Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- jeza u ledja
#201 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
cevapi i lepinja [emoji846]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Nepass
#202 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Stani, je li fakat ides u travnik jesti cevape? Bacis 2h voznje da bi maksuz jeo cevape?mobsterc wrote:Citao sam, procitao glupost, inace ne bih ni reagovao.
Cuj po cemu je Sa poznato ako nije po cevapima... U toj tvrdnji ispada da bi ljudi trebali dolaziti radi tih cevapa, ako je vec grad poznat po njima a sada kazes 'niko ne dolazi radi toga'. Dakle kontradiktoran si.
Sasvim je logicno da ljudi imaju pojesti iole dobro tradicionalno jelo u glavnom gradu, koji je ujedno i turisticki, veci promet ljudima, veca konkurencija i nesto kao mostarski cevapi naravno da ne moze proci.
Poenta je da ne mogu blizu Harijevim, i da ja odem makuz iz Sa na cevape u Tr, veci je to brend jer idem bas radi toga. I sasvim je logicno da niko ko je turisticki u Sa nece maksuz 'svratiti' u Tr da jede.
Meni mostarlic daleko, ko ce voziti 15-20 min.
Raja dodje u sa da vide nesta sto nema u njihovom gradu (pokretne stepenice, cestu sa vise od jedne trake, veliki azel) usput pojedu cevape kojih isto tako nema u njihovom gradu.
- ilkbahar
#203 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ja volim sve cevape, mpja ljubav je neizmjerna , nekad banja luka, nekad sarajvo, a ako se zateknem na putu kroz travnik mogu i travnicki sa socnom lepinom. Moj izbor: Kastel Sarajevo Banjalucki cevapi, Kurto cvapi u kajmaku, Hari cevapi.u Travniku. Nazalost put me nikad nije odveo u Banja Luku da probam prave al rado bih.
-
KIseljak12
#204 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
I u moje nane je ta terminologija bila. Ona je jos pravila i slatki cevap, imal neko da voli?mad_max_ba wrote:Šiš cevap, slatki cevap, hadzijski cevap, sitni cevap...na mobitelu sam, pa nemam zivaca da ti mecem slike. A ucevapiti meso ne znaci dobit od fasiranog cevapcice, vec od krtine (biftek, ruza, zarebnica.....) isjecene na zalogaj ukuhati i dobiti jelo sa saftom.Oxygenn wrote:Mozes li mi objasniti razliku izmedju ćevapa i tvojih pravilnih ćevapčića ?!mad_max_ba wrote: Jbga, ja ga lično uvijek natopim stvar navike i tražim natopljen, ako ništa drugo stavim somune prilikom pečenja preko ćevapčića (ovo je ispravno jer čevap je nešto 10-to)
Opet kažem do pripreme je i serviranja a i u recepturi je razlika između sarajevskih i banjalučkih.
npr u banjalučke ide daleko više prezle i zato su suhlji........
A sad natopljeni ili ne to je već razlika od ćevabdžinice do aščince.......
I niđe veze šiptarski..
U Sarajevu su oduvijek bili ćevapi e onda se negdje nakon rata sa pojavom svakojakih prevodilaca za strance pojavio izraz ćevapčići sto je za mene licno neka vrsta imaginarnih minijaturnih ćevapa
Uvijek tako bilo. Sad sto si ti za ovo cuo dolaskom prevodilaca i inih strucnjaka to je tvoj problem. Kod mojih nana se tacno znala razlika........
-
KIseljak12
#205 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
"Pravi" mostarski cevap se posluzuje s pomfritom, kecapom i ajvaromToto wrote:Prvi put cujem da postoje mostarski cevapcici, a familija mi je u Mostaru od 1764.Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
Statisticki gledano, najcesce ce biti tako posluzeni u ugostiteljskim objektima. Takodjer, sluze se s ascijskim somunom, odnosno lepinjom. Znam da ima bar jedna cevabdzinica koja svako jutro donosi somune iz Sarajeva i reklamira to. Oni posluzuju najslicnije sarajevskim.
Mostar i cevapi nemaju veze, tamo su najpoznatiji sarajevski, ne znam da neko pominje travnicke, tuzlanske, osim malo vecih poznavalaca cevapcica.
-
caseytron
#206 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pa kazu, ovi sto su sljegli poslije ratasunceKOtepsija wrote:neki u sarajvu kazu sAmun, valjda je seljacki rec somuncaseytron wrote:Somun jaro, somun.Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
- sadie_forever
#207 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
nikako,samo cevapiTomahawk11 wrote:
Kako ih zovu, japanski cevapi?!
