Bankomati i provizija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ExNihilo

#1 Bankomati i provizija

Post by ExNihilo »

Možda je pitanje "glupo", ali bolje pitati nego se kajati :D

Znam da ću platiti proviziju ako koristim bankomat druge banke da dignem novac. Ali, ono što me zanima je da li ima ikakve provizije ako koristim bankomat druge banke samo da provjerim stanje na računu?

Hvala unaprijed na odgovoru :)
eeddiinn

#2 Re: Bankomati i provizija

Post by eeddiinn »

Naravno da nema, samo na podizanje ide provizija.
ExNihilo

#3 Re: Bankomati i provizija

Post by ExNihilo »

Evo update.

Pokušao sam provjeriti stanje računa, ali je "transakcija odbijena" :D
kadinica

#4 Re: Bankomati i provizija

Post by kadinica »

Kako će druga banka znati stanje tvog računa? Da gleda u kašike?
beco

#5 Re: Bankomati i provizija

Post by beco »

kadinica wrote:Kako će druga banka znati stanje tvog računa? Da gleda u kašike?
:thumbup:
Edin H.

#6 Re: Bankomati i provizija

Post by Edin H. »

Sto ne bi moglo, u Engleskoj manje-vise mozes provjeriti stanje na racunu i podici novac bez-provizije ukoliko koristis bankomate bilo koje od vecih banaka.
E sada sto oni hoce u BiH da uzimaju svoje korisnike, umjesto da pruze uslugu, vec je drugo pitanje.
Bodkin

#7 Re: Bankomati i provizija

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:Sto ne bi moglo, u Engleskoj manje-vise mozes provjeriti stanje na racunu i podici novac bez-provizije ukoliko koristis bankomate bilo koje od vecih banaka.
E sada sto oni hoce u BiH da uzimaju svoje korisnike, umjesto da pruze uslugu, vec je drugo pitanje.
u austriji mozes podici bez provizije ali ne mozes gledati stanje racuna. u usa ima provizija na dizanje
Edin H.

#8 Re: Bankomati i provizija

Post by Edin H. »

Bodkin wrote:
Edin H. wrote:Sto ne bi moglo, u Engleskoj manje-vise mozes provjeriti stanje na racunu i podici novac bez-provizije ukoliko koristis bankomate bilo koje od vecih banaka.
u austriji mozes podici bez provizije ali ne mozes gledati stanje racuna. u usa ima provizija na dizanje
Nije moglo ni u Engleskoj prije se provjeriti stanje na racunu, ali sada moze.

Znaci nase banke se furaju na Ameriku :dance: :mrgreen:
Skyfox

#9 Re: Bankomati i provizija

Post by Skyfox »

koliko znam samo na bakomatima svoje banke mozes provjeriti stanje na racunu...
eeddiinn

#10 Re: Bankomati i provizija

Post by eeddiinn »

Nije tacno, ja redovno gledam stanje kartice Raiffeisen banke na NLB bankomatu.

Sent from my Gemei G2 using Tapatalk
ExNihilo

#11 Re: Bankomati i provizija

Post by ExNihilo »

Ja sam prob'o obrnuto, NLB na Raiffeisen i nije moglo :D
desperate housewife

#12 Re: Bankomati i provizija

Post by desperate housewife »

BANKARKA PRAVILA, JEDNOM ZA UVIJEK DA SE ZNA

1. Ako se radi o debitnoj kartici:
- Banka gleda da takve kartice "uvali" iskljucivo onima koji nisu u prilici da uzmu kreditne
- Pogodne za studente i inace najkomforniji nacin placanja
- Obicno nema provizije da dizanje novca za bankomata iste banke dok ako je bankomat druge banke onda je moguce da vam po dizanju novca uzmu od 6 do 10 KM (ili oko 3% ako je veci iznos)

