Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#1726 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:
vrtlar wrote:...Na parceli ili dijelu baste gdje je bila mrkva moze se ponovo sijati tek nakon 4 god.

A sta moze u toku te 4 godine (do mrkve)?

Vec prije napisao pa da kopiram

Plodored
Grupa A (povrce koje veoma puno uzima hranljive materije iz zemlje)
PAPRIKA, PARADAJZ, KUPUSNJACE, KRASTAVCIi, PRASA i TIKVICE
Grupa B koja trosi upola manje hranljivih materija
MRKVA, CRNI I BIJELI LUK, CVEKLA, ROTKVICE, RODAKVE, KELERABA, SPINAT
grupa C povrce koje trosi minimalne hranljive materije iz zemlje
GRAH, GRASAK, PERSUN, SALATE, ZACINSKO BILJE I BORANIJA
Podijeli bastu na tri dijela i na jednom djelu stavi povrce iz grupe A iduce godine na to mjesto stavi povrce iz grupe B i trece godine povrce iz grupe C
Moras paziti ko je kome dobar i los komsija mislim na povrce

Za KRASTAVCE lose komsije su
krompir, paradajz, rotkvica
a dobre komsije su
boranija, grasak, prasa,kupus, kukuruz, salata, celer, luk, bosiljak, kopar
za PARADAJZ lose komsije su
grasak, krastavac, krompir
a dobre komsije su
boranija, kupus, bijeli luk, prasa, rotkvice, celer, spinat rotkve
Banksy

#1727 Re: Bášča

Post by Banksy »

Prakticirajući i neprakticirajući plodored nisam primjetila da pri uzgoju to ima tako veliku ulogu i da je toliko važno.
Prema mom iskustvu važnije je 1. dobro pripremiti i održavati tlo 2. naći kvalitetna sjemena, a biljke pri rastu redovno prskati biopripravcima, posebno u junu (Sarajevo) 3. odabrati i složiti lijehe prema tabeli dobrih susjeda 4. redovno umjereno zalijevati, i tek onda 5. paziti na polodored ... to je moje iskustvo.
kerima1

#1728 Re: Bášča

Post by kerima1 »

u iscekivanju kise :-) zahladnilo,al nigdje kapi jos,bojim se samo jakog leda.ima li gdje kise javite to ce mi bit znak da je pocelo :D
vrtlar

#1729 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Gdje su ovi bastoljubci nigdje nikoga.docepali se sunca pa se i ne javljaju.
Evo nesto od danas iz moje baste.Valjda ce i drugi slikati samo Mumin i ja stavljamo slike.

Image

Image
vrtlar

#1730 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:u iscekivanju kise :-) zahladnilo,al nigdje kapi jos,bojim se samo jakog leda.ima li gdje kise javite to ce mi bit znak da je pocelo :D

Kod mene je bila u srijedu a najavljuju ponovo kisu u ponedeljak i utorak.
kerima1

#1731 Re: Bášča

Post by kerima1 »

hocete li slike od blitve :D nju jedino imam dostupnu za branje.
kod nas jos nema i otuzno je koliko basta treba kisu :sad:
vrtlar dobrog ti krompira masallah,a i krastavci :bih:
bizet

#1732 Re: Bášča

Post by bizet »

pozz, ja se registrovah "samo" da pitam sta dalje kad bosiljak procvjeta hehe...cini mi se da sam bas na ovoj temi proljetos vidjela kako i sta kad bosiljak krene sjemenit (valjda je ovo pravi izraz)...mislim da je i bila slika kako neko otkida one "kupolice"...ja to isto radim vec neko vrijeme...ipak u 2 saksije sam odlucila da ga pustim da procvjeta cisto da naucim koje su naredne faze...e pa dalje ne znam sta da radim hehe...kad ja mogu skupiti sjeme bosiljka?...mogu li ga skupiti uopce?...cekam da se cvjetovi osuse? (krenula sam ja bila listati od 70 str. unazad da nadjem razgovor o bosiljku ali sam negdje oko 30 i neke odustala i evo me tu sad sa pitanjima)

