Banka mi otela pare!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
veljaca

#176 Re: Banka mi otela pare!

Post by veljaca »

sema911 wrote:

nisam procitao sve al sam radio u navedenoj banci iz zbog iste greske (a mozda ste to i bili vi) ostao sam bez posla al nema veze ovdje gdje sam bolje mi jje :razz:

ta sluzbenica sto vas je zvala i koja je nacinila tu gresku morala je iz svog dzepa dati novce jer je to prijavljeno i njen nadredjeni sigurno nije imao pojma kako to da rijesi na normalan racun vec je jednostavno rekao ako sto su i meni rekli" imas do vikenda da rijesis problem il kupi prnje"
novce ti nije banka uzela prebacila ti je ta ista sluzbenica koja je napravila gresku,. jer svi koji radimo sa novcem znamo kaki su dans ljudi i kako varaju i lazu sta je mogla da drugo uradi da vama da novce nizasta za neku bezveznu greskicu a onda joj vi obecate dans sutra vratit te novce,. i ako se to ne zavrsi njoj je papa,.,
da tuzis banku hmmm pripremite brdo para jer ce vam trebat nemozes ih dobit isto ko sto nisam ni ja dobio dzaba kada imaju para
za isplatu vaseg novca nemora se pravit isplatni nalog moze se sve uradit programski prebacivanje i nije potreban nikakav potpis( ako koga zanima citava procedura imam nekoliko knjigica o tom citavom bank programu)
a neovlasteno ste samo vi mogli postupit sa novcem ko sto i jeste drzali ste nesto na racunu sto nije vase

a ako ti sta treba vise javi nekako jer da tuzis banku neces postici nista samo ce ta jadnica dobit otkaz a ti ces na kraju morat platit sudske troskove i jos sta vec neces
:?

Cuj sada ovo ....

Znaci meni banka greskom prebaci novac, ne obavjesti me ( nije u ovom slucaju, ali karikiram ) i onda neko kome smetam tuzi me jer neovlasteno drzim novac za koji ni ne znam ( dok ne dobijem izvod ) .....
O moj Boze - ako je ovako sto ti kazes - pa svi smo jednom nogom u zatvoru, a da to i ne znamo ....
sema911

#177 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

evo ti jedan primjer iz mog iskustva
greskom je jednom gosp uplacen novac i ta se greska otkrila nakon nekih mjesec mozda i vise,.on je dobio izvjestaj sto je i priznao al cekao da ga neko pozove,. al kada se nasla greska i krenulo u njeno ispravljanje tom gosp. su poslali opomenu da ce ga tuzit po nekom zakonu ako ne vrati pare,., covjek je vratio,. i ni kriv ni duzan zamalo da najebe,.,
drugi primjer
desi se greska i svim radnicima u zdravstvu se isplati dupli TO. a oni kaki jesu :x podigne novce koji nisu njihovi kada se isparavljala greska kako nisu imali dovoljno novca na racunu otisli su u nedozvoljeno tada su neki tuzili banku da im je naplatila kamatu i bez njihovog odobrenja povukla novac i odgurala ih u minus odgovor je bio svima uzeli ste sto nije vase vi ste ti koji su napravili kazneno djelo

ja sam dobro na svojoj kozi iskusio moc banaka u bih kada sam ih tuzio ko uposlenik i ako sam imao sve dokaze protiv njih oni su imali sudiju na platnom spisku,.,
veljaca

#178 Re: Banka mi otela pare!

