BANKROT DRZAVA
Moderator: anex
-
KENJAC
#1 BANKROT DRZAVA
Ostvarila se višemjesečna upozorenja ministra finansija Vjekoslava Bevande da su izdvajanja, prvenstveno za niz socijalnih kategorija, neodrživa...
24.06.2008. 07:33
Budžet većeg entiteta potpuno je prazan, saznaje "Dnevni avaz" u Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što su, naime, isplaćene plaće i ostale prinadležnosti za uposlene, jučer ujutro na računima budžeta Federacije BiH u poslovnim bankama bile su svega 434 marke.
To je epilog višemjesečnih upozorenja zamjenika premijera FBiH i ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji je na sjednicama Vlade, Parlamenta i u nizu javnih istupa isticao da su izdvajanja, prvenstveno za niz socijalnih kategorija, neodrživa.
Bevanda jučer nije zvanično želio komentirati dešavanja s budžetom FBiH, a o cjelokupnoj situaciji izvijestio je, na Kolegiju Vlade FBiH, premijera Nedžada Brankovića i zamjenika premijera Gavrila Grahovca.
Prema svemu sudeći, Ministarstvo finansija opet će zatražiti da se usvoji odluka prema kojoj će se iz budžeta vršiti samo prioritetne isplate u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta. To znači da će prvo na isplatu ići rate stranih kredita, potom invalidnine, transferi za izbjeglice i tek na kraju plaće uposlenih. Sve ostale isplate do daljnjeg bi bile blokirane.
Znam da ovaj forum ne posjecuju oni koji bi mogli dati odgovor ali eto ja pitam obicnu fukaru, onu sto placa poreze (juce platih 120 eura za pasos pa se smatram jednim od ta'kih) jel vama normalno da se budzet potrosi za malo vise od 6 mjeseci a da to nije glavna i jedina vijest!!!! Jos mi bulaznimo o utakmici Hr- Tur, Dodiku (nije on u federaciji) i nekim drugim sranjima a drzava ,ili ti ga 50 % propalo ( za razliku od drugih 50% koje je isto tako propalo)
Ej ba ostalo 430 maraka! Dvjesto dvajes eura! Podjeljeno sa sest, sto ce reci, mozemo jos naruciti 72 porcije cevapa i fajront! Ni za jogurt nam nece ostati! Bas me interesuje odakle ce sad uzet pare! Mislim da znam!
24.06.2008. 07:33
Budžet većeg entiteta potpuno je prazan, saznaje "Dnevni avaz" u Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što su, naime, isplaćene plaće i ostale prinadležnosti za uposlene, jučer ujutro na računima budžeta Federacije BiH u poslovnim bankama bile su svega 434 marke.
To je epilog višemjesečnih upozorenja zamjenika premijera FBiH i ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji je na sjednicama Vlade, Parlamenta i u nizu javnih istupa isticao da su izdvajanja, prvenstveno za niz socijalnih kategorija, neodrživa.
Bevanda jučer nije zvanično želio komentirati dešavanja s budžetom FBiH, a o cjelokupnoj situaciji izvijestio je, na Kolegiju Vlade FBiH, premijera Nedžada Brankovića i zamjenika premijera Gavrila Grahovca.
