Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#101 Re: Bášča

Post by Toto »

sto ti je ovi luk ovako strukiran :D :D :D
da nije gluho bilo oni jalan GMO.. pu,pu
kOmpir

#102 Re: Bášča

Post by kOmpir »

Digla_da_kreci wrote:Spinat me oborio s nogu :-D

Salata takodjer napreduje, samo mislim da ce joj biti gusto jadnici :mrgreen: pa cu je garant trebati presadjivati

Mladi luk mi nesto cudan :? Jel treba izgledati ovako? :lol:
Da nije malo prevruće za uzgoj špinata ? Gdje to uzgaješ? Meni liči na žardinjeru.

Meni salata nije nikako uspjela, rukola jedino, koja mi se ne sviđa :(

Nemam iskustva s lukom :D
Digla_da_kreci

#103 Re: Bášča

Post by Digla_da_kreci »

@Toto, jesi vidio sto mi se luk pohasio? :lol: Bice da su mali zeleni :cry: :mrgreen:

@kOmpir, da ti iskreno kazem - nemam ti ja pojma jel prerano za spinat, ovo mi prvi put da se bavim uzgojem povrca. Ja sam turila u zemlju pa sta bude :lol:
Jeste, na balkonu je sve u saksijama, plasticnim kutijicama..
kOmpir

#104 Re: Bášča

Post by kOmpir »

Došao sam da vam se izjadam :(

Trenutno imam malo većih problema sa začinskim biljem. Naime, neke bijele mušice (koje više skaču nego što lete), su mi napale na ovo sitno bilje i ostavljaju bijele tačkice na lišću. Ispod lišća nalazim izlegle mušice koje samo nastavljaju da uništavaju listove.

Tražeći po internetu, saznao sam da su to štetočine koje prave ogromnu štetu na usjevima, te da postoje sredstva protiv njih. Naravno, jedino što imam dostupno, su rastvori sirćeta i deterdženta u vodi. Ne želim da idem iznad toga, pri tome mislim da na hemijske pesticide. Cilj mi je organsko uzgajanje.

Na netu sam također našao da treba isjeckati bijelog luka pa ga staviti u stakleni galon vode, te izložiti suncu 3 sedmice. Iako sam to pripremio, bojim se da do tada ne bude prekasno, jer ovo što trenutno pršćem (rastvor 1 kašike sirćeta i kapljicu deterdženta za suđe u 0,5l vode) ne pomaže pretjerano.

Evo kakva je trenutna situacija:

Image

Image

Ako neko zna o čemu se radi i kako spriječiti širenje, neka mi javi :(
jedaniks

#105 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Vazda problemi sa biljkama :D Po tvom opisu, ovo su definitivno biljne uši. Ima ih mnogo vrsta, s krilima i bez i raznih boja. Opipaj listove i vidi jel ostavljaju ljepljiv trag?
I ja se peglam sa biljnim ušima na paprikama, i sa mušicama i ko zna čega će biti još.
Nema potrebe da ti se bijeli luk toliko turšija, možeš ga isjeckati, ostaviti u vodi neko vrijeme i prskati.
Evo mog recepta:
Ja prvo širokim tvrđim kistom za slikanje :D skinem svo življe sa listova i ispod listova i prskam mješavinom voda+punomasno mlijeko + sitno isjeckani bijeli luk. (10:1=voda:mlijeko)
Od mlijeka se stvori masni film (zato je bitno koristiti punomasno mlijeko, a ne industrijsko) koji odbija životinjice, a luk čini da se biljka malo "uščuje" što isto odbija životinje.
Takođe, možeš i natopiti žaru i sa tom otopinom prskati.
I najvažnije na kraju, treba se kontinuirano prskati, tipa svaki drugi, treći dan, uglavnom se vidi na biljci kad je potrebno novo prskanje.
Toto

#106 Re: Bášča

Post by Toto »

organic pesticid

Image
bijeli i crveni luk, feferone/ halapenjo i vesni sapun -al onaj starinski mozes dodati i koprive... ..sastojke iscjedis medehanicki u avanu da lukovi puste etericna ulja onda to sve pofuris vrelom vodom ..ostavi najmanje pola sata da se hladne i lilaj po havancicima
recept
http://www.instructables.com/id/Make-an ... ler-Salad/
jedaniks

#107 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Dobro zvuči recept, jesi ga ti probao?
U najkraćem, ono što ljude iritira, peče ili srmdi, dobro je i za odbijanje napasnika u vrtu (žara, luk, feferoni) :D
Toto

#108 Re: Bášča

Post by Toto »

jedaniks wrote:Dobro zvuči recept, jesi ga ti probao?
U najkraćem, ono što ljude iritira, peče ili srmdi, dobro je i za odbijanje napasnika u vrtu (žara, luk, feferoni) :D
oprobato
samo sto ja to omalterisem prije vengo se hajvancici nakote
u ovim fazama biljka brzo raste i stvara nove listove i ostale dijelove pa zastitu treba raditi malko cesce da i novi dijelovi biljek dobiju zastitni film.. posto nejmam haktare biljaka nego saksije ova operacija nije zahmetli zahtjevna :D
protiv ovih nametnika sam jedno vrijem koristo mrave, tako sto bi odnio saksiju u blizinu mravinjaka, natreso usi na zemlju i mravci bi dosli i sve ih potamanili, ali nejmam vise mravinjaka pa ova opcija otpada
jedaniks