2. Kreditne kartice
- BANKA GLEDA DA STO VISE ZBUNI SVAKOG KLIJENTA
- Banka FORSIRA da klijent nikada nije stvarno upoznat sa pravilima uzimanja provizije!!!
- Banka FORSIRA klijenta da NIKADA nema pozitivno stanje na racunu!!!!
- NA SALTERU CE VAS UVIJEK PREPADATI da ako ste "u plusu" onda su vam provizije mnogo vece ali nikada vam nece znati reci koliko
- Trebat ce vam puno zivaca da dodjete do osobe koja ce vam otvoreno reci i tacno reci cijene provizija
- Provizije za dizanje novca sa bankomata sa kreditnom Turkish ZIraat banke
- Bankomat Turkish Ziraat banke 4 KM ili 3% (ako je veci iznos)
- Drugi bankomat u BiH 6 KM ili 3% (ako je veci iznos)
- Inostranstvo 7$ ili 3% (ako je veci iznos)
- Podizanje gotovine (ako ste u "minusu") automatski pocinje zaracunavanje kamate do momenta dok se dug ne pokrije
- Placanje (ne ovisno dali ste u minusu ili ne) Daje mogucnost bezkamatkog zatvaranja duga do 15. narednog mjeseca, ako se to prekoraci ide automatski "kazna" 20-tak KM za ne placanje na vrijeme!
- Podizanje gotovine AKO STE U "PLUSU", sve je isto s tim sto ako ne udjete u "minus" tokom dizanja, ne pocinje vam se otkucavati nikakva kamata jer koristite svoj novac.
- Teoretski nema limita koliko mozete biti u plusu ali salterski radnici imaju takvu direktivu da ne znaju i da prepadaju klijente kako slucajno nebi bili u PLUSU!!! jer onda nema kamate na podizanje gotovine, nema provizije, nema mogucnosti da osoba sklizne u minus i da se zaracuna abnormalna kamata itd...

Turkish Ziraat banka ima mozda najnepovoljnije uslove ali vec 10 godina imaju sjajnu mogucnost da online ogranicite koliko je moguce potrositi novca u toku mjeseca i koliko po transakciji te mozete u realnom vremenu vidjeti sve tansakcije.

Raiffeisen su u pravilu najpristupacniji ali "najvise znaju da zavrnu".
- Otvarate biznis karticu, stavite depozit X i vec naredni mjesec vam dodje kazna jer mjesec kada nije dosao izvod, oni su naplatili 5 KM provizije za odrzavanje i samim tim ste bili u minusu koji niste pokrili.
- Kazu vam da apsolutno nije moguce da budete u plusu, vo na salteru uplatite 1000 KM i nema nikakvih problema
- Kazu vam da nije moguce da po transakciji u toku mjeseca potrosite vise nego sto vam je depozit iako ste u "plusu" na kartici i opet vas slazu, probano i 100% lazu. Jedno 7-8 puta im je postavljeno ovo pitanje, svjedok sam, i svaki put su isto slagali cak i kad im predocite dokaz da nije tako kako kazu.

Savjet: Imati jednu debitnu karticu ili ako neko jako puno putuje, otvoriti kreditnu u Turkish Ziraat (imaju daleko najbolje razradjen sistem za placanje i pracenje uplata) I BITI STALNO U PLUSU.

SVAKI PUT KAD VAM PONUDE KREDIT U BANCI, OPSOVATI IM MATER
eeddiinn

#13 Re: Bankomati i provizija

Post by eeddiinn »

Uh čovječe šta napriča. Prvo sva pravila vezana za kartice ne određuje banka već MasterCard ili Visa ili već koja kartica jeste. Banka jedino može odrediti visinu naknade i kamate.
1. Banka ako ćemo pošteno ne gleda da ih uvali onima koji nisu u prilici da uzmu kreditnu već svima, a pogotovo onima koji imaju redovna mjesečna primanja, čitaj platu. Od studenana nema neke koristi jer i ono malo što imaju dižu na bankomatima te banke tako da jedini prihod od njih mjesečna naknada za vođenje računa. Što se provizije tiče ista se ne plaća ako se podiže na bankomatima te banke ili njihove grupacije a ukoliko se podiže na tuđim onda je provizija 2 do 2,5% minimalno 5KM.

2. Postoje banke gdje je sve transparentno i gdje se čak šta više insistira da klijent zna što više o samom proizvodu i naknadama. Pametno birajte banke nomojte samo letiti za imenom. Što se tiče kreditne kartice ona je prvenstveno namjenjena plaćanju tako da je to besplatno, a svako podizanje gotovine se naplaćuje. Banka ne može da FORSIRA da budeš u plusu jer po kreditnoj kartici nije moguće biti u plusu. Sama priroda proizvoda nije takva, ne zove se dzaba kreditna. Banka te kreditira određenim iznosom na kartici. Da bi držao svoja sredstva imaš debitnu, opet samo ime kaže.
Kakva je uopšte poenta uzimati kreditnu karticu pa da budeš u plusu???????
I posljednje, naravno da banka obračunava kamate na sve što potrošiš i dok to isto ne izmiriš pa nema dzabe ni u stare babe.

