Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#1951 Re: Bášča
kerima1
ma i kod nas krastavice dok idu idu, poslije skoro sve od krastavica propada.
Velike ne možeš ulagati, jer nisu zato a male nismo sijali.
ma i kod nas krastavice dok idu idu, poslije skoro sve od krastavica propada.
Velike ne možeš ulagati, jer nisu zato a male nismo sijali.
-
safran
- Mu'min
#1953 Re: Bášča
Kao prvo čestitke, paša za oči.safran wrote:Ovo je prva ozbiljnija berba ove godine.
One bijele još nisam jeo.
A ovo nisam skonto, šta si htjela reći u vezi polovljenja?safran wrote:Doduše, nakon slikanja muž i ja smo prepolovili brojno stanje paradajza.
-
flag
#1955 Re: Bášča
Ma bravo komšinice, kavav ukus imaju amerikanci??? Kod mene još su zeleni.safran wrote:Evo da ne ispadne safran samo priča a nigdje slika. Ovo je prva ozbiljnija berba ove godine. Nije ko Mumina ali ima za dva-tri sataraša.
Doduše, nakon slikanja muž i ja smo prepolovili brojno stanje paradajza. Hvala bogu da se ima svoj komad zemlje i da na njemu može ova blagodet uzgojiti.
-
safran
#1956 Re: Bášča
Eeeee, vidiš tu imamo jedan mali problem. Kakva je frka bila za sadnju, pa poslije snijeg, pa krpi, drž - ne daj - to se na kraju zasadiloo bez reda i zakona. Tako da ti sada gatam u plodove. Volovsko je nepogrešivo, žuti je vjerovatno Azoycka i tamnoputi cherry je black cherry. Ove crvene sve prebiram - ovaj mi je Heinz, ovaj San Pierre. Još se može prepoznati i orange plum. A što se tiče okusa - ako ne bude kakvog belaja ko u vrtlara ili Muminovih posjetilaca - evo ti cijeli august mjesec da navratiš i probaš. Inače, muž mi reče da našim selom vršlja nova vrsta lopova - poberu plodove, izvade ti kompletnu lijehu luka, povade krompir .... užas. A cuko Beli ne odlazi od nas - večeras mi prosto bilo neugodno jesti a da i njemu ne serviram. A kakvih je pet komada kasnije navratilo - jedan tornjak ko osrednje tele.
-
flag
#1957 Re: Bášča
Hvala ti za poziv na degustaciju paradajza - mi još nismo naš probali. Ma nije se ni sekunde zacrvenio. Odlično je rodio, a ako ne bude kakvih plamenjača i lopova, moglo bi ove godine biti i kečapa
- Alija Nametnik
#1958 Re: Bášča
Ja sam ove godine prvi put posijao tikvice (duguljaste), sve je bilo dobro, lijepo su procvale, pojavili su se prvi plodovi, a zatim su se počele sušiti. Redovno sam ih zalijevao, pored njih su mi uspješno izrasle sve ostale vrste povrća. Ne znam koja je sorta u pitanju, tako da ne mogu precizirati svoje pitanje, a zanima me zašto se to dogodilo? Da li je ova vrsta preosjetljiva, pa zahtjeva plastenik ili možda ima neka bolest koja ih često napada? Hvala unaprijed na odgovoru.
-
safran
#1959 Re: Bášča
Ja sadim one što ne formiraju vriježu pa ti jedino za njih mogu reći da nisu baš osjetljive i da, ako ih povremeno zalijem, rađaju ko blesave. Zemlju obično pripremimo sa stajskim đubrivom. Kakvi su im listovi? Problem može biti zuccinii virus ali bi se to prvo odrazilo na listove.Alija Nametnik wrote:Ja sam ove godine prvi put posijao tikvice (duguljaste), sve je bilo dobro, lijepo su procvale, pojavili su se prvi plodovi, a zatim su se počele sušiti. Redovno sam ih zalijevao, pored njih su mi uspješno izrasle sve ostale vrste povrća. Ne znam koja je sorta u pitanju, tako da ne mogu precizirati svoje pitanje, a zanima me zašto se to dogodilo? Da li je ova vrsta preosjetljiva, pa zahtjeva plastenik ili možda ima neka bolest koja ih često napada? Hvala unaprijed na odgovoru.
- Alija Nametnik
#1960 Re: Bášča
Listovi su bili zdravi, prvo se osušio novoformirani plod, a onda cvjetovi. Ako možeš da mi napišeš naziv sorte koju si koristila, da ubuduće probam s njom. i Hvalasafran wrote:Ja sadim one što ne formiraju vriježu pa ti jedino za njih mogu reći da nisu baš osjetljive i da, ako ih povremeno zalijem, rađaju ko blesave. Zemlju obično pripremimo sa stajskim đubrivom. Kakvi su im listovi? Problem može biti zuccinii virus ali bi se to prvo odrazilo na listove.Alija Nametnik wrote:Ja sam ove godine prvi put posijao tikvice (duguljaste), sve je bilo dobro, lijepo su procvale, pojavili su se prvi plodovi, a zatim su se počele sušiti. Redovno sam ih zalijevao, pored njih su mi uspješno izrasle sve ostale vrste povrća. Ne znam koja je sorta u pitanju, tako da ne mogu precizirati svoje pitanje, a zanima me zašto se to dogodilo? Da li je ova vrsta preosjetljiva, pa zahtjeva plastenik ili možda ima neka bolest koja ih često napada? Hvala unaprijed na odgovoru.
