BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

pustopoljina

#76 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by pustopoljina »

ima,vala i u cazinu :D
'ma ne znam sta je ovom narodu,pa se 'vako kolju medjusobno...meni srce k'o planina sta gojic da pogledam-ha bihac,ha krupu,ha cazin,buzim,coralice,ha sarajevo :D ,amo se mora ici za boljim,recemo,ako hoces sta u zivotu da budes i steknes :D itd...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#77 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Dado dijasporitus »

Pravo je nezahvalno uopste porediti Sarajevo i Banjaluku narocito po kulturnim mjerama. Banjaluka nikad nije ni orijentisala Sarajevu, kako kulturno tako i geografski. Osnovni uticaj razvoja Banjalucke urbane kulture su bili Zagreb i Beograd. Iz Beograda su stizali bendovi tipa EKV, Elektricni orgazam, iz Zagreba Psihomodo Pop, Josipa Lisac, u Beograd se islo na sajmove knjiga a u Zagreb na spaciranje, na kolace i kaficu na trgu.

Ipak Beograd je u zadnjih 20 godina zalutao u mraku tunela turbo folka a Zagreb je nakon histericne nacionalizacije postao obicna srednjeevropska spavaonica. Da stvar bude jos gora BL je prema Sarajevu, umjesto da se ugleda, namjestila nacionalisticku lupu. Cinjenica je ipak da Banjaluka jos dugo nece biti grad kao Sarajevo koje na jednom mjestu je dovoljno grad da moze da abzorbuje Vehabije i Cecu Raznjatovic, Merlina i Lepu Brenu uz sve nijanse koje se nalaze izmedju toga. Zato Sarajevo i moze da lansira Letu Stuke i Dubiozu Kolektiv, Jasmilu Zbanic i Laku, SFF i Jazz festival.

Iz Banjaluke od grupe Dinar nije doslo nista vrijedno pomena. Vulturesi, nekad jedna od jacih navijackih grupa u Yu postala je grupica iskompleksiranih nacionalista da me fakat stid reci da jos uvijek navijam za Borac. Ako je ista u BL stvoreno uradjenoj je za inat Sarajevu a ne zato sto postoji znacajna urbana kultura ili kreativna energija koja za to daje podsticaj. Banjalucka sumornost ide do te mjere da nemaju mud... ni da pricaju a kamoli da priznaju da je iz grada protjerano 80000 njihovih sugradjana da bi se napravilo mjesta za Licke traktorase i druge podobne dosljake. Ista se cinjenica do te mjere suzbija da pominjanje iste u turistickoj brosuri se tumaci kao skandal.

Nebih da grijesim dusu i da nepomenem da u BL postoji grupa koja odstupa od ovoga ali je pateticno malena. Titula kulturne prijestolnice se nemjeri po tome koliko ste umjetnika platili da vam dodje u grad vec sta ste od tih umjetnika uspjeli nauciti i sami kreativno stvoriti. Kulturna prijestolnica je mjesto na koje se drugi gradovi ugledaju i iz koje crpe inspiraciju.
Soul_Sista

#78 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Soul_Sista »

Dado dijasporitus wrote:Pravo je nezahvalno uopste porediti Sarajevo i Banjaluku narocito po kulturnim mjerama. Banjaluka nikad nije ni orijentisala Sarajevu, kako kulturno tako i geografski. Osnovni uticaj razvoja Banjalucke urbane kulture su bili Zagreb i Beograd. Iz Beograda su stizali bendovi tipa EKV, Elektricni orgazam, iz Zagreba Psihomodo Pop, Josipa Lisac, u Beograd se islo na sajmove knjiga a u Zagreb na spaciranje, na kolace i kaficu na trgu.

Ipak Beograd je u zadnjih 20 godina zalutao u mraku tunela turbo folka a Zagreb je nakon histericne nacionalizacije postao obicna srednjeevropska spavaonica. Da stvar bude jos gora BL je prema Sarajevu, umjesto da se ugleda, namjestila nacionalisticku lupu. Cinjenica je ipak da Banjaluka jos dugo nece biti grad kao Sarajevo koje na jednom mjestu je dovoljno grad da moze da abzorbuje Vehabije i Cecu Raznjatovic, Merlina i Lepu Brenu uz sve nijanse koje se nalaze izmedju toga. Zato Sarajevo i moze da lansira Letu Stuke i Dubiozu Kolektiv, Jasmilu Zbanic i Laku, SFF i Jazz festival.

Iz Banjaluke od grupe Dinar nije doslo nista vrijedno pomena. Vulturesi, nekad jedna od jacih navijackih grupa u Yu postala je grupica iskompleksiranih nacionalista da me fakat stid reci da jos uvijek navijam za Borac. Ako je ista u BL stvoreno uradjenoj je za inat Sarajevu a ne zato sto postoji znacajna urbana kultura ili kreativna energija koja za to daje podsticaj. Banjalucka sumornost ide do te mjere da nemaju mud... ni da pricaju a kamoli da priznaju da je iz grada protjerano 80000 njihovih sugradjana da bi se napravilo mjesta za Licke traktorase i druge podobne dosljake. Ista se cinjenica do te mjere suzbija da pominjanje iste u turistickoj brosuri se tumaci kao skandal.

