce, dok me glava ne zaboli, da naucim sto god :)

Mislim da ce ti ovdje mnogo vise pomoci savjetima negi ti sto pisu neke knjige a na njivu nisu izasli.Ako vec pisu knjige onda bi bar neke osnovne stvari trebali znati i napisati.Svi ovdje sto pisu o povrcu pisu iz vlastitog iskustva.Ako je biljka zarazena evo konkretnio paradajz sa plemenjacom,uvenucem zelenim,zutim virusom bronzavosti ili rak stabla gdje se uoci ova bolest treba odmah biljku spaliti i dezinfikovati zemljiste gdje je rasla.I sad sa takvim stablima treba se praviti kompost i prosirivati bolest i zaraza.Ne mogu da vjerujem da su doticni koji su napisali knjigu mogli predvidjeti ovo ili jednostavnije ne znaju.Znaci samo zdrave biljke se mogu stavljati u kompost.Ima takvih sistema koji su ljudi napravili da i urin i izmet od zivotinja ide u neke posebne bazene mislim da su na to mislili.Jedino sto bi ja preporucio da se djubrivo uzima gdje nije farma sa teladima.samo gdje se proizvodi mlijeko muzne farme.Gdje ima teladi kojima probavni trakt jos nije regulisan i oni izbacuju bakterije koje se kroz djubrivo ubacuju na zemljista.Ima ovdje puno onih koji se razumiju u baste pa ce ti i oni odgovoriti i pomoci pri tvom projektu basta.
bizet

#2040 Re: Bášča

Post by bizet »

vidis da ne upitah ja bi skitala....hvala vrtlaru....nisam znala da ima veze tele sa djubretom ali to sto si reko je logicno

samo nemoj bolan da se ljutis na prvu...svjesna sam da je teorija jedno a praksa drugo...razumijem te, ali nemoj srditim tonom...boli covjece...ispadoh kriva sto uzeh knjigu u ruke

znaci ti sve biljke stavljas u kompost, sve zdrave biljke....treba tom kompostu dugo da se napravi?....kako to radis?...slazes na jedno mjesto i povremeno pretumbas da se sjedini i jednako trune ili?....sta sve stavljas u kompost?...povrtne biljke kad prodju ili tu ima i pokosene trave ili???...ja nemam predstavu sto bi islo, zato pitam ovako kao mali pacic...jbg ne umijem bolje...takodje da li radis kombinaciju stajskog djubreta i komposta po zemljistu ili samo jedno od ovog na odredjeni dio zemljista?

cekam da cujem i druge

i ne bih ja ovo nazvala projekat basta...mrzim rijec projekat...zvuci hladno

edit: ma razmisljam o tom teletu...zavisi valjda od uzrasta...tele krava doji i ono kao i male bebe ne moze imati neke lose bakterije...pretpostavka...ugl zagolicalo mi misli
Mu'min

#2041 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Kalemljene su rodile, vidio si na onim slikama. Ove iz rasada... imaju hejbet cvijetova, i to je to. Cvjetaju, cvijet se osuši, pa ponovo cvjetaju i tako stalno. Ploda nema - ma ni pod lupom.
Kako si sijao svoje lubenice, direkt u "odžake" na njivi ili prvo u lončiće pa onda sadnice sadio na njivu?
Mu'min

#2042 Re: Bášča

Post by Mu'min »

BIZET

ja sam već jučer prije tvojih pitanja razmišljao, da bi sam ili sa vrtlarom (još bolje) ili sa svima da napravimo šta smije u kompostiranje i šta ne i kako se napravi jednostavan kompostnik.
Recimo u koposto NE smiješ stavljati oljupinu limuna, narandži jer su prskaan (osim ako nema svoje) i hajmo rijeti logično al mnogi ne znaju da se NE smije bacati u masu za kompost lišće od oraha.

