Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sjeme bhut jolokia koje mi je poslao cika mumin je posadjeno u Martu, medjutim od 8 posadjenih uspjelo je 4, od tih 4 koje su uspjele ostala mi je 1. (Dodje ovaj onaj, joj daj majke ti platicu ti vako nako, tako da sam sebi ostavio samo tu jednu). visine je oko 35 cm ali jos ne daje cvijetove, mislim da joj je vrijeme ili treba jos da raste?
Da ti njih malo previše ne prihranjuješ. Vrijeme im je da cvjetaju ali ako ih previše prihranjuješ naročito azotom nemaju baš interesa da se razmnožavaju.
I moje su sijane u februaru ali baš fino cvjetaju ali im opada plod. Zaljevam ih corbuljkom od žare ali ako se stanje ne popravi za 10-ak dana moraću probati neki od biofertilizatora.
Oticon wrote:Dobro nam se vratila Etoja. Mumine ne pratiš članove " Agrofitnesa" Etoja se pridružila FSR grupi ranije.
Vrtlaru...odahni malo u branju boba i javi se sa novim slikama.
Po savjetu jednog Portugalca a bob im je nacinalna hrana sav bob sam ubrao i malo obario i stavio u zamrzivac.Naravno ostavio sam i da jedem sad ovih dana.
safran wrote:I moje su sijane u februaru ali baš fino cvjetaju ali im opada plod. Zaljevam ih corbuljkom od žare ali ako se stanje ne popravi za 10-ak dana moraću probati neki od biofertilizatora.
Vjerovatno ti plodovi sto opadaju nisu opraseni a u kakvom su stanju listovi na paprici nadam se da nije neka bolest.Ako su listovi u redu onda plodovi nisu opraseni i zato opadaju.Da dopunim jesu li paprike vani ili na balkonu.Koliko znam ti imas pcele pa ako su vani bas me cudi da nisu oprasene.Ako imas postavi sliku da vidimo u kakvom je stanju paprika.Zainteresovalo me bas zasto opadaju plodovi.
ahaa,sad su malo veci i hoce da cvjetaju masallah,svaki drugi dan ih prscem zarinom juhom nadam se da ce ih to ne samo hraniti,nego i stititi od bolescura.koristim i kalcij iz ljuski od jaja.
radujem se oovj vrucini samo radi paradajza njiam godi
safran wrote:Da ti njih malo previše ne prihranjuješ. Vrijeme im je da cvjetaju ali ako ih previše prihranjuješ naročito azotom nemaju baš interesa da se razmnožavaju.
Kako mislis prihranjivati? Vode dobiju svako 2-3 dana staklenu casu u velikoj saksiji, buknu preko noci cim vodu dobiju, dok su bile u manjoj isto tako svako 2-3 dana trecina case.
Dado prihranjivati znači dodavati još nešto osim vode đubrivo neke vrste - hemijsko, bio, biljne juhe i sl. Ako samo zaljevaš - kakva ti je zemlja u saksijama?
Vrtlaru - ovo su chilli saksijašice - nalaze se na balkonu u povelikim keramičkim saksijama, lisna je vrlo fine zelene boje, solidne površine, bez promjena. Mislim da su ili oprašene ili partenokarpe - naime formira se zametak ploda. Ja mislim da je do kvaliteta podloge - kupila sam Potgrond koji mi se prije par godina super pokazao u toploj lijehi ali u čašicama i saksijama ne.
imaj na umu da biljka kao i čovjek u različitim etapama života ima različite potrebe po hrani.
NPK je nama poznato kao oznaka za gnojivo (obično 3x15) ali ako kažemo u prostom jeziku N = PROLJEĆE, P=LJETO, K=JESEN
Pa ako ti je sadnica u razvoju treba naj više dušika (N).
Kad počinje da cvjeta treba Fosfora (P), a kad plod krene onda Kalija (K).
RAzloga za probleme sa sadnicom može biti 1 ili više al kada se govori o hrani u biti stoji ovo gore što sam napisao.
Pa ako imaš problema sa cvatom vjerovatno je slijedeće:
- ili fali fosfora
- ili omjer NPK za to doba razvoja sadnice u tvojoj zemlji nije odgovarajući.
Last edited by Mu'min on 18/06/2012 09:51, edited 2 times in total.
Hajde da i ja nesto pitam ko zna a mislim da zna Oticon i Safran mozda i Banksy.Ruza od koje se pravi sok kako je tacan naziv pod kojim je mogu naci ovdje gdje ja zivim.Mi smo jer zvali djulbersecerka.Neki je zovu ruza damask itd. Mozda i Mumin zna on je polu cvijecar.