-
safran
#1961 Re: Bášča
Eh, kad sam ove godine kupovala sjemena tikvice bilo je preko 30 C a djecu sam ostavila u autu ispred Agricoma. Samo sam provjerila da li formiraju vriježu ili rozetu. Sjećam se da su bijele bile Green garden a zelene Semenarna. Mislim da tih običnih bijelih imaju samo jednu sortu.
- Mu'min
#1962 Re: Bášča
Safran
evo ti linka do Semenarne i vidi da li možeš po sliki prepoznati. Imaš ispod još 2 i 3 stranicu.
Link: http://www.semenarna.si/plodovke/catego ... ali-cukini
evo ti linka do Semenarne i vidi da li možeš po sliki prepoznati. Imaš ispod još 2 i 3 stranicu.
- vrtlar
#1963 Re: Bášča
Veoma je neozbiljno pisati zbog cega se osusile tikvice bez slike.Postavi sliku pa cemo mi ovdje probati odgonetnuti zbog cega se osusile tikvice.I sa slikom dijagnoza se tesko uspostavlja ali ipak slika je slika.Alija Nametnik wrote:Ja sam ove godine prvi put posijao tikvice (duguljaste), sve je bilo dobro, lijepo su procvale, pojavili su se prvi plodovi, a zatim su se počele sušiti. Redovno sam ih zalijevao, pored njih su mi uspješno izrasle sve ostale vrste povrća. Ne znam koja je sorta u pitanju, tako da ne mogu precizirati svoje pitanje, a zanima me zašto se to dogodilo? Da li je ova vrsta preosjetljiva, pa zahtjeva plastenik ili možda ima neka bolest koja ih često napada? Hvala unaprijed na odgovoru.
-
safran
#1964 Re: Bášča
Vidiš, dobro si - ne pade mi na pamet. Zelene su mi Semenarna Elite F1 - predobre su. Ali ni u katalogu nema bijelih, nije ih bilo ni u Agricomu pa se dobro sjećam da sam uzela Green Garden. Nađoh - jedva - ova je bila 100 %.Mu'min wrote:Safran
http://s.knok.ba/pics/l/0000/0004/0684/ ... 707152.png
- Mu'min
#1965 Re: Bášča
Ja mislim, da smo i mi sijali ove Elite ili neke vrlo slične i bili so zaodovljni, mada meni bunda ko bunda.
Pita od bunde je zame kazna.
Al pohane, salata itd. to more.
-
Oticon
#1966 Re: Bášča
Odlična berba Safransafran wrote:Evo da ne ispadne safran samo priča a nigdje slika. Ovo je prva ozbiljnija berba ove godine. Nije ko Mumina ali ima za dva-tri sataraša.
Doduše, nakon slikanja muž i ja smo prepolovili brojno stanje paradajza. Hvala bogu da se ima svoj komad zemlje i da na njemu može ova blagodet uzgojiti.
-
kerima1
#1967 Re: Bášča
Mu'min wrote:Ja mislim, da smo i mi sijali ove Elite ili neke vrlo slične i bili so zaodovljni, mada meni bunda ko bunda.
kod mene za iftar kus-kus sa raznim povrcem i crvenim mesom,eto vam ideje ko je nema
-
Oticon
#1968 Re: Bášča
Ovo svi uživaju u plodovima svog rada pa nemaju vremena za forum. Sad kad bi trebalo biti najviše slika...nigdje nikoga. "Ohanite" malo i vratite se...nedostaju mi vaši komentari i izvještaji.
- Mu'min
#1969 Re: Bášča
kerima1: ma ona u jufku što ide ko guja u krug. 
A vala maži je sa čim hoš još uvije je bunda. Mada to moja žena i majka vole.
Isto važi za kupsunjaču, prazna ko papir.
Štaš kad sam mesojed.
OTICON:
Ma sliko bi ja al ja i vrtar počeli bojkot sa slikama
Hajd naćemo nešto al đe su ostali? Kako ide FLAGovo cvijeće?
A vala maži je sa čim hoš još uvije je bunda. Mada to moja žena i majka vole.
Isto važi za kupsunjaču, prazna ko papir.
Štaš kad sam mesojed.
OTICON:
Ma sliko bi ja al ja i vrtar počeli bojkot sa slikama
-
Oticon
#1970 Re: Bášča
E, baš ste našli kad ćete bojkot. Razumijem Vrtlara zbog incidenta sa konom, ali ti mi nisi jasan. I mene interesuje da li se Flagu "postidio" paradajz i šta je sa "anemičnim" patlidžanom? Flag...javi se!Mu'min wrote: Ma sliko bi ja al ja i vrtar počeli bojkot sa slikama
-
flag
#1971 Re: Bášča
Evo me. Hvala Mu'mine na pitanju za cvijeće... Napreduje... ma hej... ne može se to riječima opisati
Nije doduše k'o kod tebe i vrtlara...
