Bášča
Moderator: anex
-
safran
#1576 Re: Bášča
Ako sadrži dozvoljeni GMO u količini iznad 0,9 % po sastojku onda mora biti obilježeno. Ispod 0,9% se ne obilježava, smatra se slučajnim ili tehnološki neizbježnim.
-
safran
#1577 Re: Bášča
Jesi li siguran da je ovo Monsantov proizvod ? Nisam vidjela ništa slično na listi herbicida. Pretpostavljam da je herbicid u pitanju.Mu'min wrote:I sad mi se vrti pred očima kad sam vidio Monsantovu embalažu (Gurdian extra AS) za prskanje žita, koju sam vidio u jednom bosanskom seocu. Ljudi nisu ni svjesni šta se im potura u prskanje.
Sve je to totalno neuko, prevareno i dezinformirano.
- Mu'min
#1578 Re: Bášča
Monsanto 100%.safran wrote: Jesi li siguran da je ovo Monsantov proizvod ? Nisam vidjela ništa slično na listi herbicida. Pretpostavljam da je herbicid u pitanju.
I za prskanje žita je.
- Mu'min
-
safran
#1580 Re: Bášča
Nema pod tim nazivom. Pa dobro, Monsanto je prvenstveno hemijska industrija.
- Mu'min
#1581 Re: Bášča
Monsantu ne bi vjerovao i ni kad bi imali 1001 certifikat o bezbjednosti njihovih proizvoda.safran wrote:Nema pod tim nazivom. Pa dobro, Monsanto je prvenstveno hemijska industrija.
To je moje lično mišljenje, mada ima i drugih bisera od firmi al ovi su šejtan na šejtanima.
- Mu'min
#1582 Paradajz
Evo i 1 današnje slike paradajza.
Fala Allahu za sada ide bez problema.

Fala Allahu za sada ide bez problema.

