Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#1376 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Motiku u ruku i kopaj a ne da budu grude.Mozes umjesto kopra uzeti GAVEZ.On je inace korov i raste oko rijeka itd.Uzmi oko kilu lisca gaveza moze i stabljika ali lisce je bolje i potopi u 10 l vode e sad da imas kisnice bolje bi bilo ali uzmi prokuhane vode.Nakon sedam dana kad prestane da pjeni dobices smedju tekucinu i jedan litar te tekucine stavi na 10 l vode i zalijevaj mozes jednom sedmicno.Gavez ima puno kalija,kalcija,zeljeza itd.Inace gavez je najljekovitija biljka na svijetu, tako kazu travari i strucnjaci.
Super...znam odlično šta je GAVEZ... a znam i gdje je ima da mogu nabrati. Hvala.
Banksy

#1377 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:
Banksy wrote:
flag wrote: Ima kod nas u OBI-u kupiti ovih jutanih traka, koliko koštaju, nemam pojma - moje majice zaplate za paradjz.
Još jednom.. . Fatamorgana
Ne troši pare. Jutane nisu loše, ali su prekrute. Majice su daleko najbolje jer se pamuk lagano razvlači, pa biljka može nesmetano da se širi, raste i razvija. Nisu loši ni gumeni bužiri, kao za voćke, ali to u Sarajevu nećeš naći ...
Evo slika( kanape ili kanafe ili uzeta kako ko voli) od jute koje je izuzetno mekano kao sto sam napisao.Za vezivanje paradajza izuzetno i za sve drugo a dobra mu je strana sto za godinu istruhne u zemlji.
Znam, bilo u OBI-ju, sve sam probala ... i to i od biorazgradivog pruća, slame, koješta ... al' majice su majice :mrgreen:
Paradajz ti je :thumbup:
... kod nas dabogda da rodi do septembra kako nas je vrijeme omlatilo ...
Banksy

#1378 Re: Bášča

Post by Banksy »

flag wrote: Ma kakvo trošenje para, moje su majice već zaplatile. Moja žena je moje majice odradila k'o nindža - začas i pretvorile su se u trakice.
Bužira ima u Sa Banksy, nisu skupi. Kao dva spojena prstena, manji i veći sa suprotnih strana otvoreni.
Gumeni, elastični? Gdje?
vrtlar

#1379 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Kako se ovo vrtlar zove po njemačko?

Juteschnur verrotbar tako pise na proizvodu

Evo slika jednog posebnog dugo zeljenog paradajza nadam se da cu ga uspjeti sacuvati jer imao je nedostatak kalcija i sad fosfora ja ga danas dobio i stavio sam mu fosfora naravno bio produit.

Paradajz je sub artic plenty tomato jedan od najbrzih vrsta paradajza daje plod u roku od 45 do 50 dana.

Image
vrtlar

#1380 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Svi se javili a nema nam Drekalice kako li je u njenoj basti :? valjda ce i ona podnijeti izvjestaj za koji dan.
flag

#1381 Re: Bášča

Post by flag »

Banksy wrote:
flag wrote: Ma kakvo trošenje para, moje su majice već zaplatile. Moja žena je moje majice odradila k'o nindža - začas i pretvorile su se u trakice.
Bužira ima u Sa Banksy, nisu skupi. Kao dva spojena prstena, manji i veći sa suprotnih strana otvoreni.
Gumeni, elastični? Gdje?
Ovako nekako izgledaju - ako se dobro sjećam
Image
Nemam pojma jel' guma, plastika ili šta već. Znam samo da sam to vidio u Hadžićima u Agricomu, cijena je bila par maraka. Poslije sam to isto vidio u OBI-u kada sam kupovao one plastične oznake za lijehe i ovo je stajalo odmah do tih oznaka. Za cijenu nisam siguran.
armin_jocker

#1382 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Kako da nadoknadim nedostatak kalcija, pretpostavljam da je kalcij, stabljike paprika, posebno babura su mi dosta svijetle, prosle godine sam kupio neku plantelu za prehranu, neznam ima li jos sta??
Mu'min

#1383 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armine

odeš u trgovinu i tražiš kalcij. :)
Naravno BIO gnojivo.
A ako imaš znanje i volje onda možeš ove trave o kojima je pisao vrtlar.
Ja za sada koristim tekuća BIO gnojiva iz trgovine.
armin_jocker