#109 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Toto wrote: posto nejmam haktare biljaka nego saksije ova operacija nije zahmetli zahtjevna :D
protiv ovih nametnika sam jedno vrijem koristo mrave, tako sto bi odnio saksiju u blizinu mravinjaka, natreso usi na zemlju i mravci bi dosli i sve ih potamanili, ali nejmam vise mravinjaka pa ova opcija otpada
Ovo nam ide na ruku :D
U pravu si, preventiva je najefikasniji način.

Najbolje je nabaviti bubamare, ali su skupe i ne znam ima li ih kupiti kod nas. Po Ojropi ih raja masovno nabavlja i "pušta" u vrtove.
Mogu se i nafatat, ko ima strpljenja :D
de fakto

#110 Re: Bášča

Post by de fakto »

Toto wrote:organic pesticid

bijeli i crveni luk, feferone/ halapenjo i vesni sapun -al onaj starinski mozes dodati i koprive... ..sastojke iscjedis medehanicki u avanu da lukovi puste etericna ulja onda to sve pofuris vrelom vodom ..ostavi najmanje pola sata da se hladne i lilaj po havancicima
recept
http://www.instructables.com/id/Make-an ... ler-Salad/

je l' moze stari "dobri" kabaš sapun? ja imam isti problem sa cvijecem na balkonu. valjda ce ova kombinacija djelovati :)
Toto

#111 Re: Bášča

Post by Toto »

moze svaki safun, safun ima ulogu da stvori film na biljci i tako sto duze sacuva sastojke etericna ulja i miomirise koji tjeraju hakvancice .. kada bi bila samo voda onda bi ona jako brzo isparila ili otekla sa biljeke i efekti bi bili manji
jedaniks

#112 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Dobro Toto veli, samo gledaj da ipak nađeš kabaš (da ne bi bio Safeguard- to sam pročitala na nekom forumu davno da je neko koristio :D :D :evil: )
poznanik

#113 Re: Bášča

Post by poznanik »

Pa šta je efikasnije za neutralisanje biljne uši: bubamare, luk i feferoni ili sapun?
jedaniks

#114 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Po meni bubamare, jer sve ostale eko pršćuće stvari :D su mnogo efikasnije kao prevencija.
Imala sam negdje podatak koliko bubamara dnevno pojede uši, ali ne mogu da se sjetim u kojoj knjizi, uglavnom, cifra je ogromna.
Druga korisna stvar je zasaditi oko Ključne biljke biljku koju uši više vole, (npr, ako je paprika pored mahunarke, uši će otići na mahunarke) tu možeš koristiti neven,različito cvijeće, luk...
Ali, ja za uzgoj na balkonu nema šanse da nabavim bubamare, a nemam ni mjesta sijati korisno bilje okolo :D , pa koristim razne prskalice i mehaničko skidanje koje je opet efikasno ako se redovno provodi.
U normalnom vrtu, treba težiti saditi pametno, prema plodoredu, ne plijeviti korisne "korove", opažati, na vrijeme djelovati...
:D
Toto

#115 Re: Bášča

Post by Toto »

imao sam prilike da vidim nesto kao kosnica za bubamare u porodicnoj basci/vrtu uz kucu .. kosnica je bila na otvorenom.. iz kosnice je izlazilo i ulazilo na desetine bubamara .. da li bi bubamare mogle da zive u takvim kosnicama i na balkon, tj da li bi migrirale u potrazi za hranom - ako je ne bi bilo dovoljno na balkonu, zaista ne znam ..
mislim da bubamare i prscuce stvari" nisu alternativa jedni drugima, vec bi trebali biti dio istog sistema zastitnih mjera ako se hoce ici na eko sistem zastite..
prscusce stvari, i druge strategije su samo preventivne mjere,.. posto ne postoje 100 % mjere zastite vasi ce se svakako pojaviti i tada se treba nesto poduzeti a u slucaju povaje vaski bubamare su mnogo efikasnije, prvenstveno zato sto se nikada -pa ni u industrijekim uvjetima- ne moze oprskati tako temeljito svako mjesto gdje se vaske sakriju, dok se vaske ne mogu sakriti od bubamare ..
chengaba

#116 Re: Bášča

Post by chengaba »

Probajte zasaditi kadifice oko tih biljaka što ih napadaju nametnici, pa javite hoće li ih manje biti. ;-)
de fakto

#117 Re: Bášča

Post by de fakto »

hvala na savjetima, vec sam prvi savjet probala pa ako ne upali, sadim kadife :-D
realna do boli

#118 Re: Bášča

Post by realna do boli »

