Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#1926 Re: Safraaan

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Safraaaaan
Hajd dok su studene... :D
Image
:thumbup:
Mu'min

#1927 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Za Flag, evo imam i ja bijeli krastavac...nije sve snjeg uništio.
http://www.imm.io/xU4B

evo i Zelena zebra
http://www.imm.io/xU6G :!:

A za Mumina...stićiću tvoj urod paradajza za koju godinu
http://imm.io/xU7k
http://imm.io/xU7L

Sory...slike su prevelike ne mogu ih smanjiti, a i ne znam postaviti otvorene fajlove ;-)
Ti si mene već stigla, svaka čast! :)
Ja kontam da izbacim Zelenu zebru iz liste za sađenje, nješto me nije previše očaro.
danas brao treću turu paradajza oko 3 gajbe. Veli žena dosta je i soseva. :)
vrtlar

#1928 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Za Flag, evo imam i ja bijeli krastavac...nije sve snjeg uništio.
http://www.imm.io/xU4B

Po slici se vidi da tvoja veca i jaca polovina sve radi u basti. :mrgreen: :dance: vidi joj noktiju :thumbup: imas lijepe nokte taman za kidanje zaperaka na paradajzu.malo sale nije na odmet.
vrtlar

#1929 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta :( .Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
kerima1

#1930 Re: Bášča

Post by kerima1 »

imam jedan "problem" mojima rodili krastavci ko ludi samo slaju,a mi ne mozemo sve pojesti.nius sitniji d aih mogu kiseliti,a d aih dajem komsijama to bi ovdje bilo uvreda za mnoge sve gospoda.stvarno me zadesio veliki problem :-) :D
Oticon

#1931 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:
Po slici se vidi da tvoja veca i jaca polovina sve radi u basti. :mrgreen: :dance: vidi joj noktiju :thumbup: imas lijepe nokte taman za kidanje zaperaka na paradajzu.malo sale nije na odmet.
:lol: :lol: :lol: Znala sam da ćete ovo prokomentarisati...ali mislila sam da će mi Mumin za ovo uzeti dušu a ne ti, gledaj bolan krastavice a ne nokte. Za zaperke sam ih i sredila ;-) Vjeruj mi da ja sve radim u bašči i to bez rukavica...veća i jača polovina je zadužena za gradnju kuće, ašovanje bašče i skidanje-vraćanje snjega na trešnju :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1932 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta :( .Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
Je li ti ovo ozbiljno? :?
Mu'min

#1933 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
vrtlar wrote:
:lol: :lol: :lol: Znala sam da ćete ovo prokomentarisati...ali mislila sam da će mi Mumin za ovo uzeti dušu a ne ti, gledaj bolan krastavice a ne nokte. Za zaperke sam ih i sredila ;-) Vjeruj mi da ja sve radim u bašči i to bez rukavica...veća i jača polovina je zadužena za gradnju kuće, ašovanje bašče i skidanje-vraćanje snjega na trešnju :lol: :lol: :lol:
Jes vidio vrtlar Boga ti.
Damske ruke, nacickano, to je samo za držanje plodova dok se slika za forum, sve drugo jača polovina radi i iza fotoaparata slikaje. :D
Mu'min

#1934 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Moj izvjestaj za bastu je da nema izvjestaja.U cetvrtak pobrao sve sto je bilo zrelo.I u petak odem kod nekih prijatelja da odnesem pomalo svega sto je rodilo.Uz moju parcelu imam komsiju koji ima jabuke i on otisao na poljoprivredni sajam bio sam i ja sreli se tamo.I zena mu uzela traktor da poprska jabuke i greskom stavila sredstvo protiv korova ali ono koje ide u korijen.I prskala jabuke i bio kontra vjetar i ode moja basta.U nedelju vidim da mi zuti basta i ona tek u ponedeljak priznala muzu sta je uradila.Njima sve jabuke otisle.danas bio poljoprivredni expert uzimao uzorke sa paprika,paradajza i drugih biljaka.I bio expert iz osiguranja da popise kolika je steta jer ce mi njeno osiguranje platiti.A ovi iz laboratorije uzeli da vide jeli sve bio proizvod.Iskreno zao mi njih dvoje njima ogromna steta :( .Sos sam napravio u subotu tako da sam opet profitirao.
Nisam mogo vjerovati svojim očima šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.
Jarane znaš kako mi je žao, svog tvog trud i onako uredno lijepe bašče. :( :(
A toj komšinici ne znam šta bi insan reko kad je sretne na ulici jakamoli uradio.
Pa hoš bar koliko dobiti para?
Mada niko ne može platiti organski uzgojeno povrće sađeno svojim rukama.
Hajd ako Bog da naredne bi će bolje.