#1384 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Armine

odeš u trgovinu i tražiš kalcij. :)
Naravno BIO gnojivo.
A ako imaš znanje i volje onda možeš ove trave o kojima je pisao vrtlar.
Ja za sada koristim tekuća BIO gnojiva iz trgovine.
Daj preporuku sta da kupim, konkretno, koje gnojivo?? hvala, zamutio sam ja u bure zaru i zovu, al do tada, moza da probam poprskati biljke s mlijekom??
safran

#1385 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:Ako Bog da kad dođe zima sješću i ovu temu prečešljati još 1x posebno komentar od vrtlara oko ovih travki. Da vidim šta i kako mogu i ja. 8-)

ms
Mu'min
Druže Mumine valjalo bi to sada uraditi i na vakat početi prikupljati i sušiti biljke. Kad dođe zima možeš prikupljati samo informacije.
Mu'min

#1386 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Daj preporuku sta da kupim, konkretno, koje gnojivo?? hvala, zamutio sam ja u bure zaru i zovu, al do tada, moza da probam poprskati biljke s mlijekom??
Jarane otiđi u agrotrgovinu i pitaj šta imaju. Naime džabe sve kad nemaju u trgovini. Vidi šta imaju pa javi.
Pogledaj da li imaju Protifert.
safran wrote:Druže Mumine valjalo bi to sada uraditi i na vakat početi prikupljati i sušiti biljke. Kad dođe zima možeš prikupljati samo informacije.
E safran upravo informacija meni fali. Zato se to tada poslužujem sa "kupljenim BIO gnojivima" (koliko su uopće BIO).
Al još sam ja mlad :D ima vremena da se naučim. :lol:
armin_jocker

#1387 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:
armin_jocker wrote:Daj preporuku sta da kupim, konkretno, koje gnojivo?? hvala, zamutio sam ja u bure zaru i zovu, al do tada, moza da probam poprskati biljke s mlijekom??
Jarane otiđi u agrotrgovinu i pitaj šta imaju. Naime džabe sve kad nemaju u trgovini. Vidi šta imaju pa javi.

Izletio s posla pa kupio neki kalcij, u tecnom obliku, u poljoopremi, za folijarnu prihranu, valjda ce valjati, slovenacka proizvodnja, nesto se zove cini mi se svjetac folijar, ili tako nekako!
Mu'min

#1388 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armine

de prepiši tačno ime sa emblaže.
Koliko
Pošto si platio?
holowey

#1389 Re: Bášča

Post by holowey »

armin_jocker wrote:
Mu'min wrote:

Izletio s posla pa kupio neki kalcij, u tecnom obliku, u poljoopremi, za folijarnu prihranu, valjda ce valjati, slovenacka proizvodnja, nesto se zove cini mi se svjetac folijar, ili tako nekako!
sta je sa mljevenim ljuskama od jaja? moze li to posluziti kao dohrana kalcijem? cini mi se da sam nekad davno vidio da se to radi u basti...
Mu'min

#1390 Re: Bášča

Post by Mu'min »

holowey wrote:sta je sa mljevenim ljuskama od jaja? moze li to posluziti kao dohrana kalcijem? cini mi se da sam nekad davno vidio da se to radi u basti...
Ja to lično koristim. Prošle sam godine a i ove.
Problem je što za puno sadnica nema puno jaja. :lol:

A ono što uvijek ostaje otvoreno pitanje, koliko to zaista pomože tj. u kojem % ?
Trebalo bi napraviti testiranje pa probati odgnotnuti. Ja sam čitao da pomaže.
armin_jocker

#1391 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Armine

de prepiši tačno ime sa emblaže.
Koliko
Pošto si platio?
Ovo sam kupio, nisu imali nista drugo, oko 7 KM je, valja li sta, prije nego sto uradim, dajte savjete
http://www.cvetal.si/index.asp?id_podme ... id_ppd=230
Mu'min

#1392 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pošto i sam istražujem ova tekuća gnojiva ne mogu ti baš puno reći. Ovako na oko može se reć da nisi fulo izbor.
Piše 3 do 5ml na 1l vode pa ti počni rađe sa manjom dozom pošto ide 3-4x u jednoj sezoni do jedne hefte prije branja.
Ja umjesto Kalcija kupio Kalij. :)
Žurba je šejtanskog posla. :evil: :lol:
vrtlar

#1393 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
Mu'min wrote:Ako Bog da kad dođe zima sješću i ovu temu prečešljati još 1x posebno komentar od vrtlara oko ovih travki. Da vidim šta i kako mogu i ja. 8-)

ms
Mu'min
Druže Mumine valjalo bi to sada uraditi i na vakat početi prikupljati i sušiti biljke. Kad dođe zima možeš prikupljati samo informacije.