Vrtlar
da sastavimo listu?
flag

#2043 Re: Bášča

Post by flag »

bizet wrote: flag...svaka cast...:)
Hvala, hvala bizet... ma kako kaže onaj cvjeć... (ops, opet greška :D ) vrtlar. Ovaj hobi je ko droga. Pojesti svoju (napr.) lubenicu - neprocijenjivo :) .
Nešto na temu komposita, u zavisnosti od površine zemlje koju imaš - možeš skupiti u toku sezone finu gomilu trave koja ostaje od košenja travnjaka. U kombinaciji sa lišćem iz šume (ako imaš kakvog drveća u komšiluku) - dobićeš savršen komposit. Znači, trava ostavljena negdje u ćošku tvoje bašte ove godine - za iduću je savršeno đubrivo za tvoju baštu. Takođe, kod kuće možeš skupljati bio otpad - za koji si sigurna da je čist (bez hemije), napr. kore krompira koji je iz vlastitog uzgoja, kore tvojih krastavica itd.
vrtlar wrote: Ja mislim moracu provjeriti da imam sjeme ove tikve.Ova tikva se upotrbljavala za plivanje a i kako ti navede gore za vodu itd..Provjerim pa javim ali sam siguran da mi je ostalo od prosle godine ove god sam sadio ali otisle.Upotrijebio 4 kg dobio 10 kg i to lose a sta da nisi nista dobio a sto si jeo mladi luk.Moji vole mladi luk a hoce i da ima za zimu e ne moze.Sad sadim vise 7 lijeha duzine oko 3m ima i za zimu i za mladi luk.
U pravu si vrtlar, to je ta tikva. Nekada su je valjda koristili neplivači k'o šlauf. Upravu si i za luk - dosta ga je otišlo dok je bio mladi luk. Ma nije problem kvantitet, problem je kvalitet. Možda ovaj luk na slici nije tako ni loš, vjeruj mi da nije nešto, nekakav slab je. Nego vidi ti za ovu tikvu - pa biznis da radimo. Da šlaufe prodajemo :lol: Već vidim reklamu... Bio šlauf... može vam život spasiti, a možete ga i pojesti! Imamo ovdje i marketinških stručnjaka, pa et' da pravimo kakvog biznisa.
Mu'min wrote: Kako si sijao svoje lubenice, direkt u "odžake" na njivi ili prvo u lončiće pa onda sadnice sadio na njivu?
Ma k'o i svaki rasad, prvo u lončiće (početkom marta) - pa onda na njivu u maju. Inače, to su one sadnice koji sam htio kalemiti, pa kada sam pokušao prvu turu kalemiti - i vidio da ne ide, ostatak ostavio da fino naraste i u maju posadio. Doduše, moguće je da je onaj majski kijamet zezno stvar. Iduće godine, aBda, opet pravim eksperiment... i kalemljene i nekalemljene sadim pa da imam referencu za iduće sezone.
kerima1

#2044 Re: Bášča

Post by kerima1 »

moji roditelji sebi napravili da kazem tor za stajnjak koji sami prave tokom sezone.tu bacaju pokosenu travu,oguljinu od povrca ma sve zivo sto ostane po basti i od tog dobiju oko 20 tacki djubreta.
Mu'min

#2045 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Jutros na putu na posao slikam ove moje čilije (sorta Etna, mada nemam dokaza, al po izgledu) i pravo je žalostno već sabahilde vidje ovako iscrpljene, kako je tek u sred dana.
Al su mašaAllah rodile. :)

Image
vrtlar

#2046 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote:vidis da ne upitah ja bi skitala....hvala vrtlaru....nisam znala da ima veze tele sa djubretom ali to sto si reko je logicno

samo nemoj bolan da se ljutis na prvu...svjesna sam da je teorija jedno a praksa drugo...razumijem te, ali nemoj srditim tonom...boli covjece...ispadoh kriva sto uzeh knjigu u ruke

znaci ti sve biljke stavljas u kompost, sve zdrave biljke....treba tom kompostu dugo da se napravi?....kako to radis?...slazes na jedno mjesto i povremeno pretumbas da se sjedini i jednako trune ili?....sta sve stavljas u kompost?...povrtne biljke kad prodju ili tu ima i pokosene trave ili???...ja nemam predstavu sto bi islo, zato pitam ovako kao mali pacic...jbg ne umijem bolje...takodje da li radis kombinaciju stajskog djubreta i komposta po zemljistu ili samo jedno od ovog na odredjeni dio zemljista?