I
eeddiinn

#14 Re: Bankomati i provizija

Post by eeddiinn »

Ellinor wrote:Ja sam prob'o obrnuto, NLB na Raiffeisen i nije moglo :D
To je moguće iz razloga što je Raiffeisen na starom sistemu zaštite (magnetne trake) i takvi su im i bankomati, a kod NLB-a su čip kartice. Ljudi o tome u opšte nerazmišljaju, a pravo je bitno. Recimo ukoliko ti dižeš pare sa NLB karticom na Raiffeisen bankomatu i dođe do nekog spora (nisi dobio novac, a terećen i sl.) MasterCard automatski presuđuje u tvoju korist jer koristiš čip karticu a oni nisu u tom sistemu već ovom zastarjelom. Jesnostavno čip ima bezuslovnu prednost. :wink:
Bodkin

#15 Re: Bankomati i provizija

Post by Bodkin »

eeddiinn wrote:Uh čovječe šta napriča. Prvo sva pravila vezana za kartice ne određuje banka već MasterCard ili Visa ili već koja kartica jeste. Banka jedino može odrediti visinu naknade i kamate.
1. Banka ako ćemo pošteno ne gleda da ih uvali onima koji nisu u prilici da uzmu kreditnu već svima, a pogotovo onima koji imaju redovna mjesečna primanja, čitaj platu. Od studenana nema neke koristi jer i ono malo što imaju dižu na bankomatima te banke tako da jedini prihod od njih mjesečna naknada za vođenje računa. Što se provizije tiče ista se ne plaća ako se podiže na bankomatima te banke ili njihove grupacije a ukoliko se podiže na tuđim onda je provizija 2 do 2,5% minimalno 5KM.

2. Postoje banke gdje je sve transparentno i gdje se čak šta više insistira da klijent zna što više o samom proizvodu i naknadama. Pametno birajte banke nomojte samo letiti za imenom. Što se tiče kreditne kartice ona je prvenstveno namjenjena plaćanju tako da je to besplatno, a svako podizanje gotovine se naplaćuje. Banka ne može da FORSIRA da budeš u plusu jer po kreditnoj kartici nije moguće biti u plusu. Sama priroda proizvoda nije takva, ne zove se dzaba kreditna. Banka te kreditira određenim iznosom na kartici. Da bi držao svoja sredstva imaš debitnu, opet samo ime kaže.
Kakva je uopšte poenta uzimati kreditnu karticu pa da budeš u plusu???????
I posljednje, naravno da banka obračunava kamate na sve što potrošiš i dok to isto ne izmiriš pa nema dzabe ni u stare babe.

I
ili minialno 10 :-D
StupskaBitanga

#16 Re: Bankomati i provizija

Post by StupskaBitanga »

koliko uzima vakufska na inozemnim transakcijhama
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#17 Re: Bankomati i provizija

Post by plain vanilla »

Skyfox wrote:koliko znam samo na bakomatima svoje banke mozes provjeriti stanje na racunu...
nije ovo istina, meni nije usput bankomat banke gdje imam racun, i uvijek na drugim bankomatima provjeravam stanje na racunu
jedini put kad nije moglo je kad mi je istekla kartica, a ja nisam primijetila :oops: :lol:
Bodkin

#18 Re: Bankomati i provizija

Post by Bodkin »

plain vanilla wrote:
Skyfox wrote:koliko znam samo na bakomatima svoje banke mozes provjeriti stanje na racunu...
nije ovo istina, meni nije usput bankomat banke gdje imam racun, i uvijek na drugim bankomatima provjeravam stanje na racunu
jedini put kad nije moglo je kad mi je istekla kartica, a ja nisam primijetila :oops: :lol:
to je onda novo, prije nije moglo
ExNihilo

#19 Re: Bankomati i provizija

Post by ExNihilo »

beco wrote:
:thumbup:
Gospodo, nemojte biti gluuuuupi :)
plain vanilla

#20 Re: Bankomati i provizija

Post by plain vanilla »

pa kako ce mi banka drugog bankomata isplatiti novac ako ne zna imam li dovoljno na racunu, a nemam dozvoljeno prekoracenje?
naravno da zna
Edin H.

