Bartolinijeva žlijezda
Moderator: anex
-
tiruliru
#1 Bartolinijeva žlijezda
Pozdrav svima, da li je neko nekad čuo za ovu žlijezdu ili imao nekih iskustava s njom. Koliko znam to je parna žlijezda koja se svojstvena samo ženama....mala kao zrno graška, al kad se upali naraste i do veličine narandže i boli k'o sam vrag
....nadam se da postoji bar još jedna djevojka koja je preživjela neugodno iskustvo zvano Bartolini, inače ću pomisliti da sam jedina paćenica na ovom svijetu koja mora ovu neizlječivu muku mučit
-
tajmahalica
#2 Re: Bartolinijeva žlijezda
Bartolinijeva žlijezda je parna žlijezda na unutrašnjoj strani velikih usana vagine kod žene koja je veličine zrna graha i luči sekret koji služi za "podmazivanje " vulve putem izvodnog kanala. Ako se taj izvodni kanal začepi sekret ne može da otiče i ostaje u žlijezdi te se ona poveća. Obično je sve dio neke infekcije ove žlijezde tako da se ovaj zarobljeni sekret zagnoji i mora se treirati. Simpotmi su bol, crvenilo, oteknuće.
U nas se obično to ambulantno tretira antibioticima prvo, a ako se proces ne povuče u prvobitnoj fazi ,vjerojatno treba napraviti i neko otvaranje zagnojene ciste.
Kako god, doktor je potreban da to pregleda uz ostali pregled.
U nas se obično to ambulantno tretira antibioticima prvo, a ako se proces ne povuče u prvobitnoj fazi ,vjerojatno treba napraviti i neko otvaranje zagnojene ciste.
Kako god, doktor je potreban da to pregleda uz ostali pregled.
-
tiruliru
#3 Re: Bartolinijeva žlijezda
Jučer preživjela to "otvaranje", ko je to preživio zna kako je...doktorica je bila zaista divna, ali da boli boli...e sad, iščitala na netu sve što se pročitati može o Bartoliniju i nisam našla odgovor na svoje pitanje- Kako spriječiti novu infekciju, novo začepljenje tog famoznog kanalića i na koji načina reagovati kod prvih simptoma...znam sve o pamučnom vešu, nosim suknje svih mogućih i nemogućih boja i dezena (već sam sama sebi dosadila) hlače samo u posebnim prilikama itd,itd...prema tome tajmahalice, bilo kakav savjet vrlo rado prihvatam....i da, čisto informativno, da li si ti nekada imala problema s Bartolinijem?
-
tajmahalica
#4 Re: Bartolinijeva žlijezda
Nema značajne preventive, osim higijene u svakom smislu.
Ako se bude ponavljalo treba vidjeti dalje u čemu je problem.
Nemam lično iskustvo. Ali sam pregledala one koji jesu imali.
Ako se bude ponavljalo treba vidjeti dalje u čemu je problem.
Nemam lično iskustvo. Ali sam pregledala one koji jesu imali.
-
tiruliru
#5 Re: Bartolinijeva žlijezda
ne bih rekla da je u pitanju higijena...4,5god prošlo od zadnjeg inficiranja žlijezde, a ništa drugačije nisam radila...nisam još čula za slučaj da ju je neko samo jednom imao,obično se ponovi više puta
neke djevojke čekaju i nadaju se da neće više, dok druge idu na operaciju za uklanjanje...
neke djevojke čekaju i nadaju se da neće više, dok druge idu na operaciju za uklanjanje...
-
tajmahalica
#6 Re: Bartolinijeva žlijezda
Nije u pitanju nehigijena, nego postoje ljudi koji su osjetljiviji i podložniji od drugih za neka stanja, pa se malo više moraju paziti, odnosno moraju više nego drugi posvetiti pažnju onom dijelu tijela koji je deficitaran. Vjerojatno je taj kanal začepljen i dalje, nije se rekanalizovao. Kod upale treba uzimati nešto protiv bolova. Ili čiste prepeglane ( ne prevrele ) gaze stavljati da brže prođe ta faza upale.
- frameni
#7 Re: Bartolinijeva žlijezda
Pri prvom porodu doslo je do povrede Bartolinijeve zlijezede.Tolalno sam bila nesposobna za sve.Nisam mogla hodati,bilo kakav pokret tijelom napraviti a o sjedenju nije bilo govora.Taj period mi je bio tezi nego sam porod.Ko je dozivio ove bolove tacno zna o cemu pisem.Meni je pomogla konbinacija antibiotika i acidi borici obloge.
