Bankomati i provizija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#26 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Ne znam, meni to nikad nije uspjelo... Cak ni kod Zag. banke u HR, a njihov komp. centar radi odobravanje Unicreditu u BiH, jer su im i vlasnici... Doduse, tu je i dodatni problem razlicite valute...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#27 Re: Bankomati i provizija

Post by plain vanilla »

drndalo wrote:Ne znam, meni to nikad nije uspjelo... Cak ni kod Zag. banke u HR, a njihov komp. centar radi odobravanje Unicreditu u BiH, jer su im i vlasnici... Doduse, tu je i dodatni problem razlicite valute...
mozda to kod mene radi jer nemam puno para na racunu :lol: :lol: :lol:
drndalo

#28 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Hm, onda znam sta mi je raditi... :lol:
Bodkin

#29 Re: Bankomati i provizija

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:Kakva je ono provala u BiH da banke uzimaju mjesecnu naknadu za vodjenje racuna :lol: :lol: :lol:
2km u RB i 1km ili 1.5 sparkasse. ali placam ja to i u austriji samo godisnje. mislim da je 5 eura
rasko

#30 Re: Bankomati i provizija

Post by rasko »

Trebam inf u vezi sa dizanjem novca na bosanskim bankomatima ali kartica je američka.
Pitaću naravno i u bankama, ali po dosadašnjem iskustvu, ja uvijek imam više informacija nego tuka sa truge strane pulta.

Znači osoba A je iz US poslala američku debitnu karticu da bi ja ovdje mogla da dižem novac, američka banka je obaviještena,
tačnije sami su ponudili tu opciju, jer je najjeftinija.

Mene zanima limit, da li je i za tu karticu limit 500 KM dnevno ili
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#31 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

ExNihilo wrote:Možda je pitanje "glupo", ali bolje pitati nego se kajati :D

Znam da ću platiti proviziju ako koristim bankomat druge banke da dignem novac. Ali, ono što me zanima je da li ima ikakve provizije ako koristim bankomat druge banke samo da provjerim stanje na računu?

Hvala unaprijed na odgovoru :)
Ovo je sve ovisno iz drzave do drzave, u nekim neplacas nista jer je po zakonu zabranjeo u nekim placas. Recuimo ja placam za VISA GOLD da je imam oko 20€ godisnje, za obicnu MASTER nista, a sto se tice kontrole racuna nista, sto se tice podizanja novca na drugoj banki isto nista.
drndalo

#32 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Limit je obicno rijesen dvostruko, prvi je limit izdavaca kartice, a drugi je limit bankomata odredjen od njegove banke... Trebalo bi da se racuna stroziji od ta 2 ako nisu ista...

Dakle ako je npr. dnevni limit te kartice 1000$, a dnevni limit bankomata u BiH (kao sto obicno jeste) 1000 KM, onda bi trebalo da bankomat ne dozvoli dizanje >1000 KM dnevno...
drndalo

#33 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Zviz wrote:

Znam da ću platiti proviziju ako koristim bankomat druge banke da dignem novac. Ali, ono što me zanima je da li ima ikakve provizije ako koristim bankomat druge banke samo da provjerim stanje na računu?

Ovo je sve ovisno iz drzave do drzave, u nekim neplacas nista jer je po zakonu zabranjeo u nekim placas. Recuimo ja placam za VISA GOLD da je imam oko 20€ godisnje, za obicnu MASTER nista, a sto se tice kontrole racuna nista, sto se tice podizanja novca na drugoj banki isto nista.
Obicno (barem kod nas) ne bi trebalo da se na bankomatu "tudje" banke moze provjeriti stanje racuna u "svojoj", ukoliko nisu ista banka...
Zviz

#34 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

drndalo wrote:
Zviz wrote:

Obicno (barem kod nas) ne bi trebalo da se na bankomatu "tudje" banke moze provjeriti stanje racuna u "svojoj", ukoliko nisu ista banka...
Pa nemogu ni ja da provjerim kod svake banke, ali neke banke izgleda koriste ko neki isti sistem i kod njih mogu. Barem po displeju izgledaju jednake jedna drugoj i kako god glupo zvucilo kod bilo koje banke koja isti displaj na bankomatu ima (zvuci glupo) kod njih mogu da provjerim stanje.
drndalo

#35 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Pricas o BiH?
Zviz

#36 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

drndalo wrote:Pricas o BiH?

