BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Forumerrer

#4326 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Forumerrer »

Mislim da svaka banka kod nas ima implementiran sistem da automatski salje podatke u SIPA-u ako predjes neki definisan flag.
BiBi911

#4327 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by BiBi911 »

Forumerrer wrote: 06/09/2025 09:41 Mislim da svaka banka kod nas ima implementiran sistem da automatski salje podatke u SIPA-u ako predjes neki definisan flag.
Do 2011 je bilo ako u 30 dana uplatis vise od 10.000km. Automatski ide obavjestenje agenciji za pranje novca, policiji.
Bila je neka promjena na 7 dana al to su bili neki specificni uslovi. Isto je vazilo ako neko mjenja novce ime,jmbg pocrveni i odbijali smo transakcije.
tokio25

#4328 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tokio25 »

kurty
vjerovatno oboje cete najebati
ti sto nisi prijavio i on sto je to radio
tokio25

#4329 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tokio25 »

BiBi911 wrote: 06/09/2025 09:44
Forumerrer wrote: 06/09/2025 09:41 Mislim da svaka banka kod nas ima implementiran sistem da automatski salje podatke u SIPA-u ako predjes neki definisan flag.
Do 2011 je bilo ako u 30 dana uplatis vise od 10.000km. Automatski ide obavjestenje agenciji za pranje novca, policiji.
Bila je neka promjena na 7 dana al to su bili neki specificni uslovi. Isto je vazilo ako neko mjenja novce ime,jmbg pocrveni i odbijali smo transakcije.
na bankomat mozes uplatiti do 3000 mjesecno
na salter vjerovatno i vise al traze porijeklo novca
tako da mislim i ne trebaju obavjestavati sipu kad je to vec kod njih ograniceno koliko mozes uplatiti

sipa se kontaktira vjerovatno kad dobijas uplate na tvoj racun preko xxxx iznosa jer to ne mozes ograniciti ni preko softvera ni preko osoblja
drug_profi

#4330 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Mozes biti keramicar u fušu pa vikendom raditi i uraditi 80- 90 kvadrata pločica za mjesec.
I naplatićeš cca. 3000 maraka rad.
Ali opet moras to prijaviti i platiti porez.
Dzontra_Volta

#4331 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzontra_Volta »

drug_profi wrote: 06/09/2025 11:47 Mozes biti keramicar u fušu pa vikendom raditi i uraditi 80- 90 kvadrata pločica za mjesec.
Gdje si vidio keramičara koji zarađuje samo 3000 mjesečno!?
drug_profi

#4332 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Dzontra_Volta wrote: 06/09/2025 14:09
drug_profi wrote: 06/09/2025 11:47 Mozes biti keramicar u fušu pa vikendom raditi i uraditi 80- 90 kvadrata pločica za mjesec.
Gdje si vidio keramičara koji zarađuje samo 3000 mjesečno!?
Onog koji radi u nekoj firmi za platu, a vikendom za sebe.
Dzakozuki

#4333 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzakozuki »

Zna li neko koja je najbolja varijanta za uzeti Prepaid karticu za plaćanje?
Razmišljam već duže da napravim prepaid karticu koju bih koristio za online plaćanje jer dosta kupujem online pa da se osiguram dodatno.
Znam da nemaju sve banke tu opciju, mislim da čak većina nema.
Prije je bila BBI najpovoljnija koliko se sjećam. Kakva je sad situacija? Ima li ko upućen? :-D
tokio25

#4334 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tokio25 »

ako imas google pay onda vec imas "posebnu" karticu
jer kad placas tako onda on sam generise onaj broj sa kartice plati i ne moze niko upratiti da si to ti
vjerovatno je tako i sa apple pay

naravno ako bas zelis prepaid karticu onda je to druga prica
Dzontra_Volta

#4335 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzontra_Volta »

Dzakozuki wrote: 13/09/2025 13:57 Zna li neko koja je najbolja varijanta za uzeti Prepaid karticu za plaćanje?
Razmišljam već duže da napravim prepaid karticu koju bih koristio za online plaćanje jer dosta kupujem online pa da se osiguram dodatno.
Prije je bila BBI najpovoljnija koliko se sjećam. Kakva je sad situacija? Ima li ko upućen? :-D
Većina banaka sad to nudi, ali da bi uzeo prepaid karticu, moras u toj banci imati otvoren tekući račun. Ne može više samo prepaid kartica.
Ako ćeš samo karticu zbog internet plaćanja, onda ti je vjerovatno Aircash najbolja varijanta.
dzenanalic22

#4336 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by dzenanalic22 »

Dzakozuki wrote: 13/09/2025 13:57 Zna li neko koja je najbolja varijanta za uzeti Prepaid karticu za plaćanje?
Evo info. Imaj na umu da je odnedavno potrebno imati tekući racun u skoro svim bankama kako bi uopće dobio prepaid karticu.