Post by veljaca »

sema911 wrote:evo ti jedan primjer iz mog iskustva
greskom je jednom gosp uplacen novac i ta se greska otkrila nakon nekih mjesec mozda i vise,.on je dobio izvjestaj sto je i priznao al cekao da ga neko pozove,. al kada se nasla greska i krenulo u njeno ispravljanje tom gosp. su poslali opomenu da ce ga tuzit po nekom zakonu ako ne vrati pare,., covjek je vratio,. i ni kriv ni duzan zamalo da najebe,.,
drugi primjer
desi se greska i svim radnicima u zdravstvu se isplati dupli TO. a oni kaki jesu :x podigne novce koji nisu njihovi kada se isparavljala greska kako nisu imali dovoljno novca na racunu otisli su u nedozvoljeno tada su neki tuzili banku da im je naplatila kamatu i bez njihovog odobrenja povukla novac i odgurala ih u minus odgovor je bio svima uzeli ste sto nije vase vi ste ti koji su napravili kazneno djelo

ja sam dobro na svojoj kozi iskusio moc banaka u bih kada sam ih tuzio ko uposlenik i ako sam imao sve dokaze protiv njih oni su imali sudiju na platnom spisku,.,
:?

Ja govorim o ovome:

Znaci meni banka greskom prebaci novac, ne obavjesti me ( nije u ovom slucaju, ali karikiram ) i onda neko kome smetam tuzi me jer neovlasteno drzim novac za koji ni ne znam ( dok ne dobijem izvod ) .....
O moj Boze - ako je ovako sto ti kazes - pa svi smo jednom nogom u zatvoru, a da to i ne znamo ....
Altsa

#179 Re: Banka mi otela pare!

Post by Altsa »

meni se isto desilo da sam dosao u banku da podignem platu da bi mi u banci rekli da sam u minusu 1000 marona i ako nisam nista dizao. odem u nadleznu poslovnicu kad ono isplatili drugoj osobi moje pare jer su pogrijesili u jednom broju prilikom ukucavanja broja racuna. na srecu sve se dobro zavrsilo al se pitam majku mu ovi iz banke mogu svakome da skidaju po 1, 2 ili 5 maraka a da on to ni ne primjeti. jer ko zna u marku kolko ima na racunu
drndalo

#180 Re: Banka mi otela pare!

Post by drndalo »

Ja znam, ne bas u svakom momentu, ali svi izvodi, uplate i isplate se kod mene u papir verziji cuvaju bar 3 godine. I ako se sta ne bi slozilo, bilo bi prilicno ruzno za onog "anamo"... Kao sto oni meni ne oprastaju ni pf. ni ja njima ne dam isti... Neki me zovu sitnicavim... :lol:
casanova123

#181 Re: Banka mi otela pare!

Post by casanova123 »

ja se kladim da mi je skinuto jedno 50km neki dan sa racuna ali eto :D
znaci pise mi izvod 31.5.2012 staje racuna 158KM.. ja u banku da dignem pare, kad dao mi frajer 108KM.. ja rekoh gdje mi je jos 50 kaze nema.. a ja bio 4.6.2012 a 100% nista nisam dizao u ta 4 dana..

zato je stanje na racunu sada 0,00 i tako ce i da ostane..
ne dam se vise banKi :D
alibegoa

#182 Re: Banka mi otela pare!

Post by alibegoa »

casanova123 wrote:ja se kladim da mi je skinuto jedno 50km neki dan sa racuna ali eto :D
znaci pise mi izvod 31.5.2012 staje racuna 158KM.. ja u banku da dignem pare, kad dao mi frajer 108KM.. ja rekoh gdje mi je jos 50 kaze nema.. a ja bio 4.6.2012 a 100% nista nisam dizao u ta 4 dana..

daj ba ovih priča. ako imaš izvod, onda ili ti moraju dati tih 50 ili objašnjenje za manjak, gdje to može tek tako reći nema, a ti da progutaš, ili si ti totalno nesposoban za život?
casanova123

#183 Re: Banka mi otela pare!

Post by casanova123 »

nemam izvod jos.. vidjet cemo kada dodje :D
agent_zero

#184 Re: Banka mi otela pare!

Post by agent_zero »

Ne znam u konkretnoj situaciji ima li banka pravo "povući" pogrešnu transakciju sa računa, ali ono što mene bode jeste činjenica da se otvarač teme tek četvrti dan po saznanju pogrešne uplate udostojio naći vremena vratiti novac ljudima kojima je možda bio prijeko potreban.

