Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pemanapemani

#1151 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@delightful - Puno hvala :)
Mu'min

#1152 Re: Bášča

Post by Mu'min »

pemanapemani wrote:Image
MašaAllah koja rasada. 8-)
I ja poslije kontam, da sam puno zasadio. :)
pemanapemani

#1153 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@Mu'min - zato sam i pitao mogu li oplesti po rasadu tuš kanticom :) .
Mu'min

#1154 Re: Bášča

Post by Mu'min »

pemanapemani wrote:@Mu'min - zato sam i pitao mogu li oplesti po rasadu tuš kanticom :) .
To što si zasadio za sarajevski kanton to si trebo prije misliti. :D
Na žalost ne može. :)
Bolje radi pola kako treba nego sve po sistemu "Ma hajde ba..."
drekalica28

#1155 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

Paradajz

Image

Paradajz i bamija

Image

Krastavci

Image

Paradajz kad sam prebacila u ove male čontrice...uradila sam kako ste rekli..do listova zatrpaka.
Ali ono i dalje ovako u visinu rate, samo ih par razvija dodatne listiće. :roll:
Mu'min

#1156 Re: Bášča

Post by Mu'min »

drekalica

ja bi reko da ti previše griješ.
koliko stupnjeva ima u prostoru gdje su tokom dana i koliko noći, onako od oka?
koliko sati svjetlosti na dan imaju?
Mu'min

#1157 Dinje / Pipuni :)

Post by Mu'min »

Ja danas i svoje dinje stavio u zemlju pa šta Bog da.
Napravio 24 kuće tj. 46 :shock: :D sadnica posadio.
Ako rodije izvoz u Hercegovinu. :lol:
Mu'min

#1158 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Inače posijali smo i mrkve između luka, niski grah i bosiljak između paradajzi, ćurte ispod paradajzi.
Grah glOvonju iznad paradajzi :D, šalim se, preko put skupa sa žitom (mrsko mi tražiti pritke).
I tako to...
A sad na odmor. :)
Oticon

#1159 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumin
:? De bolan Mumine fino napiši šta si uradio...ništa te nisam razumjela u zadnjem postu :lol: :lol: :lol: gore, dolje, desno, lijevo, glavonja, put, žito, pritke...

Ja sam posadila dvije lijehe mahuna "čuče", žute i ljubičaste. ..jednu lijehu paradajiza ( 3 sadnice domaćeg sam dobila od komšije... a ostale sam kupila Novosadski jabučar) i jednu lijehu paprike babure ... malo bijelog luka, mrkve i bosiljka. Prekopala sam jagode. Uz ogradu sam posadila 20 tamno crvenih Gladiola. Za sutra poslje posla sam planirala jednu lijehu paradajiza Volovsko srce, jednu lijehu paprike Somborke i jednu lijehu Kikirikija ( da probam da li će šta nići :-) ) Žao mi je ali od Žutog domaćeg i Zelenog Zebra paradajiza ove godine neće biti ništa :sad: . Čičoka koju sam prošle godine ostavila u zemlji je počela nicati...ostalo polahko pa šta bude neka bude.
Mu'min

#1160 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

posijao/posadio sam:
- dinje
- malo zita i grah glOvonju uz njega :)
- bosiljak kroz paradajz
- niski grah kroz paradajz
- ćurte (znaš šta je to?)

Svila okopala kompir a ja povezvao paradjze. :)

I kući ponijeli spinać, sočan ko bostan. :)
drekalica28

#1161 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

Mu'min wrote:drekalica

ja bi reko da ti previše griješ.
koliko stupnjeva ima u prostoru gdje su tokom dana i koliko noći, onako od oka?
koliko sati svjetlosti na dan imaju?
Ma to sve stoji u dnevnoj sobi na podu. :D
To je najsvjetlija prostorija u stanu. :)
Koliko bi stepeni moglo tu biti? :roll: Nemma blage veze...morala bih stvarno nagađat.
Svijetlosti...pa cijeli dan, to je sunčana strana. Od jutra pa dok sunce ne krene zaći.
safran

#1162 Re: Bášča

Post by safran »

