Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post Reply
_BosanaC

#1 Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 4 minute 13 sekundi

Austrijska "Bavag" banka otkazala je sve račune čiji su vlasnici kubanski državljani, što je izazvalo žestoku kritiku javnosti.

Svi klijenti koji imaju kubansko državljanstvo, a bilo ih je oko 100, dobili su poruku da im se ukida žiro-račun, štedna knjižica, odnosno bilo kakav drugi ugovor sa ovom bankom, prenosi Tanjug.

Potez banke, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog sindikata, kritikovao je ministar za socijalna pitanja i zaštitu potrošača Ervin Buhinger, koji je, kao i stranka Zelenih, istakao da se radi o "rasizmu".

Razlog za otkazivanje računa je predstojeća prodaja "Bavag" banke američkoj kući "Cerberus".

"Zakoni SAD zabranjuju američkim firmama da posluju sa Kubancima", objasnio je portparol banke Tomas Hajmhofer.

Inače "Bavag" banku od sredine maja preuzima američki "Cerberus", a do prodaje došlo je nakon skandala oko pronevjere novca, što je uzdrmalo kako sindikat, tako i Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja stoji iza ove banke.

Upravni odbor "Bavag" banke smatra da ima pravo da otkazuje saradnju klijentima, naglašavajući da svaka banka u svako dobra, i bez navođenja razloga može okončati poslovnu saradnju.

To, međutim, ne vide tako pravnici, koji ocijenjuju da se radi o protivustavnom koraku, koji je uz to i diskriminišući.

Takođe, i portparol ambasade Kube u Beču Luiz Prado istakao je da je ova mjera "Bavag" banke protivna austrijskim zakonima.
Cilj teme nije pljuvati po Austriji, Americi, Bushu, Bavag banci, nego mi interesuje cijim zakonima potpada firma u jednoj drzavi koja je kcerka firma neke druge drzave?

Konkretno u ovom slucaju - da li Amerikanac potpada pod americke zakone na svakom pedlju zemaljske kugle, sto znaci da moze da krsi zakon drzave u kojoj se nalazi ukoliko ne krsi Americki zakon, ili potpada zakonima drzave u kojoj se nalazi?

Valjda sam bio jasan jbg... Pravnici, imate rijec :D
Borej

Post by Borej »

eh sad ova tema ce vjerovatno otici u nekom drugom pravcu od zeljenog... :D :D

evo ti dobar primjer austrijskih banaka u BiH, koje rade po vazecem zakonu BiH , tako je i u ostalim zemljama...znaci rade po svom statutu koji je prilagodjen zakonima zemlje u kojoj posluju, tamo gdje to nije moguce vjerovatno i ne posluju. nema tu neke velike filozofije.

s obzirom da sam zivio u austriji jako sam izenedjen ovim postupokom bavag banke i mislim da to nece proci bez glasa javnosti ali s obzirom da se radi o amerima i vjerovatno velikoj lovi, te pomenutom politicnkom skandalu nekako vjerujem da ce to proci....

ovaj dio o otkazivanju suradnje u svako doba je prilicno sumnjiv i puno toga ce ovisit naravno o tumacenju ovog dijela zakona, jer ne znam sta po ovom pitanju kaze pozitivno pravo....ipak ne vjerujem da je moguce tako prekinut ugovor...jer se ovdje prakticno radi o ugovoru...a za raskidanje, osim u slucaju kad je obostrano se moraju ispuniti odredjeni uslovi....
zzzzz

#3 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by zzzzz »

_BosanaC wrote:
Cilj teme nije pljuvati po Austriji, Americi, Bushu, Bavag banci, nego mi interesuje cijim zakonima potpada firma u jednoj drzavi koja je kcerka firma neke druge drzave?

Konkretno u ovom slucaju - da li Amerikanac potpada pod americke zakone na svakom pedlju zemaljske kugle, sto znaci da moze da krsi zakon drzave u kojoj se nalazi ukoliko ne krsi Americki zakon, ili potpada zakonima drzave u kojoj se nalazi?

Citao sam nedavno da je jedan hotel u Norveskoj otkazao "gostoprimstvo" kubanskim biznismenima jer je taj hotel dio americkog lanca hotela...oni rade po preporukama Vasingtona bez obzira gdje posluju, to je njihova oficijelna izjava. Vam pameti svakom razumnom ali tako je kako je.

Ne vezano za ovu temu, prosle godine u vrijeme uskrsa bio sam u Kini, zijanio sam se kad su mi rekli da se nece raditi jer sve zapadne firme zatvaraju u vrijeme tog praznika.

Bio sam tamo opet ove godine, pred kinesku novu godinu, njihov najveci praznik. Jedva da su im dali cetiri- pet dana slobodno. Zapad agresivno i odvratno namece svoje vrijednosti kao standard svuda u svijetu. To je onaj princip "mi smo najbolji, najvrijedniji, najljepsi, sta vi drugi znate o zivotu". Bog je napravio covjeka po svom liku a Bog je bijel...

