Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#151 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:max, razlika je u natopljenom somunu sto se tice travnickih u odnosu na sarajevske i moguce drugacijoj strukturi sastojaka - ali vizuelno dosta slicno.
ma natope se i jedni i drugi ba...

stvar je mesa
Ne znam, ja sto sam ih jeo po Sarajevu, ne natope se.
Suh somun, uglavnom.
U Travniku ga natope da bude gnjecav.
MyTao

#152 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by MyTao »

mad_max_ba wrote:da malo razgraničimo ovo što vi pišete.
Prije svega razlika između serviranja i pripreme čevapa nosi i svoje nazive:
Banjalučki Čevapi
Image
Sarajevski Čevapi
Image

I u travniku se jedu ovi "sarajevski čevapi" jer su isti sami po sebi brend drugačiji od banjalučkih npr.

e sad koja čevabdžinica bolje pravi i ima bolji recept za pripremu mesa to je stvar ukusa a o ukusima se ne raspravlja, jel tako.

Moram naglasiti da najbolje "sarajevske čevape" nisam pojeo u Sarajevu niti sam najbolje "banjalučke čevape" pojeo u Banja Luci (jbte ove banjalučke koji su meni bili najbolji nisu čak ni u BiH).
Ne moze kvalitet odrediti brand... koliko vidim samo se banjalucki razlikuju i imaju nesto svoje, sto ih cini drugacijim. Osim ako travnicki nisu natopljeni vise i sastojci su drugaciji kao sto Toma kaze, onda se i oni razlikuju.

Eh sad... kakvi se prave u Tuzli? Tuzlanski? bosanski? ili sarajevski? Kakvi su u zenici? ne moze svaki grad imati svoje cevape.
mad_max_ba

#153 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:
mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:max, razlika je u natopljenom somunu sto se tice travnickih u odnosu na sarajevske i moguce drugacijoj strukturi sastojaka - ali vizuelno dosta slicno.
ma natope se i jedni i drugi ba...

stvar je mesa
Ne znam, ja sto sam ih jeo po Sarajevu, ne natope se.
Suh somun, uglavnom.
U Travniku ga natope da bude gnjecav.
Jbga, ja ga lično uvijek natopim stvar navike i tražim natopljen, ako ništa drugo stavim somune prilikom pečenja preko ćevapčića (ovo je ispravno jer čevap je nešto 10-to)
Opet kažem do pripreme je i serviranja a i u recepturi je razlika između sarajevskih i banjalučkih.
npr u banjalučke ide daleko više prezle i zato su suhlji........
A sad natopljeni ili ne to je već razlika od ćevabdžinice do aščince.......
I niđe veze šiptarski..
Tomahawk11
Globalni moderator

#154 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
mobsterc

#155 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mobsterc »

To sam ja i govorio...
mad_max_ba

#156 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

MyTao wrote:
Ne moze kvalitet odrediti brand... koliko vidim samo se banjalucki razlikuju i imaju nesto svoje, sto ih cini drugacijim. Osim ako travnicki nisu natopljeni vise i sastojci su drugaciji kao sto Toma kaze, onda se i oni razlikuju.

Eh sad... kakvi se prave u Tuzli? Tuzlanski? bosanski? ili sarajevski? Kakvi su u zenici? ne moze svaki grad imati svoje cevape.
Dvije su glavne vrste, moje gore opisane i vežu se za brand
primjer
Visočka Pečenica konkretno se veže za regiju i proces sušenja, što ga čini brendom.
A da znaš šta se sve potura pod tim brendom........

Ista stvar i sa ćevapčićima..
mad_max_ba

#157 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
I sastavom i somunom.
Ono u Sarajevu što zovete samunom je za mene lepina, opet stvar regije, kontaš. E sad ja kad kažem daj mi 10 ku u čitav sa lukom bez kajmaka :D , tačno znam šta ću dobit u centralnoj bosni (mislim izgled tanjira) i u entitetu :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#158 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
I sastavom i somunom.
Ono u Sarajevu što zovete samunom je za mene lepina, opet stvar regije, kontaš. E sad ja kad kažem daj mi 10 ku u čitav sa lukom bez kajmaka :D , tačno znam šta ću dobit u centralnoj bosni (mislim izgled tanjira) i u entitetu :D
Jasno, somun/lepina, samo kako ko zove.
mad_max_ba

#159 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

nije
za moj pojam lepina je samo dvije korice, gornja i doljnja i ima veći fi jel :lol: :lol:
samun za moj pojam, manji fi i ima nekog sadržaja hljebastog između dvije korice.