Oti hvala ti za info za butternut - baš me je to i zanimalo ali na kesici nije navedno da li je vriježa ili žbunić. Zasad su u čontrici a kad im bude vrijeme idu negdje u kraj zajedno sa sremendušama.
Nego, nemoj biti očajna, ove godine nam tako grah pao - i kod mene je asfaltirana bašta nego smo se mi mehanizovali pa moj muž sad sitni po potrebi.
Mi smo poboli preko 5 kg luka pa sve nešto kontam jesmo li normalni ali svake godine zasadimo malo više i opet nam na kraju zafali. Zasadili smo nešto i bijelog luka. Kopirali komšiju flaga (gdje je on btw???) i zasadili kikiriki. Danas sin br. 1 i ja montirali visoki i niski grašak, putericu i dvije sorte čuče, a ja sam prekjučer zasadila i bob - jeste da mu je kasno i kažu da ne voli vrućine ali ja ga posadih pa šta mu bog da. A grahorica je pa će ako ništa oplemeniti zemljište. Sa rasadom ćemo ipak sačekati još koji dan da vidimo šta će biti od ovog kijameta što ga najavljuju.
A za 1. maj smo se popravili sa još jednim rojem pčela tako da sad imamo tri.
vrtlar

#1163 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:Paradajz

Image

Paradajz i bamija

Image

Krastavci

Image

Paradajz kad sam prebacila u ove male čontrice...uradila sam kako ste rekli..do listova zatrpaka.
Ali ono i dalje ovako u visinu rate, samo ih par razvija dodatne listiće. :roll:

Nista ti ove godine nemas od rasada moj ti je savjet kupi dok ga ima .A iduce godine ces nauciti kako treba.Vidjeh da si napisala da ti je rasad bio na podu.Znaci nedostajalo mu svjetlosti zato se izduzio ovako.Mumin ce ti to bolje objasniti ili neko drugi ko isto priprema rasad u stanu.
Oticon

#1164 Re: Bášča

Post by Oticon »

bosiljak kroz paradajz
Je li zbog toga što su dobri susjedi ili proizvoljni izbor...da znam da li da stavljam bosiljak između paradajiza?
niski grah kroz paradajz
Sa niskim grahom je najbolje posaditi čuber jer ga čuva od crnih mušica.
ćurte (znaš šta je to?)
Ćurte su tikve koliko ja znam.
I kući ponijeli spinać, sočan ko bostan. :)
Ja ga nisam ni posadila...svake godine zakasnim sa špinatom... pa mi odmah iscvjeta odnosno osjemenja.
vrtlar

#1165 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ja sam sve posadio i posijao izuzev patlidjana njega cu ovih dana dok jos malo naraste.Luk jedan sam pojeo sad raste i drugi i on ce uskoro na trpezu.Salata davno se pojela prva tura sad ide druga i ona ce za koji dan narasti.Krastavci i paradajz slabije napreduje bilo puno kise ali ima vremena da narastu.Bob raste zao mi sto oticon nije blize da joj dam dva reda da pobere ali bice i kod nje iduce godine.Koliko vidim flag nas napustio otisao u pcelare. :dance: ;-) Ostali smo svi tu.
Oticon

#1166 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran
Ako rodi bob...eto me kod tebe u goste :-) ...vrtlar mi je ipak malo predaleko :sad:

I stvarno šta bi sa tvojim komšijom Flag-om? Mora da sadi pa ne stiže da nam pošalje haber ;-)
Oticon

#1167 Re: Bášča

Post by Oticon »

Bob raste zao mi sto oticon nije blize da joj dam dva reda da pobere ali bice i kod nje iduce godine.Koliko vidim flag nas napustio otisao u pcelare. :dance: ;-) Ostali smo svi tu.
Ma i meni je žao...upravo sam Safran napisala da si mi malo daleko... ali dogodine aBd budem brala u svojoj bašči... a do tada :shock: u vaše slike.
Ma kako Flag u pcelare i tamo je zadnji put bio prije mjesec dana :roll:
Oticon

#1168 Re: Bášča

Post by Oticon »

pemanapemani wrote:Image
Ako imaš viška rasada ja ću rado zaljevati na kašičicu. ;-)
Za ovu količinu :thumbup:
flag

#1169 Re: Bášča

Post by flag »

