BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Moderator: anex
- templar31
#1 BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Upi banka (sada Intesa Sanpaolo) salje obavijesti klijentima da je povecala kamate na kredite.
Iako su kamate na kredite povecane za manje od jedan posto, iznosi mjesecnih rata povecani su za skoro 5%.
Bankari, molim vas objasnite je li ovo moguce ili je posrijedi neka prevara?
Iako su kamate na kredite povecane za manje od jedan posto, iznosi mjesecnih rata povecani su za skoro 5%.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
I ostale će sve. Kamatnu stopu, odnosno njen osnov određuje diskontna stopa Evropske banke, a ona je već povećana. Kako su kod nas banke uglavnom ili sve evropske, pitanje je dana kada ćemo dobiti pismo, ako i pošalju, jer kažu da slanje pisma košta.
-
kone
#3 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Otkud ti to za ostale banke,kad ja evo prevrtih sve moguce stranice i ni na jednoj nema vijesti da je EURIBOR povecao kamate???Znam da je Raiffeizen banka povecala kamate prije nekih 2 mjeseca zbog Euribor-a,ali tada je Euribor skocio,dok tog novog skoka uopste nema.
- karanana
#4 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
kod nas je sve naopako. u evropi centralne banke snizavaju kamate sto ce napraviti posudjivanje novca jeftinijim kako bi probali da zaustave finansijske krahove i da ohrabre ljude da investiraju, a kod nas dizu kamate.templar31 wrote:Upi banka (sada Intesa Sanpaolo) salje obavijesti klijentima da je povecala kamate na kredite.
a sto se tice tvoje konstatacije, racunica ti nije tacna, onaj dio kad kazes da su kamate povecane za manje od jedan posto. Evo zasto:
primjer: imao si kredit sa kamatom 6%, sad se kamata povecala na 7%. e to ti nije rast kamate od 1% nego je to rast kamate od nekih 15%. sa 6 na 7...kao da imas poskupljenje nekog proizvoda sa 6 maraka na 7 maraka i izracunas koji je to pototak rasta cijene.
-
kone
#5 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Nisam to htio odmah napisati,reko`da vidim sta ce se odgovoritikaranana wrote:
kod nas je sve naopako. u evropi centralne banke snizavaju kamate sto ce napraviti posudjivanje novca jeftinijim kako bi probali da zaustave finansijske krahove i da ohrabre ljude da investiraju, a kod nas dizu kamate.
a sto se tice tvoje konstatacije, racunica ti nije tacna, onaj dio kad kazes da su kamate povecane za manje od jedan posto. Evo zasto:
primjer: imao si kredit sa kamatom 6%, sad se kamata povecala na 7%. e to ti nije rast kamate od 1% nego je to rast kamate od nekih 15%. sa 6 na 7...kao da imas poskupljenje nekog proizvoda sa 6 maraka na 7 maraka i izracunas koji je to pototak rasta cijene.
Ta banka vjerovatno pokusava nesto uhvatiti na frku i mozda pokusati ukljuciti jos koju banku u taj lopovluk(mada je i to moguce).Jos mi nisu jasni ljudi koji uopste posluju sa tom bankom,bankom koja svako malo mijenja vlasnika,pored recimo Raiffaisen banke.
- karanana
#6 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
ma kod nas su sve isti lopovi. svi rade isti lopovluk i koriste se naivonoscu naseg naroda kako bi ispunili svoje smijesne profitne planove za shvapske i talijanske gazde. i ostali su povecali i prije par mjeseci. hypo i procredit kamate su uvijek bile smijesne, eto ko UPI je imao najnize kamate za stambene kredite jer su oni posudjivali povoljno neku lovu od EBRD-a, ali sada kad su ih lopovi talijani kupili to ce biti isto kao i sa ostalim bankama a mozda i gore.kone wrote:Nisam to htio odmah napisati,reko`da vidim sta ce se odgovoritikaranana wrote:
kod nas je sve naopako. u evropi centralne banke snizavaju kamate sto ce napraviti posudjivanje novca jeftinijim kako bi probali da zaustave finansijske krahove i da ohrabre ljude da investiraju, a kod nas dizu kamate.
primjer: imao si kredit sa kamatom 6%, sad se kamata povecala na 7%. e to ti nije rast kamate od 1% nego je to rast kamate od nekih 15%. sa 6 na 7...kao da imas poskupljenje nekog proizvoda sa 6 maraka na 7 maraka i izracunas koji je to pototak rasta cijene.![]()
Ta banka vjerovatno pokusava nesto uhvatiti na frku i mozda pokusati ukljuciti jos koju banku u taj lopovluk(mada je i to moguce).Jos mi nisu jasni ljudi koji uopste posluju sa tom bankom,bankom koja svako malo mijenja vlasnika,pored recimo Raiffaisen banke.