Koliko sosa si uspio napraviti?
Last edited by Mu'min on 26/07/2012 11:04, edited 2 times in total.
Oticon

#1935 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Jes vidio vrtlar Boga ti.
Damske ruke, nacickano, to je samo za držanje plodova dok se slika za forum, sve drugo jača polovina radi i iza fotoaparata slikaje. :D
:lol: :lol: :lol: Pa i tebi sve Svila sadi! Ovo mi vraćaš za onu prozivku da ti samo fotografišeš.
Nokte sam sredila samo za slikanje u bašči za forum :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1936 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Nisam mogo vjerovati svojim očitam šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.
A toj komšinici ne znam insan šta bi reko kad je sretne na ulici jakamoli reko.

Ma...i ja još nemogu sebi doći. Pravo mi je žao.Jesi li bar uspio šta sjemena izvući za narednu sezonu? Koliko je zemlja kontaminirana...hoće li se to odraziti kasnije?
vrtlar

#1937 Re: Bášča

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 26/07/2012 12:13, edited 1 time in total.
vrtlar

#1938 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:

Ma...i ja još nemogu sebi doći. Pravo mi je žao.Jesi li bar uspio šta sjemena izvući za narednu sezonu? Koliko je zemlja kontaminirana...hoće li se to odraziti kasnije?

Nisam nista ali svakako sam mislio mijenjati sva sjemena izuzev nekih dva tri.Nije velika steta sto nisam uspio ostaviti sjemena. :mrgreen: :dance: Svega ce biti samo nek je zdravlja.Ne sekiram se ja ni za sta na svijetu.Nista nije vrijedno mog zdravlja i zivaca.Da dodam posijacu psenicu i jednu vrstu trave ne znam koja je dat ce mi ovaj poljoprivredni expert da neutralise ovaj produit za korov.
Last edited by vrtlar on 26/07/2012 12:16, edited 1 time in total.
vrtlar

#1939 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote:
Auuuuu sad ponovo gledam nokte i vidim sve crno ispod nokata koliko radis :mrgreen: :razz: ;-) :D :lol: :lol: odoh ja :run: da ne dobijem pipunom po glavi.
vrtlar

#1940 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
Nisam mogo vjerovati svojim očima šta si napisao. Prvo sam pomislio da reko nije sve uzrelo pa obro u četvrtak.
A toj komšinici ne znam šta bi insan reko kad je sretne na ulici jakamoli uradio.

Napravio sam oko 20 kg sosa.Ma sta ces budali meni je mala steta a koliko je sebi napravila.Htjela zena da pomogne muzu i eto belaja.Ne znam tacno ali ovaj expert iz osiguranja kaze oko 5000chf.Racunaju i moj rad u basti.Bio proizvod zato su uzimali uzorke da provjere.Meni je ostala bila jos jedna berba sta ces da nije ovoga mozda bi bio grad.Od boga je ne moze se nista.ABD bice iduca godina bolja. :mrgreen:
Mu'min

#1941 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Faktički, ti si obro njivu i osiguranu ćeš naplatiti gole stabljike. :lol:

20kg sosa, to je oko 40 galona po pola kg. lijepa cifra.
Mi još sabjeremo kilažu sosa.

I nemojte zezati Oticon, griješite dušu.
Koliko je sa ona puta nanijjetila u njivu, pa nanijjetila pomoć jačoj polovini, pa nanijetila ...
pih... :lol:

Vrtlar: kakvu pasirku korisiš za pravljenje sosa?
vrtlar

#1942 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Faktički, ti si obro njivu i osiguranu ćeš naplatiti gole stabljike. :lol:

20kg sosa, to je oko 40 galona po pola kg. lijepa cifra.
Mi još sabjeremo kilažu sosa.

I nemojte zezati Oticon, griješite dušu.
Koliko je sa ona puta nanijjetila u njivu, pa nanijjetila pomoć jačoj polovini, pa nanijetila ...

Vrtlar: kakvu pasirku korisiš za pravljenje sosa?

Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd.Ujedno da ti odgovorim zasto stavljam morsku so kao bolja je od obicne i duze sos traje inace recept sam dobio od jednog Talijana sa Sicilije.Cuj moje biljke bi bar jos jednom rodile i to oho :razz: :mrgreen: samo da je ova budala od moje komsinice prskala u srijedu meni nista ne bi ostalo sve bi popalila onom tecnoscu.U svakoj nesreci ima i srece pomalo.Ali ne sekiram se ja iduce godine za svaki slucaj stavljam paravan izmedju nasih parcela nije budali vjerovati da nece opet pomagati muzu. :mrgreen: :razz: :D
Ja podijelio vec 5 kg sosa ali sad sam obustavio daljnu podjelu.
Mu'min

#1943 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ja isjecem na sitno paradajz ne gulim ga i stavim morsku so ulje ,persun i bosiljak i sve kuham da izgubi trecinu i stavim u tegle i eto dodatak za sosove i djuvec,spagete itd.
De nam pliz malo konkretnije napiši, da probam taj tvoj recept.
Koliko kg paradajza daš, koliko soli i ulja (obično ili maslinovo). Začine peršun i bosiljak i onako od oka al bar ovo ostalo da znam.