- sadie_forever
#208 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
I kod moje mame ima slatki cevap,pa cevap a ono neka corba s travuljom
sve se prije zvalo cevap izgleda...prije dok sam bila dijete cesto pitam sta pravi,kad kaze ...cevap...i docekam corbu s spinatom,rizom i mesom,ali je bilo ukusno
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#209 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ima i sitni cevap, ali nema veze sa ovim cevapima o kojima je prica.
- mad_max_ba
#210 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Brate nisam sljego niodakle i familija je preko 300 godina tu pa kazemo sAmun.caseytron wrote:sunceKOtepsija wrote:caseytron wrote:
Pa kazu, ovi sto su sljegli poslije rata
To bih i ja mogao kasti za ove sto kazu somun
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#211 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Nema potrebe da se mostarcima podvalju nesto sto oni nikad nisu nastojali podvaljivati drugima.KIseljak12 wrote:
"Pravi" mostarski cevap se posluzuje s pomfritom, kecapom i ajvarom
Statisticki gledano, najcesce ce biti tako posluzeni u ugostiteljskim objektima. Takodjer, sluze se s ascijskim somunom, odnosno lepinjom. Znam da ima bar jedna cevabdzinica koja svako jutro donosi somune iz Sarajeva i reklamira to. Oni posluzuju najslicnije sarajevskim.
Mostar i cevapi nemaju veze, tamo su najpoznatiji sarajevski, ne znam da neko pominje travnicke, tuzlanske, osim malo vecih poznavalaca cevapcica.
Mostarski cevpacic nikad nije postojao u tradicionalnoj gastronomiji Mostara, nisti su mostarci nastojali da ga naprave.
Razlozi za to postoje i sasvim su opravdani. Hercegovina nije imala razvijeno stocarstvo.
To sto neka bh carsija nema autohtonu recepturu za cevapcice nije nikakav hendikep niti su mostarce morili kompleksi zbog toga.
Cevabdzija kojeg ti pominjes: ne samo da svakodnevno dovozi somun iz Sarajeva, vec je jednom uglednom i upjesnom sarajevskom cevabdziji masno platio recepturu i obuku.
Ovaj njegov portez smatram jako pametnim i poslovnim. Bosna je postojbina bosanskog cevapcica i nema se tu sta palamuditi i izvoditi bijesne gliste.
- mad_max_ba
#212 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Toto wrote:Nema potrebe da se mostarcima podvalju nesto sto oni nikad nisu nastojali podvaljivati drugima.KIseljak12 wrote:
Mostarski cevpacic nikad nije postojao u tradicionalnoj gastronomiji Mostara, nisti su mostarci nastojali da ga naprave.
Razlozi za to postoje i sasvim su opravdani. Hercegovina nije imala razvijeno stocarstvo.
To sto neka bh carsija nema autohtonu recepturu za cevapcice nije nikakav hendikep niti su mostarce morili kompleksi zbog toga.
Cevabdzija kojeg ti pominjes: ne samo da svakodnevno dovozi somun iz Sarajeva, vec je jednom uglednom i upjesnom sarajevskom cevabdziji masno platio recepturu i obuku.
Ovaj njegov portez smatram jako pametnim i poslovnim. Bosna je postojbina bosanskog cevapcica i nema se tu sta palamuditi i izvoditi bijesne gliste.
- Gojeni H
#213 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
plain vanilla wrote:na Slatini, preko puta zgrade kantona sto je zapaljenastrong69 wrote:Cesto ja dolazim u TZ. Samo reci gdje je Zlaja
Najbolji cevapi na dunjaluku.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#214 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ako treba i stotinu puta cu ponoviti: Cevab i cevapcic su dva sasvim razlicita jela.sadie_forever wrote:I kod moje mame ima slatki cevap,pa cevap a ono neka corba s travuljomsve se prije zvalo cevap izgleda...prije dok sam bila dijete cesto pitam sta pravi,kad kaze ...cevap...i docekam corbu s spinatom,rizom i mesom,ali je bilo ukusno
Na ovoj temi se duminefeli samo i samo o cevapcicu.
Cevaocic je Fast food junk kvalitete a cavab je slow food vrhunskog kvaliteta.
Cevapcici se prave od mljevenog mesa II klase kvaliteta i termicki obrajuju na kratko na rostilju. Cevap je varivo . najkvalitetnije meso se isjece na "lokumove" kocke 2x2x2 cm kooje se dinstaju u sopstvenom sosu i na malo vode satima i "ljetni dan do podne".
Cevab je drevno jelo staro hiljadama godina i pravile su ga sve civilizacije.
Cevapcic se pojavio tek kad su njemci izmislili masinu za mljevenje mesa i od mljevenog mesa smislili hamburgere.