-
nadrealista
#7 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Informacije radi, Euribor koji sve banke koriste kao osnovu za formiranje kamatne stope jučer je iznosio 5,39 % ( tromjesečni). Drugi dio koji banke koriste za formiranje kamate je trošak refinansiranja. To je ukratko, marža (zarada) matičnih europskih banaka i ona varira kako je njima čeif. E u tom grmu leži zec. Konkretna, Intesa (UPI) banka je imala najniže kamate prije mjesec dva tako da sada mora imati i najveći rast.....Projekcija do kraja godine.....
ko ima kredit
ko ima kredit
-
kone
#8 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Upravo to i samo oni bi trebali dizati kamatnu stopu,a ne ostale banke,jer su one to vec uradile u mjesecu Avgustu.
- amrica
#9 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Ima ista tema samo je u pitanju Volks banka, jos iz jula.
Ovo sam pisala 25.07.:
Danas (ovih dana) Volksbank salje pisma korisnicima kredita da je doslo do izmjene kamatne stope, do RASTA stope sa 6,99% na 8,39%. Citavih 1,4!!!!!
Kolegica digla 40.000 za stan, trebala vratiti 60.000, a sad joj ispade dug 64.000, jos 4.000 'nako??!!
I mene su zavalili, al kredit nije prevelik ni rok dug, tako da cu prezivjeti, ali ovi sa velikim kreditima, to je katastrofa.
I Hypo Alpe Adria je digla ks, ali kod njih je uvijek sve nesto zamumuljeno i zakukuljeno, salju dopis koji se odnosi samo na ova 3 mjeseca do kraja godine.
Ovo sam pisala 25.07.:
Danas (ovih dana) Volksbank salje pisma korisnicima kredita da je doslo do izmjene kamatne stope, do RASTA stope sa 6,99% na 8,39%. Citavih 1,4!!!!!
Kolegica digla 40.000 za stan, trebala vratiti 60.000, a sad joj ispade dug 64.000, jos 4.000 'nako??!!
I mene su zavalili, al kredit nije prevelik ni rok dug, tako da cu prezivjeti, ali ovi sa velikim kreditima, to je katastrofa.
I Hypo Alpe Adria je digla ks, ali kod njih je uvijek sve nesto zamumuljeno i zakukuljeno, salju dopis koji se odnosi samo na ova 3 mjeseca do kraja godine.
-
B-rank
#10 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Naravno da mogu, jer kod nas su uglavnom varijabilne kamatne stope, što znači da se tokom perioda otplate može mijenjati. Pročitaj sopstveni ugovor, pa vidi šta piše. Dok to kod fiksnih nije moguće ali su uglavnom i kamatne stope više.templar31 wrote:Upi banka (sada Intesa Sanpaolo) salje obavijesti klijentima da je povecala kamate na kredite.
A sad drugo je pitanje da li je trebalo doći do tolikog povećanja kamate(ako je i uopšte trebalo), jer je poznato da na Balkanu sve evropske banke imaju veće kamate nego u ostalim zemljama, i to drastično.
Zato kad uzimate kredit, svaku stavku ugovora dobro pročitajte nekoliko puta i za sve nejasnoće tražite objašnjenja.
-
furlan
#11 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Da dodam.Ako se vec mora uzeti varijabilna stopa (vrlo malo banaka ili nijedna ne daju fiksnu) traziti od banke mogucnost osiguranja kao zastitu od pretjeranog rasta kamate.U prvom trenutku kosta ali nakon nekog vremena postaje isplativo.
- slavkoimamodilera
#12 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Mozes li ovo malo pojasniti molim te? O kakvom se osiguranju radi?furlan wrote:Da dodam.Ako se vec mora uzeti varijabilna stopa (vrlo malo banaka ili nijedna ne daju fiksnu) traziti od banke mogucnost osiguranja kao zastitu od pretjeranog rasta kamate.U prvom trenutku kosta ali nakon nekog vremena postaje isplativo.
- karanana
#13 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
ni ja ne znam ni za kakvo slicno osiguranje....osim fixiranja kamate ugovorom a to kod nas ne postoji ni u jednoj banci. pa cak i da to osiguranje postoji, nije li posao uposlenih u banci da mi ga ponude a ne da ja moram nagadjati i pitati imaju li ili nemaju takvo sto.