vrtlar wrote:Ujedno da ti odgovorim zasto stavljam morsku so kao bolja je od obicne i duze sos traje inace recept sam dobio od jednog Talijana sa Sicilije.
Nisam znao da je zato bolja morska so. Ja patriota pa kupujem Tuzlansku so. :D

vrtlar wrote:Cuj moje biljke bi bar jos jednom rodile i to oho :razz: :mrgreen:
Naravno, bilo je malo šale na tvoj račun.

vrtlar wrote:Ali ne sekiram se ja iduce godine za svaki slucaj stavljam paravan izmedju nasih parcela nije budali vjerovati da nece opet pomagati muzu. :mrgreen: :razz: :D
Teško je kad vjetar nosi u razne smijere.
vrtlar wrote:Ja podijelio vec 5 kg sosa ali sad sam obustavio daljnu podjelu.
Jedino da gdje kupiš kvalitetan, provjeren paradajz mogo bi još koji kg sosa napraviti.
Oticon

#1944 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Auuuuu sad ponovo gledam nokte i vidim sve crno ispod nokata koliko radis :mrgreen: :razz: ;-) :D :lol: :lol: odoh ja :run: da ne dobijem pipunom po glavi.
:lol: :lol: :lol: Pipun sigurno nećeš dobiti, jača polovina ga ove godine nije sadila :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1945 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: I nemojte zezati Oticon, griješite dušu.
Ma nijetim ja ...samo se bojim da ne napravim belaj kao Vrtlareva kona...šta će žena i ona nanijetila da pomogne svojoj jačoj polovini, a bolje bi bilo da huda nije ništa dirala već nokte lakirala.
zagordark

#1946 Re: Bášča

Post by zagordark »

Ovo je moj paradajiz na balkonu u malo većoj saksiji.
Image

Malo je ostao sitan a i liske su mi prevelike pa vjerovatno vuku dosta hrane?
Da li bi ga vredjelo sada dohraniti i čime?
U obzir dolazi samo prirodna dohrana!
P.S.Ja sam to zalijeva non-stop pa je moguće da su liske podivljale!? :-) :) :-D :roll:
Oticon

#1947 Re: Bášča

Post by Oticon »

zagordark wrote:Ovo je moj paradajiz na balkonu u malo većoj saksiji.
Image

P.S.Ja sam to zalijeva non-stop pa je moguće da su liske podivljale!? :-) :) :-D :roll:
Crni Zagore..što nisi slikao sa druge strane...sad znam gdje stanuješ :lol: :lol: :lol:
Šala, ne zamjeri...prepoznah krajolik.
Mislim da ti je lišće sasvim uredu ali ti je sorta paradajza takva "sitnija", ali brzo će ti naši "nemanikirani" forumaši Vrtlar i Mumin odgonetnuti o čemu se radi. Samo ne pretjeruj sa zaljevanjem jer je u saksiji.
zagordark

#1948 Re: Bášča

Post by zagordark »

Crni Zagore..što nisi slikao sa druge strane...sad znam gdje stanuješ :lol: :lol: :lol:
Šala, ne zamjeri...prepoznah krajolik.
Mislim da ti je lišće sasvim uredu ali ti je sorta paradajza takva "sitnija", ali brzo će ti naši "nemanikirani" forumaši Vrtlar i Mumin odgonetnuti o čemu se radi. Samo ne pretjeruj sa zaljevanjem jer je u saksiji.

Pa fino kad znaš, ponesi kilo kafe i svrati na istu... :-) :-) :-)
Oticon

#1949 Re: Bášča

Post by Oticon »

zagordark wrote: Pa fino kad znaš, ponesi kilo kafe i svrati na istu... :-) :-) :-)
Hoću kad sazri paradajz :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#1950 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zagordark wrote:Ovo je moj paradajiz na balkonu u malo većoj saksiji.
Image

Dobronam došao zagordark.

Vjerovatno ne znaš koju sortu imaš, pa je tako teško reći jel sitan što je zakržljo u rasti ili je takav.
Kad kupiš auto nemoj očekivati da će odrasti u kamion, znači sve OK. :)
A to da si stavio 2 sadnice u 1 posudu mada je haman oko 10l velika može biti premala jer paradajz ima velik korijen.
Listovi su isto vezani na sortu. Ono što ti prati jeste boja, znači ako su žuti, blijedi (ovdje se zbog svjetlosti slabo vidi boja).
Listove možeš obrijati odzodo do prvih plodova mada ti kod ove prednje sadnice imaš upravo tako urađeno.
Što reče naša Oticon ne prećeruj sa zalijevanjem. Paradajz više voli sušu nego prekomjerno zlivanje.

I za kraj oko hrane. Vrtlar će ti reći za kakve travne bio pripravke, npr. žara.
Ja ti mogu reći kupi kakvo tekuće bio gnojivo sa kojim ćeš zaljevati prema uputama, npr. Plantella Vrt.
Možeš i dodati Plantella VITA al to nije gnojivo već aminokiseline. Ti počni sa Plantella Vrt.
Naravno možeš i sa nekim drugim gnojivo.

Hajd drugi put pazi kako slikaš, vidiš Oticon ulovi đe si. :)
Post Reply