Mu'min wrote:Safraaaaan
Hajd dok su studene...
Bášča
Moderator: anex
-
Oticon
#1926 Re: Safraaan
- Mu'min
#1927 Re: Bášča
Ti si mene već stigla, svaka čast!Oticon wrote:Za Flag, evo imam i ja bijeli krastavac...nije sve snjeg uništio.
http://www.imm.io/xU4B
evo i Zelena zebra
http://www.imm.io/xU6G![]()
A za Mumina...stićiću tvoj urod paradajza za koju godinu
http://imm.io/xU7k
http://imm.io/xU7L
Sory...slike su prevelike ne mogu ih smanjiti, a i ne znam postaviti otvorene fajlove
Ja kontam da izbacim Zelenu zebru iz liste za sađenje, nješto me nije previše očaro.
danas brao treću turu paradajza oko 3 gajbe. Veli žena dosta je i soseva.
- vrtlar
#1928 Re: Bášča
Oticon wrote:Za Flag, evo imam i ja bijeli krastavac...nije sve snjeg uništio.
http://www.imm.io/xU4B
Po slici se vidi da tvoja veca i jaca polovina sve radi u basti.
- vrtlar
#1929 Re: Bášča
Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta
.Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
-
kerima1
#1930 Re: Bášča
imam jedan "problem" mojima rodili krastavci ko ludi samo slaju,a mi ne mozemo sve pojesti.nius sitniji d aih mogu kiseliti,a d aih dajem komsijama to bi ovdje bilo uvreda za mnoge sve gospoda.stvarno me zadesio veliki problem

-
Oticon
#1931 Re: Bášča
vrtlar wrote:
Po slici se vidi da tvoja veca i jaca polovina sve radi u basti.![]()
vidi joj noktiju
imas lijepe nokte taman za kidanje zaperaka na paradajzu.malo sale nije na odmet.
-
Oticon
#1932 Re: Bášča
Je li ti ovo ozbiljno?vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta.Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
- Mu'min
#1933 Re: Bášča
Jes vidio vrtlar Boga ti.Oticon wrote:vrtlar wrote:
vidi joj noktiju
imas lijepe nokte taman za kidanje zaperaka na paradajzu.malo sale nije na odmet.
![]()
![]()
Znala sam da ćete ovo prokomentarisati...ali mislila sam da će mi Mumin za ovo uzeti dušu a ne ti, gledaj bolan krastavice a ne nokte. Za zaperke sam ih i sredila
Vjeruj mi da ja sve radim u bašči i to bez rukavica...veća i jača polovina je zadužena za gradnju kuće, ašovanje bašče i skidanje-vraćanje snjega na trešnju
![]()
![]()
Damske ruke, nacickano, to je samo za držanje plodova dok se slika za forum, sve drugo jača polovina radi i iza fotoaparata slikaje.
- Mu'min
#1934 Re: Bášča
Nisam mogo vjerovati svojim očima šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta.Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
Jarane znaš kako mi je žao, svog tvog trud i onako uredno lijepe bašče.
A toj komšinici ne znam šta bi insan reko kad je sretne na ulici jakamoli uradio.
Pa hoš bar koliko dobiti para?
Mada niko ne može platiti organski uzgojeno povrće sađeno svojim rukama.
Hajd ako Bog da naredne bi će bolje.
Koliko sosa si uspio napraviti?
Last edited by Mu'min on 26/07/2012 11:04, edited 2 times in total.
-
Oticon
#1935 Re: Bášča
Mu'min wrote: Jes vidio vrtlar Boga ti.
Damske ruke, nacickano, to je samo za držanje plodova dok se slika za forum, sve drugo jača polovina radi i iza fotoaparata slikaje.
Nokte sam sredila samo za slikanje u bašči za forum
-
Oticon
#1936 Re: Bášča
Ma...i ja još nemogu sebi doći. Pravo mi je žao.Jesi li bar uspio šta sjemena izvući za narednu sezonu? Koliko je zemlja kontaminirana...hoće li se to odraziti kasnije?Mu'min wrote:Nisam mogo vjerovati svojim očitam šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta.Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
Jarane znaš kako mi je žao, svog tvog trud i onako uredno lijepe bašče.![]()
![]()
A toj komšinici ne znam insan šta bi reko kad je sretne na ulici jakamoli reko.