inace ja i muz smo ove godine odlucili prvi put da napravimo nesto malo bastice :)
a ovo je samo neki pokusaj naravno...da budem iskrena nisam ja bas toliko ni bila zagrijana za ovaj rad, nije da je lak a i manikir uze pare na sredjivanje noktiju nakon rada u basti hehe (iako nosim one medicinske ili kako se vec zovu rukavice ali ne moze se plijeviti posteno ni u njima)...oboje radimo i nije bas da imamo vremena za bastu...ali sad ako prodje dan il' dva a da nisam provela u basti barem dva sata ja se sva unervozim...ljudi na poslu mi govore koliko sam smirenija i opustenija...istina je da mi mnogo godi boraviti u svojoj maloj i prilicno neurednoj bastici hehe...opustim se psihicki i cim sidjem u bastu na mom licu se pojavi osmijeh...nisam znala koliki je uzitak gledati nesto kako raste sto si svojim rukama posijao...imamo nesto malo paradajza, izgleda kao da prilicno normalno napreduje hehe i bijeli i crveni luk i jednu lijehu mrkve...mrkva mi je bas zarasla...plan je danas ju oplijeviti :)...i u ovaj sad ponedjeljak sam posijala tikve...znam da je kasno ali nije mi se dalo ranije...sve hocu - necu i tako dok nisam odlucila da je steta da mi sjeme dzaba stoji...one su vec juce izbile iz zemlje :D...hej, radovala sam se kao malo dijete...imam i 1 paradajzic koji je trebao ici u kantu za smece...ostao visak kad sam ga presadjivala u bastu i kao najmanji nije se imao gdje posaditi...gledam ga onako klonulog u ruci i mislim e necu te baciti nego cu te posaditi negdje drugo...jednostavno nisam imala srca da ga bacim...on sad ponosno raste medju bijelim lukom hehe i prilicno napreduje :)...eto sve me to nesto veseli od ovog proljeca...nadam se da ne zamjerite sto sam se raspisala ali morala sam podijeliti svoju srecu i raspolozenje sa ljubiteljima bastinskih poslova

nego sta dalje sa bosiljkom? he he he iiiii hvala unaprijed na pomoci
Mu'min

#1733 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mi danas polijepu žetvu napravili.
Kompir i luk te zelene salate su stalnica.
Patlidžan prije par dana brali kao i krastavice.

Novost dana je što smo danas brali od voća:
- višnje (kranji rok bio)
- te prve kaisije. oko 15-ak plodova. Male količine za voćare al velike zame jer su to prvi plodovi na tim dvjema sadnicama koje sam svojom rukom kalemio. :-D
Pravo sam ponosan na sebe. 8-)
- i glavna novost je što sam danas ubrao svoje paradajze. :mrgreen:
Mu'min

#1734 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar ove tvoje slike paša za oči. Kompir bi se nepeč jeo. :)
A u pravu si, samo ja i ti slikamo i obavljujemo. Hoće raja da nađe slona na njivi pa da slika da to bude nješto. :D
U mene led prije 10 dana ubi njivu al opet se uz Allahovu pomoć diže i eto ima se šta slikati.

Kerima1, more seko i blitva. :D

Evo današnjeg prvog paradajza i uskoro aBd prvih paprika.
Image
Image
kerima1

#1735 Re: Bášča

Post by kerima1 »

selam.kako ste ja super jos sto se lijepo nacita ispisali ste se napokon :-D pravo sam uzivala citajuci ovu novu clanicu sto pita z abosiljak kako uziva u basti,jest vala izvuce svu nervozu bastovanski radovi,izadjes sacv skocen,ali fino zarumenjen i zadovoljan rezultatom.
mu'mine bas nisam ljubomorna,al pocet cu i ja bit kao i ove neke prije sto su pisale na tvoje paradajze :lol: masallah,masallah jesul to stupice?znaci uspjeo si opet u 6-tom mjesecu brati.hajd uslikat cu i ja svoju blitvu,spinat je davno obran,jos cekam kisu mahune rascvjetale,a nigdje kise da krenu.bit ce ako Bog da.
od voca da pohvalim moje roditelje :-D posto ga ja nemam beru visnje,maline,jagode prosle davno.
Mu'min

#1736 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet to tako lijepo opisa ko da sam joj ja diktiro. :)
Potpisujem. :)
Sjeme bosiljaka možeš skupiti da imaš za naredn sezonu.
Listove beri i zamrzni da imaš preko zime, nemoj sušiti.

Kerima, Stupica bi mogo svaki čas početi zreti kao i ostali, koji već iz zelene mijenjaju u zeleno-bijelu boja prije "plavljenja". 8-)
bizet

#1737 Re: Bášča

Post by bizet »

Mu'min budem pokusala to zamrzavanje listova mada da budem iskrena prvi put cujem za takvo sto.
Ja sam ih vec brala naravno i vecinu susila jer ne mogu stici potrositi sve.
Hvala na savjetima.
Budem javila progres nase bastice, mada nemam sta slikati hehe...vidim vi ste bili vrijedniji pa kod nekih vec zrije povrce a kod mene se tek zamece :)
A istina je, izvlace sav stres bastinski radovi...nas dajdza ima obicaj reci kad smo presadjivali paradajz kako kao da sam mu uradila operaciju srca i sad trebam da ga stalno zalijevam i pazim kako bi prezivio...on to kaze za svaku biljku koju presadjujem i eto nekako je i to utjecalo da stvarno pocnem paziti i dozivljavati biljke paaa prilicno drugacije nego ranije...lijepo je vidjeti ih kako rastu a i desi se pocesto da zapjevam dok radim pa je uzitak jos veci...hej, moj uzitak ali za muza i komsije koji se nadju u blizini ne smijem da garantujem :)

pozz i hvala jos jednom na savjetima Mu'min
Mu'min

#1738 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote:Mu'min budem pokusala to zamrzavanje listova mada da budem iskrena prvi put cujem za takvo sto.
Ja sam ih vec brala naravno i vecinu susila jer ne mogu stici potrositi sve.
Hvala na savjetima.
Zamzrazavanjem listova bosiljaka očuvaš skoro 100% kvalitet dok se kod sušenja pola toga izgubi.
Ako želiš moreš probati i ono što je bilo na vrtlarici, da staviš listove u veće kocke, naliješ vode i zamrzeš.
Tako dobiješ ledene kocke. U zimi samo 1 odlediš ili ubaciš u kuhanje jer se dosta pusta i onako vode dodaje u kuhanje.

