Banka - Povrat sredstava

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ruud

#1 Banka - Povrat sredstava

Post by ruud »

Pozdrav,

Molim ako je neko upucen da odgovori, da li banka moze sa tekuceg racuna fizickog lica povuci (izvrsiti povrat) sredstva bez informacije / upozorenja / saglasnosti? Preciznije povrat je po nalogu jednog ministarstva, koje mi je ranije ove god. uplatilo odredjenu sumu, ali sad su kao skontali da su se preracunali pa vratili dio.

Hvala najljepsa.
Haris.ba

#2 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Haris.ba »

Može.

Bila je ova ista tema prije nekih 10 godina. I tada se prijetilo tužbama, govorilo da treba tužilaštvu za krađu prijaviti...

Najlakše će ti biti kada skontaš da to što leži u banci nisu tvoje pare, već bankine pare. Tvoje je samo pravo da tražiš isplatu/uplatu. Tek kad vidiš lovu u tvojim rukama - to je tvoje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#3 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by plain vanilla »

ruud wrote:Pozdrav,

Molim ako je neko upucen da odgovori, da li banka moze sa tekuceg racuna fizickog lica povuci (izvrsiti povrat) sredstva bez informacije / upozorenja / saglasnosti? Preciznije povrat je po nalogu jednog ministarstva, koje mi je ranije ove god. uplatilo odredjenu sumu, ali sad su kao skontali da su se preracunali pa vratili dio.

Hvala najljepsa.
Nama su par.puta nesto pogresno knjizili, mislim na racun firme, i uvijek su zvali i trazili da im mi vratimo tu uplatu. Ne vjerujem da bi to radili da smiju tek tako prebacivati.
Mislim da po nalogu suda mogu skidati pare bez tebe, je li to Ministarstvo podnosilo tuzbu?
zposao

#4 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by zposao »

Haris.ba wrote:Može.

Bila je ova ista tema prije nekih 10 godina. I tada se prijetilo tužbama, govorilo da treba tužilaštvu za krađu prijaviti...

Najlakše će ti biti kada skontaš da to što leži u banci nisu tvoje pare, već bankine pare. Tvoje je samo pravo da tražiš isplatu/uplatu. Tek kad vidiš lovu u tvojim rukama - to je tvoje.
Pa normalno da može, ali ne bi smjelo tek tako skidati novce bez tvoga znanja ako nema nikakva naloga.
Haris.ba

#5 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Haris.ba »

A sto ne bi smjelo?
mirsek

#6 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by mirsek »

Haris.ba wrote:A sto ne bi smjelo?
Zato sto to nije racun ministarstva nego te osobe. Tako da bez saglasnosti a pogotovo obavjestavanje te osobe, trece lice ne bi trebalo da raspolaze sa novcima na tom racunu.
Haris.ba

#7 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Haris.ba »

mirsek wrote:
Zato sto to nije racun ministarstva nego te osobe. Tako da bez saglasnosti a pogotovo obavjestavanje te osobe, trece lice ne bi trebalo da raspolaze sa novcima na tom racunu.
To je račun banke koja je ona dala osobi da može da vrši platni promet. Došlo do greške u platnom prometu i banka je ispravila.
mirsek

#8 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by mirsek »

Haris.ba wrote:
mirsek wrote:
To je račun banke koja je ona dala osobi da može da vrši platni promet. Došlo do greške u platnom prometu i banka je ispravila.
Nije doslo bankinom greskom tako da banka ne moze da raspolaze tudjim parama bez saglasnosti/obavjestavanja/naloga prema vlasniku para.
drndalo

#9 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by drndalo »

Rece covjek ranije ove godine, dakle nije greska u platnom prometu. Nego mozda u obracunu u nekom Ministarstvu. A to ne bi smjelo da se radi tako da oni daju nalog da se pare povuku s tvog racuna... Sta bi bilo da je na racunu bila 0?
probook

#10 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by probook »

Haris.ba wrote:
mirsek wrote:
Tako su greskom sa racuna firme nesto prebacili u min financija i nikada nisu pare vratili.
Haris.ba

#11 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Haris.ba »

probook wrote:Tako su greskom sa racuna firme nesto prebacili u min financija i nikada nisu pare vratili.
Državni račun i privatni/poslovni račun nije baš isto.

Postoje posebna pravila kako se vraća uplaćeni iznos sa državnog računa. Ne da država tek tako pare nazad.

Union banka državni račun?
Giancarlo

#12 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Giancarlo »

Ja se izvinjavam sto upadam na temu, imam neko pitanje vezano za banke i racune, pa mi mozda neko ovdje moze odgovoriti. Naime, imam blokiran tekuci racun u jednoj banci, uplatio sam malo vise sredstava od iznosa duga i vise od toga nisam. Ostala je jos kamata zakonska, ali niko mi ne zna reci koliko ta kamata ukupno iznosi. Ja ne zelim "neograniceno" sredstva uplacivati, a banka da ih odmah blokira (plijeni).

Sve mi je to shvatljivo i ok, ali samo zelim da znam koliko ukupno iznosi ta kamata, pa je moje pitanje kome da se obratim za to, zna li neko ? Banka, firma koja me tuzila ili neko treci, ali mora valjda neko znati koliko je to, pa nisam ja valjda prvi i jedini u BiH sa blokiranim racunom :-D

Ne zelim preplatiti taj iznos previse, onda bih se morao poslije sa njima ganjati za svoje pare, a to je suludo, ispala bi skuplja pita od tepsije, narodski receno. Hvala unaprijed na eventualnim odgovorima.
Haris.ba

#13 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Haris.ba »

Pise ti u presudi. Od dana podnosenja presude se racuna kamata na presudjeni iznos. Kamata ti je dnevno mislim 0.06%.

To bi trebalo biti 12% godisnje.

Vidi sta ima ovdje.

http://www.podaci.net/_obracuni/do_obra ... i_bih_ulaz
Giancarlo

#14 Re: Banka - Povrat sredstava

Post by Giancarlo »

Hvala za link. Dakle samo ukucam iznos duga i tacne datume i dole imam tacnu efektivnu kamatu ? Ne moram u gornja prva dva prazna polja nista ispunjavati, samo 0 da stoji ? I znas li mozda nakon koliko vremena racun bude odblokiran nakon sto se sve plati, glavni dug + kamata + troskovi parnicnog postupka.
Post Reply