Al i to je sad opet od regije do regije.....
Tomahawk11
Globalni moderator

#160 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:nije
za moj pojam lepina je samo dvije korice, gornja i doljnja i ima veći fi jel :lol: :lol:
samun za moj pojam, manji fi i ima nekog sadržaja hljebastog između dvije korice.

Al i to je sad opet od regije do regije.....
Mislio sam iz naseg ugla ovamo....kontam sta je i somun i lepina :D
mad_max_ba

#161 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

šta hočeš u mostaru uz ćevapčiće dobiješ 2-3 kriške hljeba
shalla

#162 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by shalla »

Naravno da je sve stvar ličnog ukusa ali meni je redoslijed 1) sarajevski kod Zmaja (na stanici), pa onda 2) travnički al ne kod Harija (il' sam ja peh il šta al sam jeo 2x kod Harija i oba puta 'nako) već u onoj odmah pored džamije (jel ono bi Karalić?) i tek 3) banjalučki...
A jeo sam u više gradova u Tuzlanskom kantonu i ne volim brate nikako da mi je somun sa litrom masnoće, džaba... U Tuzli sam jeo dobre ćevape, ondje na trgu kad se krene prema kapiji i meso je bilo super al brate somun, uh, ne gumo ja ono, momentalno me zaboli stomak...
mad_max_ba

#163 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

shalla wrote:Naravno da je sve stvar ličnog ukusa ali meni je redoslijed 1) sarajevski kod Zmaja (na stanici), pa onda 2) travnički al ne kod Harija (il' sam ja peh il šta al sam jeo 2x kod Harija i oba puta 'nako) već u onoj odmah pored džamije (jel ono bi Karalić?) i tek 3) banjalučki...
A jeo sam u više gradova u Tuzlanskom kantonu i ne volim brate nikako da mi je somun sa litrom masnoće, džaba... U Tuzli sam jeo dobre ćevape, ondje na trgu kad se krene prema kapiji i meso je bilo super al brate somun, uh, ne gumo ja ono, momentalno me zaboli stomak...
upravo to, stvar je ukusa
Ja koji sam odrastao u ćevabdžinci ih negumo bez zaljevenog samuna nikako.

Stvar ukusa i navike

i da
Svi su dobri osim ovih novopečenih pilećih... :D
mobsterc

#164 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mobsterc »

I danas se sjetim reklame.. mrkva - drugo ime za cevap :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#165 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Velkoski »

shalla wrote:Naravno da je sve stvar ličnog ukusa ali meni je redoslijed 1) sarajevski kod Zmaja (na stanici), pa onda 2) travnički al ne kod Harija (il' sam ja peh il šta al sam jeo 2x kod Harija i oba puta 'nako) već u onoj odmah pored džamije (jel ono bi Karalić?) i tek 3) banjalučki...
Ponekad se zadesi da imamo zadatak u Vitezu i maksuz odemo do Travnika kod Harija, jednostavno nam legnu svaki put :mrgreen:

što ti je subjektivnost :D

A u Zenici obavezno idem u onaj kafić kod kružnog, imaju dobre kolače :lol:
shalla

#166 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by shalla »

Velkoski wrote:
Ponekad se zadesi da imamo zadatak u Vitezu i maksuz odemo do Travnika kod Harija, jednostavno nam legnu svaki put :mrgreen:

što ti je subjektivnost :D

A u Zenici obavezno idem u onaj kafić kod kružnog, imaju dobre kolače :lol:
Ma ja jbg, stvar ukusa...
To ti je isto ko sa onom pekarom u Čelebićima (poslije tunela), znam pun kurac raje koja mahsuz odu iz Sarajeva da pojedu burek, ma sviju mi niđe veze. Sad ćete opet svi reći da je do mene :lol: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#167 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Velkoski »

Znam koja je, i tu vazda stanemo ako idemo u Hercegovinu, ja nikad ništa ne uzmem, no lajki :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#168 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by _BataZiv_0809 »