cekam da cujem i druge

i ne bih ja ovo nazvala projekat basta...mrzim rijec projekat...zvuci hladno

edit: ma razmisljam o tom teletu...zavisi valjda od uzrasta...tele krava doji i ono kao i male bebe ne moze imati neke lose bakterije...pretpostavka...ugl zagolicalo mi misli

Ne ljutim se ja nego se derem da upamtis sto sam pisao :mrgreen: :D :razz: Pocela si i razmisljati o teletu znaci treba nekad i podviknuti ili se izderati hahah salu na stranu.Ja radim ovako kompost stavljam ga u crno plasticno bure negdje oko 300 litara vode stane mislim ta zapremina i stavim red biljaka koje isitnim i trave i onda zemlje i sve tako dok se ne napuni.Bas u tome je stvar krava doji tele i ono uz pomoc majcinog mlijeka cisti crijeva a ovo je kad je normalno ali farme koje uzgajaju telad ne daju teladima da doje nego ih hrane sa ostatkom mlijeka od krave i dodaju jos nesto.Isto kao i bebe kad majka nema mlijeka.
vrtlar

#2047 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Na zalost flag ja nemam sjeme te tikve ali sam ove godine dao jednom prijatelju da posije tikve i on ih posijao i kaze ima ih koliko hoces odoh poslije da vidim i da uslikam.Znaci bice sjemena stavim sliku kad se vratim.
vrtlar

#2048 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Jutros na putu na posao slikam ove moje čilije (sorta Etna, mada nemam dokaza, al po izgledu) i pravo je žalostno već sabahilde vidje ovako iscrpljene, kako je tek u sred dana.
Al su mašaAllah rodile. :)

Image

Imas li mogucnost da ih pokrijes necim.Odozgo da im sunce ne ide direktno.
bizet

#2049 Re: Bášča

Post by bizet »

vidim ja da ste vi fino organizovali oko komposta...i dobrih stvari sam cula....zahvaljujem

orah nemam u avliji...imamo starih sljiva koje ove godine nisu rodile...nadje se koja na zemlji...znaci da kupim na jedno mjesto...imam i dunju na medji koja svake godine rodi dobro ali ja je ne berem jer me eto nesto sramota da se slucajno ne bi ko od komsija uvrijedio (uvijek su te medje sporne pa bolje ne dirat dok u tvoju bastu ne spadne)...na kraju one opadnu i trunu... i jednu staru jabuku isto na medji (mogli ste mozda vidjeti opale jabuke medju paradajzom)...i to bi dakle islo...plus ovo trave sto pokosim po avliji...bez trenutnih otpadaka od povrca iz kucanstva jer je sve kupovno...malo tesko pretjerano paziti sta je zdravo a sta nije...hm...ovdje sam se zamislila...ali usemicu se ja vec :)

bure zbuci kao dobro rjesenje...treba prvo organizacija baste da se napravi pa onda da se smjesti kompost, kako su kerimini uradili...sa buretom je stvar olaksana

nema ovdje u selu par kuca koje drze krave...naravno da svi imaju telad...to je velika stvar za imati...ali to su staje sa po 1 ili 2 krave...nema masovne proizvodnje...oko teleta i stajskog djubreta popricam i sa komsijama...mada to je onakj neki stari sistem izbacivanja djubreta kroz prozorcic a pored staje ogradjeno betonskim zidicem da se gomila...mislim da ne trebam praviti famu nego jednostavno dogovoriti sa komsijom koliko djubreta da mi dovuce i kraj price...molim prosvjetljenje ako olako pristupam stvari?