-
tiruliru
#8 Re: Bartolinijeva žlijezda
Draga frameni tačno znam o čemu pričaš, kada se meni prvi put upalila žlijezda ja sam mislila da ću umrijeti. Na žalost od tada je prošlo puno godina i još puno puta se upalila, dva puta je sama pukla, dva puta sam brzo reagovala i dotukla je antibioticima i jednom pencilin inekcijama.Prije par dana sam ponovo bila kod doktora, zarezala je i cijedila gnoj i čistila koliko god je moglo. Drugi put sam preživjela to rezanje i to je sam pakao vjeruj mi. Najgore od svega što mi još niko nije rekao kako prevenirati njenu upalu....Jesi li ti imala upalu samo jednom, prije koliko je bio porod?? Znači porod nije ništa naspram Bartolinija
bar nešto pozitivno u svemu ovom

-
aanesa
#9 Re: Bartolinijeva žlijezda
I ja sam imala to...i prezivila...obzirom da sam trudna raduje me ovo poredjenje sa porodom..mada nikom ne zelim upalu Barta
- frameni
#10 Re: Bartolinijeva žlijezda
tiruliru wrote:Draga frameni tačno znam o čemu pričaš, kada se meni prvi put upalila žlijezda ja sam mislila da ću umrijeti. Na žalost od tada je prošlo puno godina i još puno puta se upalila, dva puta je sama pukla, dva puta sam brzo reagovala i dotukla je antibioticima i jednom pencilin inekcijama.Prije par dana sam ponovo bila kod doktora, zarezala je i cijedila gnoj i čistila koliko god je moglo. Drugi put sam preživjela to rezanje i to je sam pakao vjeruj mi. Najgore od svega što mi još niko nije rekao kako prevenirati njenu upalu....Jesi li ti imala upalu samo jednom, prije koliko je bio porod?? Znači porod nije ništa naspram Bartolinijabar nešto pozitivno u svemu ovom
![]()
Bas tako,koliko sve napisano moze biti pozitivno...Porod je bio davno,proslo je dosta godina ali samo tad sam imala taj problem i Bogu hvala nikad vise...Ma ni dusmanu te bolove ne bih pozelila...Opet ti ponavljam pokusaj sa vodicom acidi borici...Bilo bi pozeljno s obzirom da ti se upale ponavljaju da uradis bris,da se vidi o kojoj je bakteriji rijec jer upalu mogu prouzrokaovati streptokoka, stafilokoka, obavezno obavi pretragu urinokultura je je moguce da upalu izazove i E.coli...Kad to budes znala onda ce ti moci prepisati odgovarajucu terapiju...Puno srece
-
tiruliru
#11 Re: Bartolinijeva žlijezda
Hoću,hvala ti na savjetu...mada sam već to radila prošli put kad mi se upalila žlijezda i sve je bilo ok, vjerovatno su antibiotici toliko djelovali pa sve to "očistili" od bakterija...
mada nisam otišla odmah jer mi je bilo tako drago da me više ne boli da mi je sve drugo bilo na čekanju
a meni su obično davali rivanol, nisam nikad koristila ovu vodicu acidi, a nadam se da nikad više i neću morati
koju vrstu bakterije su tebi našli nakon tih nalaza??

mada nisam otišla odmah jer mi je bilo tako drago da me više ne boli da mi je sve drugo bilo na čekanju
a meni su obično davali rivanol, nisam nikad koristila ovu vodicu acidi, a nadam se da nikad više i neću morati
aanesa sve čestitke, da sve prođe dobro aBd....a i vidiš da to nije ništa naspram Bartolinijaaanesa wrote:I ja sam imala to...i prezivila...obzirom da sam trudna raduje me ovo poredjenje sa porodom..mada nikom ne zelim upalu Barta
- frameni
#12 Re: Bartolinijeva žlijezda
tiruliru wrote:Hoću,hvala ti na savjetu...mada sam već to radila prošli put kad mi se upalila žlijezda i sve je bilo ok, vjerovatno su antibiotici toliko djelovali pa sve to "očistili" od bakterija...
mada nisam otišla odmah jer mi je bilo tako drago da me više ne boli da mi je sve drugo bilo na čekanju![]()
![]()
Nisi pazljivo procitala moj prvi post na ovu temu...Kod mene je tokom poroda doslo do povrede tako da dodatne pretrage nisam radila,jer nije bila bakterijska infekcija...
@aanesa
-
tiruliru
#13 Re: Bartolinijeva žlijezda
ali ne razumijem, zašto si dobila antibiotike ako nije infekcija, pretpostavljam da je morala ipak postojati neka bakterija koju si zaradila tokom te povrede, blaža povreda bi prošla sama od sebe (mislim, bez antibiotika)...
- frameni
#14 Re: Bartolinijeva žlijezda
tiruliru wrote:ali ne razumijem, zašto si dobila antibiotike ako nije infekcija, pretpostavljam da je morala ipak postojati neka bakterija koju si zaradila tokom te povrede, blaža povreda bi prošla sama od sebe (mislim, bez antibiotika)...
Otkucaji srca moje bebe su se gubili i u toj brzini doslo je do epiziotomije a uz to i do te povrede.Uz pomoc vakuma sam rodila i na kraju je uslijedila kiretaza jer posteljica nije izasla.Uz vec napisano logican slijed je ukljuciti antibiotike,zar ne.
-
tiruliru
#15 Re: Bartolinijeva žlijezda
Nadam se da je bebica sada dobro...
a ne nisam znala šta je logično u ovom slučaju jer sam prvo morala izguglati ove pojmove kao epiziotomija i kiretaža
a ne nisam znala šta je logično u ovom slučaju jer sam prvo morala izguglati ove pojmove kao epiziotomija i kiretaža
-
laly
#16 Re: Bartolinijeva žlijezda
Ja sam jednom imala upaljenu bartolinijevu zlijezdu, bila je velicine oraha
Na internetu sam nasla neki savjet da treba ispirati mlakom vodom ili cajem od kamilice, pa da onda brze pukne. Meni je to pomoglo, i nisam vise imala problema.
-
tiruliru
#17 Re: Bartolinijeva žlijezda
meni, na žalost, ništa osim antibiotika nije pomagalolaly wrote:Ja sam jednom imala upaljenu bartolinijevu zlijezdu, bila je velicine orahaNa internetu sam nasla neki savjet da treba ispirati mlakom vodom ili cajem od kamilice, pa da onda brze pukne. Meni je to pomoglo, i nisam vise imala problema.
mada mislim da generalno ispiranje kamilicom nije loša ideja