Znam da nije njegova krivica što je uopšte dospio tu, ali da je rasteg'o sa vraćanjem - jeste itekako. I možda je to presudilo da banka povuče potez koji je povukla.

Ja ne bih mogao mirno leći tu večer kad bih znao da nisam isti dan vratio lovu koja nije moja.
BACAČ1

#185 Re: Banka mi otela pare!

Post by BACAČ1 »

možda se pokretač teme nije dobro "odrazio",jer priča ima smisla ako je htio skrenuti pažnju na način prenosa transakcija,MISLI DA JE NEDOZVOLJEN.
Loš je naziv teme,jer mu banka nije otela pare.
Srž priče je da je On bio "bezobrazan",nadajuči se da će prenos novca biti zaboravljen,pa se ukeketio.
Banka ima sistem po kome se može i ovaj način prebacivanja stornirati,a službenik dobija korektivnu mjeru.
Tema ode daleko,bez potrebe.
Mommy's_little_ Monster

#186 Re: Banka mi otela pare!

Post by Mommy's_little_ Monster »

Posto je isti dan uocena greska od strane banke, trebali su odmah stornirati transakciju i napraviti novu ispravnu...cuj otela mu banka pare....ja postenjacine :lol:
GAU8

#187 Re: Banka mi otela pare!

Post by GAU8 »

SBMS wrote:Pozdravljam sve. Nalazim se u jednoj specificnoj situaciji, pa bih molio one malo upucenije da mi pomognu.

Srijeda

Greskom sam dobio uplatu na tekuci racun otvoren u XY banci. Istog trenutka kada je sluzbenica banke shvatila da je uplatila novac pogresnoj osobi (bila je razlika u jednom slovu imena), kontaktirala me i zamolila da odem u najblizu XY poslovnicu i posaljem taj novac na pravu adresu. Uradio sam tako, ali se to desilo u terminu najvece guzve, tj. 12 sati popodne, pa sam odustao od toga taj dan. Gospodja me ljubazno kontaktirala i pitala da li sam obavio transakciju, na sta sam joj objasnio situaciju...

Cetvrtak

Nisam ni taj dan uradio nista po pitanju toga, obaveze, trka-frka.

Petak

Pritisak na poslu, u planu bio i prekovremeni, cak sam skroz i smetnuo s uma pogresnu uplatu. Sluzbenica XY banke me kontaktirala da se raspita o statusu ove uplate, na sta joj govorim da najranije sto mogu ce biti Subota. Pri tome je pitam da li ona smije povuci sredstva nazad, nakon cega mi odgovara da to niposto NE SMIJE uraditi bez mog potpisa na onom isplatnom listu, tj da odobrim povlacenje novca.

Subota
Ustajem ranije nego sto inace radim subotom, i prva stvar, prije dorucka, odlazim u banku da vratim novac osobi kojoj pripada. Dolazim na salter, raspitujem se, kad ono... NOVAC VRACEN! Novac sa mog racuna je skinut bez mog odobrenja. Pitam sluzbenicu kako je to moguce, pri cemu ona daje vrlo drzak odgovor u stilu kako su oni kao banka superiorni, cak i sa novcem na MOM racunu. Kada su shvatili sta se desava, pokusavali su me smiriti i zataskati situaciju nekom finom "seljackom" pricom.

Novac je povucen iz druge XY filijale u Sarajevu, tj. one u kojoj sam otvorio racun.

Zelio bih tuziti banku po nekoliko osnova:

1) Neovlasteno postupanje po mom tekucem racunu
2) Falsifikovani potpis. Transakcija koju je banka sprovela se vidi na izvodima, i vodi se kao ISPLATA NOVCA. A za tu radnju je potreban isplatni list/nalog koji ja licno potpisujem na salteru banke kada podizem novac.

Molio bih nekoga ko se "razumije" u ove stvari da me uputi sta i kako dalje, te da li uopste ima smisla boriti se sa lihvarima :x. Takodjer, ako neko poznaje advokata koji bi mogao izgurati ovaj slucaj u moju korist, neka preporuci.

