Tomahawk11 wrote:sportman1 wrote:
ne kontas.
bilo je i takvih slucajeva.
moras znati da i u bankama rade uglavnom nekompetentni radnici.
ne bih se kladio.
Bilo. Prije 10 godina.
Pričamo o situaciji kakva je danas.
Šta znači to nekompetentni radnici?
Misliš, oni kojima zasijaju pare, pa krenu u neke pronevjere?
Vjeruj da ne može ništa s tvojom kopijom lične karte, cipsovom prijavnicom bez tebe samog.
Radio sam jedan period u banci i tu je bilo svakakvih prevara od strane radnika.
Npr. jedna je nalazila račune ljudi koji imaju stalne uplate na račun (npr. penzija, invalidnina), a rijetko koriste račun i prebacivala lovu s računa sebi. Na kraju se ispostavilo da je tokom nekoliko godina ukrala 150 milja dok je nisu provalili. Poslije je banka vratila novac na račune ljudima pravdajući to "greškom u sistemu", a ona samo dobila otkaz, nisu je čak ni tužili, jer ko bi onda držao lovu u banci kad bi se pojavilo u medijima da je službenica krala lovu s računa klijenata
Drugi dobio narudžbu od klijenta za isplatu 10 milja eura u gotovini, isprintao i isjekao papire u dimenzijama novčanica, na vrh stavio nekoliko stvarnih novčanica, a ispod obične papire i tako u koverti dao čovjeku možda 500 eura od 10 hiljada. Ovaj ne brojeći lovu potpisao da je podigao 10 milja eura, da bi imao šta vidjeti kad je kući došao. Srećom službenik nije bio baš pretjerano pametan, pa je kovertu i papire pripremao u poslovnici banke gdje imaju kamere, tako da je banka vratila ostatak klijentu, a ovaj poslije isto samo dobio nogu s posla bez tužbe da se ne ugrožava reputacija banke.
Treći dogovorio pljačku poslovnice s jaranima šanerima, dao im informacije kad nema obezbjeđenja, kad ima najviše love u kasi i sl. Poslije banka čini mi se platila privatnoj agenciji da prate i snimaju sve radnike poslovnice i bio snimljen u kafiću kako dobija dio love od tih što su opljačkali poslovnicu.
Četvrti fazon se i dan danas dešava po bankama, uplati neko 5 stoja na račun, a ona otkuca 400 i ako ne pročita dok potpisuje, uzme stoju sebi, a ako pročita, onda samo kaže uh, izvinite, zabrojala se, ja bi vas nazvala poslije kad bi sumirali stanje na kasi...
I ovo se dešava po svim bankama, nije samo jedna u pitanju, svugdje su radnici isti, jer ne može se pobjeći od bosanskog mentaliteta ukradi, prevari i ima l' mene tu...