Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mu'min wrote:Evo ja se u 21:00 vrati iz njive.
Ako je Sarajlijama snijeg zagorčno agroživot, meni je vjetar.
Paradajze obrisao, par sadnica polomio, bukvalno glavnu ošarafio.
Paprike (slatke) koje su bile veće i lisnatije obrijao, samo stabrljika ostala na pojedinim.
Al bil hajr.
Samo mogu opet reći el-hamdulillah, nikad se ne zna kakvog hajra može biti u tome.
Ako ništa, vjetar mi je besplatno "pincirao" sadnice. Možda u tom bude hajra.
Upamti da ces imati izuzetne paprike poslije ovoga mislim vjetra koji je skinuo listove.I da ujedno odgovorim na tvoj post.Pinciranje je stvar licnog izbora i meni se na otovrenom nije pokazalo uspjesnim a ni mnogima koje znam i koji sade paprike i po nekoliko hektara.Arminu je rekao covjek da se roge ne pinciraju.Ne pinciraju se i ne skidaju zaperci one koje su za industrijsku proizvodnju.Iskustvo je najvaznija stvar i kakva je godina sve ostalo je samo pisanje bez veze mislim na one sto preporucuju pinciranje itd.
Ma tako vas volim. I ja sam već odlučila da će i od ovog kijameta nekog hajra biti. Ako mi išta od sadnica ostane od zaperaka ću novi rasad napraviti makar u septembru rodio.
safran wrote:Ma tako vas volim. I ja sam već odlučila da će i od ovog kijameta nekog hajra biti. Ako mi išta od sadnica ostane od zaperaka ću novi rasad napraviti makar u septembru rodio.
Tako su nasi stari radili od zaperaka sadili nove paradajze i ja probao i vjeruj da su ukusniji.Imaces ti koliko hoces paradajza.Ima neka kineska poslovica negdje je procitao koja kaze ko zna za sta je ovo dobro.Kad se nesto desi e pa i mi moramo tako rezonovati.
Evo da i ja podnesem raport... snijeg je napravio haos u voćnjaku. Voćke su trogodišnje i ove godine je trebao prispjeti prvi rod, e nista od tog! Snijeg ih je sve polomio, jedino je jedna dunja i višnja ostala netaknuta, ovo sve ostalo je polomljeno. Najgore su prošle jabuke i kruške. Breskve su masakrirane, na jednom stablu breskve su ostale samo dvije grane! U bašti je paradajz totalno nastradao, par komada koje nisam povezao snijeg je položio na zemlju i oni ne izgledaju loše, a ove koje sam povezao totalno su izlomljeni. Oko 70 - 80 sadnica paradajza je uništeno! Ostalo je nešto vlastitog rasada - najlošijeg. Žao mi je voća, baštu ćemo vjerovatno oporaviti, nešto imamo rasada, nešto kupiti, ali voće kada će se oporaviti... Bog zna. Moja žena posebno se ponosila ružama stablašicama, jedna slomljena k'o preko koljena, samo patrljak ostao. Druga sva okresana. Hajd' da se i ja tjesim kineskom filozofijom, i da vidim hajr iz ovog. Kako li je ljudima kojima je ovo egzistencija?
Komsija ti mene ko malo utjesi - mi nismo stigli nista povezati. Za vocke - moraćeš sačekati narednu sezonu ali oporaviće se i biće mladih grana, ruža će izbaciti nove mlade grane - neće biti oblika kakav ste zamislili ali biće još pupova, tek je počela sezona. Biljke su čudo - kako ih bolest i nametnici znaju smlatiti i kako se znaju oporaviti. Samo se sjeti na šta je ličio drvored kad su ga orezali prije 2-3 zime poslije onog ranog snijega - isto ovako mokrog i teškog. Skeleti ozeleniše čudo jedno a još su ono stara stabla.
Eh, a kako je onima koji se ne bave agrofitnesom već čeljad hrane - teško, brate, teško.
Šalu na stranu: Vrtlar, kako ti radiš po pitanju paprika:
a) da li šta trgaš listove?
b) da li šta trgaš one tićeve kao kod paradajza?
c) kako ti lično vodiš grane papriki (koliko ostaviš)?
