Banja u Igalu
Moderator: anex
- desperate housewife
#1 Banja u Igalu
Pozdrav,
Da li ste čuli za banju i ljekovita stvojstva blata u Igalu? I da li vam je neko od starijih slučajno kad spominjao ovu banju, jer navodno da se i Tito liječio u njoj? Navodno se sada tamo liječe uglavnom Norvežani, Nijemci itd.
http://www.igalospa.com/me/peloid.html
AKo neko ima bilo kakvih informacija ili je čuo za ovo, bila bih jako zavalna da podijeli.
Da li ste čuli za banju i ljekovita stvojstva blata u Igalu? I da li vam je neko od starijih slučajno kad spominjao ovu banju, jer navodno da se i Tito liječio u njoj? Navodno se sada tamo liječe uglavnom Norvežani, Nijemci itd.
AKo neko ima bilo kakvih informacija ili je čuo za ovo, bila bih jako zavalna da podijeli.
-
ciza_bliza
#2 Re: Banja u Igalu
Nije navodno, banja u Igalu je bila lječilište JNA
- desperate housewife
#3 Re: Banja u Igalu
imaš li ti još kakvih informacija osim da ispravljaš sitne greške iz mog posta?
- vazi
#4 Re: Banja u Igalu
Pa ne ispravlja, samo kaze da jest, zaoprave banjadesperate housewife wrote:imaš li ti još kakvih informacija osim da ispravljaš sitne greške iz mog posta?
Bila mozda najbolja banja u onaj vakat, cini mi se protiv reume.
- Dr.medicine
#5 Re: Banja u Igalu
ko se pocne blatom mazati, taj se priprema za dole. malo šale. sve što jeprirodno mora da pomaže
jer: za svaku boljku u prirodi je lijek
jer: za svaku boljku u prirodi je lijek
-
sandzokan
#6 Re: Banja u Igalu
Bio sam ja u toj banji, prije nekih desetak godina. Ne znam šta te zanima, dat ću ti neke podatke kojih se trenutno mogu sjetiti.desperate housewife wrote:Pozdrav,
Ta banja, odnosno to blato, je mene spasilo teške operacije sa niskim procentom potpune uspješnosti. Za 15 dana meni se smanjilo 70% tegoba, ljeto nakon toga sam opet otišao i do dana današnjeg ja više nemam nikakvih problema.
Što se cijene tiče, dole imaš 2 banje. Staru i novu. Novu su tada, a mislim i sada držali Rusi. Uređenija je i opremljenija, prepuna Rusa, i naravno skuplja. Ali najbitnije je da je blato isto kao i u staroj, koja jeste malo oronula, ali nije ništa strašno. Nešto kao Ortopedija na Koševu, prije ovog renoviranja. Meni je tada polupansion u banji sa terapijama iznosiio 60 eura. Siguran sam da je sada cijena viša.
Uglavnom Igalo preporučujem svakom sa problemima sa kostima i(li) kičmom. Banja je, po mojim informacijama, zatvorena od septembra do proljeća. Ali ja preporučujem ljeto, jer blato je jako vruće (max. 10 minuta se može izdržati) i jako je opasno u toj fazi da se čovjek nahladi...onda odeš gori nego što si došao.
Eto, ako imaš još neko pitanje napiši pa ću pokušat da ti odgovorim.
- desperate housewife
#7 Re: Banja u Igalu
sandzokan wrote:Bio sam ja u toj banji, prije nekih desetak godina. Ne znam šta te zanima, dat ću ti neke podatke kojih se trenutno mogu sjetiti.desperate housewife wrote:Pozdrav,
Ta banja, odnosno to blato, je mene spasilo teške operacije sa niskim procentom potpune uspješnosti. Za 15 dana meni se smanjilo 70% tegoba, ljeto nakon toga sam opet otišao i do dana današnjeg ja više nemam nikakvih problema.