E drug, volio bi znati koja banka u Bosni nudi VISA GOLD i prvo kome, da li ja licim na ofucanog pliticara :D naravno da nije rijec o Bosni... mada sam cuo pricu da recimo ako si iz Austrije i imas tamo racun u nekoj banci koja posluje u Bosni da mozes precekriarti racun u Bosni.
drndalo

#37 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

I mislio sam...

Ja jos nisam naisao na banku u BiH na kojoj mozes provjeriti stanje iz druge banke... Osim ako su u odnosu majka/kcerka, ili sestra/sestra, pa dijele racunarski centar za autorizaciju transakcija... Isto vazi i za vjerovatno sve banke iz EU, em nismo na EUR valuti, em nismo EU, em nismo zanimljivi jer smo malo trziste... Elem, ne racunaj na tu mogucnost, osim mozda slucajno...
DaffyDuck

#38 Re: Bankomati i provizija

Post by DaffyDuck »

rasko wrote:Trebam inf u vezi sa dizanjem novca na bosanskim bankomatima ali kartica je američka.
Pitaću naravno i u bankama, ali po dosadašnjem iskustvu, ja uvijek imam više informacija nego tuka sa truge strane pulta.

Znači osoba A je iz US poslala američku debitnu karticu da bi ja ovdje mogla da dižem novac, američka banka je obaviještena,

Limit na svim bankomatima je 1000 KM dnevno.
Zviz

#39 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

drndalo wrote:I mislio sam...

Ja jos nisam naisao na banku u BiH na kojoj mozes provjeriti stanje iz druge banke... Osim ako su u odnosu majka/kcerka, ili sestra/sestra, pa dijele racunarski centar za autorizaciju transakcija... Isto vazi i za vjerovatno sve banke iz EU, em nismo na EUR valuti, em nismo EU, em nismo zanimljivi jer smo malo trziste... Elem, ne racunaj na tu mogucnost, osim mozda slucajno...

Danska iz nekog razloga nasim ljudima nece da isplati punu penziju ako se odluce vratiti u Bosnu, pa su pojedini, ko recimo ima rodbinu u Austriji, se preselili kod njih, jer tako im Danska ipslacuje punu penziju, na racun u Raiffeisen, a onda na "crno" zive u Bosni i hvale se kako neplacaju provizije, jer u Bosni na istoj banci podizu novac i cekiraju stanje. Jel rijec o nekoj notornoj lazi ili ne, pojma nemam, ali kao taj trik pali i svak prica o njemu.
Last edited by Zviz on 29/05/2013 14:53, edited 1 time in total.
Zviz

#40 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

DaffyDuck wrote:
rasko wrote:Trebam inf u vezi sa dizanjem novca na bosanskim bankomatima ali kartica je američka.

Limit na svim bankomatima je 1000 KM dnevno.
Meni u Volksbanki nije htejo da izbaci vise od 700KM na dan - doduse rijec je o stranoj katici - teta na salteru mi je rekla da mi na salteru komotno ipslati vecu sumu a na automatu samo do 700KM.
drndalo

#41 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Zviz wrote:
drndalo wrote:I mislio sam...