Pinciranje paprika se radi samo u plastenicima i to zbog zagusenosti,Na otvorenom pinciranje nema smisla raditi.
Pinciranje se radi na svim vrstama.Pozeljno je voditi papriku na dvije grane.Ovo je za plastenik a na otvorenom jedino sto ja uradim je skidanje prvog ploda poslije biljka ojaca i rodi vise.Prvi plod najvise vuce snagu.Kako se kaze prvi macici se u vodu bacaju.
Kad kazes prvi plod, jel mislis cim ocvjetaju prvi plodovi skines ih ili kad dodje do ploda? sta podrazumijevas pod prvim plodom, jel samo prvu papriku tj prvi jedan plod paprike po stablu ili vise'? meni neko rece da se prvi cvijet ili plod, koji se nalazi u sredini biljke otkine, jel to to??
Bas se na snijegu nasao pokazivati kako je vrijedan.Nekad treba biti i lijen.Nego reci ti jel on vratio snijeg.
Baš tako...našao je juče snagu na snjegu pokazivati. Vratio...nego šta...od juče je još uvijek na trešnji...sve mora vratiti na svoje mjesto...ne može negdje više negdje manje...sve snjeg vaga pa na granu Što ti je strah od žene...moj Vrtlaru, to Mumin iz svog iskustva zna
JA sam postavio nekoliko iz plastenika, nema nista od slika, sve napreduje lagano i stihijski, kako vrijeme dozvoljava, al dobro je !
Pinciranje paprika se radi poslije 30 do 35dana od presadjivanja.Sve rodne grane koje vode u sredinu se kidaju a ostavljaju one koje idu van.I voce se na isti princip radi.Ujedno kad radis pinciranje onda do prve racve skines sve zaperke i listove koje diraju zemlju jer ti listovi vuku bolest.I plod to je onaj u sredini ja kidam a neko ne kida znaci po volji.Neko ostavlja i tri cetiri grane i onda ima paprike u krug a u sredini otkine plod.Preporucujem ti da ostavis nekoliko komada paprika za experimente,gdje ces na njima probati sve solucije.I dobar ti je plastenik sto kazes da nije nesto.
Bas se na snijegu nasao pokazivati kako je vrijedan.Nekad treba biti i lijen.Nego reci ti jel on vratio snijeg.
Baš tako...našao je juče snagu na snjegu pokazivati. Vratio...nego šta...od juče je još uvijek na trešnji...sve mora vratiti na svoje mjesto...ne može negdje više negdje manje...sve snjeg vaga pa na granu Što ti je strah od žene...moj Vrtlaru, to Mumin iz svog iskustva zna
Meni kad neko spomene zenu noge mi se odsjeku.Zene su prepametna stvorenja.Puste muskarce u zabludi da su gazde kuce a na kraju ispadne sve kako zene hoce.Tako i tvoj mora vratiti snijeg pa mu djaba sve.
Da podijelim jedno vrijedno iskustvo sa vama.
Lično sam skonto da kod ljutih paprika ima više prihoda na sadnicu u saksiji nego na njivi.
Ako uzmemo još činjenicu da se ljuto znatno manje konzumira nego obične paprike, 5-6 sadnica na godinu je više nego dovoljno.
A dodatni plusevi su još uživancija oko rasta kojeg možeš dnevno gledati jer je pri ruci.
Evo moje 2 sadnice, koje sam poklonio mojoj svili. Radi se o papričicama veličine 1,5 opuška od cigarete.
Etna i Šri Lanka (ovo drugo je moje lokalno ime).
Kakve slike moj Mumine, jedino slike Snješka Bijelića u maju mjesecu
Kod mene i bašta i voćnjak izgledaju... Bolje da se ne podsjećam.
Mu'min wrote:Da podijelim jedno vrijedno iskustvo sa vama.
Lično sam skonto da kod ljutih paprika ima više prihoda na sadnicu u saksiji nego na njivi.
Ako uzmemo još činjenicu da se ljuto znatno manje konzumira nego obične paprike, 5-6 sadnica na godinu je više nego dovoljno.