Što se cijene tiče, dole imaš 2 banje. Staru i novu. Novu su tada, a mislim i sada držali Rusi. Uređenija je i opremljenija, prepuna Rusa, i naravno skuplja. Ali najbitnije je da je blato isto kao i u staroj, koja jeste malo oronula, ali nije ništa strašno. Nešto kao Ortopedija na Koševu, prije ovog renoviranja. Meni je tada polupansion u banji sa terapijama iznosiio 60 eura. Siguran sam da je sada cijena viša.
Uglavnom Igalo preporučujem svakom sa problemima sa kostima i(li) kičmom. Banja je, po mojim informacijama, zatvorena od septembra do proljeća. Ali ja preporučujem ljeto, jer blato je jako vruće (max. 10 minuta se može izdržati) i jako je opasno u toj fazi da se čovjek nahladi...onda odeš gori nego što si došao.
Eto, ako imaš još neko pitanje napiši pa ću pokušat da ti odgovorim.
Hvala ti puno na detaljnom odgovoru. A cijene u staroj i novoj su različite? Je li to ono na šta se odnosi na web stranici "faza I " i "faza II"?
Kod mene je dijagnoza gonartroza na koljenima, i razmišljala sam da iskoristim neradne dane za novu godinu da odem tamo, međutim ako ima rizik da napravim goru situaciju, onda bi radije otišla na proljeće ili ljeto.
-
sandzokan
#9 Re: Banja u Igalu
Evo sad pogledah njihovu stranicu. Jeste, faza 1 je taj stari dio.desperate housewife wrote: Hvala ti puno na detaljnom odgovoru. A cijene u staroj i novoj su različite? Je li to ono na šta se odnosi na web stranici "faza I " i "faza II"?
Kod mene je dijagnoza gonartroza na koljenima, i razmišljala sam da iskoristim neradne dane za novu godinu da odem tamo, međutim ako ima rizik da napravim goru situaciju, onda bi radije otišla na proljeće ili ljeto.
Vidim dosta se toga promijenilo, sada rade i u zimskim mjesecima a i malo su pristupačniji sa cijenama.
Uglavnom, da cijene se razlikuju u zavisnosti od dijela banje, s tim da u novom dijelu cijene variraju i u zavisnosti od mjeseca u kojem se rezerviše. Ne znam da li je ovaj cjenovnik na njihovoj stranici važeći samo za cg. državljane ili je univerzalni.
Svakako ti preporučujem da nazoveš njihovu recepciju i raspitaš se o cijenama za strance.
Ne znam kakva je tvoja situacija sa kardiovaskularnim sistemom. Terapiju sa vrelim blatom trebaju izbjegavati srčani bolesnici, nekima zbog lakših srčanih smetnji ili zbog godina su reducirali vrijeme koje provode u blatu.
Što se tiče godišnjeg doba, najozbiljnije ti preporučujem ljeto. Bit ćeš u vrelom blatu, prekrivena ceradom i dekama (tako su ljeti radili), potom ćeš se tuširati vodom koja je uvijek niže temperature od blata i zatim ćeš izaći i hodati po velikim hodnicima, holovima, sjediti u čekaonicama i to sve u objektu koji je toliko veliki da u njemu mora biti propuha i da uopšte nema prozora, koji su dosta loši. U takvom rasparenom stanju teško se i ljeti sačuvati od propuha.
Pored banje ima stotine finih kuća koje iznajmljuju apartmane i to većinom ljudima koji su došli da se liječe. Kada sam išao drugi put uzeo sam apartman koji je bio 30 metara od banje i plaže, svako jutro je dolazila čistačica, a koštalo me 40 eura po danu. Pa eto ako ti je bitan komfor i to se može srediti.
Ako imaš pitanja, tu sam.
-
hurmasica
#10 Re: Banja u Igalu
Prosle godine ljetovali u Igalu. Ima ljeciliste predratno na samoj p lazi. Plaza prilagodjena invalidima.
Koje usluge nude nisam sigurna, ali sam vidjela dosta djece invalida na plazi sa fizioterapeutima.
Ima na internetu ponuda, ukucaj na google ljeciliste Igalo.
Koje usluge nude nisam sigurna, ali sam vidjela dosta djece invalida na plazi sa fizioterapeutima.
Ima na internetu ponuda, ukucaj na google ljeciliste Igalo.