mobsterc wrote:Ne jedu ih jer su sarajevski nego jer su bolj od vecine (od par) turstickih gradova. Drugim rijecima, relativno ukusna hrana koja je dostupna u par gradova, s tim da Sa vidi 10-100x vise turista. Vrlo jednostavno, nigdje drugo u drzavi, niti u drugim drzavama imas cevabdzinicu koja prodaje sarajevske cevape. Nisi imao ni ovdje, ali je zadnjih godina bilo pokusaja reklamiranja 'sarajevskog cevapa'.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
Za ovo boldirano - imas u Novom Sadu nekoliko cevabdzinica koje prodaju sarajevske cepave, u Beogradu ima par komada, u Zemunu, u Zagrebu par, u Bijeljini otvorena (neki dan bio text na klixu) i kod svih je reklama "sarajevski cevap", "originalna sarajevska receptura"...
A sto se tice somuna imaju ascijski i cevabdzijski somuni, ascijski imaju i sredinu, cevabdzijski samo kore (bila emisija na tv-u, snimali po pekarama u starom gradu i ljudi objasnili sta je sta)