Biljne uši muče i biljke i njihove vlasnike, no možete im stati na kraj i bez upotrebe kemikalija.
Ušiju se možete pokušati riješiti vodom u kojoj je od šest do 12 sati stajao duhan.
Koristan može biti i pepeo od cigareta, koji treba posuti po površini oko zaražene biljke, a ako je potrebno i direktno na biljku.
Možete probati smjesom u koju ste stavili žlicu tekućeg sapuna, dvije žlice octa te pola litre vode. Napadnute dijelove dobro našpricajte i ostavite tako od 10 do 12 sati, a nakon toga istuširajte biljku čistom vodom. Nakon nekoliko dana može ponoviti postupak.
Protiv biljnih ušiju pomaže kopriva. U pet litara vode potopite 500 g koprive i ostavite da odstoji od 12 do 24 sata. Tekućinom možete biljku špricati više puta.
Koristan može biti i pelin. U 10 litara vode potopite 300 g svježih listova pelina (ili 30 grama osušenih) i ostavite dva, tri dana. Procijedite i tekućinom možete poprskati biljke.
Osim za sirup, bazga je dobra i za borbu protiv biljnih ušiju. Listove bazge ostavite u vodi tri dana, ocijedite i možete se 'baciti' na prskanje.
Možete probati s ljuskom luka koju ste prelili vrelom vodom i pustili da odstoji 24 sata.

Naletih na ove savjete..mozda vam pomogne.
detroit-mercy

#119 Re: Bášča

Post by detroit-mercy »

Toto wrote:imao sam prilike da vidim nesto kao kosnica za bubamare u porodicnoj basci/vrtu uz kucu .. kosnica je bila na otvorenom.. iz kosnice je izlazilo i ulazilo na desetine bubamara .. da li bi bubamare mogle da zive u takvim kosnicama i na balkon, tj da li bi migrirale u potrazi za hranom - ako je ne bi bilo dovoljno na balkonu, zaista ne znam ..
mislim da bubamare i prscuce stvari" nisu alternativa jedni drugima, vec bi trebali biti dio istog sistema zastitnih mjera ako se hoce ici na eko sistem zastite..
prscusce stvari, i druge strategije su samo preventivne mjere,.. posto ne postoje 100 % mjere zastite vasi ce se svakako pojaviti i tada se treba nesto poduzeti a u slucaju povaje vaski bubamare su mnogo efikasnije, prvenstveno zato sto se nikada -pa ni u industrijekim uvjetima- ne moze oprskati tako temeljito svako mjesto gdje se vaske sakriju, dok se vaske ne mogu sakriti od bubamare ..
Bem ga i ja sam na tviju gledao ovo sa bubamarama, nisam znao da su mare tako hebeni igraci :mrgreen:. Odsada kada vidim Ladybug odmah u galon pa na pijcu, mozda se i kakva para obrne :mrgreen: .
Toto

#120 Re: Bášča

Post by Toto »

a jes ovoga gledo
deda milione $ na godinu obrne na crvima..ulozio samo 6ooo $ i poco bizmis u basci :D
http://abclocal.go.com/kabc/video?id=7170741

haj ti sada :D :D :D
jedaniks

#121 Re: Bášča

Post by jedaniks »

Toto wrote:imao sam prilike da vidim nesto kao kosnica za bubamare u porodicnoj basci/vrtu uz kucu .. kosnica je bila na otvorenom.. iz kosnice je izlazilo i ulazilo na desetine bubamara .. da li bi bubamare mogle da zive u takvim kosnicama i na balkon, tj da li bi migrirale u potrazi za hranom - ako je ne bi bilo dovoljno na balkonu, zaista ne znam ..
Definitivno!
U vrtu, na zemlji se mora težiti tim sveobuhvatnim mjerama zaštite bilja.
Ja sam jedno ljeto hodala okolo po vrtu i okolini i skupljala bubamare i stavljala ih oko mahuna koje su bile pune uši. :mrgreen:
Na balkonu meni jedino mogu poslužiti prskalice (ko bi patio jadne bubamare u zgradi :D ). I s njima imam odlične rezultate jer pazim da prskam redovno i skidam jajašca i življe četkicom.
Kadifice, neven, kunica, poljsko cvijeće su odlični pomagači u vrtu.
de fakto

#122 Re: Bášča

Post by de fakto »

:( zasadila sam kadife. ako ne upali cvijeće će da bude ubiVeno :cry:
Toto

#123 Re: Bášča

Post by Toto »

de fakto wrote::( zasadila sam kadife. ako ne upali cvijeće će da bude ubiVeno :cry:
a sta mislis sta ce prije narast: kadife ili "baje"
ako baje budu brze nije do kadifa i nemoj da si ih krivim okom pogledala a kamo li da ih ubivas
zelenashica

#124 Re: Bášča

Post by zelenashica »

Sa nanine pijace :-D
Image
Digla_da_kreci

#125 Re: Bášča

Post by Digla_da_kreci »

@Toto i ostala ekipa :D mozete li mi, molim vas, reci sta je ovo na paprikama? :cry:
Image
Post Reply