Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bambi_na_kofeinu

#1676 Re: Bášča

Post by Bambi_na_kofeinu »

Mu'min wrote:Bambi

mijenjam za ljutače paprike. :D
Svako nek donese 10 kg svog, sjedemo i jedemo jedno od drugoga i koliko ko može nek pojede, halal mu bilo. :lol:
E pa da smo bliže, neko sijelo baštovana bi bilo divno, znam sigurno da se ne bi ostalo gladno :D

Samo kod vas sve to puno brže prispijeva, kod mene krompir tek treba da cvjeta, jedna vrsta paradajza tek dala ometke, drugi su nam kasniji, čekamo grašak...
Vrtlar wrote:Super ove godine pripremi zemlju za njih a jagode jeli svake godine mijenjas ili ostaju iste
Ovo im je treća godina.
Mu'min

#1677 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Bambi_na_kofeinu wrote: E pa da smo bliže, neko sijelo baštovana bi bilo divno, znam sigurno da se ne bi ostalo gladno :D
Samo kod vas sve to puno brže prispijeva, kod mene krompir tek treba da cvjeta, jedna vrsta paradajza tek dala ometke, drugi su nam kasniji, čekamo grašak...
Ma možda i to nekad bude u Sarajevu ili Tuzli kakva kahva.
A ne može se protiv Boga, koliko god da bi uspješno prije 10-ak dana udari led, ubi zemlju a ne samo ono što je na zemlji. :cry:
floramye

#1678 Re: Bášča

Post by floramye »

Pozdrav.
Slučajno nabasah na ovu stranicu i oduševih se namah. Pratim vec evo nekoliko dana i na kraju se i ja registrovah.
Smijem li ovdje pitati za savjete o sobnom cvijecu? (nece me nikako :( )
kerima1

#1679 Re: Bášča

Post by kerima1 »

dobro dosla Floramye,smijes pitaj :)
Oticon

#1680 Re: Bášča

Post by Oticon »

Svako nek donese 10 kg svog, sjedemo i jedemo jedno od drugoga i koliko ko može nek pojede, halal mu bilo. :lol:
:lol: :lol: :lol: Koji genije...on bi na razmjenu donio 10 kg fafarona i onda halali :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1681 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:
Za ovu sliku imas sta god hoces a za sok od ruza duplo vise.
Vrtlar...tebe tvoje hise soka od ruže čeka...samo ti dođi u Šeher.
Mu'min

#1682 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:

:lol: :lol: :lol: Koji genije...on bi na razmjenu donio 10 kg fafarona i onda halali :lol: :lol: :lol:
Pst, ne kvari mi plan! :lol: :lol: :lol:
Oticon

#1683 Re: Bášča

Post by Oticon »

floramye wrote:Pozdrav.
Slučajno nabasah na ovu stranicu i oduševih se namah. Pratim vec evo nekoliko dana i na kraju se i ja registrovah.
Dobro došla Floramye. Samo pitaj, valjda će neko znati i odgovor.
Naša jača polovina na forumu Vrtlar, Mumin i Flag su cvjećari u diši iako to ne priznaju :wink:
Oticon

#1684 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Oticon wrote:

Pst, ne kvari mi plan! :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: Ko će tada slušati Sinana :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#1685 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote: :lol: :lol: :lol: Ko će tada slušati Sinana :lol: :lol: :lol:
Bambi i to nakon čilija onu "Gori do bola" od sinana Sakića :lol: :lol: :lol:
floramye

#1686 Re: Bášča

Post by floramye »

Hej hvala na toploj dobrodoslici.

A i stil pisanja vam je super :)

A evo ne znam ni kako formulistai svoj pitanje- jednostavno nece me nikakvo sobno bilje.
I ako ga mazim i pazim nece, pa i ako promijenim taktiku i samo ga povremeno zalijem, nece ni onda.

Ko jedino se drzi onaj spatifilum. Ostalo (difenbahija, fikus, jos spatifiluma) mislim da je zeznuo moj muz (koji inace misli da se razumije u sve, od igle do lokomotive :) ). Kaze, treba prihrane ovom cvijecu. Navodno je ispostovao omjer gnojiva i vode, ali ja mislim da nije.... Mescini da je sve sagorilo od prihrane.

