Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A wrote:Dijaspora ko dijaspora... ima problem para. Htjela bih otvoriti sebi racun u Sarajevu, ono da si odavde prebacim kojih 50'000 Eura za kafe , kad sam na odmoru i da mogu e-bankingom da vrsim manje uplate u BH. Da li mislite da moze biti neka prepreka, neki minimalni iznos, ili obavezno da imam izvor prihoda u BiH?
mislim da ti je najpametnije da ti neko otvori na svoje ime debitnu karticu bez mogucnosti zaduzenja, tj ulaska u crveno.
Recimo, ja ti otvorim racun u HVB Banci, uzmem karticu i ti sa njom radi sta ti cejf.
znam za par dijasporaca koji su tako radili...
naravno, pare mozes podizati samo na bankomatima jer u banKi traze licnu kartu...
A wrote:
Pa ja imam i adresu i licnu kartu u Sarajevu, bh drzavljanin.
ali ako hoces da otvoris bankovni racun na svoje ime moras ga licno otvoriti tj doci na salter banke potpisati brdo papira i dokazati identitet
Nije problem ni doci, nego ne znam da li je e-banking uslovljen recimo redovnim primanjima na taj racun ili minimalnim uplacenim iznosom.
Mogu se raspitati i u bankama, sto cu na kraju uciniti prije nego sto se odlucim za banku, ali vas pitam da mi date i vasu preporuku, mozda i necije iskustvo.
A wrote:Dijaspora ko dijaspora... ima problem para. Htjela bih otvoriti sebi racun u Sarajevu, ono da si odavde prebacim kojih 50'000 Eura za kafe , kad sam na odmoru i da mogu e-bankingom da vrsim manje uplate u BH. Da li mislite da moze biti neka prepreka, neki minimalni iznos, ili obavezno da imam izvor prihoda u BiH?
Ne moras imati izvor prihoda ovdje.
U sustini mozes nalogom iz inostranstva (obicnim ino nalogom ili e banking-om) prebaciti neogranicen iznos na svoj tekuci racun, ali svaka banka u BiH ima obavezu zakonsku da prijavi prilive na racun iznad 10.000 BAM Finansijskoj..
Finansijska, koliko znam, samo provjeri da nisi na nekoj black listi i to je to
PS ako imas vec viska , prebaci nesto i na racun Amele Kandic
A wrote:Lolo, pravo da ti kazem - potaklo me upravo ovo sto sam procitala o Ameli. Zezanje je za 50 milja Eura, u stvari hocu da imam mali racun u Sarajevu, kad sam tamo da dizem za sitni trosak, da ne nosam pare, a i da imam za te male uplate za razne humanitarne pomoci i slicne stvari. Jer kad saljem odavde male iznose, onda je trosak slanja neproporcionalno visok, jednostavno je glupo placati vise bankama nego onome kome zelis malo pomoci.
Preporucujem ti karticu da otvoris kada dodjes - debitnu jer nemas naknade na bankomatima ili salterima banke izdavaca, a obavezno salji naloge e- banking-om..Koliko znam naknade su puno nize nego one obicnim ino platnim prometom..ili bi bar trebale biti
anais_nin wrote:
ali ako hoces da otvoris bankovni racun na svoje ime moras ga licno otvoriti tj doci na salter banke potpisati brdo papira i dokazati identitet
Nije problem ni doci, nego ne znam da li je e-banking uslovljen recimo redovnim primanjima na taj racun ili minimalnim uplacenim iznosom.
Mogu se raspitati i u bankama, sto cu na kraju uciniti prije nego sto se odlucim za banku, ali vas pitam da mi date i vasu preporuku, mozda i necije iskustvo.
HVB je TITO banka...
e nisam s njima radila...ali mislim da si u pravu...neki dan sam dosla..da se nesto informisem...i momak sto tamo radi je ostavio svoj posao odmah da bi mi dao informacije (bez da moram sta cekati ili da me salje nekom drugom)...i cak je isao u drugi ofis da bi mi dao pravu informaciju na moje pitanje (sta bi se moglo uraditi ako ne mogu to i to?). Onako malo sam bila zatecena (veoma pozitivno) onako brzom i ljubaznom reakcijom. Mislim da cu prebaciti svoje racune iz Raiffeisena u HVB