Danska iz nekog razloga nasim ljudima nece da isplati punu penziju ako se odluce vratiti u Bosnu, pa su pojedini, ko recimo ima rodbinu u Austriji, se preselili kod njih, jer tako im Danska ipslacuje punu penziju, na racun u Raiffeisen, a onda na "crno" zive u Bosni i hvale se kako neplacaju provizije, jer u Bosni na istoj banci podizu novac i cekiraju stanje. Jel rijec o nekoj notornoj lazi ili ne, pojma nemam, ali kao taj trik pali i svak prica o njemu.
Posebno se sa RZB tjese... Kod njih i ako dizes na bankomatu u inostranstvu iste grupacije (RZB) placas proviziju, za razliku od par drugih slicnih... A nasi ko nasi, vole sami sebe lagati, i imati osjecaj da su nekog zjbli, pa tako vjerovatno sretni sto su zjbli Dance, srecno placaju austrijancima koji EUR provizije...
Avetinho

#42 Re: Bankomati i provizija

Post by Avetinho »

desperate housewife wrote:BANKARKA PRAVILA, JEDNOM ZA UVIJEK DA SE ZNA

1. Ako se radi o debitnoj kartici:
- Banka gleda da takve kartice "uvali" iskljucivo onima koji nisu u prilici da uzmu kreditne
Nakon ove nebuloze, nisam ni citao dalje.
Banka nema razloga "uvaljivati" debitne kartice. Debitna kartica je kao gotovina -- ako imas novaca mozes ih potrositi, ako ne, samo komad plastike u novcaniku.
kakavdanakneiskustvu

#43 Re: Bankomati i provizija

Post by kakavdanakneiskustvu »

može li se provjeriti stanje računa na bankomatu Unikredit banke u inostranstvu?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 29/05/2013 20:12, edited 1 time in total.
fatality

#44 Re: AW: Bankomati i provizija

Post by fatality »

Moze li se provjerit stanje na racunu na ves masini kod komsije ?

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Zviz

#45 Re: Bankomati i provizija

Post by Zviz »

Ja Sam Odavle wrote:
desperate housewife wrote:BANKARKA PRAVILA, JEDNOM ZA UVIJEK DA SE ZNA

1. Ako se radi o debitnoj kartici:
- Banka gleda da takve kartice "uvali" iskljucivo onima koji nisu u prilici da uzmu kreditne
Nakon ove nebuloze, nisam ni citao dalje.
Banka nema razloga "uvaljivati" debitne kartice. Debitna kartica je kao gotovina -- ako imas novaca mozes ih potrositi, ako ne, samo komad plastike u novcaniku.
Mozda je tako u Bosni ali npr. u Danskoj tako nije, banka trazi od tebe da imas kraticu a ne bancnu knjizicu, jer vise i nije mogude dobiti bancnu knjizicu - prosle godine je skroz na skroz ukinuta.
bleso

#46 Re: Bankomati i provizija

Post by bleso »

ja sam GOLD karticu u ziraat dobio automatski prije deset godina. imali su obicaj krajem godine automatski dizati limit. kad je presao 5000, ja dobio zlatnu... prije sljedeceg reizdavanja sam pitao mogu li ja dobiti opet karticu "normalne" boje, da me ne gledaju cudno (u to vrijeme), ali rekli da nije moguce ako se ne smanji limit... bila bi i procedura s ponovnim donosenjem ugovora s posla, jer platu nikad kod njih nisam primao.... i ja "odustao"... reizdaje mi se zlatna viza i master svake dvije godine, meni ne pada na pamet donositi im "ugovor" (nemoguće, jer nezaposlen sam vec 7 godina, a kartica mi je spas kad sam u susnom periodu).... nemaju kazni ako se mjesec ili dva preskoci placanje (samo neka malecka "zatezna"). 1,28% mjesecne kamate mi se prije par godina cinilo puno... trazio manju kamatu - i DOBIO je (1%)...

cash ne dižem NIKADA!!! a banke to vole, i pripaze te.

u PLUSU je moguće biti... ja jednom godišnje volim svesti račun na nulu, a uglavnom uplatim sumu veću od duga... na sljedećem izvodu NE BUDE kamata, već samo oduzimanje kupovina s pozitivnog stanja (ili kamata na minus koji napravim).

