Bankomati i provizija
Moderator: anex
-
sabaan
-
putovanje25
#52 Re: Bankomati i provizija
Pitanje.
Zanima me, ako neko zna, kolika je provizija na transfer novca preko Unicredit banke iz druge drzave (iz Srbije u Bosnu). S obzirom da se ne radi o velikim kolicinama, ne isplati mi se bacati keš na one krimose wester-union koji grabe po 20% provizije.
Zanima me, ako neko zna, kolika je provizija na transfer novca preko Unicredit banke iz druge drzave (iz Srbije u Bosnu). S obzirom da se ne radi o velikim kolicinama, ne isplati mi se bacati keš na one krimose wester-union koji grabe po 20% provizije.
-
bleso
#53 Re: Bankomati i provizija
putovanje25 wrote:Pitanje.
ako govoris o medjunarodnim bankovnim transferima (SWIFT, sve nase banke to rade), obicno kosta oko 8 eura, plus-minus 5 (neke su clanice iste bankovne grupacije, pa moze kostati samo 3 eura), a u danasnje vrijeme traje oko 2-3 dana. To ne ukljucuje americke banke, jer ih je jako malo clanica SWIFTA, pa se novac prvo salje banci koja dalje izlazi na SWIFT. Slanje IZ Amerike obicno kosta izmedju 20 i 55 dolara (neovisno o iznosu). Slanje U Ameriku je oko 10 dolara, s time da ce primatelj doplatiti trošak prenosa novca iz jedne od glavnih banaka u njegovu (routing), kao i gadnu proviziju za priliv novca.
Po pitanju priliva deviza iz inostranstva kod nas, neke banke naplacuju, a neke ne. neke imaju klauzulu da ti provizije na priliv od 0,5% ne naplate ako novac odstoji (8 dana)... U Raiffeisen naplate ekvivalent od 10 KM.. ali pazite... pri podizanju deviza u KM, u Raiffeisen imaju dosta skrivenih (losih) tecaja i skrivenih troskova konverzije... Iz vlastitog iskustva znam da je bolje podici dolare s racuna u Raiffeisen (1:1), ostati na šalteru i ponovno im dati te iste dolare na zamjenu (a ako imate vremena, u drugim bankama je kurs cetvrtkom daleko bolji).
Balavica od "sefice" u UniCredit na Ciglanama ce vas i za manje sume koje primate, i protivno zakonu/propisu koji odredjuje limit koji se ne provjerava, od vas traziti pisani dokaz o porijeklu novca (kao da ga putem sistema ne mogu sami vidjeti). ja se naljutio, trazio da novac kojim nisam mogao raspolagati 10 dana (a stigao je u banku), vrate s vracanjem naknade koju je posiljatelj platio, kao i kamatu za tih deset dana zadrzavanja. Telefoni u Mostaru su bili uzareni... Na kraju sam u drugoj bancu primio doznaku uvecanu za 70 dolara (posiljatelju nisu ponovno naplatili slanje na drugi racun). sta je bilo s tom seficom, pojma nemam, nisam se tamo vracao... dvije sedmice nakon "incidenta" mi je zena koja u blizini sjedi i prosi, rekla da ta glupaca jos uvijek radi...
neke banke imaju klauzule o minimumu na racunu, pa ne daju podici posljednjih dvadesetak maraka ako se nadjete u krizi... ako ih zelite podici, onda morate zatvoriti racun, i pogodite, to kosta upravo tih dvadesetak maraka... primjer je bivsa "gospodarska banka", sada dio Intesa banke (slicno je i u NLB, kako cujem).. naljutio se, ostavio im stednu knjizicu s 12 dolara na racunu, na salteru, bez potpisivanja bilo kakvog papira... Mjesecima su me zvali (nisu znali sta da rade s mojom knjizicom), a ja se javim pa zamolim da ostanu na liniji... Potrosio sam im preko 300 KM telefonskog racuna... sad smo kvit (a ja ne namjeravam zaboraviti ne samo svojih 12 dolara, vec i kamatu koju sam samo te godine trebao primiti jer sam imao petocifrenu stednju, a u medjuvremenu kamata na kamatu, po starim uslovima, pa cu ovih dana otici po svojih oko 140 dolara, uz ostavljanje ekvivalenta od 20 KM)...