Moderator: anex

Ove okrugle sa ovim kvrgicama su ukrasne... Ja nisam čula da ih je iko probao! Imala ja jednu godinama, sušila se polagano. Kada se protresu, ako su dovoljno suhe, unutra se čuju sjemenke i onda se tikvica može razbiti i sjemenke iskoristiti sa novu generaciju tikvicaAdnaZ wrote:na jednom drugom forumu sam čitala da jesu jestive. ja ih sijem prvi put. nisam ih probala. ovo bi trebalo biti za ukras mada ne znam kako sad da ih sušim ili šta već. ubrala sam ih jer već 10 dana stoje iste, samo su počele dobijati boju kao zrele.
ma ne znam ni šta će mi, jednostavno nisam mogla da odolim da ih ne posijem. sad ću ih podijeliti po komšilukuako si blizu dobacim ti koju, pa probaj i prenesi kakve su
Sve ti možeš zasaditi bilo kad, ali šta ćeš imati od toga i hoćeš li dočekati plod?Senad666 wrote: evo ja se registrovah na forum samo zbog ove teme....super je ovo i zanimljivo mi je pravo!
e sad zanima me, da li postoji blio koja biljna vrsta (povrce ili voce) koje bih mogao sada zasadit? naravno rijec je o sadnji u zatvorenom prostoru - u saksiju.
Hvala unaprijed!
Prije proljeća vjerovatno nigdje. Ustvari, ako si u Sa, pogledaj u Merkuru, oni vjerujem imaju stalnu postavku sjemenja.pravabubica wrote: Gdje mogu kupiti sjeme za rukolu i šeri paradajz? Hvala

podsjeti me na djetinjstvo ova slika, vako je nane susila jos , papriku , boraniju i zacine neke trave, kako sam ko dijete govorila.Toto wrote:narezem na tanke snite, nanizem na kanafu i objesim pod krov da ih sunce ne isprepada
i onda cekam zimu da se plaha osusi, trknem u Stolac po plahu, svratim na Bivolje Brdo po kiseli kupus i onda pravim pirjan

Gdje nade ovolisno jaje?drekalica28 wrote:Samo da se pohvalim...prvi put u sam u životu ljetos nešto posadila i uzgojila.![]()
I to ovu predivnu tikvu koja se itekako u slast pojela.![]()
Jaje na slici služi samo za to da se vidi kolikačka je tikva ispala.
U istočnoj Bosni ovo zovemo "ĆURTA", neki zovu i Turkinja ili Stambolka.drekalica28 wrote:
sva castdrekalica28 wrote:Samo da se pohvalim...prvi put u sam u životu ljetos nešto posadila i uzgojila.![]()
I to ovu predivnu tikvu koja se itekako u slast pojela.![]()
Jaje na slici služi samo za to da se vidi kolikačka je tikva ispala.
Mu'min wrote:
Lijepa tema i lijepi ljudi u njoj.
Velik pozdrav za sve.