#21 Re: Bankomati i provizija

Post by Edin H. »

Kakva je ono provala u BiH da banke uzimaju mjesecnu naknadu za vodjenje racuna :lol: :lol: :lol:
drndalo

#22 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

plain vanilla wrote:pa kako ce mi banka drugog bankomata isplatiti novac ako ne zna imam li dovoljno na racunu, a nemam dozvoljeno prekoracenje?
naravno da zna
Ja nikad osim u svojoj banci nisam uspio provjeriti stanje racuna, i mislim da nije i ne treba biti moguce... To je previse podataka da moja banka pruza drugoj banci... Ono sto tudji bankomat utvrdjuje i trazi "zeleno svjetlo" od kompjutera moje banke, je koliki imam odobren limit (bilo totalni, bilo dnevni), i ako trazim za podici onoliko koliko mi dopusta kompjuter moje banke, toliko ce mi biti isplaceno, ako ne, nece... Ja sam cak imao davno situaciju da skije i pancerice nisam mogao kupiti vani u radnji, i pored trenutnog + stanja na racunu od nekoliko hiljada KM, a racun koji je treba biti placen je iznosio oko 650 KM... Medjutim, neki "srucnjak" u banci mi je odredio 500 KM dnevnog limita, zbog moje "zastite", za "ne daj boze"... Da zena ne spasi situaciju svojom karticom, osramotili bi smo se... ;-)
plain vanilla

#23 Re: Bankomati i provizija

Post by plain vanilla »

drndalo wrote:
plain vanilla wrote:pa kako ce mi banka drugog bankomata isplatiti novac ako ne zna imam li dovoljno na racunu, a nemam dozvoljeno prekoracenje?
naravno da zna
Ja nikad osim u svojoj banci nisam uspio provjeriti stanje racuna, i mislim da nije i ne treba biti moguce... To je previse podataka da moja banka pruza drugoj banci... Ono sto tudji bankomat utvrdjuje i trazi "zeleno svjetlo" od kompjutera moje banke, je koliki imam odobren limit (bilo totalni, bilo dnevni), i ako trazim za podici onoliko koliko mi dopusta kompjuter moje banke, toliko ce mi biti isplaceno, ako ne, nece... Ja sam cak imao davno situaciju da skije i pancerice nisam mogao kupiti vani u radnji, i pored trenutnog + stanja na racunu od nekoliko hiljada KM, a racun koji je treba biti placen je iznosio oko 650 KM... Medjutim, neki "srucnjak" u banci mi je odredio 500 KM dnevnog limita, zbog moje "zastite", za "ne daj boze"... Da zena ne spasi situaciju svojom karticom, osramotili bi smo se... ;-)
ali vidi situaciju
ja imam visa karticu HAAB, imam npr 500KM na racunu bez dozvoljenog prekoracenja

odem na bankomat NLB banke..hoce li mi bankomat isplatiti 600? sipak
znaci da ZNA koliko para imam
drndalo

#24 Re: Bankomati i provizija

Post by drndalo »

Da, ali da li mozes na tom bankomatu dobiti odsjecak papira sa trenutnim stanjem na tvojoj banci ? Ja mislim da ne mozes, i ne treba da mozes... Ono, da na papiru pise, Stanje racuna: 511.89 KM, Dozvoljeno prekoracenje: 0 KM...

Ono sto tvoja banka radi, i treba da radi je da se stavi komp. uslov za isplatu: IF stanje na racunu < zahtjevane isplate = NEMA PARA iz bankomata, i ako imas npr. 1500 KM na racunu, ali ti je dnevni limit 1000 KM: IF zahtjevana isplata > zbira svih dnevnih isplata tog dana do visine dnevnog limita = opet NEMA PARA iz bankomata...
plain vanilla

#25 Re: Bankomati i provizija

Post by plain vanilla »

drndalo wrote:Da, ali da li mozes na tom bankomatu dobiti odsjecak papira sa trenutnim stanjem na tvojoj banci ? Ja mislim da ne mozes, i ne treba da mozes... Ono, da na papiru pise, Stanje racuna: 511.89 KM, Dozvoljeno prekoracenje: 0 KM...

Ono sto tvoja banka radi, i treba da radi je da se stavi komp. uslov za isplatu: IF stanje na racunu < zahtjevane isplate = NEMA PARA iz bankomata, i ako imas npr. 1500 KM na racunu, ali ti je dnevni limit 1000 KM: IF zahtjevana isplata > zbira svih dnevnih isplata tog dana do visine dnevnog limita = opet NEMA PARA iz bankomata...
Mogu :?
jer uvijek uzmem izvjestaj, pa znam
Post Reply