I da... nisam politicar ili sin politicara... covjek sam bez ikakve rodbine, nekretnina (podstanar) ili orocene stednje... nisam poznat... nezaposlen sam, ali sam dobro placeni honorarac... i da, imam nekoliko GOLD kartica... vjerovatno su zakljucili da mi se moze vjerovati... svoje dugove placam redovno vec 18 godina!!!

Zviz wrote:

E drug, volio bi znati koja banka u Bosni nudi VISA GOLD i prvo kome, da li ja licim na ofucanog pliticara :D naravno da nije rijec o Bosni... mada sam cuo pricu da recimo ako si iz Austrije i imas tamo racun u nekoj banci koja posluje u Bosni da mozes precekriarti racun u Bosni.
graue_maus

#47 Re: Bankomati i provizija

Post by graue_maus »

Edin H. wrote:Sto ne bi moglo, u Engleskoj manje-vise mozes provjeriti stanje na racunu i podici novac bez-provizije ukoliko koristis bankomate bilo koje od vecih banaka.
E sada sto oni hoce u BiH da uzimaju svoje korisnike, umjesto da pruze uslugu, vec je drugo pitanje.
ovo nije moguce u njemackoj , mozes samo kod svoje banke da provjeris stanje na kontu ....dizanje novca i do 5 procenata od dignute sume ......
fatality

#48 Re: AW: Bankomati i provizija

Post by fatality »

bleso wrote:ja sam GOLD karticu u ziraat dobio automatski prije deset godina. imali su obicaj krajem godine automatski dizati limit. kad je presao 5000, ja dobio zlatnu... prije sljedeceg reizdavanja sam pitao mogu li ja dobiti opet karticu "normalne" boje, da me ne gledaju cudno (u to vrijeme), ali rekli da nije moguce ako se ne smanji limit... bila bi i procedura s ponovnim donosenjem ugovora s posla, jer platu nikad kod njih nisam primao.... i ja "odustao"... reizdaje mi se zlatna viza i master svake dvije godine, meni ne pada na pamet donositi im "ugovor" (nemoguće, jer nezaposlen sam vec 7 godina, a kartica mi je spas kad sam u susnom periodu).... nemaju kazni ako se mjesec ili dva preskoci placanje (samo neka malecka "zatezna"). 1,28% mjesecne kamate mi se prije par godina cinilo puno... trazio manju kamatu - i DOBIO je (1%)...

cash ne dižem NIKADA!!! a banke to vole, i pripaze te.

u PLUSU je moguće biti... ja jednom godišnje volim svesti račun na nulu, a uglavnom uplatim sumu veću od duga... na sljedećem izvodu NE BUDE kamata, već samo oduzimanje kupovina s pozitivnog stanja (ili kamata na minus koji napravim).

I da... nisam politicar ili sin politicara... covjek sam bez ikakve rodbine, nekretnina (podstanar) ili orocene stednje... nisam poznat... nezaposlen sam, ali sam dobro placeni honorarac... i da, imam nekoliko GOLD kartica... vjerovatno su zakljucili da mi se moze vjerovati... svoje dugove placam redovno vec 18 godina!!!

Zviz wrote:

Cuj gold nest specijalno, ja mislio to najnizi stepen kartice :D. Ja sam je dobio kad sam bio student i nisam imao ni kuceta ni maceta (znaci nit kesa na banci nit posla). A ja kad sam je dobio imao sam limit 1200€. Sad mi je limit 6000€, al mi je ista kartica. Zna li neko koliko mi jos treba za mocnije kartice :D
A sta ima ispod golda, srebro ? Ili ima jos nizih stupnjeva.

Nista morat cu se pocet furat sa karticom da i mene poprijeko gledaju :D
(Doduse ja sam u austriji pa je tu mozda drugacije)

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Last edited by fatality on 02/10/2013 18:57, edited 1 time in total.
fatality

#49 Re: AW: Bankomati i provizija

Post by fatality »

.
sabaan

#50 Re: Bankomati i provizija

Post by sabaan »

-
Last edited by sabaan on 28/08/2015 18:30, edited 1 time in total.
Post Reply