-
furlan
#14 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
E , i meni poslije pade na pamet da solim pamet ljudima u Bosni , ali hajde.Ne znam da li takav vid osiguranje postoji u Bosni ali ja sam prilikom uzimanja kredita trazio da platim osiguranje u slucaju povecanja kamate iznad 6%.Da napomenem da je u tom trenutku, prije tri godine bila 4%, izuzetno niska i bilo je za ocekivati rast.U prvim godinama rast rate je bio zestok ali kada je doslo na 6% rata se zakucala i ni cent gore.Pitati u banci ne kosta nista.
A sta je posao uposlenih , to je vec druga prica.
A sta je posao uposlenih , to je vec druga prica.
- Better Man
#15 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Ne znam zašto se ovdje žestite i ljutite što vam je banka povečala kamatu. Lijepo ste potpisali ugovor i prihvatili sve uslove iz ugovora o kreditu (dakle prihvatili ste i mogučnost povečanja kamatne stope). Dobio sam i ja obavijest o povećanju kamatne stope i rata će mi biti veća za 6,89 KM, a ne za 30 KM, 50 KM , kao što i rast kamtne stope nije 5% i više koliko su neki ovdje navodili.
-
Prijepoljka
#16 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
- Better Man
#17 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Izgleda da imamo približno identičnu visinu rate kako si napisala, ali mi nije jasno kako to da ti je rata uvečana za 35 KM, dok je kod mene uvečana za manje od 7 kM, odnosno 6,89 KM.?Prijepoljka wrote:Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
- starii
#18 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
odem neki dan u raiffeisen banku, da kupim 200 eura kad teta fino rece mjenjacnjica ne radi...kontam da nije skrivena kamera..nije...fakat zatvorili mjenjacnicu..boze kontam se koji odron od banke a vamo sve govore bankarski sektor stabilan...
-
Prijepoljka
#19 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Onda ja moram pod hitno u banku, svakako su me pozvali, ako mi nije nesto jasno, da dodjem na razgovor...tebi hvala, jer tek sad mi nije nista jasno, a ja se vec pomirila sa sudbinom...jos jednom hvala...Better Man wrote:Izgleda da imamo približno identičnu visinu rate kako si napisala, ali mi nije jasno kako to da ti je rata uvečana za 35 KM, dok je kod mene uvečana za manje od 7 kM, odnosno 6,89 KM.?Prijepoljka wrote:Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
- karanana
#20 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
pa mozda je prijepoljkin kredit veci od better manovog pa je zato njemu povecano za 7 a njoj za 35 km. iz vasih postova ja nigdje ne mogu vidjeti koliki ste kredit uzeli. mozda je prijepoljka uzela 80.000 a better man 15.000....bubam.Prijepoljka wrote:Onda ja moram pod hitno u banku, svakako su me pozvali, ako mi nije nesto jasno, da dodjem na razgovor...tebi hvala, jer tek sad mi nije nista jasno, a ja se vec pomirila sa sudbinom...jos jednom hvala...Better Man wrote:Izgleda da imamo približno identičnu visinu rate kako si napisala, ali mi nije jasno kako to da ti je rata uvečana za 35 KM, dok je kod mene uvečana za manje od 7 kM, odnosno 6,89 KM.?Prijepoljka wrote:Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
- Better Man
#21 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Nema na ćemu! Svakako otiđi do banke i provjeri. Moja rata je bila 439,39 KM, a sada je 446,28 KM i ova nova stopa će mi se primjenjivati od novembra. Digao sam kredit u iznosu od 14 hiljada KM na 3 godine i do sada sam otplatio 17 od 36 rata koliko ih ukupno ima.Prijepoljka wrote:Onda ja moram pod hitno u banku, svakako su me pozvali, ako mi nije nesto jasno, da dodjem na razgovor...tebi hvala, jer tek sad mi nije nista jasno, a ja se vec pomirila sa sudbinom...jos jednom hvala...Better Man wrote:Izgleda da imamo približno identičnu visinu rate kako si napisala, ali mi nije jasno kako to da ti je rata uvečana za 35 KM, dok je kod mene uvečana za manje od 7 kM, odnosno 6,89 KM.?Prijepoljka wrote:Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
-
papacja