Zarad pametnjakogica napominjem kako nemam internet bankarstvo na tom racunu tako da nisam mogao vratiti novac putem ebankinga.

Hvala svima.
Nisi ni bile TVOJE pare, sta hoces uopste, kad si mogao razvlaciti s vracanjem TUDJIH para, mozes se i poklopiti sada...
and

#188 Re: Banka mi otela pare!

Post by and »

BACAČ1 wrote:možda se pokretač teme nije dobro "odrazio",jer priča ima smisla ako je htio skrenuti pažnju na način prenosa transakcija,MISLI DA JE NEDOZVOLJEN.
Loš je naziv teme,jer mu banka nije otela pare.
Srž priče je da je On bio "bezobrazan",nadajuči se da će prenos novca biti zaboravljen,pa se ukeketio.
Banka ima sistem po kome se može i ovaj način prebacivanja stornirati,a službenik dobija korektivnu mjeru.
Tema ode daleko,bez potrebe.
naziv teme jeste loš,ali poenta je da banka može raditi šta hoće.znači obavljati razne transakcije,prebacujući pare s računa na račun,falsifikovati potpise a tu se stvaraju mogućnosti za brojne manipulacije.
srž priče je to.isto tako u ovom slučaju banka je pogriješila i čovjek je rekao da će vratiti pare,ali ne kad banci odgovara,već kad njemu bude usput i kad bude imao vremena.
kockica_kockica

#189 Re: Banka mi otela pare!

Post by kockica_kockica »

Banka u ovom slucaju nije otela nikome pare..
Tehnicki gledano pare nisu ni bile doticne osobe koja je pokrenula ovu temu...
Sluzbenica iz banke je doticnog molila vise puta da dodje to regulirati..
Doticni nije imao vremena da ode do banke.. ja razumijem da ne mozes sve ostaviti isti dan i otici ali razvlaciti sve to 4 dana je bezobrazno jer neko tamo je zaparavo cekao svoju uplatu...
Oni nisu tebi skinuli pare samo tako bez tvog znanja.. obavijestili su te o pogresci... zamolili da dodjes.. nisi dosao ni taj ni naredna dva dana... u subotu ujutro su poslali novac na pravu adresu... Ne znam sta si ocekivao? Da cekaju narednih mjesec dana da dodjes, jer i u tu subotu je bilo neizvjesno hoces li doci ili ne...

I ja sad ne znam sta postavljac teme u stvari hoce...
Novac nije bio tvoj...
Novac vracen na pravu adresu jer si razvlacio tako dugo svoj dolazak..
U ocima sluzbenice ti si razvlacio dolazak jer si htio zadrzati novac koji nije tvoj...
U tvojim ocima oni tebi ukrali pare koje nisu ni bile tvoje...
Chuckie

#190 Re: Banka mi otela pare!

Post by Chuckie »

kockica_kockica wrote:I ja sad ne znam sta postavljac teme u stvari hoce...
Novac nije bio tvoj...
U ocima sluzbenice ti si razvlacio dolazak jer si htio zadrzati novac koji nije tvoj...
Prevedeno na naški, službenica je usrala i šefa i stanicu, neovlašteno raspolagala tuđim sredstvima bez dozvole. :skoljka:
kockica_kockica

#191 Re: Banka mi otela pare!

Post by kockica_kockica »

Chuckie wrote:
kockica_kockica wrote:I ja sad ne znam sta postavljac teme u stvari hoce...
Novac nije bio tvoj...
Prevedeno na naški, službenica je usrala i šefa i stanicu, neovlašteno raspolagala tuđim sredstvima bez dozvole. :skoljka:
Tehnicki sredstva nisu nikada ni bila od postavljaca teme, vec od treceg lica, koje se ovdje zanemaruje.
Ono sto nemas ne mogu ti ni uzeti...
Chuckie

#192 Re: Banka mi otela pare!