A dodatni plusevi su još uživancija oko rasta kojeg možeš dnevno gledati jer je pri ruci.
Mi također cherry paradajz sadimo u saksije na balkonu - zajedno sa cvijećem. Vjerovatno što redovno se zalijeva puno, puno je bolji rodi i nekako je zdraviji. Ovaj balkonski ostavljamo za sjeme. Inace, i mi imamo neku kućnu otrov - pariku. Ja volim "normalno" ljute paprike, a ove otrove... eto vas tamo pa uzivajte.
Niko nista ne javlja jeli snijeg nanjeo stetu.Oticon,Safran,Flag ,Armin i drugi sta ste se usutili javljajte se.Mumin kako je kod tebe jeli vjetar nanjeo stetu osim ono od prekjuce.Kod mene sve ok.
vrtlar wrote:Mumin kako je kod tebe jeli vjetar nanjeo stetu osim ono od prekjuce.Kod mene sve ok.
Jarane moram i sam skonknuti do njive da vidim kako se oporavljaju sadnice. Evo uporavo sada ljušta kiša ko da je džabe.
Jučer je žena i majka iskoristila slobodan dan i okopale jedan dio luka (posve dangubno) te paprike. Veli žena horno da moreš prstima.
Moram i mex.krastavice posaditi (ostavio da prođe ovo ludo vrijeme).
Danas ako Bog da prebacujem sadnice čilija iz manjih u veće saksije (balkonski uzgoj).
vrtlar wrote:Niko nista ne javlja jeli snijeg nanjeo stetu.Oticon,Safran,Flag ,Armin i drugi sta ste se usutili javljajte se.Mumin kako je kod tebe jeli vjetar nanjeo stetu osim ono od prekjuce.Kod mene sve ok.
Šta bolan vrtlaru, jel' to Boga ti ne čitaš moje postove... Pa meni masakr bio u voćnjaku. Bašta je tako - tako prošla, uništena ali vjerujem da se može popraviti. Voćnjak je da prostiš dobro sheban.
Pa ja, kod tebe je sve ok - ti si u Evropi , a vidi divljeg Balkana.. U sredini maja ovakav snijeg.
vrtlar wrote:Niko nista ne javlja jeli snijeg nanjeo stetu.Oticon,Safran,Flag ,Armin i drugi sta ste se usutili javljajte se.Mumin kako je kod tebe jeli vjetar nanjeo stetu osim ono od prekjuce.Kod mene sve ok.
safran ne govori naglas dok se svojim očima ne uvjeri da šejtani ne čuju i priprema obrano mlijeko za subotu
Šta bolan vrtlaru, jel' to Boga ti ne čitaš moje postove... Pa meni masakr bio u voćnjaku. Bašta je tako - tako prošla, uništena ali vjerujem da se može popraviti. Voćnjak je da prostiš dobro sheban.
Pa ja, kod tebe je sve ok - ti si u Evropi , a vidi divljeg Balkana.. U sredini maja ovakav snijeg.
Procitao sam sta ti je uradio onaj dan ja sam mislio dalje ima li sta jos.Kod mene sutra najavljuju minuse doduse preko 1000MNV ali ko zna mozda i mene zakaci .Ja nista nisam pokrivao pa kako bog da bice tako.
Mu'min wrote:Da li ko sadi čili (ljute paprike) u saksije?
Evo je Mu'mine, samo za mene je preljuta. Par komada može biti cijelu zimu za graha. Ostale podjelimo ovim manijacima što mogu i kreč jesti. Vidiš li cvijet na vrhu?
vrtlar wrote:
Procitao sam sta ti je uradio onaj dan ja sam mislio dalje ima li sta jos.Kod mene sutra najavljuju minuse doduse preko 1000MNV ali ko zna mozda i mene zakaci .Ja nista nisam pokrivao pa kako bog da bice tako.
Ma nema ništa više, moguće je da noćas bude opet nekog snijega - sada kiša pada, a ako bude snijega... ma nek' ide i bašta i sve u vražju mater. Nego drug moj, nemoj ti ići iznad te nmv i spašen si 100%. Poslušaj me, ja ti imam iskustva s tim padalinama kako bi susjedi rekli