Trebala bi mi pomoc oko ovoga.
Inspekcija mi kaze jedno, ljudi iz struke drugo.
Prema inspekciji i ljudima koji ispituju elektroinstalacije na snazi su JUS standardi. Pa se gromobranska instalacija npr. ispituje i projektuje prema standardu JUS 13/68 iz 1968. godine. Nema taj standard nekih velikih nedostataka, ali ima nekih stvari kojih nema a spomenute su u IEC 62305.
Tako je i za elektroinstalacije, staticki elektricitet, zone opasnosti i tako dalje.
Razgovaram sa jedim profesorom, koji je predsjednik komisija za strucne ispite, kaze covjek kako da vazi nesto sto ne postoji (Jugoslavija).
Razgovaram sa drugim koji je glavni za rudarstvo, kaze kad dođe do suda jebo sve samo JUS.
Sva logika je u tome da se koriste BAS IEC, jer je 90% opreme koju ja srećem na terenu pravljeno prema IEC, i to sigurno novijem od 1991.
Interesuje me ima li ko još iskustava sa ovim. Nije problem samo oko elektroinstalacija, već i sa drugim strukama.
BAS standardi
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Altsa
#2 Re: BAS standardi
Lako je standard JUS zamijeniti sa odgaovarajucim BAS IEC ili BAS EN standardom. Sta cemo sa zakonima koji se ne mijenjaju (obaveza ministarstava) a u kojima je navedeno da je taj JUS sa obaveznom primjenom. Prema tome ako je u zakonu ili pravilnilku naveden JUS standard on je i dalje vazeci sve dok se taj zakon ne promijeni i u novom zakonu-pravilniku ne bude naveden neki BAS standard koji tretira tu materiju. Sva sranja su proizvod ne rada ministarstava koja treba da mijenjaju zakone i umjesto JUS standarda primjenjuju BAS standarde.Dok oni ne pocnu da rade svoj posao nek nam je bog na pomoci.
- mk ultra
#3 Re: BAS standardi
Znam, mora se spomenuti u službenom listu, jer to nadležni organi jedino i gledaju.
Ali, dođe elektrodistribucija kojoj je naređeno da potipiše neke sporazume, bla bla
Prema tim sporazumima oni moraju provoditi EN 50160, IEC za instalacije u zgradama i sl.
Oni sada traže od novih korisnika ugradnju FID sklopke koju IEC zahtjeva, ali nigdje, al nigdje se u našim standardima ne spominje.
I jebu narod u zdrav mozak.
Milijardu primjera sam vidio, gdje stanes i na kraju odradimo neku kombinaciju.
Nužna rasvjeta sa baterijama se nigdje ne spominje
A svi je moraju imati, po nekom pravilniku divljem, standardi se ne spominju
Tako u arhitekturi, građevinarstvu... FUJ!
Ali, dođe elektrodistribucija kojoj je naređeno da potipiše neke sporazume, bla bla
Prema tim sporazumima oni moraju provoditi EN 50160, IEC za instalacije u zgradama i sl.
Oni sada traže od novih korisnika ugradnju FID sklopke koju IEC zahtjeva, ali nigdje, al nigdje se u našim standardima ne spominje.
I jebu narod u zdrav mozak.
Milijardu primjera sam vidio, gdje stanes i na kraju odradimo neku kombinaciju.
Nužna rasvjeta sa baterijama se nigdje ne spominje
A svi je moraju imati, po nekom pravilniku divljem, standardi se ne spominju
Tako u arhitekturi, građevinarstvu... FUJ!
-
megaribi1
#4 Re: BAS standardi
Mislim da bi dobro bilo navratiti do Instituta za standardizaciju BiH koji je lociran u Lukavici kod zgrade TOM-a. Ja sam član tehničkog komiteta za informatiku i način usvajanja standarda iz te oblasti je prilično jednostavan: napravi se plan za narednu godinu, i prevedu nazivi standarda na jednom od tri sastanka u godini i objave u biltenu Instituta. Da upitate ko je predsjednik komiteta za elektroenergetiku i da vidite kada je u planu proglašavanje standarda koji vas interesuju.
- mk ultra
#5 Re: BAS standardi
Usvoji se standard, nije to problemmegaribi1 wrote:Mislim da bi dobro bilo navratiti do Instituta za standardizaciju BiH koji je lociran u Lukavici kod zgrade TOM-a. Ja sam član tehničkog komiteta za informatiku i način usvajanja standarda iz te oblasti je prilično jednostavan: napravi se plan za narednu godinu, i prevedu nazivi standarda na jednom od tri sastanka u godini i objave u biltenu Instituta. Da upitate ko je predsjednik komiteta za elektroenergetiku i da vidite kada je u planu proglašavanje standarda koji vas interesuju.