Krste guzi po Lukavici :oops:
hrle1976

#169 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote: Od BiH hrane zeljanicu, tivanjacu bez onog mljeka po njoj kao sto sam vidio da neko radi, cevapi idu, mogu i sarmu ili punjene paprike. I to je to. Ostalo je sve strano za BiH sto jedem. Ja ona jela krompir, meso ili riza piletina, ili ta jagnjetina sav se najezim. Inace jedem slobo mesa, skroz slabo, ja godisnje mozda pojedem u vrh glave 10kg mesa. To ti ga dodje oko 30 grama dnevno.
A dobro, preferiras vise biljnu hranu.
Dzabe, to je Bosna, tu ti je bez mesa :mrgreen:
Jedem ribu, ali inace vegetarijanac sam dobrim djelom a sto bas rece u BiH to bez mesa, i moram priznati ljudi malo cudno gdedaju. Cuj ne jede meso... od cega zivis, kako imas snage ono ovo... mislim ja mogu ako hocu ali izbjegavam osim ribe.
Idemedosumom

#170 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Idemedosumom »

Moj shalla, ja ni dušmana ne bih Karaliću na vapaće poslao. Al o ukusima se ne raspravlja.
Oxygenn

#171 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Oxygenn »

mad_max_ba wrote: Jbga, ja ga lično uvijek natopim stvar navike i tražim natopljen, ako ništa drugo stavim somune prilikom pečenja preko ćevapčića (ovo je ispravno jer čevap je nešto 10-to)
Opet kažem do pripreme je i serviranja a i u recepturi je razlika između sarajevskih i banjalučkih.
npr u banjalučke ide daleko više prezle i zato su suhlji........
A sad natopljeni ili ne to je već razlika od ćevabdžinice do aščince.......
I niđe veze šiptarski..
Mozes li mi objasniti razliku izmedju ćevapa i tvojih pravilnih ćevapčića ?!

U Sarajevu su oduvijek bili ćevapi e onda se negdje nakon rata sa pojavom svakojakih prevodilaca za strance pojavio izraz ćevapčići sto je za mene licno neka vrsta imaginarnih minijaturnih ćevapa :D
shalla

#172 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by shalla »

Idemedosumom wrote:Moj shalla, ja ni dušmana ne bih Karaliću na vapaće poslao. Al o ukusima se ne raspravlja.
E ne znam vjeruj mi, nit mi se vraćalo nit su mi teško pali a jednom kad sam jeo kod Harija podrigivao čitav dan. To je inače problem i sarajevskih ćevapa, nakrhaju u njih sode da se napušu i onda ti 5 litara Coca Cole ne može pomoći[emoji23]

Sent from my S7 Edge using Tapatalk
spreca

#173 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by spreca »

kod mene su cevapi najbolji u Bingu :-D ....ali necu vam reci odakle sam :lol:
evo ima icevapa i u rusiji ali polufabrikat....nisam jos probo...moram jednom uzeti i u stanu zadimiti :lol:
pukepuke

#174 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by pukepuke »

Najbolji travnički, s natopljenom lepinjom/piticom, mmmm :-D.
Kad sam davno nekad išla u školu, za užinu se kupovala "polivena" - pola natopljene lepinje ili "đačka" - 5 ćevapa u pola lepinje, natopljene, naravno.
SHTEVELEC

#175 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by SHTEVELEC »

mobsterc wrote:Ne jedu ih jer su sarajevski nego jer su bolj od vecine (od par) turstickih gradova. Drugim rijecima, relativno ukusna hrana koja je dostupna u par gradova, s tim da Sa vidi 10-100x vise turista. Vrlo jednostavno, nigdje drugo u drzavi, niti u drugim drzavama imas cevabdzinicu koja prodaje sarajevske cevape. Nisi imao ni ovdje, ali je zadnjih godina bilo pokusaja reklamiranja 'sarajevskog cevapa'.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
Za ovo boldirano - imas u Novom Sadu nekoliko cevabdzinica koje prodaju sarajevske cepave, u Beogradu ima par komada, u Zemunu, u Zagrebu par, u Bijeljini otvorena (neki dan bio text na klixu) i kod svih je reklama "sarajevski cevap", "originalna sarajevska receptura"...

A sto se tice somuna imaju ascijski i cevabdzijski somuni, ascijski imaju i sredinu, cevabdzijski samo kore (bila emisija na tv-u, snimali po pekarama u starom gradu i ljudi objasnili sta je sta)
Post Reply