Ko hoce i zeli prirodnu bastu moze sad napraviti djubrivo i tecnost za prskanje sezona je tek pocela bolje ranije napraviti i staviti u flase.Za koji dan ce poceti bolesti na biljkama i onda ce mnogi morati upotrebljavati hemiju a ne bio.Ali opet je do vas ja sam sve napravio u stavio u baraku.
vrtlar

#1394 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Evo bob za oticon
Image
evo poceo cvjetati
Image

Bice tikava za pec tikve na stajnjaku
Image

evo malo i mrkve

Image

evo i paprike obicne

Image

evo i ljutih sorta javanero

Image
Mu'min

#1395 Čestitke!

Post by Mu'min »

Vrtlar

kapu dole. :thumbup:
U mene nije trava ko u tebe peršun a drugo neću ni komentarisati.
Samo haluga je viša. :lol:
Vjerovo ili ne drago mi je što si ovako uspio mada se ne znamo.
Hairli bio i preostatak sezone. ;)
vrtlar

#1396 Re: Čestitke!

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

kapu dole. :thumbup:
U mene nije trava ko u tebe peršun a drugo neću ni komentarisati.
Samo haluga je viša. :lol:
Vjerovo ili ne drago mi je što si ovako uspio mada se ne znamo.
Hairli bio i preostatak sezone. ;)

Mumine jarane ovo je samo do sezone kod vas je bilo prehladno i kasni sve kod mene je bilo hladno ali ne kao kod vas u BiH.Imaces i ti istu bastu za koju sedmicu vidjeces.Hvala ti dobrim zeljama.I upoznat cemo se akobigda svi sa ove teme bar ovi bastoljubci.
flag

#1397 Re: Bášča

Post by flag »

Svaka čast vrtlaru. Bez riječi sam!
armin_jocker

#1398 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Vrtlaru, svaka cast, odradio si vrhunski posao, odlicna basca.. a mi cemo jos sacekati da dodjemo do toga :D
Inace kod mene paradajz poceo da se razvija nakon onog zimskog soka, kao i paprike, krastavac jedan prezivio i imam 4 u casama, unio sam ih u kucu, nesmijem ih jos ubaciti u zemlju jer me strah da i oni ne nastradaju.
Paprike napreduju, veceras sam razmutio kalcij, folijarno odradio, pa vidjecemo, nadam se da nisam pretjerao, oko 20 ml na 6 litara vode, pa potrosio oko 1,5 lit na 40 paprika, i oko 25 kom paradajza (neznam da li sam trebao paradajz, zna li neko) Strah me da nisam pretjerao, jer prvi put ovako sa nekom hemijom, mada ovaj kalcij nije neko otrov ili nesto, ali eto, strah me :D. Drzao sam se upustva, i tamo pise prskati ujutro i navece, e sad me zanima koliko cesto, da li svaki dan, kako da to procjenim?
Ciko od kojeg kupujem presadu mi je obecao doci jedan dan, da mi malo pomogne i objasni pinciranje i da jos po neki savjet oko odrzavanja i svega ostalog u plasteniku, pa se nadam da me nece izraditi :-D

Jos me nesto zanima, imam paprika koje sam ja posijao, ali mi se nesto slabo razvijaju, mislim, imaju po nekoliko listova i nisu jos narasle da se posade u zemlju, zanima me da li ce oni uopce prispjeti za ovu sezonu, ili nema nista od njih??

Hvala na strpljenju i malo duzem postu
safran

#1399 Re: Bášča

Post by safran »

armin_jocker wrote:
Jos me nesto zanima, imam paprika koje sam ja posijao, ali mi se nesto slabo razvijaju, mislim, imaju po nekoliko listova i nisu jos narasle da se posade u zemlju, zanima me da li ce oni uopce prispjeti za ovu sezonu, ili nema nista od njih??
Ma vidiš da sve živo kasni - mi još nismo presadili paprike i patlidžan a prošle godine smo 30. juna ubrali prvu papriku (pa se muž hvalio da bere paprike u junu :-D ). U plasteniku i vegetacija ide brže a zadržava se duže - slobodno sadi.
Oticon

#1400 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumine, Flag, Armine...vi ako hoćete čekajte...a ja neću... :run: pravo vrtlaru u bašču da uživam u cvijetu boba.
Vrtlar...nemam riječi...ovo je praznik za moje oči. I ne samo bob, sve je :thumbup: .Mashala...da ne ureknem.
Post Reply