Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iz dna duše

#1 Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by iz dna duše »

Bila sam na putu i u jednoj od banaka u RS sam svratila da uplatim neka sredstva na racun moje rodice...znaci fizicko lice placa gotovinom na TRN drugog fizickog lica. Popunila sam uplatnicu i dala na salteru. Salterska radnica mi je zatrazila licnu kartu, na sto sam je ja pitala, zasto ce joj moja licna karta, jer ne podizem, nego uplacujem manju sumu novca na fizicko lice. rekla je: zato sto uplacujete u stranu banku (Uplacivala u NLB Razvojnoj u Banja Luci na NLB Tuzlanska u Sarajevu. Na to sam joj rekla da ne uplaćujem u Hrvatsku ili Srbiju ili dalje, sve je to u BiH, cak i ista grupacija. Na kraju sam morala dati licnu kartu, jer je rodica cekala novac.

Misleci da je to samo u NLB, raspitala sam se i u UniCredit Zagrebackoj banci u RS, rekli su da je isto i kod njih i da ako uplacujem, u "stranu" banku, potrebna je licna, a strana banka je npr za njih i UniCredit banjalucka banka. Dakle, banke, cija su sjedista u RS i FBIH su jedne za druge "Strane" banke. Ako uplacujes na banku koja "pripada" RS u RS-u, onda ti ne traze licnu, Nisam ovo dozivjela u FBiH, rekose mi da je i tamo isto, ako npr u NLB Tuzlanskoj uplacujes na NLB Razvojnu banku.

Jesu li entiteti zaista sve vise drzave i da li je ovo OK po vama. Po meni je "strana" banka, ako uplacujes na TRN van granica BIH, nikako unutar, ali ocito granice postoje. Nisam sigurna ali mislim da je jedino Raiffeisen Bank jedinstvena na podrucju BiH.
sema911s

#2 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by sema911s »

takva ti je politika od 95,. jednostavno nije se nikada promjenilo,., mada su svi na istim serverima ali jos uvjek se dijele,.

ima tu jos po nesto ali necemo o tome,.,

za licnu pri svakoj uplati moras pokazat licnu, moraju upisat ko je donio novce(bez obzira sta pise na uplatnici)
dinooh

#3 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by dinooh »

pa strana banka u smislu drugog pravnog lica. To su 2 razlicita dionicka drustva, iako je isti vlasnik. A ne znam traze li licnu kad uplacujes u FBiH npr iz Raiffeisen u Unicredit.
SSemir

#4 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by SSemir »

strana banka u smislu drugog pravnog lica. i takodje obaveza je da se trazi licna karta bez obzira kakva transakcija se obavila na salteru. samo sto u praksi radnici nisu tako rigorozni kada je u pitanju uplata.
i da, ako mi ima ista mrze od pametnjakovica kao sto si ti, pa nedaju licnu kartu kada je trazim! ako ti sluzbenik trazi, takva su pravila, takve su obaveze, sta ti imas pametovati i protiviti se
iz dna duše

#5 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by iz dna duše »

Strane banke nisu banke iz RS, samo iz FBIH, tako su mi rekli. da sam npr uplaćivala u NLB Razvojnoj na Unicredit banjalučku ili Hypo RS, ne bi mi trazili licnu, jer je u RS, dakle ne radi se o drugoj banci, kao "stranoj" nego bankama cije sjediste je u FBiH. Za Raiffeisen sam rekla da oni ne prave razliku. Jer UniCredit, NLB i ne znam ko sve, imaju strogo podijeljene nadleznosti.
Osim tog, nije mi jasno da ja ne mogu uplatiti nesto kao i sve drugo, pa ne dizem ček, da mi utvrdjuje identitet niti uplaćujem milione... Kod uplata fizickog lica fizickom licu je po meni pretjerano doista.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Truba »

meni je nedavno lik u unikredit kod mome i uzeira rekao da idem u neku drugu banku da uplatim 10 maruni u unikredit ad
otišao sam u intesu i sve ok uplatio jes provizija 1.9 maraka mislim
ali eto
dinooh

#7 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by dinooh »

Evo reci cu ti zasto je strana. Jer nije isti zakon. Postoji zakon o bankama u F BiH i u RS, ali ne i na nivou BiH. Samo je osiguranje depozita na nivou BiH
A po meni je potpuno razumljivo traziti licnu. Jer, kao sto je neko naveo, mora druga strana znati ko je uplatio.
jesam1

#8 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by jesam1 »

Trazena ti je licna karta zbog zakona o sprjecavanju pranja novca i finansiranja terorizma!
Ako nisi klijent banke (tj. nije izvrsen on-boarding) i samo vrsis transakciju preko iste, banka je duzna da te legitimise i tako iskljuci mogucnost da je uplatu izvrsila osoba povezana sa org. kriminalom i terorizmom.
Drinski

#9 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Drinski »