- vrtlar
- vrtlar
#1938 Re: Bášča
Oticon wrote:
Ma...i ja još nemogu sebi doći. Pravo mi je žao.Jesi li bar uspio šta sjemena izvući za narednu sezonu? Koliko je zemlja kontaminirana...hoće li se to odraziti kasnije?
Nisam nista ali svakako sam mislio mijenjati sva sjemena izuzev nekih dva tri.Nije velika steta sto nisam uspio ostaviti sjemena.
Last edited by vrtlar on 26/07/2012 12:16, edited 1 time in total.
- vrtlar
#1939 Re: Bášča
Auuuuu sad ponovo gledam nokte i vidim sve crno ispod nokata koliko radisOticon wrote:vrtlar wrote:
vidi joj noktiju
![]()
![]()
Znala sam da ćete ovo prokomentarisati...ali mislila sam da će mi Mumin za ovo uzeti dušu a ne ti, gledaj bolan krastavice a ne nokte. Za zaperke sam ih i sredila
Vjeruj mi da ja sve radim u bašči i to bez rukavica...veća i jača polovina je zadužena za gradnju kuće, ašovanje bašče i skidanje-vraćanje snjega na trešnju
![]()
![]()
- vrtlar
#1940 Re: Bášča
Mu'min wrote:Nisam mogo vjerovati svojim očima šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta.Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
Jarane znaš kako mi je žao, svog tvog trud i onako uredno lijepe bašče.![]()
![]()
A toj komšinici ne znam šta bi insan reko kad je sretne na ulici jakamoli uradio.
Napravio sam oko 20 kg sosa.Ma sta ces budali meni je mala steta a koliko je sebi napravila.Htjela zena da pomogne muzu i eto belaja.Ne znam tacno ali ovaj expert iz osiguranja kaze oko 5000chf.Racunaju i moj rad u basti.Bio proizvod zato su uzimali uzorke da provjere.Meni je ostala bila jos jedna berba sta ces da nije ovoga mozda bi bio grad.Od boga je ne moze se nista.ABD bice iduca godina bolja.
- Mu'min
#1941 Re: Bášča
Faktički, ti si obro njivu i osiguranu ćeš naplatiti gole stabljike. 
20kg sosa, to je oko 40 galona po pola kg. lijepa cifra.
Mi još sabjeremo kilažu sosa.
I nemojte zezati Oticon, griješite dušu.
Koliko je sa ona puta nanijjetila u njivu, pa nanijjetila pomoć jačoj polovini, pa nanijetila ...
pih...
Vrtlar: kakvu pasirku korisiš za pravljenje sosa?
Koliko je sa ona puta nanijjetila u njivu, pa nanijjetila pomoć jačoj polovini, pa nanijetila ...
pih...
- vrtlar
#1942 Re: Bášča
Mu'min wrote:Faktički, ti si obro njivu i osiguranu ćeš naplatiti gole stabljike.
pih...
Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd.Ujedno da ti odgovorim zasto stavljam morsku so kao bolja je od obicne i duze sos traje inace recept sam dobio od jednog Talijana sa Sicilije.Cuj moje biljke bi bar jos jednom rodile i to oho
Ja podijelio vec 5 kg sosa ali sad sam obustavio daljnu podjelu.
- Mu'min
#1943 Re: Bášča
De nam pliz malo konkretnije napiši, da probam taj tvoj recept.vrtlar wrote:Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd.
Koliko kg paradajza daš, koliko soli i ulja (obično ili maslinovo). Začine peršun i bosiljak i onako od oka al bar ovo ostalo da znam.
Nisam znao da je zato bolja morska so. Ja patriota pa kupujem Tuzlansku so.vrtlar wrote:Ujedno da ti odgovorim zasto stavljam morsku so kao bolja je od obicne i duze sos traje inace recept sam dobio od jednog Talijana sa Sicilije.