Imas BAS IEC, BAS EN... svejedno
Ali ga ne mozes primjeniti u vecini slucajeva, upravo iz razloga koji je napisao Altsa
- notsure
#6 Re: BAS standardi
Svaki JUS je važio dok nije usvojen/proglašen/preveden BAS koji pokriva tu oblast.
Usvajanjem IEC kao BAS, automatski taj JUS više ne važi, bez obzira što se spominje u zakonu.
Razlika između JUS i BAS je upravo u tome što je JUS bio obavezan a BAS dobrovoljan za primjenu, osim ako se ne spoinje u zakonu, kad i on postaje obavezan.
Ne moraš ići u Lukavicu, provjeri u katalogu standarda:
http://www.bas.gov.ba/standard/index.ph ... ords=62305
Pogledaj i član 15 Zakona:
http://www.bas.gov.ba/images/upload/pdf ... iji_bs.pdf
Usvajanjem IEC kao BAS, automatski taj JUS više ne važi, bez obzira što se spominje u zakonu.
Razlika između JUS i BAS je upravo u tome što je JUS bio obavezan a BAS dobrovoljan za primjenu, osim ako se ne spoinje u zakonu, kad i on postaje obavezan.
- mk ultra
#7 Re: BAS standardi
hvala za zakonnotsure wrote:Svaki JUS je važio dok nije usvojen/proglašen/preveden BAS koji pokriva tu oblast.
vecina standarda je prihvaćena i ubačena u katalog
- Altsa
#8 Re: BAS standardi
To nije tacno. Standardi se ne zamijenjuju po automatizmu. Ponavljam, ako nije BAS standard naveden u pravilniku ili zakonu on nije obavezan da se primjenjuje tj. na dobrovoljnoj je bazi. Sto znaci ako hoces primjenjuj ga. Sa zamijenom JUS standarda se krenulo ali se onda stalo jer kao sto sam rekao lako je naci evropski ili medunarodni standard koji ce mijenjati JUS ali problem nastaje kada vi zamijenite JUS sa BAS-om a on (JUS) je jos uvijek u nekom od vazecih zakona BiH i sta onda. Problemi tek tada nastaju jer Institut za standarde ne moze mijenjati zakone to je posao ljencuga u ministarstvima koji ne prate tempo objave BAS standarda. Onda se desava da od mnogih firmi inostrani partneri traze da primjenjuju medunardne standarde prilikom recimo proizvodnje necega a oni su sprijeceni nasom regulativom. Pa se dovijaju na razne nacine.notsure wrote:Svaki JUS je važio dok nije usvojen/proglašen/preveden BAS koji pokriva tu oblast.
- mk ultra
#9 Re: BAS standardi
ja sa ovim imam ogromnih problema, posebno sa elektroprivredom i elektroprenosom, koji zahtjevaju zadnje norme i standarde jer ENTSO i ostale elektro organizacije u EU su ih natjerale da to prihvate što je i logično, a znam da to ne mogu staviti u zaglavlje dokumenta...Altsa wrote:To nije tacno. Standardi se ne zamijenjuju po automatizmu. Ponavljam, ako nije BAS standard naveden u pravilniku ili zakonu on nije obavezan da se primjenjuje tj. na dobrovoljnoj je bazi. Sto znaci ako hoces primjenjuj ga. Sa zamijenom JUS standarda se krenulo ali se onda stalo jer kao sto sam rekao lako je naci evropski ili medunarodni standard koji ce mijenjati JUS ali problem nastaje kada vi zamijenite JUS sa BAS-om a on (JUS) je jos uvijek u nekom od vazecih zakona BiH i sta onda. Problemi tek tada nastaju jer Institut za standarde ne moze mijenjati zakone to je posao ljencuga u ministarstvima koji ne prate tempo objave BAS standarda. Onda se desava da od mnogih firmi inostrani partneri traze da primjenjuju medunardne standarde prilikom recimo proizvodnje necega a oni su sprijeceni nasom regulativom. Pa se dovijaju na razne nacine.notsure wrote:Svaki JUS je važio dok nije usvojen/proglašen/preveden BAS koji pokriva tu oblast.
kako po JUSu da preporučiš opremu a ona rađena po nekom standardu novijem 40 godina, jel neispravna
magični krug
@notsure
ponavljam, ako dođe do suda, gleda se JUS.. jer je to u zakonu
kad je bio belaj u Rudniku, niko nije ni pogledao BAS IEC 60079
hvala ekonomistima i pravnicima sa kobiljače