Glupa praksa i opravdanja.
Pol_Pot

#10 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Pol_Pot »

iz dna duše wrote:Strane banke nisu banke iz RS, samo iz FBIH, tako su mi rekli. da sam npr uplaćivala u NLB Razvojnoj na Unicredit banjalučku ili Hypo RS, ne bi mi trazili licnu, jer je u RS, dakle ne radi se o drugoj banci, kao "stranoj" nego bankama cije sjediste je u FBiH. Za Raiffeisen sam rekla da oni ne prave razliku. Jer UniCredit, NLB i ne znam ko sve, imaju strogo podijeljene nadleznosti.
Osim tog, nije mi jasno da ja ne mogu uplatiti nesto kao i sve drugo, pa ne dizem ček, da mi utvrdjuje identitet niti uplaćujem milione... Kod uplata fizickog lica fizickom licu je po meni pretjerano doista.
A šta misliš ovako. Ti bez ikakve legitimacije nekom uplatiš neke pare u banku i sutra se skonta, po serijskom broju, da su novčanice koje si predala ukradene. Imal sad legitimisanje smisla?
iz dna duše

#11 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by iz dna duše »

...nema smisla i mislim da je traženje lične karte suvišno u ovakvom slučaju. Ako ćemo o takvim primjerima, (uplata ukradenog novca) imaju video nadzor i mogu pokusati na osnovu njega da utvrde... Lopovluka nikada više, a običnim gradjanima traže lične na svakom koraku, nekidan me zaustavlja saobraćajna i pita gdje sam bila i kuda idem, bez da sam napravila saobraćajni prekršaj. najnovije je, ako je istina, rekoše mi tako, da te policija smije pitati i za nacionalnost, prilikom legitimisanja.

Još malo pa će, kada se dvoje voze u autu, tražiti vjenčani list ili drugi dokumenat, da utvrde jesu li osobe u autu, vjenčane ili u krvnom srodstvu, da vide da nije kakav "nemoral" u pitanju... Mislim da se pretjeruje... Pa mogu ja onda uplatiti takav-ukraden novac i u "Nestranoj-domaćoj" banci...a tada ne traze lične karte...
Pol_Pot

#12 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Pol_Pot »

iz dna duše wrote:...nema smisla i mislim da je traženje lične karte suvišno u ovakvom slučaju. Ako ćemo o takvim primjerima, (uplata ukradenog novca) imaju video nadzor i mogu pokusati na osnovu njega da utvrde... Lopovluka nikada više, a običnim gradjanima traže lične na svakom koraku, nekidan me zaustavlja saobraćajna i pita gdje sam bila i kuda idem, bez da sam napravila saobraćajni prekršaj. najnovije je, ako je istina, rekoše mi tako, da te policija smije pitati i za nacionalnost, prilikom legitimisanja.

Još malo pa će, kada se dvoje voze u autu, tražiti vjenčani list ili drugi dokumenat, da utvrde jesu li osobe u autu, vjenčane ili u krvnom srodstvu, da vide da nije kakav "nemoral" u pitanju... Mislim da se pretjeruje... Pa mogu ja onda uplatiti takav-ukraden novac i u "Nestranoj-domaćoj" banci...a tada ne traze lične karte...
1. I obični građani se bave lopovlukom. Puno je lakše od tebe uzeti ime sa dokumenta, koji si dužna pokazati prema pravilima banke a na koja si pristala samim tim što želiš poslovati u toj banci, nego roviti po video snimcima.
2. Lažu za nacionalnost, barem ja nisam čuo a trebao bih.
3. Koliko ja znam traže, ne traže samo ako pare prebacuješ sa računa koji imaš u banci, a tada svakako imaju tvoje podatke. Neki dan sam uplaćivao 50km u reifeissenu gdje nemam otvoren račun i tražili su mi ličnu.

Nemoj me pogrešno shvatiti, meni je svejedno. Nemam ništa sa bankama osim što me deru :D
SSemir

#13 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by SSemir »

to sto se ti ne slazes sa nekim zakonom, u ovom slucaju obaveze pokazivanja licne, ne daje ti za pravo da peglas blagajnika koji kao isto kao i ti mora da postuje zakone. pisi zalbe parlamentarcima koji utvrdjuju zakone, a blagajnike na salteru nemoj peglati nego postuj ljude.
SSemir

#14 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by SSemir »

iz dna duše wrote:...nema smisla i mislim da je traženje lične karte suvišno u ovakvom slučaju. Ako ćemo o takvim primjerima, (uplata ukradenog novca) imaju video nadzor i mogu pokusati na osnovu njega da utvrde... Lopovluka nikada više, a običnim gradjanima traže lične na svakom koraku, nekidan me zaustavlja saobraćajna i pita gdje sam bila i kuda idem, bez da sam napravila saobraćajni prekršaj. najnovije je, ako je istina, rekoše mi tako, da te policija smije pitati i za nacionalnost, prilikom legitimisanja.

obaveza je i tada da pokazes licnu kartu. samo sto su radnici manje rigorozni, kad uplacujes neke manje iznose na racun klijentu u istoj banci.
OffTheWall

#15 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by OffTheWall »

Ma da, u pravu si ;)
Ja bih čak to digao na slijedeći nivo, nema uzimanja otisaka prstiju osuđivanim kriminalcima, neka ih pokušaju otkriti na osnovu frizure ili eventualno broja tena ;)