Znam da se slicno ponasaju i u Sarajevu, kad je proslava praznika u pitanju.
_BosanaC

#4 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by _BosanaC »

zzzzz wrote:
_BosanaC wrote:

Citao sam nedavno da je jedan hotel u Norveskoj otkazao "gostoprimstvo" kubanskim biznismenima jer je taj hotel dio americkog lanca hotela...oni rade po preporukama Vasingtona bez obzira gdje posluju, to je njihova oficijelna izjava. Vam pameti svakom razumnom ali tako je kako je.

Ne vezano za ovu temu, prosle godine u vrijeme uskrsa bio sam u Kini, zijanio sam se kad su mi rekli da se nece raditi jer sve zapadne firme zatvaraju u vrijeme tog praznika.

Bio sam tamo opet ove godine, pred kinesku novu godinu, njihov najveci praznik. Jedva da su im dali cetiri- pet dana slobodno. Zapad agresivno i odvratno namece svoje vrijednosti kao standard svuda u svijetu. To je onaj princip "mi smo najbolji, najvrijedniji, najljepsi, sta vi drugi znate o zivotu". Bog je napravio covjeka po svom liku a Bog je bijel...

Kako vrijeme prolazi, termin 'zapad' sve vise znaci 'SAD'... Ili se meni samo tako cini? :roll:

Ne znam, ali u svakom slucaju meni je to van pameti.
zzzzz

#5 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by zzzzz »

_BosanaC wrote:
Kako vrijeme prolazi, termin 'zapad' sve vise znaci 'SAD'... Ili se meni samo tako cini? :roll:

Ne cini ti se jer se cak i one najliberalnije zemlje (nekad bile takve) povijaju i koriguju svoje vrijednosti spram potreba SAD-a. Niko im se ne suprostavlja sem malih beznacajnih grupica, kad se neko i usudi kao Francuska u nekoliko navrata, satanizuju ih kroz medije, nazivaju ih "peskirima", ismijavaju, potcjenjuju, bojkotuju proizvode itd.

Evropa nema vise ljudi poput Olafa Palmea koji bi imali hrabrosti nazvati stvari njihovim pravim imenom.
spreca

#6 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by spreca »

_BosanaC wrote:
Objavljeno prije 4 minute 13 sekundi

Austrijska "Bavag" banka otkazala je sve račune čiji su vlasnici kubanski državljani, što je izazvalo žestoku kritiku javnosti.

Svi klijenti koji imaju kubansko državljanstvo, a bilo ih je oko 100, dobili su poruku da im se ukida žiro-račun, štedna knjižica, odnosno bilo kakav drugi ugovor sa ovom bankom, prenosi Tanjug.

Potez banke, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog sindikata, kritikovao je ministar za socijalna pitanja i zaštitu potrošača Ervin Buhinger, koji je, kao i stranka Zelenih, istakao da se radi o "rasizmu".

Razlog za otkazivanje računa je predstojeća prodaja "Bavag" banke američkoj kući "Cerberus".

"Zakoni SAD zabranjuju američkim firmama da posluju sa Kubancima", objasnio je portparol banke Tomas Hajmhofer.

Inače "Bavag" banku od sredine maja preuzima američki "Cerberus", a do prodaje došlo je nakon skandala oko pronevjere novca, što je uzdrmalo kako sindikat, tako i Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja stoji iza ove banke.

Upravni odbor "Bavag" banke smatra da ima pravo da otkazuje saradnju klijentima, naglašavajući da svaka banka u svako dobra, i bez navođenja razloga može okončati poslovnu saradnju.

To, međutim, ne vide tako pravnici, koji ocijenjuju da se radi o protivustavnom koraku, koji je uz to i diskriminišući.

Takođe, i portparol ambasade Kube u Beču Luiz Prado istakao je da je ova mjera "Bavag" banke protivna austrijskim zakonima.

Rade po zakonima austrije ali je amerikanci nebi kupili da nije otkazano kubancima, jer amerikanci ne szmiju poslovati sa kubancima
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

#7 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by seiko22 »

_BosanaC wrote:
zzzzz wrote:
_BosanaC wrote:

ovdje nisi morao stavljati :-) , SAD ima zakone, po kojima cak i Predsjednik drzave moze "najebati", ako ne radi u interesu drzave, sto znaci, ne bi bilo lose da i Bosna "potpadne" potpuno pod Ameriku! :D :D
svakako bi bilo bolje, nego pod cetnicima!!
ja sam nekad davno , predlagao svim nasim drzavljanima, a koji su u Americi, a kojima je danas rs- okupirala i otela imovinu, da traze zakonski put, i poklanjaju svoja imanja u BiH Americi, jer je osnovni princip Amerike - privatno vlasnistvo!! Znaci , trazimo od zemlje ciji smo drzavljani (USA) da zastiti nase interese, tj privatno vlasnistvo u rs- tj. BiH!!
Bolje Americka BiH, nego cetnicka BiH!!
:-D :-D
zzzzz

#8 Re: Banka otkazala sve račune Kubanaca

Post by zzzzz »

spreca wrote:
_BosanaC wrote:

Rade po zakonima austrije ali je amerikanci nebi kupili da nije otkazano kubancima, jer amerikanci ne szmiju poslovati sa kubancima
U prevodu.....ne rade po zakonima Austrije
Post Reply