Safran komsinice, i ostale komsinice i komsije, ma tu sam hvala na pitanju :D , samo nemam vremena. Ovaj mjesec je katastrofalan... imam nekog posla na poslu i nemam vremena ni glavu dici!!! Sto se tice baste, situacija je ovakva: frezano prije onih kisa i nista posijano, a poslije kisa... :x bukvalno k'o beton. Pa sam morao sve ponovo usitnjavati. Poslije tog sam se osjecao... ma nisam nista osjecao na sebi. Evo, tek sam jucer stigao krompir posaditi.
Rasad, samo jedna rijec MASALA, moja gospoja je proizvela skoro za cijeli Kanton Sarajevo :lol: I cini mi se da joj nikada nije bio kvalitetniji paradjz, paprika itd. Gorka dinja (mormodika) je samo jedna od 10 sjemenki nikla, opet mi nije uspio kalem lubenice. Tacnije, nije ni doslo do kalema, istegle se lubenice k'o mahnite, sve sam pokusao da je "unormalim" u rastu i opet nista... Luk, cetiri kg posijana + dva bijelog ;-) Samo da utjesim safran, ima jos mahnitog svijeta. Sve ostalo je (kucam u drvo)... Paradajz, imamo osam razlicitih vrsta, po 10 planiramo saditi... to mu dodje 80-tak komada... valja mi toliko pritki nabaviti... ma katastrofa. Safran, kakvu ste to mehanizaciju nabavili ? Ja planirao kupovati onaj mali kultivator u Poljoopremi u Rajlovcu, nepunih 500 maraka kosta, samo me je strah moze li ta masinica ista uraditi na onom nasem armiranom betonu od zemlje!? Ovih dana moram postaviti nove slike, da se opet malo pohvalim. Oti i vrtlaru, ma kakvo moje pcelarstvo... nemam vremena ni za ovo (sta je ovo ove godine). Pcele ce biti aBda, al' ove godine sigurno ne.
chengaba

#1170 Re: Bášča

Post by chengaba »

pemanapemani wrote:
cut
Jesi ti Podočnjak sa Ilidže? :D
Oticon

#1171 Re: Bášča

Post by Oticon »

Vratio se Flag...jupi :razz:
Rasad, samo jedna rijec MASALA, moja gospoja je proizvela skoro za cijeli Kanton Sarajevo

ja sam U kantonu Sarajevo...pa ako tvoja gospoja ima viška rasada Zelene zebre i žutog paradajiza pravo bi me usrećila jer meni nije uspijo rasad ove godine.
Safran, kakvu ste to mehanizaciju nabavili ? Ja planirao kupovati onaj mali kultivator u Poljoopremi u Rajlovcu, nepunih 500 maraka kosta, samo me je strah moze li ta masinica ista uraditi na onom nasem armiranom betonu od zemlje!?
Je li taj mali kultivator na benzin? Ja sam gledala u Merkuru ali su najjeftiniji oko 650 KM
flag

#1172 Re: Bášča

Post by flag »

Oticon wrote:Vratio se Flag...jupi :razz:
ja sam U kantonu Sarajevo...pa ako tvoja gospoja ima viška rasada Zelene zebre i žutog paradajiza pravo bi me usrećila jer meni nije uspijo rasad ove godine.

Je li taj mali kultivator na benzin? Ja sam gledala u Merkuru ali su najjeftiniji oko 650 KM
Ma nisam ni otisao Oti, malo sam u frci s vremenom, imao sam i nekih radova, novu ogradu sam radio, ali hvala ti drug :-D
Evo sada sam zvao zenu da je pitam za visak rasada... dobijas par komada, javno obecavam :D Samo da znas ovaj zuti je http://www.semenarna.si/podrobnosti-art ... asculentum
Saljem ti pp gdje da se nadjemo, ako ti sutra ponesem rasad - sada sam na poslu.
Jeste, benzinski je. Ma ovo je kineska igracka, ali obzirom kako se krade kod nas, izbor je na sto jeftinijem.
pemanapemani

#1173 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@Mu'min - ovo je treća godina kako proizvodim rasad. Ove godine sam odlučio posijati malo više, dio za sebe, nešto ću podijeliti, a ostatak ću pokušati prodati. Znam da se ne smije prskati po listovima, ali sam nedavno, kopajući po internetu, vidio nekoliko klipova i fotografija na kojima ljudi rasad zalijevaju tuš kantama, pa odlučih priupitati.

@Oticon - ako trebaš rasad, nije nikakav problem. Častim te, javi se na PP. Vidim da će i @drekalici vjerovatno trebati, i isto tako nije problem. Nadam se da zemljište koje planirate zasaditi paradajzima ne mjerite u hektarima :)

@chengaba - moglo bi se reći. :)
armin_jocker

#1174 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Moze li mi samo neko reci jel ona crijeva za navodnjavanje, rupice idu prema zemlji ili kontra, da nesto ne zeznem?? Rupice na jednoj, a linija cijelom duzimom crijeva na drugoj strani, kako okrenuti? hvala
pemanapemani

#1175 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

armin_jocker wrote:Moze li mi samo neko reci jel ona crijeva za navodnjavanje, rupice idu prema zemlji ili kontra, da nesto ne zeznem?? Rupice na jednoj, a linija cijelom duzimom crijeva na drugoj strani, kako okrenuti? hvala
Rupice idu gore, znači ne okreću se prema zemlji.
Post Reply