#22 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Nema na ćemu! Svakako otiđi do banke i provjeri. Moja rata je bila 439,39 KM, a sada je 446,28 KM i ova nova stopa će mi se primjenjivati od novembra. Digao sam kredit u iznosu od 14 hiljada KM na 3 godine i do sada sam otplatio 17 od 36 rata koliko ih ukupno ima.[/quote]Prijepoljka wrote:Onda ja moram pod hitno u banku, svakako su me pozvali, ako mi nije nesto jasno, da dodjem na razgovor...tebi hvala, jer tek sad mi nije nista jasno, a ja se vec pomirila sa sudbinom...jos jednom hvala...Better Man wrote:Izgleda da imamo približno identičnu visinu rate kako si napisala, ali mi nije jasno kako to da ti je rata uvečana za 35 KM, dok je kod mene uvečana za manje od 7 kM, odnosno 6,89 KM.?Prijepoljka wrote:Taj ugovor o kome ti govoris si m o r a o potpisati jer banka diktira uslove po sistemu uzmi ili ostavi, tvoja moc pregovaranja je minimizirana do te mjere da odredbe ugovora o promjenjivoj kamati samo mozes da konstatujes...I ja sam dobila obavijest, kamatna stopa mi je povecana sa 8,30 % na 9,79% sto primjenjivo na moju ratu iznosi +35 KM mjesecno, odnosno na godisnjem nivou jos jedna rata...No, i to sam prihvatila...sta cu...moram, ljutim se i zestim...ali moram...a oni neka idu u MP3 sa onim svojim..."nazalost, obavjestavamo Vas da ...
Pa nova kamatna stopa se računa samo na ostatak glavnice, to nema vete s ratom. Tebi je manja osnovica. Ja imam kredit od 30.000,00 KM, ali mi je rata 370,00 KM (bila) sada je 390,00 KM i otplatio 15 rata (znači manja rata nego tvoja, ali je duži vremenski period otplate). Kada se primjeni nova kamatna stopa na ostatak duga (na glavnicu) logično je da će se više povećati moja rata (a možda i kod Prijepoljke) nego tvoja. Znači mora se voditi računa i o tome koliko je još ostalo glavnice da se plati, pa tek onda reagovati. A kada smo potpisivali ugovor postoji klauzula gdje se slažemo da kada banka procijeni može, bez da od nas traži saglasnost podići kamatnu stopu. Potpisali smo ugovor niko nas nije silio da to uradimo, sad je druga stvar što nam lova treba, a nemamo alternativu. A molio bih ove iz inostranstva da se mnogo ne trude da ljudima u BiH objasne da su mogli i drugačije, eto da su samo pročitali ugovor i da su tražili da se izbaci ta klauzula, pa da se stavi fiksna kamatna stopa (malo sutra), u BiH malo drugačije stoje stvari u odnosu na zapad.
-
nejla x
#23 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
ja sam ima stambeni kredit u intesa sanpaolo banci. u julu sam ga uzela tako da samtplatila tek neke 3 rate. kamata je 6,90 bila kad sam uzimala. nisam dobila nikakvu obavijest o povećanju kamata, niti se iznos na zadnjoj rati mijenjao. milsim drago mi je zbog toga ali me malo zabrinulo kad sam pročitala vaše postove. valjda to ne znači da sad svaki dan mogu dobiti to divno pisamce od njih... uf.
- Better Man
#24 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Koliko znam mislim da se povećanje kamatnih stopa ne odnosi na stambene kredite, još ako su dugoročni.nejla x wrote:ja sam ima stambeni kredit u intesa sanpaolo banci. u julu sam ga uzela tako da samtplatila tek neke 3 rate. kamata je 6,90 bila kad sam uzimala. nisam dobila nikakvu obavijest o povećanju kamata, niti se iznos na zadnjoj rati mijenjao. milsim drago mi je zbog toga ali me malo zabrinulo kad sam pročitala vaše postove. valjda to ne znači da sad svaki dan mogu dobiti to divno pisamce od njih... uf.
- karanana
#25 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE
Odnosi se, vjeruj mi.Better Man wrote:Koliko znam mislim da se povećanje kamatnih stopa ne odnosi na stambene kredite, još ako su dugoročni.nejla x wrote:ja sam ima stambeni kredit u intesa sanpaolo banci. u julu sam ga uzela tako da samtplatila tek neke 3 rate. kamata je 6,90 bila kad sam uzimala. nisam dobila nikakvu obavijest o povećanju kamata, niti se iznos na zadnjoj rati mijenjao. milsim drago mi je zbog toga ali me malo zabrinulo kad sam pročitala vaše postove. valjda to ne znači da sad svaki dan mogu dobiti to divno pisamce od njih... uf.