Prema svemu sudeći, Ministarstvo finansija opet će zatražiti da se usvoji odluka prema kojoj će se iz budžeta vršiti samo prioritetne isplate u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta. To znači da će prvo na isplatu ići rate stranih kredita, potom invalidnine, transferi za izbjeglice i tek na kraju plaće uposlenih. Sve ostale isplate do daljnjeg bi bile blokirane.
Znam da ovaj forum ne posjecuju oni koji bi mogli dati odgovor ali eto ja pitam obicnu fukaru, onu sto placa poreze (juce platih 120 eura za pasos pa se smatram jednim od ta'kih) jel vama normalno da se budzet potrosi za malo vise od 6 mjeseci a da to nije glavna i jedina vijest!!!! Jos mi bulaznimo o utakmici Hr- Tur, Dodiku (nije on u federaciji) i nekim drugim sranjima a drzava ,ili ti ga 50 % propalo ( za razliku od drugih 50% koje je isto tako propalo)
Ej ba ostalo 430 maraka! Dvjesto dvajes eura! Podjeljeno sa sest, sto ce reci, mozemo jos naruciti 72 porcije cevapa i fajront! Ni za jogurt nam nece ostati! Bas me interesuje odakle ce sad uzet pare! Mislim da znam!
-
laku noć
#2 Re: BANKROT DRZAVA
Nek ide Nećko kod Mićka i nek uzajmi 
-
Dwndler
#3 Re: BANKROT DRZAVA
na indexu sam procitao, a oni prenijeli iz avaza, da su necko and co. kupili barkicu za federalno odmaraliste u Trpnju na Peljescu,jer mota nema bolnice, pa ako se nekome ne daj Boze nesto desi, da imaju camcic od 170.000 KM, da ih moze brzo prevest do bolnice
malo off topic, Federacija nije drzava,vec entitet,drzava je
- banjaluka078
#4 Re: BANKROT DRZAVA
Dwndler wrote:na indexu sam procitao, a oni prenijeli iz avaza, da su necko and co. kupili barkicu za federalno odmaraliste u Trpnju na Peljescu,jer mota nema bolnice, pa ako se nekome ne daj Boze nesto desi, da imaju camcic od 170.000 KM, da ih moze brzo prevest do bolnice![]()
![]()
![]()
![]()
Federalna vlada kupila čamac od 170.000 KM
Služba za zajedničke poslove Vlade FBiH prošlog mjeseca kupila je čamac od 170.000 KM za potrebe vile u Trpnju, koja je u vlasništvu Vlade, saznaje "Dnevni avaz". Tu informaciju za naš list jučer je potvrdio i Haris Ihtijarević, direktor Službe.
- Tačno je da je kupljen čamac. Riječ je o dostavnom čamcu, a sredstva za njegovu nabavku namijenja su u budžetu FBiH pod posebnim računom. Uostalom, on je tamo neophodan, jer Trpanj nema dovoljno infrastrukture, pa ako se neko razboli ili povrijedi, može se tim čamcem prevesti - kaže Ihtijarević.
Kako kaže Vjekoslav Bevanda, federalni ministar finansija, čamac još nije vidio, a poznato mu je da je novac predviđen u budžetu za njegovu kupovinu, što je usvojio i Parlament FBiH.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -170000-km
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#5 Re: BANKROT DRZAVA
Zar vi stvarno vjerujete da nema para,pa to su priče za malu djecu.Ovdje je glavni izgovor za sve:nema novaca za to i to nije naša nadležnost!
-
malizeleni
#7 Re: BANKROT DRZAVA
Definishi "camac" od 170k km.
Sto hoce reci
170,000.00 BAM = 817,129.61 SEK
Sto hoce reci nesto ovako