Post by Chuckie »

Ako su na njegovom računu ima ih, kako su došla i čija su to je nebitno. Sredstva na računu su privatna imovina. Ona nema pravo da ih makne bez njegova znanja i dozvole.
Last edited by Chuckie on 11/06/2012 16:49, edited 1 time in total.
madner

#193 Re: Banka mi otela pare!

Post by madner »

Predlazem kaznenu prijavu.
drndalo

#194 Re: Banka mi otela pare!

Post by drndalo »

Chuckie wrote:Ako su na njegovom računu ima ih, kako su došla i čija su to je nebitno. Sredstva na računu su privatna imovina. Ona nema pravo da ih makne bez njegova znanja i dozvole.
NIje istina, ako su dospjela ociglednom greskom u npr. kucanju broja i/ili slova, greska se treba i moze ispraviti...
sema911

#195 Re: Banka mi otela pare!

Post by sema911 »

alibegoa wrote:
casanova123 wrote:ja se kladim da mi je skinuto jedno 50km neki dan sa racuna ali eto :D

daj ba ovih priča. ako imaš izvod, onda ili ti moraju dati tih 50 ili objašnjenje za manjak, gdje to može tek tako reći nema, a ti da progutaš, ili si ti totalno nesposoban za život?
Il imas kreditnu karticu, kredit il si placao nesto na drugom treminalu druge banke pa take uplate i transakcije cesto znaju stajat dugo
Il sigledao na bankomatu kada nije imao veze sa cent serverom
Al najvjerovatnije da si gledao ono sto si zelio vidjet
Dead Man Walking

#196 Re: Banka mi otela pare!

Post by Dead Man Walking »

Hebote, ovdje ima ljudi koji napadaju covjeka kojem je banka rovarila po racunu. :-) Nije uopste bitno cije su pare, bile su na njegovom racunu i sa istog su skinute bez njegove dozvole, a bez njegove dozvole nema cackanja! Svako sebi uzima za pravo da radi sta hoce mimo ikakvog zakona, od bankara, konobara, taksista, prodavaca... Zato i jesmo u qrcu, cim nekom nesto zapne, ma ne mora po zakonu ko ga yebe. Daj da mi to zbrzimo. I nije bitno jel covjek ostecen materijalno ili duhovno (ili kako god), bitno je da je ostecen, pa makar da je jedini gubitak koji je pretrpio taj gubitak povjerenja u banku. I konobar kad ti donese greskom flasiranu kolu umjesto tocene i naplati ti marku-dvije vise sam od sebe te nije zakinuo, sta te ima ista pitati ili ti se pravdati, popij flasiranu yeboga ti. Nece ti valjda donijeti tocenu a iz svog dzepa platiti flasiranu ako je vec otvorio flasicu. :-)
Better Man

#197 Re: Banka mi otela pare!

Post by Better Man »

Chuckie wrote:Ako su na njegovom računu ima ih, kako su došla i čija su to je nebitno. Sredstva na računu su privatna imovina. Ona nema pravo da ih makne bez njegova znanja i dozvole.
Nakon što je danima moljen da dođe i da se taj novac prebaci na pravu adresu, a dotičnom gospodinu je bilo mrsko, službenica je imala itekako pravo da to uradi! Da su bili pametni trebali su mu odmah blokirati račun dok ne dođe i to ne odradi, onda mu vjerovatno ne bi bilo mrsko i imao bi vremena za to! Postavljač teme nas ovdje želi uvjeriti u nešto, a za to nešto nema osnova! Zamislite da ste pozvani na sud kao svjedok i da danima odugovlačite, jer nemate vremena i šta će se desiti nego da će vam policija pokucati na vrata i prisilno privesti na sud. Pare jesu greškom uplaćene, ali službenica je fino nazvala postavljača teme i danima ga molila da se udostoji da dođe u banku i da to regulišu, ali obzirom da postavljač teme je uvijek imao izgovor da nema vremena, službenica je uradila jedinu normalnu i ispravnu stvar i potpuno je ispravno postupila i postavljač teme nema pravo da se žali!
Better Man

#198 Re: Banka mi otela pare!