Masinu za mljevenje mesa u BiH donose austrougari, prilikom okupacije BiH, krajem 19 stoljeca. Do tad su ascije meso sjecali sjecavicom i/ili omeksavali drvenim cekicima.
Ascije vrlo brzo prihvataju novu tehnilogiju mehanicke obrade mesa jer je produktivnija i krece zamjena sjeckanog mesa mljevenim u vecini receptura i jela koja su koristili sjeckano meso.
Ascije su bile i vrhunski tehnolozi pripreme i obrade mesa, pa su na bazi tih vjestina i znanja
osmislili novo jelo. Jelu daju naziv cevapcic.
Koriste deminutiv jer su komadici mesa u cevapcicu desetak put manji od komada mesa u cevapu.
Ascije novom jelu daruju i ascijski somun, te serviranje jogurta uz cevapcic.
Meso se u zeludcu vari 3-6 h a mlijecne kiseline iz jogurta olaksavaju varenje mesa. Pa svi oni koji imajau problema sa varenjem i mesom radje uz meso piju jogurt vec sto koriste salate i luk.
Sve do II svjetskog rata cevapcic biva jedno od deseetine jela koje su nudiile ascinice.
Ascinica je jako skup i zahtjevan koncept restorana. Poslije II WW u BiH se pojavila potreba za manjim i jeftinijim fast food restoranima. OPet na sscenu stupaju ascije koje iiz ascinice izdvajaju samo jedno, jako tehologicno i jeftino jelo i na bazi njega grade koncept cevabdzinice.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Idemedosumom
#216 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ni ja vala ne pamtim da je iko ikad rekao, "odoh na cevapcice"
A znam da sitni cevap nema veze s "cevapima"
A znam da sitni cevap nema veze s "cevapima"
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#217 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Talijanska "Cinque pizza".

- Romanista 101%
#218 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Travnicki najbolji.
- MyTao
#219 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Kakav sos da dodam ako ne kajmak?Connaisseur Karlin wrote:cavapcici sa kajmakomMyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probatiIstina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm
![]()
Kada je kvalitet u pitanju bar za mene, najvaznija je dobra lepina ili somun... i cevap koji nije previse ispecen pa je ko drvo
Ne sjecam se tacno gdje, mislim da je Chicago... u jednoj "nasoj" cevabdzinici jeo cevape sa ovim
Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
to vise nisu cevapi,to su cufte sa kajmakom
dodaj sos
Ne znam... jeo sam cevape na dosta mjesta i obicno se sluze sa kajmakom.
-
KIseljak12
#220 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pa normalno, nece ranch polit po njima, samo kajmak dolazi u obzir.MyTao wrote:Kakav sos da dodam ako ne kajmak?Connaisseur Karlin wrote:
cavapcici sa kajmakomto vise nisu cevapi,to su cufte sa kajmakom
dodaj sos
-
KIseljak12
#221 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Kao i obicno, sve objasnioToto wrote:Nema potrebe da se mostarcima podvalju nesto sto oni nikad nisu nastojali podvaljivati drugima.KIseljak12 wrote:
- Connaisseur Karlin
#222 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ja sam vidjela jednom u cevapcinici u SADMyTao wrote:Kakav sos da dodam ako ne kajmak?Connaisseur Karlin wrote: cavapcici sa kajmakomto vise nisu cevapi,to su cufte sa kajmakom
dodaj sos
pa bolje je jesti cepavcice sa ajvarom, umjesto kajmakom
evo zasto sam ti predlozila cuftice
- MyTao
#223 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Karlin... u Bosni se cevapi jedu sa kajmakom i lukom.Connaisseur Karlin wrote:Ja sam vidjela jednom u cevapcinici u SADMyTao wrote:Kakav sos da dodam ako ne kajmak?Connaisseur Karlin wrote: cavapcici sa kajmakomto vise nisu cevapi,to su cufte sa kajmakom
dodaj sos
Ne znam... jeo sam cevape na dosta mjesta i obicno se sluze sa kajmakom.![]()
![]()
pa bolje je jesti cepavcice sa ajvarom, umjesto kajmakom![]()
evo zasto sam ti predlozila cuftice![]()
Ajvar, ranch, majoneza i slicne gluposti ne dolaze u obzir...
- insomnia78
#224 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Vi bgm ko da nikad niste culi za ćevape u kajmaku
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#225 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
I sad ce se ova tema pretvoriti u niz kvotanja nidje veze s vezom.
Inace glasam za travnicke, sarajevski su mi premasni. Mada vapace jedem 3 puta godisnje plafonjera.
Inace glasam za travnicke, sarajevski su mi premasni. Mada vapace jedem 3 puta godisnje plafonjera.