Al hajd' dosta o mom muzu, pricajmo malo o meni. :)
Nedavno uzeh onu malu ruzicu grmusicu (pa nisam je ni dohvatila, zalila ni nista) a ona sutradan odmah ko zuti po laticama (ali ono ko da truhne) i samo se sasuši.
Obična ljubičica- ma ne moze sastaviti ni 10ak dana- prvo se ukine cvijet, pa onda se sve onesvijesti.
Nekidan i kucna sreca (a ona je mescini jos ko i najjednostavnija za odrzavanje)- sva se osusila (ali zemlja je lagano vlazna, nije premokra...)
Gdje da ih drzim? Ooo...
vrtlar

#1687 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:Hej hvala na toploj dobrodoslici.

A i stil pisanja vam je super :)

A evo ne znam ni kako formulistai svoj pitanje- jednostavno nece me nikakvo sobno bilje.
I ako ga mazim i pazim nece, pa i ako promijenim taktiku i samo ga povremeno zalijem, nece ni onda.

Ko jedino se drzi onaj spatifilum. Ostalo (difenbahija, fikus, jos spatifiluma) mislim da je zeznuo moj muz (koji inace misli da se razumije u sve, od igle do lokomotive :) ). Kaze, treba prihrane ovom cvijecu. Navodno je ispostovao omjer gnojiva i vode, ali ja mislim da nije.... Mescini da je sve sagorilo od prihrane.

Al hajd' dosta o mom muzu, pricajmo malo o meni. :)
Nedavno uzeh onu malu ruzicu grmusicu (pa nisam je ni dohvatila, zalila ni nista) a ona sutradan odmah ko zuti po laticama (ali ono ko da truhne) i samo se sasuši.
Obična ljubičica- ma ne moze sastaviti ni 10ak dana- prvo se ukine cvijet, pa onda se sve onesvijesti.
Nekidan i kucna sreca (a ona je mescini jos ko i najjednostavnija za odrzavanje)- sva se osusila (ali zemlja je lagano vlazna, nije premokra...)
Gdje da ih drzim? Ooo...

Hajde da dokazem da kao nesto znam o cvijecu da se dame sa ovog foruma ne naljute. Ma znam ja samo ne bih zeni priznao nema te sile. :mrgreen: Prvo u stanu nisu sve prostorije iste u kuhinji i u kupatilu ima vise isparavanja nego u dnevnom boravku a u dnevnom boravku je veca temperatura u hodnicima je pretezno propuh i manje svijetla.Ljeti se moze zalijevati dva puta sedmicno i naravno nakon nekog vremena prosuti vodu koja se iscijedila na podlosku saksije jer ce ta voda unistiit korijen.Sobno cvijece se zalijeva vodom koja je odstojala najmanje 24 h i da je ista temperatura koja vlada u sobi
i na kraju sama ce biljka reci kad joj je potrebna voda a i zemlja u saksiji.Biljka ce opustiti listove a zemlja ce biti kao malo svijetlija.
Last edited by vrtlar on 19/06/2012 14:33, edited 1 time in total.
vrtlar

#1688 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
floramye wrote:Pozdrav.
Dobro došla Floramye. Samo pitaj, valjda će neko znati i odgovor.
Naša jača polovina na forumu Vrtlar, Mumin i Flag su cvjećari u diši iako to ne priznaju :wink:

Ma nema sanse da bih ikad priznao da sam cvijecar ;-) :mrgreen:
Mu'min

#1689 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Ma nema sanse da bih ikad priznao da sam cvijecar ;-) :mrgreen:
Što reko Mrgud iz Štrumfova: "Ja mrzim cvijeće!" :D

Al ovo moram komentirati: :D
floramye wrote:mislim da je zeznuo moj muz.
Tipično žensko mišljenje o muškarcima. :lol: :lol:
floramye wrote:Al hajd' dosta o mom muzu, pricajmo malo o meni. :)
Tipično žensko razmišljanje o sebi. :lol: :lol:

Dobro nam došla.
Evo pošto ti je kolega vrtlar inače poznati anti-cvjećar dao par pametnih savjeta ja ne bi ništa dodao. :)
Last edited by Mu'min on 19/06/2012 14:39, edited 1 time in total.
floramye

#1690 Re: Bášča

Post by floramye »

hihihihi

vidim ja da sam na pravom mjestu :)

A pratim ja to kad se objese listovi i stvarno pomalo zalijevam (umjereno), ali to kad se objesi i onesvijesti - ne vraca se vise.
Kucna sreca, ja mislim da je to pravo neosjetljiva biljka- meni se onesvijestila u roku 5 dana od kupnje.
Moj muz (hihi,onaj vrli koji pokriva sve zivotne oblasti :) )ima teoriju da to u onim staklenicima ili cvjecarama stoji na nekom "specijalnom mjestu: vazda svjeze i zeleno" u smislu- samo da se proda. A onda cim ga ti doneses kuci ono umire....

:)))

(ko tješi me da nije do mene...hihihi :D )
vrtlar

#1691 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:hihihihi

vidim ja da sam na pravom mjestu :)

A pratim ja to kad se objese listovi i stvarno pomalo zalijevam (umjereno), ali to kad se objesi i onesvijesti - ne vraca se vise.
Kucna sreca, ja mislim da je to pravo neosjetljiva biljka- meni se onesvijestila u roku 5 dana od kupnje.
Moj muz (hihi,onaj vrli koji pokriva sve zivotne oblasti :) )ima teoriju da to u onim staklenicima ili cvjecarama stoji na nekom "specijalnom mjestu: vazda svjeze i zeleno" u smislu- samo da se proda. A onda cim ga ti doneses kuci ono umire....

:)))

(ko tješi me da nije do mene...hihihi :D )

Tvoj muz je donekle u pravu jer kako bi ti sto proizvode zaradjivali.Kod proizvodjaca presada povrca nikad ne mozes uzeti presad paradajza,paprika ako nije dostigao jednu odredjenu visinu po njihovom standardu.Prskaju ga protiv bolesti, za brzi rast i ukorijenjavanje i pred samu prodaju prska ga za zastoj odnosno da mu uspori rast cime se dobija manja kolicina ploda,jer vrijeme cini svoje.I onda moras otici kod njega da kupis paradajz ili paprike itd.
Nemoj cekati da se listovi opuste odredi dane kad ces zalijevati i uradi kako sam savjetovao sto se tice vode .
floramye

#1692 Re: Bášča

Post by floramye »

vrtlar wrote:
Tvoj muz je donekle u pravu .....
A nisam ni mislila drukcije....hihih

Ma mislim stvarno da radim tako sto se tice zalijevanja, ali evo- pripazicu malo jos.

A sta sa onom kucnom srecom? I ona je sva kao suha nekako, ko malo tuhinja... Hajd uslikacu je
vrtlar

#1693 Re: Bášča

Post by vrtlar »

masmavi wrote:Gdje mogu kupiti dobre jagode? :)

Mislis na presad jagoda ili plodove.
vrtlar

#1694 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:
vrtlar wrote:

Ma mislim stvarno da radim tako sto se tice zalijevanja, ali evo- pripazicu malo jos.

A sta sa onom kucnom srecom? I ona je sva kao suha nekako, ko malo tuhinja... Hajd uslikacu je

Najbolja stvar uslikaj pa ce ti muski cvijecari koji pisu na ovom forumu( Flag,Mumin )reci gdje grijesis, izuzev mene jer ja nisam cvijecar :mrgreen: ;-)
vrtlar

#1695 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:
vrtlar wrote:

Kucnu srecu ne smijes drzati na jakom suncu ona voli sjenovito mjesto i da je umjerena toplota.Zemlja joj mora uvijek biti vlazna ne smijes puno zalijevati.Manje a cesce zalijevanje kod nje je da ne smijes dozvoliti da se zemlja osusi.Moja manja i deblja polovina a ponekad i ljepsa ;-) :razz: je drzi na zatvorenoj terasi i pravo joj dobro napreduje biljka a mnozi se brzo za nevjerovat.
vrtlar

#1696 Re: Bášča

Post by vrtlar »

masmavi wrote:
vrtlar wrote:
masmavi wrote:Gdje mogu kupiti dobre jagode? :)