Post by Better Man »

Dead Man Walking wrote:Hebote, ovdje ima ljudi koji napadaju covjeka kojem je banka rovarila po racunu. :-) Nije uopste bitno cije su pare, bile su na njegovom racunu i sa istog su skinute bez njegove dozvole, a bez njegove dozvole nema cackanja! Svako sebi uzima za pravo da radi sta hoce mimo ikakvog zakona, od bankara, konobara, taksista, prodavaca... Zato i jesmo u qrcu, cim nekom nesto zapne, ma ne mora po zakonu ko ga yebe. Daj da mi to zbrzimo. I nije bitno jel covjek ostecen materijalno ili duhovno (ili kako god), bitno je da je ostecen, pa makar da je jedini gubitak koji je pretrpio taj gubitak povjerenja u banku. I konobar kad ti donese greskom flasiranu kolu umjesto tocene i naplati ti marku-dvije vise sam od sebe te nije zakinuo, sta te ima ista pitati ili ti se pravdati, popij flasiranu yeboga ti. Nece ti valjda donijeti tocenu a iz svog dzepa platiti flasiranu ako je vec otvorio flasicu. :-)
Postavljač teme nije ni najmanje oštečen! Šta više, danima je moljuen da se udostoji ppojaviti u banci i da to reguliše,, ali dotičnom gospodinu je bilo mrsko i službenica je postupila na jedini moguči način i to ispravno! Postavljač teme nema pravo da se žali, jer nije u pravu!
JThomas

#199 Re: Banka mi otela pare!

Post by JThomas »

povreda bankarskih procedura - hajde de, ali zašto praviti od muhe slona kad nije suštinski oštećen? i još neko moraliziranje, povreda privatnosti, povjerenja, a danima ne vraćaš pare za koje znaš da nisu tvoje...dajte ba.
Alhemicarkaa

#200 Re: Banka mi otela pare!

Post by Alhemicarkaa »

nedo_a wrote:Ovako....
prema članu 3 stav 2 Unicredit banke o ugovorima o racunima a koje si potpisao kao i ja piše:

Korisnik ovlaščuje Banku da može bez traženja posebnog odobrenja otklanjati pogreške nastale u platnom prometu zbog kojih stanje na računima odstupa od stvarno danih naloga za plaćanje u korist i na teret računa
Evo, čovjek fino prepisao član ugovora koji svi potpišemo sa bankom, znači službenica je imala pravo to uraditi, pravno utemeljeno, jer je korisnik računa svojim potpisom na ugovor ovlastio.
E sad, zašto to nije odmah uradila? Stavite se u njenu kožu, napravila je grešku, ljudsku, tip greške koja se svima nama događa, nismo roboti. Uplata je evidentirana, i korisnik računa bi o njoj bio obavješten putem izvoda i naravno da bi postavio pitanje šta je sad ovo, uplaćene pa isplaćene pare. Da bi zaobišla svu tu gnjavažu (čitaj da ne bi šefu otišla na ribanje ili dobila otkaz) pokušala se dogovoriti sa korisnikom banke. Ovaj odbijao doći i logično je pomisliti ne želi da vrati pare. Vjerovatno je morala o tome obavijestiti na kraju šefa.
Ja ne znam gdje nam je nestala ljudskost i izađemo u susret ženi kad već možemo? Pogriješila jeste, ali takve su greške za pretpostaviti da se događaju, koliko uplata, brojeva računa i imena danas jedan službenik u banci odradi. Kao da smo mi svi savršeni i nikad nam se nijedna greška nije potkrala. Koliko se nama slovnih grešaka na forumu potkrade? Ja da nisam imala vremena ili nisam mogla doći, pitala bih možete li to odraditi bez mene. Uostalom te pare nisu postavljača topica.
Post Reply