""Ne ljutim se ja nego se derem da upamtis sto sam pisao :mrgreen: :D :razz:"...ne moze bosanac bez sevdaha :lol: ...pamtim bolan vrtlaru...ne da pamtim nego od sinoc radim copy-paste i pravim si podsjetnik kojeg cu snimiti da ne moram svako malo preturati po stranicama ovdje

nego sta nego sam se zamislila i to teletu...moram pricicu jbg...fina tema i ja se bacih u sevdah sad
kao dijete stalno bolesna...astmaticni bronhitis (i danas ga imam)...pa svaki raspust na selo u Krajinu na cist zrak i domace mlijeko...i tako ja nemam drustva tamo preko dana (seoska djeca bogami rade) i po cijeli dan visim u stali ili kokosinjcu...u stali sam se zaljubila u krave...kasnije i telad kad sam prisustvovala dolasku na svijet jednom (komsinica znala da joj visim u stali dok su oni na njivi pa me dosla zvati da podijeli radost sa mnom)...krava je sigurno naljepsa zivotinja :) ...a po kokosinjcu sam maltretirala koke dok me horoz nije zaganjao...kasnije mi nije dao uci u avliju pa ga ta ista komsinica spremi u supi narednih dana...zvala da gledam dok ga lovi i kolje...pokazala mi i tek sneseno jaje, onako toplo, meko i njezno...pokazala mi pilice kad se tek izlegu...ma svasta meni ta zena finog pokaza....ugl. ja sam u toj njenoj avliji uzivala...meni je to bilo ljepse nego ista na svijetu sto sam vidjela...ih i psenicu smo susile na ploci iznad njene ljetne kuhinje, i bungur se znao napraviti...a i mlijeka sam se od njenih krava finog napila :) ....jednom od koka dobijem vasi (voljelo dijete svugdje glavu turit)...sve ih u kuci zarazim...i svi na sisanje i tretiranje protiv vasi :lol: ....tetka plakala jer sam morala dugu kosu osisati na musku frizuru a meni bi drago jer napokon imam friz isti kao sva druga djeca u selu :)
da skratim...ja sad rijetko odem dole, ali kad odem pomislim kako sam dosla kuci, iako niko moj nije odozdo...miris stale mi nikad nije bio problem (moja tetka se nakon pola zivota provedenog dole ne moze navici)...malo mi je trebalo da se naviknem da kupim djubre lopatom ali i to sam prevazisla...nisam se kravama smjela pribliziti pa da naucim musti, nije mi komsinica dala jer sam bila malena...nisam nikad bila luda za bastom...isla sam sa njom na njivu...tezak posao je to i on ne pita imas li vremena niti jel' sunce upeklo...nego radi jer se mora ako hoces da imas sta sutra da jedes

niti imam mjesta za kravu, niti imam vremena za tu divnu zivotinju, niti sebi mogu dozvoliti da se miris staje uvuce u kosu i kozu jer moram na posao svaki dan..a sramota je u gradu mirisati na stalu...danas sve gospodje ministarke bem ti led...ali hajde, neka je barem malo finih manira ostalo i neka se zna red...podrzavam
ali ovo bastice sto cu napraviti sa svojim sevdalijom meni mnogo znaci...vrati mi taj osjecaj srece i zadovoljstva...to je jedan drugi svijet, iskren...eto tako, hebo te zivot raznjzih se pisuci roman...zahebana stvar ovaj sevdah...necu vise

ja vas sve toplo pozdravljam...budem se opet javila kad zagusti, kako moja simpaticna kerima fino rece :) ..bicu ja tu, citam sto govorite, ali moram se sama sa sobom dogovoriti, i sa muzem naravno, pa kad budemo napokon konkretno sta imali od planova javim vam se

napisite jos koju o kompostu i djubretu i da li ih zajedno bacate po basti?...koliko vremenski treba kompostu da se razgradi dovoljno da bi se njime djubrilo?
Oticon

#2050 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Ma Oticon ti je menadžer. Organizuje stvari ko u vojski i to sa lakiranim notkima. :D
:lol: :lol: :lol: Tako je moj Mumine...ja prasu stavim pored lijehe i kažem "Hajmo sad na parove razbroj se...prvi,drugi,prvi,drugi...i ona fino ko vojnici.
Post Reply