BBI Banka

- Visa Prepaid
- 20 KM naknada za izdavanje
- 3 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj

ASA Banka

- Visa Prepaid
- 2.50 - 5.00 KM naknadu za uplatu
- 0 KM/mj

Addiko Banka

- Mastercard Prepaid
- 0 KM naknada za uplatu
- 0 KM/mj

UniCredit Banka

- Mastercard Prepaid
- 15 KM naknada za izdavanje
- 0KM naknada za uplatu
- 4.99 KM/mj
isx

#4337 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by isx »

Glupost ako te uslovljavaju tekućim računom.

Svako od nas uz tekući ima debitnu karticu.
doff

#4338 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by doff »

Koliko znam kod vecina banaka ima opcija u mobilnoj aplikaciji da se upravlja karticom, gdje se jednostavno blokira opcija internet placanje. Kad se javi potreba da se plati, dozvoli se u aplikaciji, obavi kupovina i ponovo blokira. Barem je takav slučaj kod Intese.
Danguba

#4339 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

https://www.klix.ba/biznis/finansije/na ... /250913044

Obrati li iko paznju na ovaj clanak?

Isto je i kod nas. Boga pitaj koliko racuna ima u bankama a da niko ne zna za njih?
Dovoljno je da su malo poremeceni odnosi u porodici i da se pare poloze na banku, umre vlasnik i niko ne zna za njih.
Sud, notari traze od tebe da dostavis Brojeve racuna i imena banaka u kojima je pokojni imao pare. :roll:
Mozda i znas a sta ako ne znas. Umjesto da oni po sluzbenoj duznosti posalju upit u sve banke. Ne. oni traze da tihodas od banke do banke.
O stednji van BiH da i ne govorimo.
Neka neko ima saobracajku i ne prezivi, nista neces saznati o njegovoj imovini.
drug_profi

#4340 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Danguba wrote: 13/09/2025 21:45 https://www.klix.ba/biznis/finansije/na ... /250913044

Isto je i kod nas. Boga pitaj koliko racuna ima u bankama a da niko ne zna za njih?
Dovoljno je da su malo poremeceni odnosi u porodici i da se pare poloze na banku, umre vlasnik i niko ne zna za njih.
Sud, notari traze od tebe da dostavis Brojeve racuna i imena banaka u kojima je pokojni imao pare. :roll:
Mozda i znas a sta ako ne znas. Umjesto da oni po sluzbenoj duznosti posalju upit u sve banke. Ne. oni traze da tihodas od banke do banke.
Vjeruj da ja imam jednu kovertu sa pismom koje počinje sa "Djeco..."
Gdje sve nabrajam šta imaju potražnje i ako ja budem negdje dužan nekom... uz sve pasvorde, pinove, itd.
I to sve editujem kad se god sta promijeni.
Danguba

#4341 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

drug_profi wrote: 13/09/2025 22:28
Danguba wrote: 13/09/2025 21:45 https://www.klix.ba/biznis/finansije/na ... /250913044

Vjeruj da ja imam jednu kovertu sa pismom koje počinje sa "Djeco..."
Gdje sve nabrajam šta imaju potražnje i ako ja budem negdje dužan nekom... uz sve pasvorde, pinove, itd.
I to sve editujem kad se god sta promijeni.
Korektno.
Ja opet imam otvoren razgovor i nemam tajni prema svojoj djeci koja su za sada najbolja djeca na svijetu...
...ali imao sam u porodici slucaj kada je osoba preminula iznenada od jakog mozdanog udara. Sve tajne su otisle sa njom.
Jednostavno je osoba bila takva od nepovjerenja prema bilo kome. Svi smo se cudili ali nismo svi isti.
zigzag

#4342 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by zigzag »

U ovim godinama mi je to pomalo smiješno ali ima smisla to što radite.