Ili ovako

Ili cak mozda nesto ovako

NB : Svaki od ovih camaca ne kosta vise od 160k km. Zasto ja imam osjecaj da se taj tzv camac nece koristiti u samo logisticke svrhe... I onda kontaj sto ja svake druge godine malte ne moram mjenjat pasos po 120 eura...
Svrha "camca" :

Ovaj kosta samo 165k km, i trosi oko 70L dizela na sat.
Sto hoce reci
170,000.00 BAM = 817,129.61 SEK
Sto hoce reci nesto ovako

Ili ovako

Ili cak mozda nesto ovako

NB : Svaki od ovih camaca ne kosta vise od 160k km. Zasto ja imam osjecaj da se taj tzv camac nece koristiti u samo logisticke svrhe... I onda kontaj sto ja svake druge godine malte ne moram mjenjat pasos po 120 eura...
Svrha "camca" :

Ovaj kosta samo 165k km, i trosi oko 70L dizela na sat.
-
Misirlija
#8 Re: BANKROT DRZAVA
Jos jedan u nizu od uspjeha Aljinog arhitekte, inace dobrog menadzeralaku noć wrote:Nek ide Nećko kod Mićka i nek uzajmi
-
laku noć
#9 Re: BANKROT DRZAVA
Nek uzajmi dok nije i ovaj proglasio bankrotMisirlija wrote:Jos jedan u nizu od uspjeha Aljinog arhitekte, inace dobrog menadzeralaku noć wrote:Nek ide Nećko kod Mićka i nek uzajmi
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
- fantom slobode
#11 Re: BANKROT DRZAVA
Ne znam sto bankrot drzava, kada federacija nije drzava, ali eto. A Nedzad tacno zna sta radi, nije ni jedan potez bez osnova i ima svoj cilj. Gdje Nedzad dodje tu trava ne raste, to je bilo jasno kao dan, zato je i postavljen. A zasto je to tako, vidjecemo u nastavku koji slijedi. Ko ce ga znati, mozda to vodi ukidanju federacije i regionalizaciji drzave. Mozda ne bi bilo lose posuditi pare od medjeda Dode, on voli da posudi, a da mu se kasnije licno vrati. A zna i da se zaduzi, pa da vrati i mnogo vise nego sto je trebalo (vidi pod : rafinerija u Bosanskom Brodu).Ovo su dva najgora premijera entiteta do sada, jesu ih uparili, ma to je cudo pravo 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: BANKROT DRZAVA
ovo sve treba ukinuti
- glavutan
#13 Re: BANKROT DRZAVA
Tako i treba kad birate kleptomane da vladaju.
No, evo odakle se moze zagrabiti. Udri porez onome ko ima.
BANKAMA!
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=45Raiffeisen banka dobila tri zlatna BAM-a
Prema mišljenju uglednog finansijsko-poslovnog magazina Banke u BiH, najuspješnija banka u našoj zemlji u prošloj godini je bila Raiffeisen banka, kojoj su na jučerašnjoj svečanosti dodijeljena tri zlatna BAM-a, nagrada koja se već šesti put uručuje najboljim bh. bankama.
Ovoj banci su zlatni BAM-ovi uručeni za najveću aktivu u 2007. godini u iznosu od 3.814.370.000 maraka, što je povećanje u odnosu na godinu ranije za 23,11 posto, za najveći ukupni kapital, koji je u 2007. iznosio 279.449.000 maraka, što je za 39,53 posto više u odnosu na 2006. i za najveći iznos dioničkog kapitala (168.934.000 maraka), koji je u 2007. u odnosu na 2006. povećan za 62 posto.
Nagradu Zlatni BAM su pored Raiffeisen banke dobili i UniCredit Zagrebačka banka Mostar, Investicijska banka FBiH, Komercijalno-investiociona banka Velika Kladuša i FIMA banka Sarajevo.
Direktor magazina Banke u BiH Mirsad Pehilj je prilikom dodjele priznanja rekao da će ovaj magazin u budućnosti nastojati da vrednuje i druge finansijske institucije u našoj zemlji. On je, također, izrazio zadovoljstvo napretkom bh. bankarskog sektora.
Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Džulio Moreno, te guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.
Uzgred, treba pitati Kozarica gdje zavrsi zarada od emisije novca.
- Maraschino
#14 Re: BANKROT DRZAVA
Je li na prodaju Federacija
dok je u bankrotu.
-
ludacha
#15 Re: BANKROT DRZAVA
cek cek cek
haha jel rijec o camcu il o brodu? a da nije onaj gumenjak? hahahahah il malo veci slauf

haha jel rijec o camcu il o brodu? a da nije onaj gumenjak? hahahahah il malo veci slauf
-
ludacha
#16 Re: BANKROT DRZAVA
ocemo li popola?1Maraschino wrote:Je li na prodaju Federacijadok je u bankrotu.
-
uhljug_s_koseva
#17 Re: BANKROT DRZAVA
I onda pricaju da je Federacija bolji i razvijeniji ove,nazovi,drzave...lol.