Naravno, bilo je malo šale na tvoj račun.vrtlar wrote:Cuj moje biljke bi bar jos jednom rodile i to oho![]()
![]()
Teško je kad vjetar nosi u razne smijere.vrtlar wrote:Ali ne sekiram se ja iduce godine za svaki slucaj stavljam paravan izmedju nasih parcela nije budali vjerovati da nece opet pomagati muzu.![]()
![]()
![]()
Jedino da gdje kupiš kvalitetan, provjeren paradajz mogo bi još koji kg sosa napraviti.vrtlar wrote:Ja podijelio vec 5 kg sosa ali sad sam obustavio daljnu podjelu.
-
Oticon
#1944 Re: Bášča
vrtlar wrote: Auuuuu sad ponovo gledam nokte i vidim sve crno ispod nokata koliko radis![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
odoh ja
da ne dobijem pipunom po glavi.
-
Oticon
#1945 Re: Bášča
Ma nijetim ja ...samo se bojim da ne napravim belaj kao Vrtlareva kona...šta će žena i ona nanijetila da pomogne svojoj jačoj polovini, a bolje bi bilo da huda nije ništa dirala već nokte lakirala.Mu'min wrote: I nemojte zezati Oticon, griješite dušu.
pih...![]()
-
zagordark
-
Oticon
#1947 Re: Bášča
Crni Zagore..što nisi slikao sa druge strane...sad znam gdje stanuješ
Šala, ne zamjeri...prepoznah krajolik.
Mislim da ti je lišće sasvim uredu ali ti je sorta paradajza takva "sitnija", ali brzo će ti naši "nemanikirani" forumaši Vrtlar i Mumin odgonetnuti o čemu se radi. Samo ne pretjeruj sa zaljevanjem jer je u saksiji.
-
zagordark
#1948 Re: Bášča
Crni Zagore..što nisi slikao sa druge strane...sad znam gdje stanuješ

Mislim da ti je lišće sasvim uredu ali ti je sorta paradajza takva "sitnija", ali brzo će ti naši "nemanikirani" forumaši Vrtlar i Mumin odgonetnuti o čemu se radi. Samo ne pretjeruj sa zaljevanjem jer je u saksiji.
Pa fino kad znaš, ponesi kilo kafe i svrati na istu...

Pa fino kad znaš, ponesi kilo kafe i svrati na istu...
-
Oticon
#1949 Re: Bášča
Hoću kad sazri paradajzzagordark wrote: Pa fino kad znaš, ponesi kilo kafe i svrati na istu...![]()
![]()
- Mu'min
#1950 Re: Bášča
Dobronam došao zagordark.
Vjerovatno ne znaš koju sortu imaš, pa je tako teško reći jel sitan što je zakržljo u rasti ili je takav.
Kad kupiš auto nemoj očekivati da će odrasti u kamion, znači sve OK.
A to da si stavio 2 sadnice u 1 posudu mada je haman oko 10l velika može biti premala jer paradajz ima velik korijen.
Listovi su isto vezani na sortu. Ono što ti prati jeste boja, znači ako su žuti, blijedi (ovdje se zbog svjetlosti slabo vidi boja).
Listove možeš obrijati odzodo do prvih plodova mada ti kod ove prednje sadnice imaš upravo tako urađeno.
Što reče naša Oticon ne prećeruj sa zalijevanjem. Paradajz više voli sušu nego prekomjerno zlivanje.
I za kraj oko hrane. Vrtlar će ti reći za kakve travne bio pripravke, npr. žara.
Ja ti mogu reći kupi kakvo tekuće bio gnojivo sa kojim ćeš zaljevati prema uputama, npr. Plantella Vrt.
Možeš i dodati Plantella VITA al to nije gnojivo već aminokiseline. Ti počni sa Plantella Vrt.
Naravno možeš i sa nekim drugim gnojivo.
Hajd drugi put pazi kako slikaš, vidiš Oticon ulovi đe si.