Tebe očito boli što je teta na pultu rekla "strana" banka ;) A evo da ti malo dočaram iz susjedstva situaciju (HR), nema uplata ni isplata ako ne pokažeš osobnu, novcu se mora držati trag.
dinooh

#16 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by dinooh »

Evo npr odes da kao fizicko lice uplatis nekome. Teta na salteru pogrijesi i uplati na drugi racun, a hajde ti poslje dokazi da si ti uplatio i da trebaju ispraviti.
SSemir

#17 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by SSemir »

sta bi rekla kad bi donijela dolare pa joj pocnu popisivati serijske brojeve i povezivati sa njenom licnom kartom, mjestom boravka i ostalo. :D
dinooh

#18 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by dinooh »

SSemir wrote:sta bi rekla kad bi donijela dolare pa joj pocnu popisivati serijske brojeve i povezivati sa njenom licnom kartom, mjestom boravka i ostalo. :D
da, to se meni desilo u Hypo. U Raiffeisen nikad. Ja se pravo iznenadio sto to rade. Mislim znao sam razlog, ali ne moras svaki dolar zapisati. Zapises 2-3 novcanice od 5-6 koje doneses.
SSemir

#19 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by SSemir »

dinooh wrote:
SSemir wrote:sta bi rekla kad bi donijela dolare pa joj pocnu popisivati serijske brojeve i povezivati sa njenom licnom kartom, mjestom boravka i ostalo. :D
da, to se meni desilo u Hypo. U Raiffeisen nikad. Ja se pravo iznenadio sto to rade. Mislim znao sam razlog, ali ne moras svaki dolar zapisati. Zapises 2-3 novcanice od 5-6 koje doneses.
bukvalno svaku novcanicu. moguce da u raiffeisenu imaju automatski citac serijskog broja pa ti to nisi primjetio. ili ostave pa poslije popisu. ali se mora svaka. od prije mozda pola godine. islo se i na edukaciju, morao se test znanja oko toga poloziti.
sad zamisli kad ti neko donese 10000 dolara u kesu pa moras to sve popisati :D
iz dna duše

#20 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by iz dna duše »

SSemir wrote:to sto se ti ne slazes sa nekim zakonom, u ovom slucaju obaveze pokazivanja licne, ne daje ti za pravo da peglas blagajnika koji kao isto kao i ti mora da postuje zakone. pisi zalbe parlamentarcima koji utvrdjuju zakone, a blagajnike na salteru nemoj peglati nego postuj ljude.
"Crni" SSemire, a ko ti reče da sam "peglala" blagajnicu...Ja sam veoma fina i pristojna osoba :D i veoma dobro znam da oni rade, kako im se naredi, odnosno, kako pravila nalažu... Svoje neslaganje sa pretjeranim mjerama, po mome mišljenju, imam pravo iznijeti, ili?
Ovo "strana" nije me zaboljelo iz "patriotskih pobuda" nego zato što što entitetske linije ne treba da nam komplikuju život. To je tekovina daytona, koji ja nisam potpisala.
I meni niko nikada nije trazio licnu, kada sam upacivala u FBIH na racun banke u FBiH, ili u RS uplate na racun banke, cije je sjediste u RS. Svi razlozi koje ste naveli b onda trebali da vaze i u ovim slucajevima, a tada mi licna ne treba. Je li to odjednom b.o. ako novac ostaje u okviru entitetskih granica? Mislim i dalje da je nakaradno :)

Da su bar ovako rigorozni i prema onima koji vrse velike transakcije, koje zavrse ko zna gdje, bez halabuke, gdje bi nam bio kraj....
Drinski

#21 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Drinski »

dinooh wrote:..., a hajde ti poslje dokazi da si ti uplatio i da trebaju ispraviti.
Vjerovatno, prema podacima sa uplatnice.
OffTheWall

#22 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by OffTheWall »

Drinski wrote:
dinooh wrote:..., a hajde ti poslje dokazi da si ti uplatio i da trebaju ispraviti.
Točno, no isto tako bi netko mogao otići u banku, uplatiti pare nekom "krimosu" i na uplatnicu napisati ime "Pajo Patak" ;)
Baš zbog takvih stvari se traži osobna
Drinski

#23 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Drinski »

OffTheWall wrote:
Drinski wrote:
Točno, no isto tako bi netko mogao otići u banku, uplatiti pare nekom "krimosu" i na uplatnicu napisati ime "Pajo Patak" ;)
Baš zbog takvih stvari se traži osobna
Ima matični broj.
A pare se krimosu ne prebacuju preko računa, to je bezze priča.
OffTheWall

#24 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by OffTheWall »

A kako banka ima matični broj (ili bilo kakve druge podatke) ako osoba koja uplaćuje nije klijent banke?
Drinski

#25 Re: Banke sa sjedistem u FBIH su u RS "Strane" a mislim i obratno

Post by Drinski »

OffTheWall wrote:A kako banka ima matični broj (ili bilo kakve druge podatke) ako osoba koja uplaćuje nije klijent banke?
Pročita na uplatnici.
Post Reply