Moramo kakvog posla praviti sa ovim cvijećem.
Oti, hvala i tebi na pitanju... Ma pos'o navalio - a za par sedmica sam na odmoru pa nemam baš vremena.
Od petka nisam bio u bašti - jednostavno nisam imao vremena. U petak paradajz ništa se nije zacrvenio, ja da ga makar malo postidim, da se makar malo zacrveni - ma ništa... Blijedoliki patlidžan, a i ovaj normalni iscvjetali oho - ho, plodova još uvijek nema. Paprike rodile k'o u Makedoniji. Tikvice takođe (one duguljaste), patišoni rodili, ali su još sitni. Lubenice i dinje dosta dobro napreduju. Boraniju (čuča) ne stižemu ni ubrati... to raste k'o ludo! Evo ovo je kratki izvještaj od petka, moram vidjeti da danas odem - a ako odem biće i slika.
Nije doduše k'o kod tebe i vrtlara...
Oti, hvala i tebi na pitanju... Ma pos'o navalio - a za par sedmica sam na odmoru pa nemam baš vremena.
Od petka nisam bio u bašti - jednostavno nisam imao vremena. U petak paradajz ništa se nije zacrvenio, ja da ga makar malo postidim, da se makar malo zacrveni - ma ništa... Blijedoliki patlidžan, a i ovaj normalni iscvjetali oho - ho, plodova još uvijek nema. Paprike rodile k'o u Makedoniji. Tikvice takođe (one duguljaste), patišoni rodili, ali su još sitni. Lubenice i dinje dosta dobro napreduju. Boraniju (čuča) ne stižemu ni ubrati... to raste k'o ludo! Evo ovo je kratki izvještaj od petka, moram vidjeti da danas odem - a ako odem biće i slika.
- Mu'min
#1972 Re: Bášča
Evo i od mene kad već pišete izvještaje:
Paradajz polahko gubi bitku sa vrućinama. Ako ne bude kiše za 10 dana slabo se piše a haman je neće biti.
Napravili smo 20-ak galona sosa, kontali 5kg flaširane salate ako bude čega inače usput jedemo svježi.
Paprike - pečene na struku mada se svako toliko nađe koja normalna. Ljutače se bolje drže.
Dinja - mašaAllah, dnevno se jedu na 2 lokacije
Pečenjaka - kad mi nije mrsko ubere 4-5 kom i to skuhamo.
Kompir još nismo povadili zbog Ramazana.
Luka bilo 2 gajbe. Haman toliko i turio u zemlju.
Krastavica po đikoja se nađe.
Patlidžani se ne oporaviše od leda.
Mexičke krastavice posve slabo.
Grah ćemo vidjeti. Mohune smo brali.
Toliko za sada.
Paradajz polahko gubi bitku sa vrućinama. Ako ne bude kiše za 10 dana slabo se piše a haman je neće biti.
Napravili smo 20-ak galona sosa, kontali 5kg flaširane salate ako bude čega inače usput jedemo svježi.
Paprike - pečene na struku mada se svako toliko nađe koja normalna. Ljutače se bolje drže.
Dinja - mašaAllah, dnevno se jedu na 2 lokacije
Pečenjaka - kad mi nije mrsko ubere 4-5 kom i to skuhamo.
Kompir još nismo povadili zbog Ramazana.
Luka bilo 2 gajbe. Haman toliko i turio u zemlju.
Krastavica po đikoja se nađe.
Patlidžani se ne oporaviše od leda.
Mexičke krastavice posve slabo.
Grah ćemo vidjeti. Mohune smo brali.
Toliko za sada.
- vrtlar
#1973 Re: Bášča
Evo i mene sa izvjestajem zemlju sam podjubrio i stavio krec i sve izfrezao i posadio prasu i kineski kupus i za koji dan cu i zimsku salatu a juce stavio zimsko zelje .Kise ima a vode isto zalijeva se i sad da li ce biti nekih posljedica valjda nece.Na kraju krajeva ne susi se ni prasa ni kineski kupus.Jesam stavio hektolitre vode na bastu.
- vrtlar
#1974 Re: Bášča
flag wrote:Evo me. Hvala Mu'mine na pitanju za cvijeće... Napreduje... ma hej... ne može se to riječima opisati![]()
Nije doduše k'o kod tebe i vrtlara...![]()
Bas mi drago sto ti cvijece napreduje
- vrtlar
#1975 Re: Bášča
Oticon wrote:E, baš ste našli kad ćete bojkot. Razumijem Vrtlara zbog incidenta sa konom, ali ti mi nisi jasan. I mene interesuje da li se Flagu "postidio" paradajz i šta je sa "anemičnim" patlidžanom? Flag...javi se!Mu'min wrote: Ma sliko bi ja al ja i vrtar počeli bojkot sa slikama
Gdje su tvoje slike nema nista aha nema lak za nokte pa ne moze da slika.Idem ja na vrijeme