Nebih da grijesim dusu i da nepomenem da u BL postoji grupa koja odstupa od ovoga ali je pateticno malena. Titula kulturne prijestolnice se nemjeri po tome koliko ste umjetnika platili da vam dodje u grad vec sta ste od tih umjetnika uspjeli nauciti i sami kreativno stvoriti. Kulturna prijestolnica je mjesto na koje se drugi gradovi ugledaju i iz koje crpe inspiraciju.
Dado druze, nemoj me pogresno shvatiti jer mislim da smo iz istog grada i prosli i nagledali se istih govana pocetkom -90tih ali jesi li uopste svjestan sta pises? :) Sarajevo moze da absorbuje i Vehabije i Cecu, napravi spektakl sa Lepom...pa moze li nize?? Kakva je tu kultura u pitanju? Ako iz tog ugla ne moze parirati BL, ja se evo prva vracam u tu istu BL :D
nokia6170

#79 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by nokia6170 »

osnovna kulturoloska razlika izmedju banja luke i sarajeva je u jednoj jednostavnoj cinjenici...u sarajevu ne postoje zabranjene teme..u banja luci postoje zabranjene teme.

sve ostalo je nebitno...zgrade, stadioni, tornjevi, vile itd.
Adriatic

#80 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Adriatic »

Kako dođosmo do poređenja Banjaluke i Sarajeva?
Valjda je tema Banjaluka ili griješim?
banjaluka078

#81 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by banjaluka078 »

Ridjobrki wrote: Što se prigovora na BL tiče: sve ono što Sarajlije i drugi prigovaraju da fali BL trebaju ovamo donijeti. Fali sevdaha (iako ga ja čujem)? Dovedite MSR, pošaljite Damira Imamovića - ovi se neće sjetiti da ih zovnu, briga njih!
Eno nekidan Letu Štuke u Hard Rocku. Bilo raje - znači sluša se! Sluša se i sevdah, ja vam kažem! Ali treba to neko donijeti ovamo a ne samo iskazivati odbojan stav na sreću onih kojima to ide u prilog - nacionalističkim elitama. Pun je k***c narodu i ovdje svega...
Ih, nemoj reći da nisi znao za Damirov koncert u Domu kulture/Banskom dvoru za Bajram: http://www.nezavisne.com/muzika/vijesti ... umora.html I - većina publike mlađa raja koja ne slavi Bajram, if you know what I mean. http://www.youtube.com/user/banjaluka07
A pjeva se sevdah i 'nako http://www.youtube.com/watch?v=ACKvdz9DSy
A bude za Bajrame i duhovne muzike i folklora, pa ko voli... http://www.youtube.com/watch?v=E0tgqJzyNBM

I bile u maju Štuke i Majke i Massimo i Josipa i Predin, sad će i Badrićka (OK, sad će i Brena :D ), sad će i Kratkofil, ide Teatarfest: http://www.nezavisne.com/kultura/vijest ... -2009.html, evo za one koji hoće simforniju, biće i toga: http://www.nezavisne.com/kultura/vijest ... -u-RS.html . Što se tiče pozorišta, meni je ovo draže o Narodnog http://www.gpjazavac.com/ Tako...možda jeste selo, ali ima i za one koji vole drmoguz u klubovima (http://www.mojvikend.info/category/kafici-i-klubovi/), ima i za one koji vole akustiku, ima za klasičare matine u Domu kulture skoro svakog vikenda, ima vala i guslarsko veče :D , pa se može probrati.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#82 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Dado dijasporitus »

Soul_Sista wrote:
Dado dijasporitus wrote:Pravo je nezahvalno uopste porediti Sarajevo i Banjaluku narocito po kulturnim mjerama. Banjaluka nikad nije ni orijentisala Sarajevu, kako kulturno tako i geografski. Osnovni uticaj razvoja Banjalucke urbane kulture su bili Zagreb i Beograd. Iz Beograda su stizali bendovi tipa EKV, Elektricni orgazam, iz Zagreba Psihomodo Pop, Josipa Lisac, u Beograd se islo na sajmove knjiga a u Zagreb na spaciranje, na kolace i kaficu na trgu.

Dado druze, nemoj me pogresno shvatiti jer mislim da smo iz istog grada i prosli i nagledali se istih govana pocetkom -90tih ali jesi li uopste svjestan sta pises? :) Sarajevo moze da absorbuje i Vehabije i Cecu, napravi spektakl sa Lepom...pa moze li nize?? Kakva je tu kultura u pitanju? Ako iz tog ugla ne moze parirati BL, ja se evo prva vracam u tu istu BL :D
Mislim da ti je nokia vrlo jednostavno odgovorio na to pitanje. Grad je grad tek onda kad moze da abzorbuje sve stvari i dobre i lose a da pri tom jos uvijek zadrzi i stvori nesto svoje. Da je drugacije New York bi bio najveca selendra na svijetu.
MyCore

#83 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by MyCore »

Kravitz Odgodio a u Sarajevu Pro-pain hehe
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#84 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by Toto »

MyCore wrote:U mjesecu u kojem je Brena pokorila u Sarajevo, u Banjoj Luci se odrzavaju dva velika spektakla, koncerti Uriah Heepa i Lenny Kravitza. Mislite li da je Banja Luka preuzela titulu kulturnog sjedišta BIH :sad:
dva koncerta po dva sata
4 sata-uvezene kulture- na godinu
da bi se moglo isprsit titulom sredista moralo bi se imat bar 4 sata sopstvene kulture
ako nista ko predgrupe uvezenim kulturnjacima
rado_vidjen

#85 Re: BanjaLuka, Kulturna prijestolnica

Post by rado_vidjen »

prijestolnica guča mentaliteta

i propali lenny ima odgadja, bahhh
Post Reply