Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zanima me jel neka od vas imala problema sa ovom žlijezdom (povećanje, upala) i osim posjeta ginekologu, kako ste to riješile (hirurški, drenaža)? Naručila sam se kod svoje doktorice i zasad nema znakova za uzbunu bar sa liječničke strane (povećala mi se ova žlijezda, osjetim je pod rukom, veličine oraha ali me ne boli), ali ipak mi je malo i neprirodno i neugodno a i strah me je
Ne znam sta ti je rekla doktorka? Mislim - prvo sto ne volim su te neke napamet dijagnoze, ako nisi pregledana - i nije ti neko rekao da je to sigurno to. Ukoliko je to sigurno to - o cemu pricamo...
Najbolje bi bilo da se ti toga rijesis, cak i ako ne boli. Imas cistu koja ce kad tad da se zagnoji ako nije vec. Ti mozes to drzati higjenskim u nadi da ce sama od sebe da se "isprazni" ili biti na sistemskim antibioticima ali oni nisu jako potentni kad je u pitanju vrecica u kojoj se je akomiliralo ekskrement zljezde koji ce te zaboljeti kad se inficira ili kad dovoljno naraste. Nisu potentni jer ta cista je izolirana - od ostatka tijela i jako malo antibiotika moze da dopre do izvora infekcije.
Zato bi ti ja preporucio jedno od definitivnih rijesenja a to su dva, kao sto si i sama vidjela. Jedan je da ti stave mali dren s balonom pod lokalnim anestetikom. Dren se kasnije izvadi, balun se ispuse, i situacije se smiri. Drugi je u slucaju kronicne upale, i radi se o marsupijalizaciji. Ime je dobila procedura po vrecici od kengura, a to bi znacilo da bi dukt od zljezde - otvorili i sasili, da ne moze da se zatvori sam od sebe i opet - zagnoji. Ovo sumnjam da bi uradili ako ti je ovo prvi put da ti se ovako nesto desilo i ukoliko je jako mala cista u pitanju.
Vidi s cim si ti komforna i sta imaju da ti ponude, i nemoj to da zapostavis, da se "samo rijesi" jer sumnjam da ces biti tako sretna da se to dogodi.
Ne treba te biti strah, komplikacije su jako rijetke a i problem nije toliko rijedak koliko bi se dalo na prvi pogled misliti. Kljucno je da odes kod ginekologa, dakle nekog ko se aktivno ovim bavi i ko je hirurg po struci.
Doktor mi je rekao sljedece, ili obloge od rivanola u kombinaciji sa antibioticima (jer nije infekcija) ili drenaža na klinici. Treće solucije nema. Šta čovjek da radi?