Sad je pitanje da li bi im trebalo dati i šifre za ove nikove sa raznih foruma i ostalih društvenih mreža.
drug_profi

#4343 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Ja sam 2019. imao jedan near death moment i skontao sam kako bi se zivot svima mojim zakomplikovao bez informacija koje samo ja imam.
Na stranu žalost i ostalo.
I tad sam sjeo i napisao ovo pismo, i stalno ga editujem, nije mi mrsko.

I rekao sam djeci da ima pismo u kojem sam nabrojao sve vazno sto trebaju znati.

Bilo je "ma daj tata...sta slutis".
Dzakozuki

#4344 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzakozuki »

drug_profi wrote: 13/09/2025 22:49 Ja sam 2019. imao jedan near death moment i skontao sam kako bi se zivot svima mojim zakomplikovao bez informacija koje samo ja imam.
Na stranu žalost i ostalo.
I tad sam sjeo i napisao ovo pismo, i stalno ga editujem, nije mi mrsko.

I rekao sam djeci da ima pismo u kojem sam nabrojao sve vazno sto trebaju znati.

Bilo je "ma daj tata...sta slutis".
Pa kod nas se bilo kakav plan za budućnost smatra da prizivaš nesreću.
I kad ideš na preventivne preglede doktoru dosta raje se šprda u smislu kao "skupa mu guzica", "što slutiš" itd.
Zato i jesmo tu gdje jesmo :izet:

Svaka tebi čast. Ako želiš mir, spremaj se za rat :thumbup:
Danguba

#4345 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

Ovdje pricamo o bankama i njihovim tajnama ALI ima jos tajni.
Mojoj zeni je otac rekao ''ako mi se nesto desi ima nesto na ''tom mjestu'' sto mozes naci. Kada je umro(iznenada) nasli smo tamo ugovor o pazajmici para(prilican iznos) i sve ovjereno kod advokata.
Koliko jos tajni(o racunima) i drugim stvarima ode sa pokojnikom?

Mene interesuje, koliko tajnih racuna zavrsi u bankama a na kraju gle i drzavi?
Vjerujem da postoji nacin da se banka obrati na taj telefon ili adresu svako par godina i da provjeri je li klijent ziv ili ne. Mozda oni to i ne zele.
drug_profi

#4346 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Kod mene u familiji postoji priča da je stara majka, moja prababa iz vrlo bogate Livanjske kuće zakopala negdje dukate od 13 g zlata po dukatu.
Također znaju da je veliki dio podjelila sirotinji nakon drugog rata, i znam da smo imali tri komada u kutiji za nakit "za crne dane".

E sad... ko zna sta je istina.
ReymondReddington

#4347 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ReymondReddington »

Pa realno gledano to je imovina umrlog. Ako za zivota nije nekom rekao ili napravio testament znaci da ne zeli da iko to naslijedi i treba da ide drzavi.

Dalje zar se sa smrtnim listom ne moze dobiti od banaka informacija?
Danguba

#4348 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

ReymondReddington wrote: 14/09/2025 00:54

Pa realno gledano to je imovina umrlog. Ako za zivota nije nekom rekao ili napravio testament znaci da ne zeli da iko to naslijedi i treba da ide drzavi.

Dalje zar se sa smrtnim listom ne moze dobiti od banaka informacija?
Moze.
Krenes od banke do banke koja postoji u tvom mjestu i to je to.
A sta ako je u nekoj banci koja se zatvorila u tvom mjestu, neko isao, boravio u inostranstvu i tu polozio neke pare?
U tom momentu nije smatrao da treba za to iko znati.
Desi se iznenadna smrt i ''pojeo vuk magarca''.
Valjda bi banke trebale ciklicno obavijetiti na toj adresi(ko je jos ziv) da nema aktivnosti po nekom racunu toliko i toliko vremena.
Ako je vlasnik ziv on ce reagovati i reci da je sve u redu a ako nije, neko ce saznati za to i po smrtovnici ima pravo na ta sredstva.

Banke tu proceduru namjerno(mislim) preskacu
Sanjarko

#4349 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Sanjarko »

Nama nisu od oca dali pare da se dignu sa računa tek naknadno se podigle jedva nekako.

Umro, oni blokirali račun, i pravili problem oko para.
akcija007

#4350 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by akcija007 »

NLB zatvara poslovnicu na Alipasinom Polju od sutra , 15.09.
Post Reply