-
emirolini
#1583 Re: Bášča
update magicnog paradajza

-
emirolini
#1585 Re: Bášča
u bijelim da, u ostalim su po jedna
- Mu'min
#1586 Re: Bášča
Ja sam se okanio sađenja paradajza po 2 sadnice u 1 posudu ili na 1 mjestu u njivi.
- vrtlar
#1587 Re: Bášča
Oticon wrote:
Vrtlar...ovih sa dvije noge se nebi mogao riješiti sa ustajalim čajom od zove![]()
![]()
...mislim da ti tada ni Hepo kockice nebi pomogle.
Eh imam ja jednu u kuci ne pomaze nikakvo sredstvo da je otjeram cak ni smrdljiva kopriva
- vrtlar
#1588 Re: Paradajz
Mu'min wrote:Evo i 1 današnje slike paradajza.
Fala Allahu za sada ide bez problema.![]()
Super napreduje paradajz eto ga za koju sedmicu za branje.
- Mu'min
#1589 Re: Bášča
Ma pravo da ti kažem malo me brine ovo povremeno 5-min padanje kiše a temperature su oko 20-ak celzija što je idealno za plamenjaču. 
Šta je slikama ostalih?
Šta je slikama ostalih?
-
Oticon
#1590 Re: Bášča
vrtlar wrote:Oticon wrote:
Vrtlar...ovih sa dvije noge se nebi mogao riješiti sa ustajalim čajom od zove![]()
![]()
...mislim da ti tada ni Hepo kockice nebi pomogle.
Eh imam ja jednu u kuci ne pomaze nikakvo sredstvo da je otjeram cak ni smrdljiva kopriva![]()
i onda se navikao na nju i ne bi je sad dao nizasta na svijetu.
-
Oticon
#1591 Re: Bášča
Šta da slikam kad mi je sve propalo? Mislim da se nikome ne gleda samo lijeha lukaMu'min wrote:Ma pravo da ti kažem malo me brine ovo povremeno 5-min padanje kiše a temperature su oko 20-ak celzija što je idealno za plamenjaču.
Šta je slikama ostalih?
- Mu'min
#1592 Re: Bášča
Zašto želimo pokazati ono najbolje? 
Pa nije vrtlarstvo hrpa super plodova već mješavina raznih događaja, uspjeha i neuspjeha.
Iz greški se učimo.
Oticon, uz tebe smo.
Pa nije vrtlarstvo hrpa super plodova već mješavina raznih događaja, uspjeha i neuspjeha.
Iz greški se učimo.
Oticon, uz tebe smo.
- Banksy
#1594 Re: Bášča
To je šimšir, Buxus. Šimšir veličine kao na prvoj slici košta oko 100-200 KM zato jer jaaaaako sporo raste, a da bi se uzgojio do visine kao na 2. i 3. slici potrebne su decenije. U poljoprivrednim centrima i botaničkim vrtovima možeš naći sasvim male koji su cijenom puno povoljniji, ali da bi porasli do tih visina čekaćeš do starostiemirolini wrote:Ima i u Miladijama, kod metalotehne ako si iz Tuzle. Samo ti iz G. Tuzle su jeftiniji.aleckovic wrote:Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece:
Ja doma imam slican, sporo raste ali je fantazija.
Presađivanje iz zemlje velikih šimšira je uvijek rizičan posao i u 90% slučajeva se ne prime.
Nikad ih ne kupuj kod privatnih lica zato što su redovno dobijeni iz divljeg uzgoja, lošim reznicama, zato ostanu rijetki, slabog lista i boja im uvijek povuče na žuto.
Ako ga zaista želiš, kupi manji u OBI-ju ili Agricomu, od oko 15-30 KM, nađi lijepo mjesto u vrtu, pa posadi unucima. Ili uzmi veći, skuplji, ali nikad iz zemlje već uvijek baliran, s posudom.
Ako ne, preporučujem ti pačemprese i tuje koje brže rastu, prihvatljivijih su cijena, a izgledom donekle slični šimširu. Ako si u Sarajevu, najveći izbor i najpovoljnije cijene su ti u Agricomu u Hadžićima. Sadi ih uvijek u jesen.
Da bi mogao probrati šta ti se sviđa, evo ti stranica proizvođača koji snabdijeva Agricom zimzelenim drvećem, pa većinu ovoga moći ćeš naći u njihovom centru negdje u oktobru.
http://www.ruzeitopalovic.co.rs/?page=c ... divProdaja
- Banksy
#1595 Re: Bášča
Dobro. Sve ide, pomalo kasni, ali kasno sam i sadila da bih izbjegla majski led i snijeg. Bilo malo plamenjače, ubila je mlijekom. Preslica za krastavce i tikvice, kopriva za paradajz, pelin za kupuse redovno, sve ok.vrtlar wrote:Svi javljaju o basti a nema nam nikako Drekalice i njenog izvjestaja i koliko vidim Banksy nije dala izvjestaj.
Ovogodišnji nauk ... kupusi obavezno dogodine u hlad, krastavci i tikvice saditi samo sjemenom, bez presade, od patlidžana dižem ruke, ne znam napraviti kvalitetan, velik rasad.
I tako ... Sve će stići nešto kasnije nego inače, ali kako je bilo loše proljeće, sve je perfektno.
-
nova_korisnica
#1596 Re: Bášča
ja sam zasadila cherry paradajz u velike saksije na balkonu...koliko mu treba da pocne davati plodove
mislim koliko to traje...dva zasada su narasla nekih 60 cm u visinu...dva su cca 40 i jos dva 30
- Mu'min
#1597 Re: Bášča
Ako Bog da krajem jula. 
Zavisi od sorte.
Inače meni sadnica na njivi ide i do 200cm. Tako da pripripremi kakvu podužu pritku da drži to.
Zavisi od sorte.
Inače meni sadnica na njivi ide i do 200cm. Tako da pripripremi kakvu podužu pritku da drži to.
-
nova_korisnica
#1598 Re: Bášča
oki, tnxMu'min wrote:Ako Bog da krajem jula.
Zavisi od sorte.
ja metnula dvije pritke po metar i kontam bice dovoljno
ove godine je bila proba sto se toga tice, sljedece cemo malo vise zasaditi
- Mu'min
#1599 Re: Bášča
Ja sam prošle godine testirao 10-ak sadnica paradajza u saksijama i nije ono što sma očekivao:
- možda što su bile (pre)male saksije
- možda što nisam imao uz onih 130 na njivi interesa da bi to ganjao još i u saksijama onako kako treba
- možda nisu naj uslovi
sve u svemu nije to to.
Mati je probala 2 sadnice i rezultat je bio zanimljiv mada uz 130 sadnica na njivi to je bilo trošenje vremena i vode u ništa.
Evo slike sa balkona moja svile tok početka raste.

- možda što su bile (pre)male saksije
- možda što nisam imao uz onih 130 na njivi interesa da bi to ganjao još i u saksijama onako kako treba
- možda nisu naj uslovi
sve u svemu nije to to.
Mati je probala 2 sadnice i rezultat je bio zanimljiv mada uz 130 sadnica na njivi to je bilo trošenje vremena i vode u ništa.
Evo slike sa balkona moja svile tok početka raste.

- Mu'min
#1600 Re: Bášča
Danas bio u bašči da bi vidio šta je uradio jučerašnji led.
Potužno je bilo gledati šta je Allahova sila uradila. Krastavice ko da je neko kalašnikovim udaro iz bliza.
SubhanaAllah, nije više ni smiješno al eto baci brigu na veselje.
Paprike dobro prošle kako sam se bojao kao i paradajz, mada izgleda ko da su ga koze brstile.
Danas sam prsko sodabikarbonom i aminokiselinama, pa valjda se oporavi i da ne bude plemenjače.
Al štaš. Sve je to dio života.
P.S. Safran, haman ćemo mi pipune krasti po Mercatoru.
Potužno je bilo gledati šta je Allahova sila uradila. Krastavice ko da je neko kalašnikovim udaro iz bliza.
SubhanaAllah, nije više ni smiješno al eto baci brigu na veselje.
Paprike dobro prošle kako sam se bojao kao i paradajz, mada izgleda ko da su ga koze brstile.
Danas sam prsko sodabikarbonom i aminokiselinama, pa valjda se oporavi i da ne bude plemenjače.
Al štaš. Sve je to dio života.
P.S. Safran, haman ćemo mi pipune krasti po Mercatoru.