Mislis na presad jagoda ili plodove.
Ma presad, imam nesto malo sto vodim racuna o njima, ali hocu da to malo "prosirim" :)

Ako vec nisu onda ce uskoro jagode koje imas pustati male vrijeze kojima ce na kraju biti lisce i korijen.Uzmes neku posudu moze od yogurta i stavis zemlju i posadi tu vrijezu.I kad naraste dobro se ukorijeni otkini je od maticne jagode mislim tu vrijezu.
flag

#1697 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:
Najbolja stvar uslikaj pa ce ti muski cvijecari koji pisu na ovom forumu( Flag,Mumin )reci gdje grijesis, izuzev mene jer ja nisam cvijecar :mrgreen: ;-)
Meni se štuca cijeli dan... Vidim da me često spominju ovi trećerazredni cvjećari i vrtlari :D
Nego sreća tvoja vrtlaru što neko mora danas i raditi pa nemam vremena da odgovorim na ovu tvoju zahebanciju :lol:
Ali eto me uskoro sa odgovorom, odoh sad ono malo platice zaraditi.
floramye

#1698 Re: Bášča

Post by floramye »

vrtlar wrote: Kucnu srecu ne smijes drzati na jakom suncu ona voli sjenovito mjesto i da je umjerena toplota.Zemlja joj mora uvijek biti vlazna ne smijes puno zalijevati.Manje a cesce zalijevanje kod nje je da ne smijes dozvoliti da se zemlja osusi.Moja manja i deblja polovina a ponekad i ljepsa ;-) :razz: je drzi na zatvorenoj terasi i pravo joj dobro napreduje biljka a mnozi se brzo za nevjerovat.
Ma eto zato se ja i ustručavam javljati i postavljati ovakva pitanja, jer eto, sve ovako i radim.
A i to mi je za nevjerovati kod razmnožavanja (imala sam j ei prije), ali ova je samo stala, u isto vrijeme sa onom ljubicicom (doneseni isti dan, sve fino ferceralno nekoliko dana i onda sinhrono onesvjestavanje bilja. (E tu muz upada sa teorijom o uislovima u cvjecarama)

Ko da mi negdje u kuci nesto ne stima. Feng shui....hihihii
vrtlar

#1699 Re: Bášča

Post by vrtlar »

floramye wrote:
vrtlar wrote: Kucnu srecu ne smijes drzati na jakom suncu ona voli sjenovito mjesto i da je umjerena toplota.Zemlja joj mora uvijek biti vlazna ne smijes puno zalijevati.Manje a cesce zalijevanje kod nje je da ne smijes dozvoliti da se zemlja osusi.Moja manja i deblja polovina a ponekad i ljepsa ;-) :razz: je drzi na zatvorenoj terasi i pravo joj dobro napreduje biljka a mnozi se brzo za nevjerovat.
Ma eto zato se ja i ustručavam javljati i postavljati ovakva pitanja, jer eto, sve ovako i radim.
A i to mi je za nevjerovati kod razmnožavanja (imala sam j ei prije), ali ova je samo stala, u isto vrijeme sa onom ljubicicom (doneseni isti dan, sve fino ferceralno nekoliko dana i onda sinhrono onesvjestavanje bilja. (E tu muz upada sa teorijom o uislovima u cvjecarama)

Ko da mi negdje u kuci nesto ne stima. Feng shui....hihihii

E onda mijenjaj muza :mrgreen: .Ona hoce da gaji cvijece pa zar ti muz nije i cvijece i kucna sreca i sve :dance: :dance: :dance:
vrtlar

#1700 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
vrtlar wrote:
Meni se štuca cijeli dan... Vidim da me često spominju ovi trećerazredni cvjećari i vrtlari :D
Nego sreća tvoja vrtlaru što neko mora danas i raditi pa nemam vremena da odgovorim na ovu tvoju zahebanciju :lol:
Ali eto me uskoro sa odgovorom, odoh sad ono malo platice zaraditi.
Cekam ja tebe da udjes u ovu nasu sektu anticvijecara. ;-) :mrgreen:
Post Reply