Drago mi je da si sa nama.
Ovdje je FSR raja. :)
Jedna od rijetkih tema koja nije opterećena razno-raznim prepucavanjima.
Kao i ona o Čilijima. :)
Sancho_de_Sancho

#1739 Re: Bášča

Post by Sancho_de_Sancho »

Sadi li se sta ilegalno !? :D svi neki paradajz, paprike, krompir i to za prehranu tacnije prezivljavanje, nidje smisla za biznis :D
kerima1

#1740 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Sancho_de_Sancho wrote:Sadi li se sta ilegalno !? :D svi neki paradajz, paprike, krompir i to za prehranu tacnije prezivljavanje, nidje smisla za biznis :D
kamo srece da se ima veci komadina zemlje ja bih rado i ilegalno prodavala :lol: nego ovak jedva za sebe sta stekni da je zdravo i ukusno.
hapy sam ugledala sam prvo omet paradajza hhhh TEK !! :D ja sam dosta kasno zapocela sa sadnjom pa ja ovo smatram velikim uspjehom.(bit ce i slike u toku noci treba prebaciti)

Code: Select all

Jedna od rijetkih tema koja nije opterećena razno-raznim prepucavanjima.
zato sto svi trazimo neki savjet pa se svak boji bana ako dodje do svadje :D sala :skoljka:
kerima1

#1741 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Last edited by kerima1 on 24/06/2012 23:28, edited 2 times in total.
kerima1

#1742 Re: Bášča

Post by kerima1 »

eh uspjela jedna davna slika sad je ovo sve u grmu do vrha motke.
eto mu'mine nesto suhonjavo,kad samo kukate nema slika :D
imma dobre slike od danas,al iscrpljena da bih se patila veceras :cry:
kerima1

#1743 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Image
pristigle maline kod mojih roditelja i usput da se vidi koliko je zemlja popucala od suse :-)
kerima1

#1744 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Image
uskoro i kupine domace stizu insallah :)
Image
paradajzi kod mojih ometa kijamet kazem im sad znam gdje cu brati :-) (nije da su se obradovali kad su to culi :D )
kerima1

#1745 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min

#1746 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sancho_de_Sancho wrote:Sadi li se sta ilegalno !? :D svi neki paradajz, paprike, krompir i to za prehranu tacnije prezivljavanje, nidje smisla za biznis :D
Ja ljudino samo čekam kad će kakav helikopter početi nadlijetati nad skupnim balkonom i onih 20-ak sadnica čilija zamijeniti sa "ananam-onom" biljkom. :D
Tako je jedan stavio čili na prozor, digo roletnu, upalio neku sijelicu da ima svijetli čitav dan.
Par dana kasnije eto krim policije, komšinica prijavila. :)
Kad je ovaj prsno u smijeh. Veli policajac, izvini znam da niko normalan ne bi stavio to na prozor da je ilegalno al moro sam doći, tako mi naredio šef.
Sliko paprike i otišao. :D
Mu'min

#1747 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

jes vidio kad se Kerima razbaca sa slikama.
Svaka čast kerima, ipak se imam šta vidjeti koliko si ti to sakrivala.
kerima1

#1748 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:Vrtlar

jes vidio kad se Kerima razbaca sa slikama.
Svaka čast kerima, ipak se imam šta vidjeti koliko si ti to sakrivala.
sta sam sakrivala ? ne znam smanjiti slike tako da mi ih ne pokaze citave i dosta toga sakrije :cry:
a nije ovo moje :P svoje krijem cekam da bude extra pa cu slikat :lol:
Sancho_de_Sancho

#1749 Re: Bášča

Post by Sancho_de_Sancho »

Mu'min wrote:
Ja ljudino samo čekam kad će kakav helikopter početi nadlijetati nad skupnim balkonom i onih 20-ak sadnica čilija zamijeniti sa "ananam-onom" biljkom. :D
Tako je jedan stavio čili na prozor, digo roletnu, upalio neku sijelicu da ima svijetli čitav dan.
Par dana kasnije eto krim policije, komšinica prijavila. :)
Kad je ovaj prsno u smijeh. Veli policajac, izvini znam da niko normalan ne bi stavio to na prozor da je ilegalno al moro sam doći, tako mi naredio šef.
Sliko paprike i otišao. :D
:lol: :lol: bože bože svasta u božijoj bašči :D čuj paprike za zeleniku zamijneili :lol:
Mu'min

#1750 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ma baba vjerovatno nije nabacila đozluke kad je prijavljivala pa nije vidjela ono najbolje, jel. :D
Post Reply